Lietuvė Holivude įsitaisė tarp didžiausių žvaigždžių - pažįsta net Melą Gibsoną

Paprasta mergaitė iš Panevėžio su fotoaparatu rankose svajojo užkariauti pasaulį. Ir, atrodo, jai tai gali pavykti. Šiandien Monikos Sėdžiūtės (26 m.) norai pildosi svaiginamu greičiu.

 Iš Panevėžio kilusiai Monikai šiandien puikiai sekasi.
 Iš Panevėžio kilusiai Monikai šiandien puikiai sekasi.
 Iš Panevėžio kilusiai Monikai šiandien puikiai sekasi.<br>Dia Wang nuotr.
 Iš Panevėžio kilusiai Monikai šiandien puikiai sekasi.<br>Dia Wang nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br>M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br> M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą.<br> M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą. Modelis Erika Stasiulevičiūtė.<br>  M.Sėdžiūtės nuotr.
Monikos fotografijos darbai jau žavi ir Holivudą. Modelis Erika Stasiulevičiūtė.<br>  M.Sėdžiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Marija Gusarovienė

May 21, 2017, 8:21 PM

Lietuvoje likę artimieji ir draugai užgniaužę kvapą seka Monikos gyvenimą, nes ji atsidūrė pačiame Holivudo lopšyje ir bendrauja su tais, kuriuos mes matome tik kino ekranuose. Lietuvaitės kelias į prestižinę amerikiečių filmų bei fotografijos mokyklą – Niujorko filmų akademiją („New York Film Academy“) – užtruko ne vienus metus, bet prieš pusmetį jaunos menininkės atkaklumas atsipirko su kaupu.

„Šiandien susipažinau su Melu Gibsonu. Diena buvo labai ilga, bet tokia nuostabi – tai neįkainojama patirtis“, – savo „Facebook“ paskyroje visai neseniai džiaugėsi M.Sėdžiūtė. Ir tai tik viena iš daugelio pavydą keliančių jos gyvenimo akimirkų. Interviu „Stiliui“ iš Los Andželo Monika atskleidžia, kaip jai pavyko patekti į pasaulio žvaigždžių olimpą.

– Didžiausia svajonė išsipildė. Ar tai reiškia, kad galite lengviau atsikvėpti ir mėgautis gyvenimu?

– Šiuo metu sukuosi kaip vijurkas: paskaitos, susitikimai, parodos, galerijų lankymas, filmų peržiūros, įvairiausi projektai, nuolatinės fotosesijos. Didmiesčio gyvenimas įsuka labai greitai. Darbui skiriu apie 20 valandų per parą, o likusios lieka miegui. Vis dėlto kasdien keliuosi su šypsena ir dideliu vidiniu pasitenkinimu, nes kiekvieną minutę skiriu savo mėgstamiausiam užsiėmimui – fotografijai. Man tai pati asmeniškiausia, jautriausia ir gyviausia meno šaka.

Mano fotografijos studija įrengta tame pačiame pastate, kuriame įsikūrusi „Iheart Radios“, viena didžiausių muzikos stočių Amerikoje. Ten pat filmuojama ir populiarioji Ellen DeGeneres pokalbių laida. Visi pastatai prie mano universiteto – svarbiausių filmų industrijos kompanijų: „Warner Bros“ ir „Universal Studios“. Dažnai ten lankausi, rengiu fotosesijas. Prieš dvi dienas dariau nuotraukas populiariojo serialo „Nusivylusios namų šeimininkės“ („Desperate Housewives“) filmavimo aikštelėje. Tai nepakartojamas įspūdis, kad serialui buvo sukurta visa gatvė su tikrais namais, kuriuose gyveno personažai.

– Kalbama, kad Holivude daug apsimestinio bendravimo, todėl ten ne vieta ieškoti tikrų draugų. Ar jūsų patirtis paneigia šį stereotipą?

– Dėl didelio užimtumo laiko susitikti su draugais lieka mažai. Beveik visi bičiuliai yra iš tos pačios industrijos: fotografai, modeliai, prodiuseriai, direktoriai. Universitete dėsto garsiausi savo srities specialistai, tad apie Holivudą sužinome iš pirmų lūpų. Vienas dėstytojas yra filmavęs dvidešimt Madonnos muzikos klipų, „Dior“ reklamas su tokiomis žvaigždėmis kaip Charlize Theron, Halle Berry, „Victoria’s Secret“ supermodelis Adriana Lima. Kitas dėstytojas – prodiuseris, dirbęs su tokiomis roko žvaigždėmis kaip Davidas Bowie, Mickas Jaggeris, Tina Turner ir kt. Mokytis iš tokių žmonių – neįkainojama patirtis.

Los Andžele gyvenu dar tik pusmetį, bet iš likimo jau gavau porą gražių dovanų. Viena jų – užsimezgusi draugystė su nuostabia aktore, modeliu Erika Stasiulevičiūte. Galbūt mus suvedė aplinkybės, galbūt tai, kad abi dirbame toje pačioje srityje, tačiau šalia turint žmogų iš savos šalies visada lengviau bandyti užkariauti pasaulį. Sakoma, tai amerikietiškoji svajonė. Nežinau, ar ja gyvenu, bet tikrai gyvenu savo svajonėmis, ir tai pats nuostabiausias jausmas.

