Gretė Brokienė atsivėrė apie tai, ką išgyveno po antrojo gimdymo: „Kartais pasiekti dugną – sveika“

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Gretė Brokienė (31 m.) laimės niekuomet nesiejo su viena valstybe. Pasaulio žmonėmis save ir savo šeimą vadinanti moteris neseniai inkarą nuleido Kipro saloje, kuri nuo seno svetingai priima iš įvairiausių kampelių atklydusius nuotykių ieškotojus.

G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė su dukrele Leyla.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė su dukrele Leyla.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė ir Aleksandras Brokas.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė ir Aleksandras Brokas.<br>LR archyvo nuotr.
Gretė Brokienė.
Gretė Brokienė.
G.Brokienė ir jos sūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Brokienė ir jos sūnus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gretė Brokienė.
Gretė Brokienė.
Gretė Brokienė.<br>Gusto Scinsko nuotr.
Gretė Brokienė.<br>Gusto Scinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 7:25 PM

Trejų metų Leylą ir beveik dvejų Aleksandrą su vyru filmų prodiuseriu ir režisieriumi Aleksandru Broku (41 m.) auginanti Gretė gyvenimą Kipre vadina svajonės išsipildymu. Ir iš tiesų tinkamesnę vietą jos darbui sunku būtų įsivaizduoti. Saulėtoje saloje vitaminų šaltiniai sirpsta tiesiog namų soduose, parduotuvėse gausu netoliese užaugintų vaisių, daržovių.

Kipriečių ir kitų Viduržemio jūros šalių gyventojų mityba pavyzdine laikoma visame pasaulyje – daugiau nei prieš dešimtmetį UNESCO ją pripažino kultūros paveldu.

„Kai tave supa aplinka, atspindinti tavo profesines ir gyvenimo vertybes, daug lengviau dirbti ir semtis įkvėpimo. Kipras man yra vieta, kurioje norisi spinduliuoti meilę sau ir kitiems. Šioje saloje labai suintensyvėjo mano nuojauta. Nors esu gana spontaniška ir mėgstu iššūkius, Kipre priimti greitus sprendimus tapo dar lengviau.

Be to, labai pasikeitė emocinė ir fizinė savijauta. Kai nuotaika puiki ir organizmas veikia lyg laikrodis, natūralu, kad ir idėjų, ir naujų planų kilo labai greitai. Jokių stebuklų – čia aplinka visomis prasmėmis labai palanki moteriai“, – salą, kurioje, anot legendos, iš jūros putos gimė meilės deivė Afroditė, gyrė tituluota gražuolė.

Nors dabartinis G.Brokienės gyvenimas lepina ramybe, taip buvo ne visada. Po širdimi nešiodama sūnų moteris nutarė įkurti savo verslą ir panaudoti daugiau kaip 8 metus kauptas žinias apie mitybą ir sveiką gyvenseną. Būdama penkis mėnesius nėščia ji dalyvavo Kinijoje vykusiame „Misis Globe 2020“ konkurse ir pelnė prestižinį „Life Legacy“ („Gyvenimo palikimo“) apdovanojimą. Gimus sūnui moteris nė neketino ilsėtis – iššūkiai, darbai vijo vienas kitą.

Nuleisti bures teko dėl to, kad moteris išgyveno stiprų emocinį išsekimą, kurį dabar vadina geriausia pamoka.

– Kaip ir kuo dabar gyvenate?

– Seniau, kaip ir daugelis žmonių, buvau linkusi ko nors laukti: tam tikrų datų, suplanuotų įvykių, kurie neva turėtų kai ką pakeisti gyvenime. Buvau išsikėlusi tikslus, laukiau, kol jų pasieksiu. Šiandien, kai man per trisdešimt metų ir esu išsikapsčiusi iš visų emocinių duobių, pagaliau sugebu įvertinti, kiek nemažai esu nuveikusi, ir tyliai pasididžiuoti savimi, pradedu labiau mėgautis kasdienybe.

Pamėgau žodį „procesas“. Jis vyksta visur: ir motinystėje, ir karjeroje, ir kasdieniame gyvenime. Dabar mokausi tame procese, kuris gali būti išties saldus, gyventi, nebeskubėti, visur siekti dar aukštesnės kokybės.

