Garsiausiam italui Adriano Celentano sekasi viskas, prie ko prisiliečia

Savo tėvynėje Italijoje Adriano Celentano pelnė žmogaus ant spyruoklių pravardę dėl išskirtinio plastiškumo ir judrumo bei energijos. Ir, nepaisant šių metų pradžioje atšvęsto solidaus 80-ojo gimtadienio, dainininkas išlieka stilingas ir charizmatiškas.

  Adriano Celentano.<br>Scanpix nuotr.
  Adriano Celentano.<br>Scanpix nuotr.
Adriano Celentano su žmona Claudia Mori 2008 m.<br>Scanpix nuotr.
Adriano Celentano su žmona Claudia Mori 2008 m.<br>Scanpix nuotr.
  Adriano Celentano.<br>Scanpix nuotr.
  Adriano Celentano.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 11:03 AM

Viename interviu atlikėjas prisipažino: „Žiūrėdamas savo senus vaizdo įrašus, ne kartą pamaniau: „Velnias, o juk buvau tikrai gražus! Ir kaip šito anksčiau nepastebėjau?“

Daugeliu požiūrių A.Celentano yra konservatyvus ir santūrus. Jam patinka tūnoti namuose su šeima, žiūrėti televizorių, gaminti makaronus, kepti bandeles. Įžymusis Italijos dainininkas turi ir dar vieną įdomų pomėgį – taisyti laikrodžius.

Ir tai – ne brandaus amžiaus sulaukusio A.Celentano senatvės požymiai, o išmintis. O ją atlikėjas pradėjo kaupti gana anksti. Pasiekęs artisto karjeros viršūnę A.Celentano sumažino savo tolesnio kopimo apsukas.

Atlikėjas ir aktorius suvokė, kad skubėdamas iš vieno koncerto į kitą, iš vienos filmavimo aikštelės į kitą nepastebės, kaip prabėgs jo gyvenimas.

Todėl A.Celentano ir mėgaujasi gyvenimo džiaugsmais su šeima. Perkopęs per 80 metų puikiai jaučiasi tiek fiziškai, tiek dvasiškai.

Žinoma, galutinai nepaliko scenos, bet dainuoja tuomet, kai jam to norisi. A.Celentano nesivaiko šlovės, susižavėjimo šūksnių.

Nors pergalės ir ovacijos jo gyvenime pasipylė gana anksti, jis netapo pramogų industrijos vergu. Visa tai panaudojo kaip ruporą saviraiškai, aikštelę naujiems, netikėtiems bandymams ir eksperimentams.

A.Celentano muzika – tai dainos, persmelktos sveiko proto ir didelės širdies, mylinčios gyvenimą, jausmo.

Aukščiausias jo tikslas, kaip sako atlikėjas, – protingai siekti laimės ir nevaržomai naudotis gyvenimo malonumais.

Dainininkas visuomet aiškino, kad per muziką atskleidžia savo jausmus.

„Pasitelkiu šį amatą, kad atskleisčiau tai, kuo tikiu“, – sako A.Celentano.

Ir tikrai – mažai yra atlikėjų, kurie gali tiek daug įvairių išgyvenimų išreikšti dainomis. Vienoje dainoje Adriano jausmingai prabyla apie meilę, kitoje kompozicijoje – politiką ir aplinkosaugą. Šie klausimai jį itin jaudina.

Italas dainavo roką ir repą, bliuzą ir rumbą, daug filmavosi. Senosios kartos žiūrovų atmintyje išliko nuostabi komedijos „Užsispyrėlio sutramdymas“ scena.

Jo herojus – keistuolis ir atsiskyrėlis Elina taip plastiškai ir grakščiai šokdamas maigo vynuoges, kad vien dėl šio epizodo verta žiūrėti kino juostą.

Tapęs populiariu aktoriumi A.Celentano pabandė režisieriaus ir scenaristo duonos. Atliko pagrindinius vaidmenis, filmavo savo žmoną – aktorę Claudia Mori ir savo vaikus.

A.Celentano buvo daugelio televizijos programų vedėjas, sukūrė savo autorinę programą „125 milioni di caz...te“. Vienos jų metu nesėkmingai pašoko, griuvo ir susilaužė koją.

Bet dėl to energingasis Adriano nenutraukė filmavimo ir kitas laidas vedė sugipsuota koja.

2005-aisiais televizija pradėjo rodyti pokalbių šou „Rockpolitik“, kurią vedė A.Celentano. Jau pirmoji laida sulaukė didelio atgarsio (ją matė daugiau kaip 11 milijonų žiūrovų), nes dainininkas užsipuolė tuometį Italijos ministrą pirmininką Silvio Berlusconi ir pavadino jį Korupcioni. Deja, „Rockpolitik“ buvo parodytos tik keturios dalys.

A.Celentano žaidžia tenisą ir biliardą, yra Milano „Inter“ futbolo klubo gerbėjas. 2008-aisiais minint šio klubo 100-metį jis surengė koncertą.

Ir 80-ąjį gimtadienį atšventęs atlikėjas ir aktorius yra toks pat azartiškas kaip jaunystėje.

Prieš trejus metus labdaros tikslais daugelis įžymybių kūrė vaizdo juostą, kur ant savęs šliūkštelėdavo kibirą ledinio vandens. Akcijos nuošalyje neliko ir A.Celentano.

Atlikėjas daugiau nei dešimt metų yra vegetaras ir karštai agituoja kitus atsisakyti naikinti gyvas būtybes.

„Galiu drąsiai sakyti, kad bet kokioje srityje mane lydi sėkmė. Ar pasaulyje yra dar kas nors tokio, kas man gali nepasisekti?“ – sako atlikėjas.

