EUROLYGA 2023

M. Drobiazko ir dabar „velnią“ vaidinsiantis P. Vanagas spjauna į Lietuvos poziciją – ir toliau šoka T. Navkos spektakliuose

Kadaise garsi Lietuvos šokėjų ant ledo pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas net nežada atsisakyti jos bendradarbiauti su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka bei dalyvauti jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. Rusijos karą Ukrainoje toleruojantys buvę tikrai gerbiami Lietuvos sportininkai nuo penktadienio Maskvoje šoka naujame T.Navkos spektaklyje „Vakarai viensėdyje“, nežiūrint į tai, kad būtent dėl bendradarbiavimo su agresorių valdžios viršūnėlėmis ir Lietuvos vardo diskreditaciją pilietybės neteko ją išskirtinai gavusi M.Drobiazko.

M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.<br>cojo nuotr.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.<br>cojo nuotr.
M.Drobiazko<br>mach.tv nuotr.
M.Drobiazko<br>mach.tv nuotr.
P.Vanagas.
P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
M.Drobiazko ir P.Vanagas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 1:51 PM, atnaujinta Dec 22, 2023, 2:23 PM

Penkių olimpinių žaidynių dalyviai ir Europos prizininkai M.Drobiazko ir P.Vanagas jau nemažai laiko bendradarbiauja su Rusijos propagandos įrankiu vadinamu T.Navkos ledo teatru. Turino olimpinių žaidynių čempionė T.Navka per savo vyrą V.Putino spaudos atstovą D.Peskovą iš valstybės gauna tūkstančius eurų kainuojančius užsakymus spektakliams.

Prasidėjus karui Ukrainoje M.Drobiazko ir P.Vanagas ir toliau vaidino T.Navkos spektakliuose, vyko net į Sočį bei planavo pasirodymus okupuotame Kryme bei separatistų Donecko Liaudies Respublikoje.

Tiesa, dėl savo šalį ginančios Ukrainos kariuomenės veiksmų ir atsako agresoriui šios kelionės „neva“ buvo atidėtos vėlesniam laikui.

Dabar nuo penktadienio iki sausio 7 dienos Maskvos sporto rūmuose „Megasport“ vyks T.Navkos naujametinio ledo spektaklio „Vakarai viensėdyje“ spektaklis, sukurtas pagal Ukrainos kilmės rusų rašytojo Nikolajaus Gogolio pasakojimus.

Šiam spektakliui paimtas siužetas iš knygos „Vakarai viensėdyje prie Dikankos“, kur aprašyta kalvio Vakulos meilės istorija kaprizingai gražuolei Oksanai ir velnio kėslai neleisti kartu būti įsimylėjėliams.

Vienas iš pagrindinių vaidmenų suteiktas P.Vanagui, kuris vaidina „velnią“, kuriantį intrigas ir apgaules. Tuo tarpu M.Drobiazko vaidins apsukrią moterėlę Solacha, kuri su mielu noru pasiimtų tai, ką galima gauti paploninus liežuvį ar susukus vyrui galvą. Tai gobšumo, apgavystės personažas.

Nors spektakliui skiriami pinigai iš Rusijos kultūros ministerijos fondų, bilietai į renginį nėra pigūs – vieno bilieto kaina yra 4000 rublių arba 40 eurų. Galima arenoje pasinaudoti VIP ložę, kurį spektakliui kainuoja 650 eurų.

Neoficialiai teigiama, kad P.Vanagui ir M.Drobiazko už spektaklius yra mokami nemenki pinigai – abiems atlygis už 2 valandų spektaklį siekia iki 5 tūkst. JAV dolerių.

Rugsėjo viduryje Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda padėjo parašą po įsaku ir panaikino išimties tvarka prezidento Algirdo Brazausko 1993-siais suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę ledo šokėjai 51-erių Margaritai Drobiazko.

Vienas iš valstybės postūmių atimti lietuvišką pasą iš M. Drobiazko buvo jos aiškiai išreikštas bendradarbiavimas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka bei dalyvavimas kuriamuose šokių ant ledo pasirodymuose.

Pilietybės reikalų komisija nurodė, kad tokie T.Navkos renginiai padeda plėtoti Maskvos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Kremliaus galią.

