Niujorke gyvenantis lietuvis apie koronavirusą ir tuščias gatves: „Nematau čia jokio baisumo“

Kaip pandemijos akivaizdoje gyvena daugiau nei 8,5 mln. gyventojų turintis Niujorkas? Ištuštėjęs Amerikos didmiestis šiuo metu atskleidžia savo neįprastą grožį, o menininkui tai – tikras įkvėpimo šaltinis. Tad kiekvieną savaitgalį ten gyvenantis lietuvis Vytenis Jankūnas (57 m.) į rankas stveria fotoaparatą ir važiuoja įamžinti išskirtinių Niujorko vaizdų.

Niujorke gyvenantis lietuvis papasakojo apie koronavirusą ir miesto tuščias gatves.<br>LR montažas.
Niujorke gyvenantis lietuvis papasakojo apie koronavirusą ir miesto tuščias gatves.<br>LR montažas.
 Ištuštėjusios gatvės<br>V.Jankūno nuotr
 Ištuštėjusios gatvės<br>V.Jankūno nuotr
Fotomenininkas Vytenis Jankūnas.<br>D.Jankūnaitės nuotr.
Fotomenininkas Vytenis Jankūnas.<br>D.Jankūnaitės nuotr.
Senukas šildosi pavasario saulėje, Soho rajonas.<br>V.Jankūno nuotr
Senukas šildosi pavasario saulėje, Soho rajonas.<br>V.Jankūno nuotr
Tuščios Manhatano gatvės, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Tuščios Manhatano gatvės, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Atvykusios medikės šalia viešbučio, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Atvykusios medikės šalia viešbučio, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Ištuštėjusi 34-oji gatvė, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Ištuštėjusi 34-oji gatvė, Taimso aikštė.<br>V.Jankūno nuotr
Niujorkiečiai 8-ojoje aveniu.<br>V.Jankūno nuotr
Niujorkiečiai 8-ojoje aveniu.<br>V.Jankūno nuotr
Numirę Brodvėjaus teatrai.<br>V.Jankūno nuotr
Numirę Brodvėjaus teatrai.<br>V.Jankūno nuotr
Tik keli policininkai Didžiojoje centrinėje traukinių stotyje.<br>V.Jankūno nuotr
Tik keli policininkai Didžiojoje centrinėje traukinių stotyje.<br>V.Jankūno nuotr
Ketvirtas tarptautinis terminalas Kennedy oro uoste.<br>V.Jankūno nuotr
Ketvirtas tarptautinis terminalas Kennedy oro uoste.<br>V.Jankūno nuotr
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

May 17, 2020, 9:53 PM, atnaujinta May 17, 2020, 10:55 PM

Pačiame Jungtinių Amerikos Valstijų koronaviruso pandemijos epicentre atsidūręs fotomenininkas sako, kad šiame megapolyje jis matė ir patyrė visko – ir šilto, ir šalto.

Iš Lietuvos išvykęs prieš 25 metus V.Jankūnas su šeima įsikūrė Niujorko rajone Kvinse. Be abejo, neužmetė savo menų – dalyvavo grupinėse fotografijos parodose Niujorke, Paryžiuje, Mančesteryje, Kylyje, Rostoke. Vilniaus šiuolaikinio meno centre buvo surengtos dvi personalinės Vytenio parodos.

Tačiau dabar jo, kaip ir daugelio amerikiečių ar niujorkiečių, dėmesys sutelktas į COVID-19, kuris sujaukė viso pasaulio žmonių planus.

Bene du mėnesiai, kai JAV užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiumi pirmauja visame pasaulyje – infekuotųjų JAV yra gerokai daugiau nei milijonas.

Niujorko valstija ir Niujorko miestas šiuo metu labiausiai paveikti koronaviruso pandemijos. Valstijos gubernatorius Andrew Coumo pranešė, kad atlikus atsitiktinius viruso testus paaiškėjo, jog kone ketvirtadalis Niujorko miesto gyventojų (24,7 proc.) yra užsikrėtę koronavirusu. Johnso Hopkinso universiteto Baltimorėje duomenimis, Niujorko mieste COVID-19 aukų yra daugiau nei 14 tūkstančių.

Kaip naująjį kataklizmą išgyvena jo epicentre atsidūręs lietuvių emigrantas V.Jankūnas?

– Vyteni, pandemija stipriai smogė Amerikai. Kaip dabar atrodo Niujorkas?

– Žmonių gatvėse mažiau, negalima būriuotis. Viskas uždaryta, veikia tik maisto parduotuvės, paštas. Dar kai kurie restoranai, bet juose negali pavalgyti – patiekalai gaminami tik išsinešti. Dabar labai populiaru pagamintus valgius neštis į namus. Dviračiai zuja po visą Niujorką ir išvežioja tą maistą.

