EUROLYGA 2023

M. Alekna ir A. Gudžius disko sektoriuje prieš pavojingus varžovus: kas yra kas mūšyje dėl pasaulio čempiono sosto

Prieš metus pagerbiant pasaulio lengvosios atletikos pirmenybių disko metimo varžybų prizininkus į viršų kilo dvi Lietuvos vėliavos. Pernai tarp prizininkų patekę Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius pirmadienį Budapešto stadione vėl kovos dėl pasaulio pirmenybių medalių.

Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Danielis Stahlis.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Danielis Stahlis.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Kristjanas Čehas<br>DPA/Scanpix nuotr.
Kristjanas Čehas<br>DPA/Scanpix nuotr.
Mykolas Alekna<br>Scanpix nuotr.
Mykolas Alekna<br>Scanpix nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>A. Pliadžio nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>A. Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>DPA/Scanpix nuotr.
Mykolas Alekna<br>DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 1:14 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 1:32 PM

Normatyvo neįvykdė

Dviem stipriausiems Lietuvos disko metikams Mykolui Aleknai ir Andriui Gudžiui pasaulio pirmenybių atrankos varžybos buvo lyg geras apšilimas.

Jiedu šeštadienį užtikrintai pateko tarp dvylikos geriausiųjų ir gavo teisę pirmadienį dar sykį žengti į Budapešto stadiono disko metimo sektorių, kuriame užvirs kova dėl medalių.

Pernai Judžine (Oregonas, JAV) sidabro ir bronzos medalius laimėję Mykolas Alekna ir A.Gudžius bandys bent pakartoti prieš trylika mėnesių pasiektą rezultatą, o galbūt ir nuversti nuo sosto 2022 metų pasaulio čempioną slovėną Kristjaną Čehą.

Du Lietuvos milžinai neabejotinai bus vieni iš pagrindinių čempiono vardą ginsiančio ir šių metų reitinge pirmaujančio K.Čeho varžovai.

Prieš dvi dienas per šių metų pasaulio pirmenybių atrankos varžybas daugelis Lietuvos sirgalių puoselėjo viltį, kad į finalą pateks net trys mūsų šalies disko metikai.

Vis dėlto didžiausi lūkesčiai neišsipildė. Pasaulio pirmenybių debiutantas Martynas Alekna diską numetė 62,57 metro ir atrankos varžybose užėmė tik 20-ąją vietą. Teisę pirmadienį varžytis finale gavo dvylika sportininkų.

Mykolas Alekna ir A.Gudžius į finalą pateko be didelių keblumų. Praėjusių metų Europos čempionas Mykolas Alekna atrankoje užėmė antrąją vietą (66,04 m), buvęs pasaulio ir Europos čempionas A.Gudžius – šeštąją vietą (65,50 m).

Tiesa, lietuviai neįvykdė finalo normatyvo, bet to šeštadienį nepadarė nė vienas disko metikas. Atrankos varžybas laimėjusio Tokijo olimpinių žaidynių čempiono Danielio Stahlio rezultatas buvo 66,25 metro (finalo normatyvas – 66,50 m).

Į finalo dvyliktuką pateko dešimties šalių disko metikai: lietuviai Mykolas Alekna ir A.Gudžius, jamaikiečiai Travesas Smikle‘as ir Fedrickas Dacresas, švedas D.Stahlis, slovėnas K.Čehas, austras Lukasas Weisshaudingeris, Alexas Rose‘as iš Samoa, australas Matthew Denny, amerikietis Brianas Williamsas, vokietis Henrikas Janssenas ir Connoras Bellas iš Naujosios Zelandijos.

Sąraše – trys permainos

Palyginti su praėjusių metų pasaulio pirmenybėmis, finalo dalyvių sąraše pasikeitė trys pavardės. Šeštadienio vakaras Budapešte buvo liūdnas Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtojui švedui Simonui Petterssonui, rumunui Alinui Firfiricai ir amerikiečiui Samui Mattisui. Jie šių metų pasaulio pirmenybių atrankoje nepateko tarp dvylikos geriausiųjų.

Beje, S.Petterssonas ir A.Firfirica pernai pateko ir Europos pirmenybių finalą, bet Budapešte jų mestas diskas skriejo nepakankamai toli.