Net ir siunčiamos šalies aiškios žinutės M.Drobiazko apie būtinumą ignoruoti tokius renginius, Europos ir pasaulio trečiosios vietos laimėtoja poroje su P.Vanagu paprasčiausiai nekreipė dėmesio.

Kitą vertus pati M.Drobiazko, bandydama gelbėti lietuvišką pasą, rugsėjo pradžioje buvo išplatinusi laišką Pilietybės reikalų komisijai, kuriame kritikavo siūlymus panaikinti jai suteiktą pilietybę.

Iniciatyvą ji vadino „raganų medžiokle“ ir tvirtino, kad kartu su šokių ir gyvenimo partneriu P.Vanagu neša „kultūros ir gėrio šviesą“, o propagandinėje veikloje nedalyvauja.

Rusijos sostinėje Maskvoje gimusiai ir ten gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė neva buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Nors iš tikrųjų, pilietybė rusei leido startuoti olimpiadose ir atstovauti Lietuvos rinktinei. Rusijoje M.Drobiazko dėl išprotėjusios konkurencijos prasimuštu į olimpines žaidynes neturėjo nė menkiausių galimybių.

Sužinojusi apie pilietybės panaikinimą M.Drobiazko šį sprendimą apskundė teismui.

Išlaukusi kelias dienas po Lietuvos prezidento sprendimo, galiausiai savo poziciją dėl lietuvių žengto žingsnio išreiškė ir Rusijos diktatoriaus spaudos atstovo D. Peskovo žmona T.Navka.

2006 metais Turine auksą dailiojo čiuožimo varžybose laimėjusi T.Navka savo darbuotojos M.Drobiazko pilietybės atėmimą pavadino rusofobijos apraiška, pažymėdama, kad sportininkė savo nuopelnais tik didino Lietuvos valstybės prestižą.

Ji grūmojo ir dėl iš M.Drobiazko ir P.Vanago atimtų Gedimino V laipsnio ordinų už dalyvavimą ledo šou „Gulbių ežeras“ Sočyje.

„Šiuo konkrečiu pavyzdžiu matome, kaip Lietuva įnirtingai demonstruoja savo rusofobiją. Šis M.Drobiazko ir Povilo Vanago pavyzdys yra to aiškus rodiklis. Akivaizdu, kad Lietuva seka Vakarų partnerių pavyzdžiu ir sportininkams daro precedentų neturintį spaudimą.

Be jokios abejonės, Lietuva lieka tik pralaimėjusios vaidmenyje, netekusi tokios garsios ir nusipelniusios dailiam čiuožimui atstovės, – propagandinei RIA Novosti agentūrai aiškino T.Navka. – Pasaulis, deja, žino labai mažai garsių Lietuvos sportininkų.

Margarita Drobiazko daug metų gynė Lietuvos garbę tarptautinėse varžybose – ji Lietuvai padovanojo daugybę titulų ir medalių.

Ji yra viena tituluočiausių Lietuvos dailiojo čiuožimo atstovių per visą šios šalies dailiojo čiuožimo istoriją – penkių olimpiadų dalyvė, pasaulio čempionatų, Europos čempionatų ir įvairių tarptautinių turnyrų laimėtoja. Visi šie pasiekimai, be abejo, kėlė Lietuvos prestižą tarptautinėje sporto arenoje“.

Galiausiai D.Peskovo žmona užsipuolė Lietuvos politikus: „Ir tai, kad Lietuva ne tik sugebėjo atsidurti pasaulio dailiojo čiuožimo žemėlapyje, bet ir gavo teisę rengti kitų metų Europos čempionatą Kaune – tai, be jokios abejonės, didžiąja dalimi yra Margaritos Drobiazko nuopelnas.

O dabar ta pati valstybė baudžia savo pilietę, nusipelniusią ir talentingą dailiojo čiuožimo meistrę už tai, kad ji tik dalyvauja ir vaidina ledo šou – pasakose, kuriose pasakojama apie gėrį, meilę, garbę ir draugystę.

Labai liūdna matyti, kaip Lietuvos politikai priima tokius keistus ir trumparegiškus sprendimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.