EUROLYGA 2023

Iš Rusijos sporto laivo lyg žiurkės bėga sportininkai: tarp 200 atletų – ir į Lenkiją persimetęs rusų čempionas

Dėl sukelto Ukrainoje karo tarptautinės bendruomenės izoliuotas Rusijos sportas ir toliau praranda tiek žinomus atletus, tiek ir būsimas žvaigždes.

Rusijos valdžią šokiravo greitojo čiuožimo atstovo 20-mečio Vladimiro Semirunno pabėgimas į Lenkiją. <br> Rusijos čiuožimo fed. nuotr.
Rusijos valdžią šokiravo greitojo čiuožimo atstovo 20-mečio Vladimiro Semirunno pabėgimas į Lenkiją. <br> Rusijos čiuožimo fed. nuotr.
Rusijos valdžią šokiravo greitojo čiuožimo atstovo 20-mečio Vladimiro Semirunno pabėgimas į Lenkiją. <br> Rusijos čiuožimo fed. nuotr.
Rusijos valdžią šokiravo greitojo čiuožimo atstovo 20-mečio Vladimiro Semirunno pabėgimas į Lenkiją. <br> Rusijos čiuožimo fed. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-20 16:36

Rusijos valdžią šokiravo greitojo čiuožimo atstovo 20-mečio Vladimiro Semirunno pareiškimas, kad jis nežada gyventi ir taikstytis su sankcijomis ir jau padavė prašymą pakeisti sportinę pilietybę – jis jau treniruojasi Lenkijoje.

Vos prieš penkias dienas Rusijos olimpinio komiteto būstinėje Maskvoje įvyko metinis šalies olimpiečių komisijos posėdis, kuriame aukšti sporto valdininkai paskelbė visapusišką paramą šalies sportininkams, susidarius itin sudėtingomis sąlygoms.

Visas rusų sportas yra suspenduotas, Rusijos rinktinės ir individualūs atletai beveik niekur nestartuoja tarptautinėje arenoje.

„Kiekvienas turi teisę pasirinkti, kuriai šaliai atstovauti. Tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Todėl kiekvienas iš jūsų privalo tai nutarti savarankiškai, bet kiekvienas po to ir prisiims atsakomybę už savo pasirinkimą“, – garsiai diktatoriaus Vladimiro Putino žodžius pakartojo Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdniakovas.

Tai buvo penktadienį, o jau antradienį tapo žinoma, kad 2022 metų Rusijos čempionas 10 km greitojo čiuožimo rungtyje V.Semirunnas spjovė į gimtąjį miestą Jekaterinburgą, Rusijos sportą ir pasiprašė galimybių treniruotis ir atstovauti Lenkijai.

Pasaulio jaunimo čempionato bronzos medalio savininko žingsnis tapo netikėtas visai Rusijos sporto valdžiai – niekas nesitikėjo, kad jaunuolis taip greitai nutars bėgti iš Rusijos. Teigiama, kad ruso treneris jau kelis metus yra Lenkijos specialistas.

„Ką tik pradėjau siekti aukštumų suaugusiųjų sporte. Dabar pats laikas žengti svarbiausią savo, kaip sportininko, žingsnį tobulėjant ir man būtina tarptautinė praktika.

Pranešiau Rusijos čiuožimo sąjungai apie savo norą pakeisti sportinę pilietybę ir pradėti atstovauti Lenkijai“, – savo pareiškime teigė vaikinas, jį atsiuntęs paštu.

Mat bijodamas galimų sprendimų dėl jo ateities, V.Semirunnas sprendimus diktavo jau iš Lenkijos.

Rusijos čiuožimo sąjungos prezidentas Nikolajus Guliajevas patvirtino, kad iš Lenkijos buvo gautas oficialus prašymas leisti V.Semirunnui startuoti lenkų rinktinėje, tačiau rusai dėl sprendimo šiuo klausimu turės nemenkai tartis ir jį įgarsins tik po federacijos Vykdomojo komiteto pasitarimo. O jis vyksta du kartus į metus.

„Kreipsimės į Sporto ministeriją ir lauksime iš jų informacijos dėl sportininko pašalinimo iš rinktinės sąrašų bei teiksime šį klausimą balsavimui.

Nors tai asmeninis kiekvieno sportininko reikalas, bet tokia žinia tikrai nemaloni. Tokia jau yra šių dienų realybė. Kišti pagalius pasitraukusiam iš šalies sportininkui lyg ir neturime moralinės teisės“, – bandė vaidinti demokratiją N.Guliajevas.

Kitą vertus, jei Federacija neduos leidimo atstovauti Lenkijai, sportininkas turės praleisti be varžybų metus, o po to ramiai galės užsivilkti Lenkijos rinktinės aprangą.

Tuo tarpu iki šių dienų Sverdlovsko srities greitojo čiuožimo federacijos rinktinėje buvęs V.Semirunnas jau metamas iš visų įmanomų komandos sąrašų.

„Jo jau niekas nepriims atgal, net jei jis norėtų sugrįžti. Jis atleistas. Apskritai išbrauktas iš visų sąrašų. Jo nėra“, – nuosprendį paskelbė Sverdlovsko federacijos vadovas Borisas Terentjevas.

Anksčiau garsi Rusijos greitojo čiuožimo atstovė, olimpinė čempionė Svetlana Žurova, o dabar – Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmoji pavaduotoja, labai nustebo, kad V.Semirunnas nusprendė pabėgti į Lenkiją.

„Pirmą kartą žinojau, kad kažkas pabėgo į Lenkiją. V.Semirunną galėjo palenkti treneris lenkas, kuris ilgą laiką dirbo su juo Rusijoje“, – svarstė olimpinė čempionė.

Rusijos sporto viceministras Aleksejus Morozovas 2022-ųjų rudenį skelbė, kad po sankcijų pradžios daugiau nei 100 šalies sportininkų nusprendė priimti kitų šalių siūlymus atstovauti jų valstybėms, o 55 iš jų atstovauja olimpinėms sporto šakoms.

Dabar Rusijos sportininkų, kurie metė reikalus gimtinėje ir kirto sieną – daugiau kaip 200. Ir net 111 iš jų yra olimpinių rungčių atstovai.

Sporto ministerijos vadovas Olegas Matycinas antradienį pranešė, kad 2024 metų vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje kaip neutralūs atletai galės startuoti 108 rusai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.