EUROLYGA 2023

Maistas, miegas, psichologija – atskleidė, kokių taisyklių disko metikams reikia laikytis prieš svarbiausius startus Specialiai lrytas.lt, Budapeštas

Šeštadienį Vengrijos sostinėje Budapešte startavęs pasaulio lengvosios atletikos čempionatas garsiausius planetos sportininkus sutinka ne tik gražutėliu stadionu, bet ir milžiniška kaitra – miestą kepina 30 laipsnių karštis.

Martynas Alekna ir Mykolas Aleknos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Martynas Alekna ir Mykolas Aleknos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Gudžius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Gudžius.<br>T.Bauro nuotr.
R. Ubartas.<br>LR archyvo nuotr.
R. Ubartas.<br>LR archyvo nuotr.
Martynas Alekna kelią į pasaulio čempionatą prasiskynė netikėtai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Martynas Alekna kelią į pasaulio čempionatą prasiskynė netikėtai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
R.Ubartas.<br>LTOK nuotr.
R.Ubartas.<br>LTOK nuotr.
Mykolas Alekna.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Alekna.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Alekna ir Mantas Jusis<br>LLAF nuotr.
Mykolas Alekna ir Mantas Jusis<br>LLAF nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai lrytas.lt, Budapeštas (Vengrija)

Aug 19, 2023, 3:00 PM, atnaujinta Aug 19, 2023, 4:11 PM

Ją sportininkai jus ir vakare, kai savo varžybas pradės Lietuvos lengvosios atletikos viltys – disko metikai.

Šeštadienio pavakarę Andrius Gudžius bei broliai Mykolas ir Martynas Aleknos pasirodys disko metimo kvalifikacijos varžybose.

„Kvalifikacinės varžybos bus vakare, saulutė jau bus kažkiek nusileidusi į Vakarus, bet bus karšta, po dienos tikrai bus išsilikusi kaitra“, – portalui lrytas.lt pridūrė praeityje garsus disko metikas Romas Ubartas.

Šiemet pasaulio lengvosios atletikos čempionate atrankinės disko metimų varžybos bus rengiamos vakarinėje rungčių programoje. Kiek anksčiau įprastai tokio tipo varžybos būdavo rengiamos rytais.

Pasak 1992-ųjų Barselonos olimpinių žaidynių čempiono, vakare vykstančios kvalifikacinės varžybos sportininkams yra šiek tiek naudingesnės.

„Prieš kvalifikacines varžybas svarbiausia yra išsimiegoti. Visada stengdavomės varžybų išvakarėse eiti miegoti kuo anksčiau, nes dažniausiai kvalifikacinės varžybos būdavo rengiamos ryte. Šįkart vyrams šiek tiek pasisekė, nes varžybos bus rengiamos vakare. Visgi miego režimas vis tiek išlieka labai svarbus“, – pasakojo jis.

Kiekvienoje sporto šakoje sportininkai prieš savo startus turi ir ypatingus mitybos planus. Kas prieš varžybas yra svarbiausia disko metikams ir ko geriau jiems „į skrandį nedėti“?

„Labai svarbu ir valgymas – disko metime prieš varžybas yra labai svarbu nepersivalgyti. Disko metimas yra greičio rungtis, sprogstamoji rungtis, tad jei prieš varžybas prisivalgai itališkų makaronų su mėsa, diską mesti tikrai bus sunku. Tą tikrai žinau iš savo patirties (juokiasi)“, – pasakojo R.Ubartas.

Legendinis disko metikas neabejoja, kad bent dviem iš trijų Lietuvos disko metikams šeštadienį vakare pavyks prasibrauti į pirmadienį vakare Vengrijoje vyksiantį finalą.

Pasak 63-ejų legendos, laike tarp varžybų sportininkus pradeda kamuoti „psichologiniai žaidimai“. Olimpinis čempionas iš savo patirties atskleidė, kaip „neperdegti“ prieš artėjančias finalo varžybas.

„Finalinės varžybos vyks po dviejų dienų, jos bus taip pat rengiamos vakare. Prieš finalus reikia prasiblaškyti – aš visada stengdavausi kuo mažiau sėdėti kambaryje, išeidavau pasivaikščioti, reikia „atsijungti“ nuo tų minčių, nes tos mintys prieš finalą tikrai bus.

Reikia ir nepervargti, bet prasiblaškyti yra labai svarbu. Patekus į finalą daugiau jau yra psichologiniai dalykai, nes technikos nelabai pakeisi, svarbiausia išlaikyti savo psichologiją. Reikia, kad galva išliktų rami, šalta, nežiūrint į jokias sąlygas. Viskas ateina su patirtimi, o jos Lietuvos sportininkai jau turi sukaupę“, – kalbėjo R.Ubartas.

Savo pasirodymą disko metikai Budapešte pradės šeštadienį vyksiančiose kvalifikacinėse varžybose. Jos startuos nuo 20 val. 10 min. Lietuvos laiku.

Finalinės kovos bus rengiamos pirmadienį, rugpjūčio 21-ąją.

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinė Budapešte vyksiančiame pasaulio čempionate:

Mykolas Alekna (disko metimas), Martynas Alekna (disko metimas), Andrius Gudžius (disko metimas), Ieva Zarankaitė (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Aina Grikšaitė (trišuolis), Dovilė Kilty (trišuolis), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Gediminas Truskauskas (200 m), Modesta Justė Morauskaitė (400 m), Gabija Galvydytė (800 m), Greta Karinauskaitė (3000 m kl/b), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Austėja Kavaliauskaitė (35 km sportinis ėjimas), Loreta Kančytė (maratonas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.