EUROLYGA 2023

Rusai svarsto, kaip išsiskirti olimpiadoje – sportininkams jau siūloma segtis Georgijaus juosteles

Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) gruodžio pradžioje paskelbus, kad visa Rusijos rinktinė dėl dopingo vartojimo yra šalinama iš Pjongčango žiemos žaidynių, o jose galės varžytis tik tie atletai, kurie įrodys savo nekaltumą ir tik vilkėdami neutralią aprangą, Rusijoje jau galvojama, kaip apeiti šiuos draudimus. Aišku, kad į 2018 metų olimpiadą vyksiantys rusai negalės naudotis savo šalies atributiką, dėvėti aprangą su valstybės simbolika, o pergalės atveju kils ne Rusijos vėliava su šalies himnu, o olimpinio komiteto vėliava su olimpiniais žiedais ir šios organizacijos himnu.

Georgijaus jusotelę norima vežti į Pjongčango olimpiadą, kad ją dėvėtų rusų sportininkai <br> rs.lat.sputinknews.ru nuotr.
Georgijaus jusotelę norima vežti į Pjongčango olimpiadą, kad ją dėvėtų rusų sportininkai <br> rs.lat.sputinknews.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 6:25 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 6:33 PM

Rusija jau viešai pranešė, kad nesuspės pavieniams atletams, kurie vyks į Pjongčangą, pasiūti naujos aprangos: per mėnesį nė viena sportinės aprangos kompanija nesutiko siūti naujus rūbus be Rusijos vėliavos ženklų ar šios šalies atributikos, tad kalbama, kad visa tai bus paprasčiausiai užmaskuota neutraliais lipdukais, vaizduojančiais antikinį sportininką.

Tačiau Rusija vis svarsto, kaip būtų galima apeiti IOC sprendimą, kad neutraliais tapę rusų atletai taptų „aiškiais Rusijos pasiuntiniais olimpiadoje“.

Rusijos Dūmos narys, prieš dieną dėl dopingo vartojimo IOC visam gyvenimui diskvalifikuotas bobslėjininkas Aleksejus Vojevoda pasiūlė Phongčango žaidynėse rusų sportininkams dėvėti dabar su Ukrainos okupacija asocijuojančią Georgijaus juostelę.

„Tai ne šalies atributika ir ne šalies vėliava. Tegul jie eina visur su Georgijaus juostelėmis. Nepažeistų IOC reikalavimo ir visiems būtų aišku, kad tai mūsų sportininkai. Kodėl gi ne?“, – pareiškė Dūmoje A.Vojevoda.

Georgijaus juosta – dvispalvis kaspinas, naudojamas su šv. Jurgio ordinu, šv. Jurgio kryžiumi, šv. Jurgio medaliu. Rusijos imperijoje ji vadinta šv. Jurgio juosta, Sovietų sąjungoje – Gvardijos juosta.

Kaspinas turi juodas ir geltonai oranžines juostas, kurios simbolizuoja kautynių dūmus ir ugnį, karių narsą mūšio lauke. Šv. Jurgio ordinas buvo įkurtas 1769 m, o 1806-siais Rusijos kariuomenėje buvo įvestos Jurgio vėliavos, kuriomis apdovanodavo dalinius.

Sovietų Sąjungoje juosta buvo įtraukta į apdovanojimų sistemą kaip Gvardijos juosta. 1943-siais Georgijaus juosta buvo naudota kaip Šlovės ordino ir medalio „Už pergalę prieš Vokietiją“ atributas. Juosta buvo naudojama gvardijos dalinių ir laivų vėliavose.

2005 m. „Georgijaus juostelių“ akcija pirmą kartą buvo paskelbta Rusijoje, skirta pagerbti kovojusiųjų prieš nacistinę Vokietiją atminimą ir priminti apie pergalę Antrajame pasauliniame kare.

