Depresija sergantis kunigaikštienės Catherine brolis papasakojo apie dvasios kančias

Kembridžo kunigaikštienės Catherine (37 m.) brolis Jamesas Middletonas (31 m.) kai kuriems atrodė išlepęs, išpaikintas vaikinas. Dabar jis atskleidė savo problemos priežastį – turi rimtų psichologinių problemų.

 Catherine nerimauja dėl brolio.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine nerimauja dėl brolio.<br> Scanpix nuotr.
Jamesui Middletonui gydytojas nustatė dėmesio ir aktyvumo sutrikimą (ADHS) ir sunkią depresijos formą.<br> Scanpix nuotr.
Jamesui Middletonui gydytojas nustatė dėmesio ir aktyvumo sutrikimą (ADHS) ir sunkią depresijos formą.<br> Scanpix nuotr.
Kembridžo kunigaikštienė Catherine Middleton nerimauja dėl drolio sveikatos.<br> Scanpix nuotr.
Kembridžo kunigaikštienė Catherine Middleton nerimauja dėl drolio sveikatos.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton.<br> Scanpix nuotr.
 Jamesas Middletonas.<br> Scanpix nuotr.
 Jamesas Middletonas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 5:35 PM

Prieš dvejus metus princas Williamas (36 m.), jo žmona Catherine ir princas Harry (34 m.) per „The Royal Foundation“ pradėjo įgyvendinti projektus, skirtus nesveikos psichikos žmonėms.

Abu Didžiosios Britanijos princai viešai prabilo apie savo išgyventas dvasines kančias. Williamas patyrė traumą dėl nelaimių, kurias matė dirbdamas greitosios pagalbos sraigtasparnio pilotu.

Jo brolis princas Harry dažnai pasakoja apie savo siaubingus patyrimus, kuriuos išgyveno tarnaudamas kareiviu Afganistane.

Jis atskleidė, kad po savo motinos mirties (1997 m.) pasinaudojo ir profesionalia pagalba.

Specialistų princui Harry pirmiausia prireikė tam, kad susitaikytų su nederamu savo šeimos elgesiu dienomis po tragiškos avarijos, per kurią žuvo jo motina Velso princesė Diana.

Tik Kembridžo kunigaikštienė niekada viešai nekalbėjo apie savo šeimos problemas. Niekas nežinojo, kad jos brolis Jamesas kenčia nuo sunkios depresijos. Dėl to princo Williamo sutuoktinei gerai pažįstamos šios ligos sukeltos problemos, jos gydymas.

J.Middletonas, apie kurį iki šiol buvo mažai žinoma, laikraštyje „Daily Mail“ už širdies griebiančiame pranešime aprašė savo ligą. Jo sekėjų skaičius „Instagram“ nuo 5 tūkst. šoktelėjo iki 112 tūkst.

2016 m. dėl širdies ritmo sutrikimų Kembridžo kunigaikštienės Catherine brolis kreipėsi į savo gydytoją. Medikas, neatpažinęs, kad šį negalavimą sukėlė pacientą kamuojančios baimės, neskyrė gydymo nuo depresijos.

Praėjus daugeliui mėnesių po vizito pas gydytoją Jamesas nebegalėjo miegoti.

„Naktį girdėjau įsivaizduojamą triukšmą. Jaučiausi taip, lyg mano galvoje vienu metu visu garsu būtų įjungti dešimt radijo imtuvų“, – prisimena Jamesas.

J.Middletonas atsiribojo nuo savo šeimos ir draugų, nebeatsakinėjo į telefono skambučius ir elektroninius laiškus. Aplinka jam atrodė pilka ir monotoniška.

„Nebegalėjau jausti jokio džiaugsmo. Nors nebuvo minties apie savižudybę, bet taip gyventi nebenorėjau. Save laikiau nevykėliu“, – rašė J.Middletonas leidiniui „Daily Mail“.

2017 m. gruodį J.Middletonas palūžo. Įsisodino penkis šunis į savo automobilį ir nuvyko prie Koniston Voterio ežero, tyvuliuojančio Šiaurės Anglijoje. Čia jis vaikystėje buvo laimingas.

Ten atsiribojo nuo išorinio pasaulio, bet nusprendė kreiptis į specialistus. J.Middletono gydytojas nustatė dėmesio ir aktyvumo sutrikimą (ADHS) ir sunkią depresijos formą.

Ši diagnozė reiškė, kad J.Middletonas į nieką negalėjo sutelkti deramo dėmesio, jo mintys buvo panašios į važinėjimą amerikietiškais kalneliais.

Net kasdieniai darbai, tokie kaip dantų valymas, J.Middletonui tapo iššūkiu. Be to, jam sunku skaityti ir rašyti.

„Kai matau raides ir skaičius, atrodo, lyg šie šokinėtų“, – sako Kembridžo kunigaikštienės brolis.

Jis atleido savo psichiatrą nuo pareigos tylėti – medikas šeimai papasakojo apie savo paciento dvasines kančias. Middletonai ir pirmiausia Catherine, reagavusi labai supratingai, bando padėti savo šeimos nariui.

Jamesas greičiausiai visą gyvenimą privalės vartoti medikamentus. Kartą per savaitę jis lankosi pas psichiatrą. Savo ligą J.Middletonas suvokia kaip galimybę: „ADHS taip pat reiškia, kad esu kūrybingesnis nei kiti žmonės. Mąstau vaizdais ir galiu, pavyzdžiui, be instrukcijos surinkti „Ikea“ spintą, jei esu matęs baldo atvaizdą. Dabar žinau, ką galiu, ko ne, ir savo gebėjimus panaudoju geriau nei anksčiau. Eidamas pas specialistą džiaugiuosi, kad jis man padės.“

Naujasis J.Middletono gyvenimo šūkis: „Gerai, kad ir nėra gerai.“

Šią žinią siunčia princas Williamas ir Catherine. Pasak J.Middletono, savo vyresniąją seserį jis laiko pavyzdžiu. Būtent dėl jos viešai prabilo apie savo ligą, kurią vadina galvos smegenų vėžiu.

„Catherine kovoja su tuo, kad psichikomis ligomis sergantys žmonės nebūtų niekinami. Ir aš noriu ją paremti!“ – sakė J.Middletonas.

Karalienės seserų neišgelbėjo

* Ispanijos karalienės Letizios jaunesnė sesuo Erika Ortiz Rocasolano kentėjo nuo labai stiprios depresijos. Mirė 2007 m. būdama tik 31 metų nuo tablečių perdozavimo.

* Olandijos karalienės Maximos jaunesnioji sesuo Ines Zorreguieta kentėjo nuo depresijos. Praėjusiais metais būdama 33-ejų ji pasitraukė iš gyvenimo. „Deja, niekas jai negalėjo padėti“, – apgailestavo Olandijos karalienė.

* Norvegijos karalienės Sonjos vyresnioji sesuo Gry Henriksen kentėjo nuo depresijos. 1970 m. ji nusižudė. Jai buvo 46-eri. „Reikėjo Gry daugiau padėti“, – sakė Norvegijos karalienė.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.