EUROLYGA 2023

Čiuožimo federacijos prezidento reakcija dėl M. Drobiazko pilietybės: Lietuvą lygino su Baltarusija ir Šiaurės Korėja

Margaritos Drobiazko pilietybės klausimas – ypač karštas. Ketvirtadienį Pilietybės reikalų komisija priėmė sprendimą Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai siūlyti atimti šokėjai suteiktą Lietuvos pilietybę, pastarasis tvirtina, kad dekretą priims artimiausiu metu.

 Čiuožimo federacijos prezidento reakcija dėl M. Drobiazko pilietybės atėmimo: „Gal mes esame Baltarusija? Šiaurės Korėja?“<br>Lrytas.lt montažas.
 Čiuožimo federacijos prezidento reakcija dėl M. Drobiazko pilietybės atėmimo: „Gal mes esame Baltarusija? Šiaurės Korėja?“<br>Lrytas.lt montažas.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 V. Jasutis.<br> ELTA nuotr.
 M. Drobiazko.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 M. Drobiazko.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 1:06 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 5:59 PM

Į šį sprendimą sureagavo ir portalo lrytas.lt kalbintas Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas Vytautas Jasutis, kuris kėlė klausimą dėl galimų Konstitucijos pažeidimų ir Lietuvą lygino su Baltarusija bei Šiaurės Korėja.

M.Drobiazko su ilgamečiu partneriu ir vyru Povilu Vanagu Lietuvai yra iškovoję ne vieną svarbų trofėjų, tačiau pastaraisiais metais jie dažniau linksniuojami nelabai maloniame kontekste.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, M.Drobiazko ir P.Vanagas liko Vladimiro Putino valdomoje šalyje. Pora surengė pasirodymus Rusijoje, dainavo su V.Putino artimo bičiulio ir atstovo spaudai Dimitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka, o kartu ir užsidirbo nemenką sumą pinigų, kurią pasirodymams skyrė Rusijos federacija. Pranešama, kad suma galėjo siekti net 50 tūkstančių JAV dolerių.

„Neteksiu pilietybės?, – vasaros pradžioje portalui „MacTv“ aiškino dailiojo čiuožimo atstovė M.Drobiazko. – Nieko negaliu pasakyti apie tai, nes nesu susipažinusi su situacija. Ar tai mane jaudina? Aš juk negaliu kažkaip paveikti tų sprendimų. Ką aš galiu padaryti? Tai tik jų reikalas – iš esmės, apibendrinant, pas mane gyvenime viskas gerai. Daugiau komentarų nebus.“

Visgi pilietybės klausimas M.Drobiazko parūpo tada, kai apie šią temą vis garsiau pradėjo kalbėti Lietuvos valstybės institucijos. Galiausiai M.Drobiazko kartu su P.Vanagu išplatino viešą laišką, kuriame jau neva bandė teigti, kad atsiriboja nuo Rusijos propagandos.

Nepaisant to, pilietybės atėmimo klausimas pasistūmėjo taip, kad prezidentas G.Nausėda ketvirtadienį pareiškė, jog ketina priimti sprendimą, kuriuo panaikins išimties tvarka suteiktą pilietybę ledo čiuožėjai.

Portalas lrytas.lt susisiekė su Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentu V.Jasučiu, kuris teigė, kad M.Drobiazko nepriklauso federacijai, tačiau jos moralinį poelgį bandė atskirti nuo teisinio pagrindo atimti pilietybę.

„Federacijos pozicija yra seniai išsakyta – mes visapusiškai remiame Ukrainą, bendradarbiaujame su Ukrainos federacija. Morališkai gali kiekvienas smerkti, ar nesmerkti, o teisiškai... Aš nesu teisininkas, bet buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas yra pasakęs, kad šitas įstatymas yra priimtas kiekvienam žmogui ir jis prieštarauja Konstitucijai. Tegu daro išvadas tie, kurie pagal šį įstatymą priiminėja sprendimus“, – tikino V.Jasutis.

Tiesa, prezidentas vėliau pratęsė mintį.

„Man siaubą kelia, kaip tai yra daroma ir kokiu volu tai yra daroma, – šalies sprendimą atimti pilietybę iš M.Drobiazko įvertino V.Jasutis. – Moraliniai dalykai yra moraliniai dalykai, bet kas gali paneigti, kad jums arba man irgi kažkada bus priimtas įstatymas.

Ir jūs, kaip Lietuvos pilietis, dabar galite jaustis neramus. Nes rytoj atsikelsite ir jums bus priimtas įstatymas, ir neteksite pilietybės. Konstitucinis Teismas yra pasakęs, kad nėra kažkokių „truputį“ ir „netruputį“ pilietybių.

Arba tu esi pilietis, arba ne. Jei tu esi pilietis ir tu išsakai savo nuomonę, aš nežinau, kas iš tavęs gali atimti pilietybę. Jeigu taip yra, gal tada mes – Baltarusija ar Šiaurės Korėja? Gal aš vakar užmigau Lietuvoje, bet atsibudau Šiaurės Korėjoje? Nelabai suprantu. Tai va tik tiek.“

Nors V.Jasutis pakartojo, kad dėl moralinių M.Drobiazko dalykų jokių dviprasmybių nėra, prezidentui galiausiai pagailo šokėjos ant ledo.

„Žmogus yra pervažiuojamas volu už nuomonę. Kad ir kokia ji bebūtų. Galime čia ją smerkti, ar nesmerkti, bet ji jau yra prikalta prie kryžiaus. Visas kraujas išbėgęs. Kiek dar galima ko ten jai daryti.

Mane, kaip žmogų, Lietuvos pilietį, neramina, kas vyksta. O kaip federacijos vadovas, neturiu ką komentuoti. Moralinį poelgį mes įvertinome. Kas gali paneigti, kokį nuopelną M.Drobiazko ir P.Vanagas davė Lietuvos čiuožimui? Niekas to negali paneigti.

Atiminėti apdovanojimus, kai tu jų nesuteiki? Mane glumina kiekvienas punktas, ką po to mes darome. Galime pasmerkti, išsakyti savo nuomonę. Mes visi žinome, kas vyksta Ukrainoje. Bet labas rytas, ar aš tikrai nubudau Šiaurės Korėjoje? Ar mes jau nebesuprantame, visiškai iš proto išsikraustėme?“, – situaciją įvertino V.Jasutis.

Prezidentas G.Nausėda žada pasirašyti dekretą M.Drobiazko pilietybės naikinimo prieš išvykdamas į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją.

„Duokite man tiesiog laiko ir man laiko tikrai nereikės daug. Manau, kad tą padarysiu dar prieš išvykdamas į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Jungtinėse Valstijose JT Generalinė Asamblėja rinksis kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.