EUROLYGA 2023

Švedijos spauda: „Kad D. Stahlis pasiektų pasaulio rekordą, trūko tik vėjo“

Pasaulio lengvosios atletikos pirmenybių disko metimo varžybų finalas sukėlė susižavėjimo šūksnius ne vien Švedijoje, kurios sportininkas Danielis Stahlis pirmadienį Budapešto stadione po įtemptos kovos paskutiniu metimu iškovojo aukso medalį.

 Danielis Ståhlis<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Danielis Ståhlis<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Kristjanas Čehas<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Kristjanas Čehas<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 3:47 PM

Sukrečiantis finalas

Danielis Stahlis ir Kristjanas Čehas padarė tai, kas nepavyko Lietuvos disko metikams. Švedijos ir Slovėnijos sportininkai paskutiniaisiais bandymais numetė diską toliau negu 70 metrų ir pasaulio pirmenybėse užėmė dvi pirmąsias vietas.

Įtemptoje kovoje svariausią žodį tarė olimpinis čempionas D.Stahlis. Jis pirmadienį Budapešto stadione paskutiniu šeštuoju bandymu numetė diską 71,46 metro ir pasiekė pasaulio pirmenybių rekordą. Švedas atėmė pasaulio čempiono vardą iš pernai Judžine triumfavusio K.Čeho, kurio geriausias rezultatas buvo 70,02 metro.

„D.Stahlis tapo pasaulio čempionu po sukrečiančio finalo. Paskutiniuoju bandymu jis numetė diską 71,46 metro, toliau nei bet kas kitas per visą pasaulio pirmenybių istoriją“, – Švedijoje išugdytam pasaulio čempionui nusilenkė šios šalies televizijos STV interneto svetainė.

„D.Stahlis vėl yra pasaulio disko metimo karalius. Olimpinis čempionas iškovojo antrąjį pasaulio pirmenybių aukso medalį, kai atlaikė spaudimą ir nulėmė pergalę paskutiniuoju metimu, kuriuo diską numetė 71,46 metro ir pasiekė naują pasaulio pirmenybių rekordą“, – rašė švedų „Dagens Nyheter“ leidinys.

„Tai buvo geriausias visų laikų disko metimo finalas. Ne vien pagal statistiką, nes keturi sportininkai numetė toliau nei 68 metrus, bet ir dėl dramos.

Priešpaskutiniu varžybų metimu K.Čehas numetė diską toliau nei 70 metrų ir tapo lyderiu. Paskutiniu metimu D.Stahlis atsakė nauju pasaulio pirmenybių rekordu (71,46 m) ir iškovojo antrąjį pasaulio pirmenybių aukso medalį“, – įvykius trumpai išdėstė Švedijos leidinys „Expressen“.

Tarp tų, kurie pirmadienį numetė toliau negu 68 metrus, buvo praėjusių metų Europos čempionas Mykolas Alekna. Po jo geriausio bandymo diskas nuskriejo 68,85 metro. Šis rezultatas Myk.Aleknai užtikrino bronzos medalį. Kitas į finalą patekęs lietuvis Andrius Gudžius užėmė šeštąją vietą.

Plieniniai nervai

Iki šių metų per pasaulio pirmenybes diską toliau nei 70 metrų buvo numetę vos du vyrai. 2005 metais Virgilijus Alekna švystelėjo diską 70,17 metro, o lietuviui priklausiusį pasaulio pirmenybių rekordą tik 2022 metais pagerino slovėnas K.Čehas, kurio rezultatas buvo 71,13 metro.

Pirmadienį Budapešto stadione dvylika geriausių šios rungties atstovų atliko 60 metimų. Per 58 bandymus įrankis nė karto nenusileido už 70 metrų ribos.

Tačiau net iki tol reginys buvo puikus: pavardės turnyro lentelėje aukštyn ir žemyn judėjo kas kelias minutes, rezultatai buvo geri, o Matthew Denny pasiekė Australijos rekordą (68,24 m).

Tačiau desertas lengvosios atletikos mėgėjams buvo pateiktas pačioje pabaigoje, kai iš pradžių K.Čeho, o paskui D.Stahlio mestas diskas nusileido už 70 metrų linijos.

„Peilis prie kaklo. Tada D.Stahlis žengė į priekį ir užsitikrino aukso medalį paskutiniuoju supermetimu“, – įvykius vaizdingai aprašė STV interneto svetainė. Ir pridūrė: „D.Stahlis parodė, kad jo nervai yra plieniniai“.