Mes patys gaminamės ir nieko neužsisakinėjame. Apsipirkti važiuojame mašina gal kartą per savaitę, ilgiausiai užtrunkame valandą.

– Ar baisus vaizdas, kai milijoninis megapolis toks tuščias?

– Nematau čia jokio baisumo. Baisiau atrodė, kai prieš aštuonerius ar dešimt metų elektra buvo dingusi ir kai naktimis visur buvo tamsa. Tada beveik savaitei elektra išsijungė visame Niujorke, naktį viskas atrodė baisiau.

Dabar eini – visos reklamos šviečia, autobusai važiuoja, tik tiek, kad gerokai mažiau žmonių. Na, dabar po truputį daugėja, nes žmonės pradėjo išeiti į lauką. Bet pačioje pradžioje, prieš tris savaites, gatvės išties buvo tuščios.

– Per karantiną fotografuojate ištuštėjusį Niujorką – atveriate visai kitokį miesto vaizdą. Kaip sekasi?

– Kai turiu laiko, einu į miestą fotografuoti. Dažniausiai savaitgaliais. Parodas darau, turiu savo internetinį puslapį. Dabar užsiimu fotografija, šiek tiek kuriu videofilmukų.

– Ar koronavirusas stipriai pakeitė jūsų ir žmonos Irenos gyvenimą?

– Dabar reikia trintis namie kartu. Tiek ir pakeitė. Anksčiau būdavome savo darbais, savo reikalais užsiėmę, o dabar sėdime namie. Kai sėdi namie, laiko sampratą prarandi. Valgome dažniau kartu. Toks ir skirtumas. Gal ir į naudą, kad daugiau bendraujame.

– Amerikoje be darbo liko dešimtys milijonų žmonių. Ar jums pasisekė išlaikyti darbo vietą?

– Aš dirbu reklamos agentūroje – jos klientams kuriu tinklalapius. Dabar, aišku, dirbu iš namų. Žmonos aistra – sodai, o dirba ji viešbučių vadybos srityje.

Dukra Dalia – jau suaugusi. Ji dabar kol kas gyvena pas mus. Dalia mokėsi meno, bet nebaigė, dirbo labdaros organizacijose. Dabar ji susidomėjo ekologiška statyba – mokosi kursuose nuotoliniu būdu iš namų.

– Ar drausmingai laikosi karantino niujorkiečiai?

– Karantinuojasi, ir tiek. Kas iš baimės, kas dėl disciplinos. Niekas nenori susirgti. Kai pakalbi su žmonėmis, ligoninėse tragiška situacija.

Niujorkas susideda iš penkių didelių rajonų – tai Bronksas, Bruklinas, Manhatanas, Kvinsas ir Staten Ailandas. Kvinse daugiau nei kitose Niujorko vietose gyvena įvairių tautybių žmonių iš viso pasaulio, kurie kalba skirtingomis kalbomis. Etnine prasme Kvinsas yra mišriausia vieta visame pasaulyje. Kai darė apklausas mokyklose, paaiškėjo, kad Kvinse žmonės kalba daugiau nei šimtu kalbų.

Negirdėjau, kad policija išrašytų baudas, nes niekas karantino taisyklių per daug nepažeidinėja. Žmonės laikosi tvarkos. Didesnės parduotuvės mažai žmonių įsileidžia į vidų, tai lauke eilės nusidriekia. Vieni išeina, kitus įleidžia.

Čia ne karo metas, niekas nesigrūda, nesimuša. Čia taip žmonės pripratę. Net ir autobusų stotelėje, jei yra nors kiek daugiau žmonių, visi sustoja į eilę.

– Ar galima išeiti pasivaikščioti?

– Niekas nedraudžia, gali eiti, kur nori. Savaitgalį dviračiu važiavau – parkai pilni žmonių. Mankštą daro, vaikštinėja.

Automobilių eismo mažiau, ypač Manhatane. Kvinse ir Brukline žmonės važinėja mašinomis. Bet iš esmės Niujorko gatvėse transporto gerokai mažiau. Prasidėjo naftos krizė – benzino niekas neperka, kainos nukrito į minusą. Nes žmonės niekur nevažiuoja. Ne tik kad savu transportu nesinaudoja – stovi sunkvežimiai, neskraido lėktuvai.

– Kaip dabar bendraujate su draugais amerikiečiais?

