EUROLYGA 2023

Lietuviai visu greičiu atranda paplūdimio tenisą: savo jėgas išbandys ir Europos čempionate

Po ganėtinai ilgos pertraukos Lietuvos žaidėjai ir vėl dalyvauja Europos paplūdimio teniso čempionate, kuris rugsėjo 28 – spalio 1 dienomis vyksta Kretoje (Graikija). Čempionate dalyvaus sportininkai iš dvidešimt Europos šalių. Iš lietuvių žaidėjų – seserų Gabijos ir Ievos Drūteikaičių tikimasi patekimo į pusfinalį.

Lietuvos žaidėjai ir vėl dalyvauja Europos paplūdimio teniso čempionate.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Lietuvos žaidėjai ir vėl dalyvauja Europos paplūdimio teniso čempionate.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 7:19 AM, atnaujinta Sep 29, 2023, 7:20 AM

Į šį čempionatą Lietuvos Paplūdimio Teniso asociacija delegavo dvi vyrų komandas: Andrius Jurga ir Rokas Čebrukas bei Gediminas Šlivinskas ir Paulius Putrimas; dvi moterų komandas: Gabija Drūteikaitė ir Ieva Drūteikaitė bei Aistė Griciūtė ir Valerija Keda. Taip pat dvi mišrias poras: Andrius Jurga ir Gabija Drūteikaitė bei Rokas Čebrukas ir Ieva Drūteikaitė. Žaidėjai į rinktinę pateko užimdami pirmąsias vietas Lietuvos reitinge, kuris sudaromas remiantis turimais Tarprautinės teniso federacijos (ITF) taškais ir dviem geriausiais rezultatais iš paskutiniųjų trijų nacionalinių čempionatų. ITF taškus sportininkai iškovoja dalyvaudami įvairaus lygio tarptautiniuose turnyruose.

„Lietuva po ilgo laiko ir vėl dalyvauja Europos čempionate. Ir tai pavyko padaryti privačių rėmėjų dėka. Džiaugiamės, kad Lietuvos verslai patiki šiuo, sparčiai populiarėjančiu sportu ir drąsiai remią jį. Smagu, kad šią rinktinę jau sudaro sportininkai, užaugę su paplūdimio tenisu, o ne atėję iš kitų rakečių sportų“, – sako Lietuvos rinktinės kapitonas Gediminas Šlivinskas.

Pasak G. Šlivinsko, visų dalyvių nuotaikos pakylėtos, dalis jų pirmą kartą dalyvauja tokio lygio turnyre. „Žaidėjai intensyviai ruošėsi ir treniravosi. Kai kuriems teko reabilituotis po traumų ir, smagu, kad tai pavyko padaryti laiku. Važiuojame ne tik dalyvauti, bet ir pakovoti dėl vietų pirmajame dešimtuke“, – su pakilia nuotaika kalba komandos kapitonas.

Turnyre dalyvaujantis A. Jurga – šiuo metu geriausias Lietuvoje paplūdimio teniso žaidėjas, patenkantis į pasaulio TOP-100 geriausiųjų. Seserys Ieva ir Gabija Drūteikaitės – vienos perspektyviausių talenčių, jau dabar esančios pasaulio TOP-200, ir, tik laiko klausimas, kada jos bus geriausiųjų šimtuke ar net penkiasdešimtuke.

Pasak komandos kapitono, iš Drūteikaičių tikimasi patekimo į pusfinalį, o kitus sportininkus labai norėtųsi matyti aštunfinaliuose.

Anot G. Šlivinsko, šis sportas turi pasakišką atmosferą, nes nuolatos žaidi paplūdimiuose. „Saulė ir jūra mus lydi nuolatos. Turime specialią aprangą, specialias smėlio kojines, tad galime žaisti netgi esant minusinei temperatūrai“, – šypsodamasis sako sportininkas. Komfortiškai Lietuvos pajūryje lietuviai žaidžia nuo balandžio iki lapkričio vidurio. Žiemos metu renkasi uždaras arenas, kurios yra visuose dižiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kune ir Klaipėdoje. Taipogi galima vykti į organizuojamas stovyklas šiltuose kraštuose, tokiuose, kaip Tenerifė, Maljorka.

„Visas šis sportas yra apie gerą nuotaiką, smagią kompaniją, sportišką atmosferą, amžiną vasarą, paplūdimį, saulę, jūrą, smėlį, šilumą, įdegusius kūnus, saulės akinius, muziką“, – entuziastingai kalba komandos kapitonas.

Paplūdimio tenisas prieš keturis dešimtmečius gimė Italijoje ir pirmiausiai išpopuliarėjo šioje šalyje, ir tai – turbūt nėra atsitiktinumas. Italijai netrūksta šilto pajūrio, paplūdimių, štai kodėl turbūt viename iš jų kam nors ir šovė mintis pamėginti per tinklą pamušinėti ne tik tinklinio kamuolį, bet ir teniso kamuoliuką.

Galiausiai susidomėjimas šia nauja teniso atmaina persikėlė ir į kitas šalis, o 2008-aisiais ganėtinai jauną sporto šaką pradėjo globoti Tarptautinė teniso federacija. Paplūdimio tenisas nuo įprasto skiriasi ir savo taisyklėmis, kurias yra patvirtinusi federacija. Žaidimo filosofija ir pagrindiniais principais paplūdimio tenisas yra panašus į tradicinį, tačiau technika ir žaidimo dinamika yra šiek tiek kitokia. Visų pirma tai lemia mažesnis aikštelės dydis ir tai, kad kamuoliukas negali atsimušti į žemę. Tiesą sakant, paplūdimio teniso taisykles ir eigą perprasti yra lengviau nei įprasto, o emocijų jis gali suteikti nė kiek ne mažiau. Be to, norint žaisti paplūdimio tenisą reikia ir gerokai mažiau investicijų nei įprastą tenisą.

Lietuvoje paplūdimio teniso gimtadieniu galima būtų laikyti 2012-uosius, kuomet Anupriškėse buvo surengtas pirmasis profesionalus paplūdimio teniso turnyras

Paplūdimio tenisas nebūtinai turi būti žaidžiamas natūraliame paplūdimyje prie jūros ar kito vandens telkinio. Specialiai šiai sporto šakai skirtos aikštelės po atviru dangumi ar po stogu gali būti įrengtos praktiškai bet kur. Tačiau kiekvienu atveju bene svarbiausias dalykas norint iš tiesų mėgautis paplūdimio tenisu yra tinkamas smėlis po kojomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.