Verta pažymėti dar vieną šeštadienį nesėkmę patyrusį sportininką. Britas Lawrence‘as Okoye pernai gana netikėtai iškovojo Europos pirmenybių bronzos medalį, bet šių metų pasaulio pirmenybių atrankos varžybose užėmė 13-ąją vietą ir buvo nelaimingiausias tarp visų atrankos dalyvių. Beje, pernai pasaulio pirmenybių atrankoje L.Okoye taip pat užėmė apmaudžiausią 13-ąją vietą.

Tris šeštadienį nesėkmes patyrusius disko metikus šįmečiame finale pakeis amerikietis Brianas Williamsas, naujasis Vokietijos čempionas Henrikas Jansenas ir Connoras Bellas iš Naujosios Zelandijos. Įdomu, kad būtent šie trys sportininkai atrankos varžybose užėmė nuo 10-osios iki 12-osios vietos.

Favoritai – tie patys

Pirmadienį pagrindiniai Lietuvos disko metikų varžovai bus tie patys, kaip prieš metus: pasaulio čempiono vardą ginantis slovėnas Kristjanas Čehas, Tokijo olimpinių žaidynių čempionas švedas Danielis Stahlis ir austras Lukasas Weisshaidingeris, nepasižymintis stabiliais rezultatais, bet periodiškai nustebinantis varžovus per svarbiausius sezono turnyrus.

Šio sezono disko metimo lyderis yra K.Čehas. Jis laimėjo tris iš keturių šiais metais vykusių Deimantinės lygos etapų, jam priklauso geriausias sezono rezultatas (71,86 m), jis užima pirmąją vietą rungties pasaulio reitinge.

Per Deimantinės lygos varžybas arčiausiai slovėno buvo D.Stahlis. Olimpinis čempionas trijuose etapuose užėmė antrąją vietą, o ketvirtajame etape Londone sugebėjo aplenkti K.Čehą.

Geriausias D.Ståhlio šio sezono rezultatas – 71,45 metro. D.Stahlis yra vienas iš trijų sportininkų, kurie šiais metais diską numetė 71 metrą ar toliau.

Geriausių sezono rezultatų lentelės trečiojoje eilutėje įrašyta Mykolas Aleknos pavardė. Olimpinio čempiono Virgilijaus Aleknos jaunesniajam sūnui pavasarį pavyko numesti diską lygiai 71 metrą. Tai – ir jo karjeros rekordas.

Toliau negu 70 metrų šį sezoną diską taip pat metė L.Weisshaidingeris (70,68 m) ir Alexas Rose‘as iš Samoa (70,39 m).

A.Gudžius ne tik šį sezoną, bet ir per visą karjerą dar nė karto nenumetė disko už 70 metrų linijos. Jo karjeros rekordas – 69,59 metro, sezono rekordas – 67,66 metro.

Deimantinės lygos sezono įskaitoje A.Gudžius užėmė trečiąją vietą. Jis kartu su K.Čehu, D.Stahliu, australu Matthew Denny, britu Lawrence‘u Okoye ir amerikiečiu Samu Mattisu iškovojo teisę dalyvauti Deimantinės lygos sezono baigiamajame etape.

JAV studijuojantis Myk.Alekna buvo atvykęs tik į vieną Deimantinės lygos etapą, kuriame užėmė ketvirtąją vietą. Sezono įskaitoje Myk.Alekna liko devintas. Beje, L.Weisshaidingeris šiais metais nedalyvavo nė viename Deimantinės lygos etape.

Stiprios Lietuvos tradicijos

Nepriklausomos Lietuvos lengvaatlečiai pasaulio pirmenybėse iki šiol iškovojo aštuonis medalius (tris aukso, tris sidabro ir du bronzos).

Net septynis medalius į šalies taupyklę įdėjo disko metikai. Virgilijus Alekna laimėjo du aukso ir du sidabro, Andrius Gudžius – vieną aukso ir vieną bronzos, Mykolas Alekna – vieną sidabro.

Į pasaulio pirmenybių finalą taip pat buvo patekę Romas Ubartas ir Vaclovas Kidykas.

Pasaulio pirmenybių vyrų disko metimo medalių lentelėje Lietuva užima antrąją vietą. Mūsų šalį lenkia tik Vokietija, kurios disko metikai laimėjo aštuonis aukso, du sidabro ir penkis bronzos medalius.

Po vieną kartą disko metimo pasaulio čempionais tapo Estijos, Lenkijos, JAV, Švedijos, Slovėnijos, Čekoslovakijos ir Vokietijos DR sportininkai. Pasaulio pirmenybės rengiamos nuo 1983 metų. Šiais metais jos vyksta 19-ąjį kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.