– Telefonu, nes nelabai susitinkame. Su vienu draugu buvau susitikęs parke, pašnekėjome truputį. Visi sėdi namie su šeimomis. Bendravimą reikia atidėti.

– Kaip Niujorko ligoninės aprūpintos kaukėmis, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatais, kita įranga? Ar tų priemonių dar trūksta?

– Atrodo, kad padėtis gerėja. Iš Kinijos po truputį sugebėjo gauti siuntų su tais daiktais, kažką patys pagaminti. Pačioje pradžioje buvo trūkumas. Niujorke, kiek žinau, bent jau lovų trūkumo nėra, nes įrengė papildomų ligoninių, pavyzdžiui, Konvencijų centre, atplukdė naują karinio jūrų laivyno laivą-ligoninę.

Faktas, kad daug žmonių nuo koronaviruso miršta. Viruso aukos, kurių palaikų niekas nepasiima, laidojamos masinėje Niujorko kapavietėje Harto saloje. Na, o tų mirčių skaičiai – viskas priklauso nuo to, kaip tikrina. Jeigu testas žmogui nepadarytas, o jis numirė, tai ką nori, tą gali parašyti. Čia, sakyčiau, tokia spekuliacija. Gal užsikrėtusiųjų koronavirusu Amerikoje yra daugiau kaip milijonas, o gal daugiau kaip du milijonai?

– Kai kurios šalys jau švelnina karantiną. Kada tai daryti numatoma pas jus?

– Kada Niujorke švelnins karantiną, dar neaišku. Kai matys, kad mažėja susirgimų, po truputį suvaržymus atleidinės. Viskas priklausys nuo to, kokią informaciją valdžia gaus iš ligoninių, – ar susirgimų mažėja, ar daugėja.

O tai priklausys nuo testų. Dabar pagerėjo reikalai dėl testų. Kiek girdėjau per radiją, kiekviena vaistinė dabar privalės daryti testus. Galbūt žmonės, kurie jaučia, kad serga, eis į vaistinę ir ten darysis testą. Ir iš vaistinių bus daugiau informacijos, kiek žmonių serga. Bus aiškiau, ar daugėja, ar mažėja tų susirgimų. Ir tada gal švelnins karantiną. Bet dabar jokios konkrečios datos nėra numatyta.

Be to, Niujorko valstija – didelė ir įvairiose jos vietose bus skirtingai. Niujorkas – susirgimų židinys, čia ilgiau karantinas bus įvestas nei valstijos šiaurėje, arčiau Kanados, kur mažiau sergama.

– Kada įsikūrėte Niujorke?

– Prieš 25 metus. Atvažiavome visi trys – su žmona ir dukra. Dukrai buvo vieni metai. Dailės akademijoje – tada dar vadinosi Dailės institutu – buvau baigęs skulptūros specialybę. Po studijų dėsčiau piešimą institute ketverius metus. Paskui išėjau ir užsiėmiau tapyba, kitais reikalais, kol išvažiavau į Ameriką.

Niujorkas tapo namais, turime nuosavą būstą, paskolą bankui mokame. Kainos Niujorke išaugo, investicija išėjo gera. Niujorke nekilnojamąjį turtą apsimoka pirkti. Kainos čia auga, nekrinta. Kai daugiau kaip prieš 10 metų buvo ekonominė krizė, kainos čia nenukrito, tik buvo sustojusios augti. Paskui vėl pradėjo kilti. Kitose Amerikos vietose žmonės dėl to labai nukentėjo, bet Niujorke viskas buvo O.K.

– Ar jums patinka gyventi Niujorke?

– Taip. Man patinka dideli miestai. Maži – ne.

– Ar nesigailite išvažiavęs iš Lietuvos?

– Ne. Vis koks nors pokytis gyvenime. Nepraradau ryšio su Lietuva, galima į ją grįžti, bet būtų šiek tiek sudėtinga, nes Lietuvos pilietybės nebeturiu. Mes visa šeima turime Amerikos pilietybę. Ir seniai, kokius 15 metų.

– Per ketvirtį amžiaus Niujorke matėte visko – ir Pasaulio prekybos centro dangoraižių griūtį 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją, kai užgrobtus lėktuvus į juos nukreipė islamo teroristai, dabar mieste siaučia COVID-19 pandemija. Jau antrą kataklizmą čia patiriate.

– Taip, matėme visko. Visokių čia buvo dalykų: siautė ir uraganas, ir potvynis buvo, ir elektra bene savaitei buvo išsijungusi. Bet didžiausi kataklizmai – numuštų dangoraižių griūtis ir koronaviruso pandemija. Tačiau Niujorkas atlaiko viską, atlaikys ir šį išbandymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.