„Tai – vienas iš didžiausių Švedijos sportininkų pasiekimų per visą šalies sporto istoriją“, – tvirtino STV ekspertas Alhaji Jengas.

Trūko tik vėjo

„Pagalvojau, velniai rautų, privalau atsakyti. Didžiuojuosi tuo, kaip man pavyko. Tai buvo geriausias mano karjeros metimas. Buvo šaunu. Jaučiau, kad diskas skrieja labai toli.

Tada iš visų jėgų stengiausi neišlipti iš sektoriaus. Iš pradžių nežinojau, koks rezultatas, bet jį pamatęs švieslentėje ištariau: „Oho“, – pasaulio čempiono vardą susigrąžinusį D.Stahlį citavo Švedijos leidiniai.

„Jei būtų pūtęs vėjas, būtų buvęs pasaulio rekordas“, – vieno iš straipsnių antraštėje parašė „Dagens Nyheter“ leidinys.

„Jis nusviedė diską 71,46 metro, sutriuškindamas K.Čehą bei visus kitus ir pasiekdamas naują pirmenybių rekordą. Šis metimas buvo trečias pagal tolį jo gyvenime, bet jį galima vadinti geriausiu, atsižvelgus į sąlygas. Uždarame ir bevėjame stadione, kaip Budapešto, beveik neįmanoma numesti 70 metrų.

Jei varžybos būtų vykusios atvirame stadione, pučiant tinkamam vėjui, šiuo metimu galėjo būti pasiektas pasaulio rekordas.

Šį vakarą du vyrai numetė diską toliau nei 70 metrų, dar keli nuo jų atsiliko labai nedaug. Šios varžybos buvo geriausias visų laikų finalas. Visais atžvilgiais.

Jau dabar galima nujausti, kad D.Stahlis žiemą per metų sporto apdovanojimus lips į sceną ir gaus geriausio sportininko prizą. Niekas negali jo pranokti“, – pasaulio čempioną gyrė „Sportbladet“ apžvalgininkas Matsas Wennerholmas.

Džiaugėsi sidabru

„Milžinų mūšis, kuriame jie apsikeitė smūgiais ir paspaudė rankas“, – trečiadienį viršelyje parašė Slovėnijos sporto dienraštis „Ekipa“.

Slovėnų žiniasklaidoje buvo galima jausti nedidelį nusivylimo prieskonį, bet jį nustelbė susižavėjimas sektoriuje vykusia kova.

„K.Čehas buvo puikus, bet auksą iškovojo paskutiniu metimu pasaulio pirmenybių rekordą pasiekęs D.Stahlis“, – antraštėje parašė Slovėnijos televizijos „RTVslo“ interneto svetainė. „Nuostabus K.Čehas iškovojo pasaulio pirmenybių sidabrą“, – savo tautiečiui jokių priekaištų neturėjo ir slovėnų SIOL interneto svetainė.

„Slovėnijos disko metikas K.Čehas iškovojo pasaulio vicečempiono vardą. Jis turėjo pripažinti olimpinio čempiono D.Stahlio pranašumą“, – pirmosiose straipsnio eilutėse pridūrė SIOL, pabrėžęs visai ne tai, kad K.Čehas pirmadienį vakare Budapešto stadione prarado čempiono vardą.

„Labai seniai matėme tokį įtemptą finalą bet kurioje iš techninių rungčių. Olimpinis čempionas D.Stahlis iš pradžių save pristabdė ir po pirmųjų trijų metimų nebuvo tarp lyderių, tačiau paskui parodė, ką sugeba“, – švedo jėgą pripažino „RTVslo“.

Slovėnų sporto apžvalgininkai negalėjo nepritarti K.Čehui, kuris tvirtino, kad yra patenkintas savo geriausiu metimu ir džiaugiasi iškovojęs sidabro medalį.

„Po tokio dramatiško finalo esu laimingas, kad iškovojau sidabro medalį. Tai buvo mano trečiosios pasaulio pirmenybės, per jas iškovojau antrąjį medalį.

Žinojau, kad galiu numesti toliau nei 70 metrų, buvau gerai pasiruošęs. Man nelabai pavyko pirmieji metimai, bet kai šeštuoju bandymu numečiau 70 metrų, pasakiau sau, kad šis metimas buvo geras ir galiu laimėti.

Tačiau taip pat žinojau, kad D.Stahlis yra stiprus varžovas, mėgstantis pilnas tribūnas, ir sirgaliai jam suteiks papildomos energijos. Vis dėlto nemaniau, kad paskutinis jo metimas bus toks tolimas“, – K.Čehą citavo „Ekipa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.