EUROLYGA 2023

Už M. Drobiazko pilietybės atėmimą komisija pritarė vienbalsiai: paaiškino, kas laukia toliau

Lietuvos visuomenės dėmesį sukausčiusi dailiojo čiuožimo sportininkės Margaritos Drobiazko pilietybės istorija pasiekė aukščiausią tašką. Ketvirtadienį Pilietybės reikalų komisija surengė neeilinį posėdį, po kurio priėmė sprendimą siūlyti prezidentui Gitanui Nausėdai atimti šokėjos pilietybę.

M. Drobiazko.<br>G. Savickio (ELTA) nuotr.
M. Drobiazko.<br>G. Savickio (ELTA) nuotr.
Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Margarita Drobiazko.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Margarita Drobiazko.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.<br>M.Kulbio nuotr.
Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 12:49 PM, atnaujinta Sep 14, 2023, 1:03 PM

„Komisija priėmė sprendimą siūlyti Lietuvos prezidentui atimti M.Drobiazko pilietybę dėl jos viešai reiškiamo palaikymo Rusijos Federacijai, kuri traktuojama kaip priešiška Lietuvai, Europos Sąjungos valstybėms ir jų sąjungininkams valstybė“, – ketvirtadienį kalbėjo komisijos pirmininkas Pranas Žukauskas.

Lietuvos pilietybė šiuo metu Rusijoje gyvenančiai ir ten savo veiklą vykdančiai M.Drobiazko buvo suteikta dar 1993 metais.

Už sprendimą siūlyti prezidentui atimti sportininkės pilietybę pasisakė visi aštuoni posėdžiavę komisijos nariai. Tiesa, pats posėdis užtruko: išvados turėjo būti skelbiamos 10 val. 30 min., bet jos buvo paskelbtos net dvejomis valandomis vėliau.

„Tai yra pirmas toks sprendimas šiuo pagrindu, jis formuoja precedentą ateičiai, jis turėjo būti apgalvotas, išdiskutuotas, dėl to šis situacijos vertinimas užtruko“, – teigė P.Žukauskas.

M.Drobiazko ir Povilas Vanagas, nežiūrint į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, ne kartą pasirodė Rusijos prezidento atstovo spaudai D.Peskovo žmonos T.Navkos rengiamuose ledo šou.

Prezidentas G.Nausėda rugpjūčio pradžioje po Apdovanojimo komisijos siūlymo pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą M.Drobiazko ir P.Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

„Patys šou, kuriose ji dalyvauja, be abejo su režimu neturi nieko bendro, bet buvo vertinimas platesnis kontekstas – tų šou organizatoriai, jų statusas, jų padėtis Rusijos valstybėje ir to režimo kontekste, taip pat šių pastatymų rėmėjai.

Žinant, kad kultūra ir menas yra minkštoji galia, kuri yra Rusijos politikos dalis, artimi santykiai su tokiais asmenimis parodo, kad ir ne atviru tekstu, bet asmens tam tikrą požiūrį“, – samprotavo Pilietybės reikalų komisijos pirmininkas.

Į šį posėdį buvo kviečiama ir pati M.Drobiazko, bet ji jame nepasirodė.

Prieš kelias dienas legendinė šokėja atviru laišku kreipėsi į komisijos narius, neigdama savo sąsajas su Rusijos propaganda.

„Aš nedalyvauju „propagandiniame“ veiksme, kaip jį pavadino vienas asmuo. Kartu su savo vyru, ledo partneriu ir nesavanaudišku Lietuvos patriotu Povilu, nešam kultūros ir gėrio šviesą, kiek tik galim, aš ir jis“, – teigė garsi šokėja.

Visgi tokie M.Drobiazko teiginiai komisijos širdžių neištirpdė.

„Argumentų, kad ji paraidžiui tiesiogiai remia ir palaiko agresiją nėra, buvo vertinamas visas veiklos kontekstas“, – pridūrė P.Žukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.