2014 m. konfliktinės situacijos Ukrainoje metu šv. Jurgio juosta įgijo naują įvaizdį ir prasmę. Nušalinus prezidentą Vikrorą Janukovičių Ukrainoje, šio apdovanojimo juosta buvo pradėta naudoti kaip atpažinimo ženklas prorusiškai nusiteikusių gyventojų ir asmenų, siejamų su Rusijos Federacijos specialiosiomis pajėgomis, kurios kovoja separatistų ir teroristų pusėje. Georgijaus juostelė tapo okupacijos simboliu.

A.Vojevodos žodžiais, Georgijaus juostelė atspindi didvyriškumą ir sieki nugalėti – tai atitinka Rusijos olimpiečių dvasią.

Rusijos olimpinis komitetas paprašytas pasvarstyti, ar įmanoma Pjongčange rusams vaikščioti pasikabinus Georgijaus juosteles.

„Jūs galvojate, kodėl IOC diskvalifikavo Rusijos rinktinę? Todėl kad ji bijo, ji mato, kokia galinga yra Rusija ir kaip galingai kovoja rusų sportininkai olimpiadose. Po Sočio neliko jokios intrigos, todėl olimpinis komitetas bando rusų diskvalifikacija apsaugoti pasaulį tokių varžybų, kuriose nebus jokios intrigos“, – samprotavo A.Vojevoda.

Gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) uždraudė Rusijai startuoti žiemos olimpiadoje, tačiau paliko šansą joje dalyvauti pavieniams ir dopingo skandalais nesusitepusiems atletams.

Jie olimpiadoje pasirodyti galėtų tik po olimpine vėliava. Sportininkams laimėjus aukso medalį, būtų grojamas olimpinis himnas, o iškovojus kitus apdovanojimus, būtų keliama olimpinė vėliava.

Be to, rusų atletai negalės vilkėti aprangų su savo šalies nacionalinėmis spalvomis.

Nors atskiriems sportininkams ir bus leidžiama dalyvauti Pjongčango žaidynėse, šie dar privalės įveikti ir specialios komisijos patikrą.

IOC jau išbraukė iš visų galimų sąrašų 38 rusų atletus, kurie varžėsi 2014 metų Sočio olimpinių žaidynėse.

Rezultatai, kuriuos sportininkai pasiekė beveik prieš ketverius metus buvo panaikinti. Rusija iš viso neteko 11 iškovotų medalių ir iki tol buvusi lydere, šią poziciją turėjo užleisti Norvegijai, o pati pagal medalius nukrito į ketvirtąją vietą.

Nepriklausomam WADA tyrėjui Richardui McLarenui dar 2016 metų liepą, pirmą kartą paviešinus tyrimą ir rekomendacijas 22 Rusijos sportininkai buvo visam gyvenimui pašalinti iš olimpinių žaidynių.

WADA tuomet kreipėsi į IOC, kad Rusijai būtų uždrausta varžytis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Rusijos sportininkų galimybė dalyvauti olimpiadoje visiškai pakibo ant plauko, tačiau IOC tuomet nesiryžo priimti drastiškų sprendimų.

Ji atsisakė skirti nušalinimą ir atsakomybę perkėlė įvairių sporto šakų tarptautinėms federacijomis.

Bene skaudžiausią smūgį dopingo skandalų suteptai Rusijai sudavė Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF), kuri tais metais panaikino rusų lengvosios atletikos federacijos licenciją.

Po tokio veiksmo, į olimpiadą pateko vos keletas iš daugelio rusų lengvaatlečių. Visi jie sportinius sugebėjimus demonstravo po neutralia vėliava. Rio olimpiadoje varžėsi 217 rusų sportininkų.

Vėliau IOC ryžosi kitam žingsniui. Organizacija nušalino Rusijos parolimpiečių rinktinę ir neleido jai dalyvauti parolimpiadoje.

Jau iš anksčiau aišku ir tai, kad pastaroji nesivaržys 2018 metų žiemos žaidynėse. Per visą savo gyvavimo istoriją IOC sprendimu dalyvauti olimpinėse žaidynėse neleista tik vienai šaliai. Dėl apartheido (rasinės segregacijos politikos) Pietų Afrikos Respublikai (PAR) buvo draudžiama varžytis olimpiadose 1964-1988 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.