– Savo „Facebook“ paskyroje pasakojote, kad susipažinote su M.Gibsonu. Šis aktorius garsėja ūmiu charakteriu, o kokį įspūdį paliko jums?

– Su M.Gibsonu susipažinau privačioje filmo peržiūroje, per kurią analizavome jo naujausią režisuotą juostą „Pjūklo ketera“ („Hacksaw Ridge“). Jis be jokių žvaigždiškumų dvi valandas atsakinėjo į mūsų klausimus. Tikrai nekilo jokios įtampos. Mano įsitikinimu, didžiąją dalį žinomų žmonių įvaizdžio suformuoja spauda ir pateikia taip, kad būtų intriga skaitytojui.

Vis dėlto įsimintiniausias susitikimas buvo ne su M.Gibsonu, o su Cate Blanchett. Dalyvavau vienoje filmo peržiūroje, tikrai nesitikėjau pamatyti savo mėgstamiausios aktorės. Susitikimas su ja buvo įkvepiantis vien dėl to, kad ji spinduliuoja labai stiprią energiją. Cate elegancija ir paprastumas užbūrė visus aplink.

Los Andžele sunku sutikti žymių žmonių. Dažniausiai jie vengia populiarių vietų ir minios. Realiame gyvenime jie atrodo ir rengiasi visai kitaip nei filmuose, todėl atpažinti juos gatvėje nelengva. Esu sutikusi Jamie Foxxą, neseniai lankiausi parodos atidaryme, į kurį atėjo Amber Heard.

– Kaip iš arti atrodo tie laimės kūdikiai?

– Įžymūs žmonės nuolat persekiojami paparacų ir gerbėjų, mūsų įsivaizdavimas apie garsenybes labai skiriasi nuo to, kaip jie iš tikrųjų gyvena. Visos be išimties įžymybės žino, kokią kainą turi mokėti už tai, kad yra geriausios savo srityje.

– Nors Los Andžele esate visai neseniai, jau garsėjate savo darbais. Kaip pavyko to pasiekti?

– Prieš porą mėnesių pradėjau fotografuoti roko žvaigždes. Netrukus viena mano fotosesijų D.Bowie tema bus spausdinama Azerbaidžano žurnale „L’Officiel“. Visai neseniai fotografavau roko muzikos legendą Slimą Jimą Phantomą iš grupės „Stray Cats“.

Iki panašių fotosesijų teko nueiti ilgą kelią, juk esu mergaitė iš Panevėžio, kuri po bakalauro studijų Vilniuje pasileido keliauti po platųjį pasaulį. Turbūt esu viena iš nedaugelio fotografų, kurie neturi tipiškos istorijos: „Tėtis (senelis) davė man pirmąjį fotoaparatą.“ Fotografija susidomėjau visai atsitiktinai, kai metus asistavau Tadui Černiauskui.

Visuomet jaučiausi esąs pasaulio vaikas: gyvenau Ispanijoje, dirbau modelio darbą Kinijoje, sėmiausi fotografijos žinių Londone, kol galiausiai atsidūriau kitapus Atlanto vandenyno, – puolusių angelų mieste Los Andžele.

Konkurencija čia tikrai didelė, nes aktorių, modelių, prodiuserių ir fotografų čia begalė. Esu mados ir portretų fotografė, tad mėgaujuosi tobulomis šio miesto fotosesijų vietomis: kiekviena gatvė, pastatas, gamtos lopinėlis suteikia daug erdvės kūrybai.

– Esate labai jauna, o jau pamatėte tiek, kiek kiti per visą gyvenimą net akies krašteliu neužkabina. Kokia jūsų sėkmės formulė?

– Jeigu kas nors domina – daryk! Jeigu norisi keliauti – važiuok! Niekada nebijojau susikrauti lagamino ir traukti į nepažintas vietas – taip ieškant ir atrandama patogiausia aplinka. Ir ta paieška, manau, vis dar tęsiasi.

Mano visas gyvenimas – tam tikri etapai, emocijos ir patirtys, kurios padeda susipažinti su netikėčiausiais žmonėmis. Galiausiai kaip menininkei kelionės ir įkvėpimas yra neatskiriami dalykai. Nuolat ieškau naujų patirčių, nuotykių, nes tai padeda neįkristi į rutiną.

Svajoju drąsiai, net jei kai kurie norai neišsipildo. Svajonių turėti būtina. Mane visada domino daug sričių, dažnai būdavau kryžkelėje: kas toliau, kuria kryptimi noriu eiti? Kai pradėjau draugauti su fotografija, supratau, kad greitai pasiilgstu sunkaus fotoaparato rankose ir nuolatinio fokuso garso.

Noriu būti viena geriausių fotografių pasaulyje ir tai drąsiai prisipažįstu. Fotografija – vienas stipriausių vizualinių menų, suprantamų beveik visiems žmonėms, todėl per ją jau dabar sprendžiamos globalinės problemos. Vieną dieną aš irgi būsiu tarp geriausių ir kartu didžiuosiuosi galėdama garsinti savo šalį. Pasaulis labai didelis, jame daugybė nuostabiausių vietų, kurias turėtume aplankyti. Žinau, kad į Lietuvą tikrai grįšiu, nes meilė savo šaliai visada keliauja su manimi, nesvarbu, kur būčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.