Šiuose dainininko žodžiuose, žinoma, daug vaikiškumo ir ironijos. Bet įsigilinus galima atrasti nemažai faktų, kurie byloja, kad yra taip, o ne kitaip.

A.Celentano taip ir liko berniukas, kuris ne tik su malonumu nardo po laikrodžių mechanizmų pasaulį, bet ir jį užkariauja.

Atlikėjo tėvai kilę iš Fodžos (Apulijos regionas), vėliau jie persikraustė į Milaną. Ten ir gimė penktasis jų vaikas Adriano. Tuo metu jo motinai buvo jau 44-eri.

Sulaukęs dvylikos metų Adriano metė mokyklą ir pradėjo dirbti laikrodininko padėjėju, kad padėtų sunkiai besiverčiančiai šeimai. Paauglys nesvajojo apie šlovę – jį visiškai būtų tenkinęs laikrodininko darbas.

Kai muzika iš susižavėjimo išaugo į rimtą užsiėmimą, A.Celentano metė darbą, bet pomėgio taisyti laikrodžius neatsisakė.

Multimilijonierius, vienas žymiausių visų laikų Italijos atlikėjų, pardavęs daugiau kaip 150 milijonų albumų kopijų, savo viloje iki šiol su malonumu krapštosi laikrodžių mechanizmuose.

Ištikimybė ir patikimumas visada ir visur – svarbiausias A.Celentano charakterio bruožas. Jis daugelį dešimtmečių dirba ir bendrauja su jaunystės draugais, su kuriais pradėjo kelią į muzikos pasaulį. Su niekuo neišsiskyrė, nieko nepaliko.

Po pirmojo solinio albumo sėkmės sukūrė savo įrašų kompaniją „Clan Celentano“. Čia iki šiol triūsia jo artimieji ir draugai.

1963-iaisiais „Kažkokio keisto tipo“ filmavimo aikštelėje A.Celentano susipažino su aktore Claudia Mori, dėl jos paliko savo tuometę draugę ir 1964 m. liepos 14-ąją slapčia nuo žurnalistų susituokė Groseto miestelio bažnyčioje.

Paskui atlikėją driekėsi tariamų meilės romanų šleifas su filmų partnerėmis, dėl jo dūsavo tūkstančiai jį visame pasaulyje įsimylėjusių moterų. Bet A.Celentano jau daugiau nei 50 metų ištikimas savajai Claudiai. Jie jau seniai ir tvirtai suaugo vienas su kitu – bendri ne tik vaikai ir sąskaita banke. Adriano ir Claudia papildo vienas kitą ir darbe, ir kūryboje.

Atlikėjo žmona vadovauja kompanijai „Clan Celentano“, ji – pagrindinė vyro patarėja ir draugė.

A.Celentano ne kartą atsisakė filmavimų užsienyje ir ilgalaikių koncertinių kelionių nenorėdamas ilgam skirtis su žmona. Jie ir dabar viešumoje švelniai laikosi už rankų.

Užsispyręs ir nepriklausomas A.Celentano gyvena pagal savo vidaus orientyrus. Nusifilmavęs 41 kino juostoje ir 4 režisavęs, du kartus apdovanotas Davido di Donatello prizu kaip geriausias aktorius antroje 9-ojo dešimtmečio pusėje atsisveikino su filmavimo aikštele. A.Celentano netenkino jam siūlomų kino scenarijų kokybė.

Keletui metų jis paliko ir didžiąją sceną, nerengė koncertų, o paskui grįžo su albumu, kurį sudarė vien hitai. A.Celentano koncertų vaizdo įrašai yra tokie pat populiarūs kaip ir jo muzikos albumai. Ir tai nė kiek nestebina.

Tamsaus gymio, aukštas, lieknas, atsegiotais marškiniais, laisvai pasirišęs kaklaraištį A.Celentano įžengia į sceną ramiai ir pasitikėdamas savimi.

Gerokai praplikęs – ir tai nė kiek nepakenkė jo žavesiui – dainininkas apdovanoja klausytojus žavinga šypsena. Ir tik tuomet taip gerai jo gerbėjams žinomu kiek prikimusiu balsu uždainuoja, surasdamas kelią į kiekvieno širdį.

Įdomūs faktai apie Adriano Celentano

* A.Celentano vardu pavadintas 1987 m. atrastas asteroidas Nr.6697.

* Atlikdamas karinę tarnybą 1961 m. sausį gavo specialų tuomečio Italijos gynybos ministro leidimą dalyvauti San Remo festivalyje. A.Celentano atlikta daina užėmė antrąją vietą ir vėliau buvo išrinkta Italijos dešimtmečio daina.

* 1997 m. rugsėjo 27 d. surengė koncertą Bolonijoje 23-iajame Eucharistijos kongrese, kur dalyvavo ir tuometis popiežius Jonas Paulius II.

* A.Celentano – katalikas.

* 1975 m. pasirodė jo režisuota juosta „Yuppi du“. A.Celentano parašė scenarijų, sukūrė muziką, atliko pagrindinį vaidmenį. Filme vaidino visi trys jo vaikai ir žmona.

* Norėdamas sukurti „Yuppi du“ A.Celentano net buvo užstatęs savo vilą. Filmas buvo parodytas Kanų kino festivalyje ir nominuotas Auksinei palmės šakelei. Ši kino juosta laikoma geriausiu A.Celentano režisuotu darbu.

* Atlikėjas turi dvi dukteris: Rositą (1965 m.), Rosalindą (1968 m.) ir sūnų Giacomo (1966 m.). Pastarasis tapo dainininku, o Rosalinda – aktore. Žymiausias jos vaidmuo Holivudo aktoriaus Melo Gibsono režisuotoje „Kristaus kančioje“.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.