Tiesa, vis turiu sau priminti sustoti ir tuo procesu pasimėgauti, nes pasiekusi tikslą iš karto esu linkusi savęs klausti: kas toliau? Tokia jau esu – man nuolat reikia iššūkių. Toks pat ir mano vyras.

Laikau tai labai gera savybe. Ambicijos visada veda į priekį, tik nereikėtų pamiršti pusiausvyros kasdienybėje.

– Kalbėdama apie emocines duobes omenyje turite depresiją po gimdymo? Buvote apie ją užsiminusi po sūnaus gimimo.

– Manau, kad diagnozė „depresija po gimdymo“ turi būti nustatyta medikų, o aš į juos nesikreipiau. Tuometę būseną pavadinčiau labai stipriu perdegimu.

Pokyčius pajutau, kai po gimdymo buvo praėję apie pusę metų. Tada manęs nebebuvo. Tiesiog. Buvau nebe Gretė. Nors tuomet ašarų upeliai netekėjo, kaip įprasta įsivaizduoti po gimdymo depresijos apimtą moterį, bedalindama save darbams, projektams labai išsekau emociškai.

Antrasis nėštumas mums buvo nuostabi staigmena. Labai norėjome dar vieno vaikelio, bet nesitikėjome, kad jis atkeliaus taip greitai. Trūko laiko atsigauti – nėštumai sekė vienas po kito. Nors fiziškai ir medicininiu požiūriu abu nėštumai buvo labai lengvi, kaip ir minėjau, emociškai buvo itin sunku.

Taip pat koją kišo karantinas. Grįžusi iš konkurso „Misis pasaulis“ finalo Honkonge maniau, kad pagaliau atsikvėpsiu, galėsiu ramiai susiplanuoti, kaip pradėti savo veiklą, parengti verslo planą ir laukti sūnaus gimimo. Dar prieš karantino pradžią nusprendžiau išsinuomoti labai gražias patalpas sostinės Antano Smetonos gatvėje, įvertinau savo tuometes finansines galimybes – atrodė įmanoma.

Tačiau po savaitės prasidėjo koronaviruso pandemija: baigėsi įprastas gyvenimas, užklupo nauji iššūkiai, užduotys ir be galo daug nežinomybės, o tai kėlė nemenką stresą. Viską teko uždaryti, buvo draudžiama bet kokia kontaktinė veikla. Teko greitai persiorientuoti ir pereiti prie nuotolinio darbo, o į gražiąsias biuro patalpas užsukti nebent dėl savo reikmių.

Be to, tuo metu pirmagimė Leyla buvo visai mažytė, dar nelankė darželio. Vis dėlto kažkaip išgyvenau. Dar ne tiek mes, moterys, sugebame.

Aleksandras gimė per mano tėčio gimtadienį, gegužės 26-ąją. Tada Lietuvoje įsigaliojo pandemijos atlaisvinimai. Aplankė mintis, kad išsilaisvino ne tik mano kūnas, bet ir visas pasaulis. Stačia galva nėriau į didesnius ir mažesnius projektus. Po gimdymo praėjus 3 mėnesiams išleidau dukrą į darželį ir pradėjau dirbti visu etatu.

Save pamiršau visiškai, nors teisinausi, kad viską sugebu. Praradau save dėl kažkokio nepaaiškinamo noro visiems palikti įspūdį apie nenugalimą moterį, kuri, deja, stačia galva nėrė į susinaikinimą.

Prie pablogėjimo dar prisidėjo hormonai. Daug metų lankiau sportinius šokius, žaidžiau tenisą. Buvau įpratusi jausti savo kūną, puikiai pažinau kiekvieną kūno amplitudę, jaučiau kiekvieną raumenį. Po sūnaus gimimo viską sunkino netirpstantys kilogramai, emocinis valgymas, psichosomatiniai reiškiniai...

Buvau lyg batsiuvys be batų. Kai mano konsultuojamos moterys viena po kitos pražysdavo lyg gėlės, aš save nustūmiau į tolimiausią kampą prisidengdama etikete „supermoteris“.

Vis dėlto kartais pasiekti dugną sveika, nes tada sužinai, kaip gražu yra aukščiau. O ir aš pati pavargau būti dugne. Aplinkiniai taip pat pradėjo klausinėti, kurgi ta tikroji Gretė.

Kreipiausi į ugdomojo vadovavimo specialistę. Ji pasitaikė tokia profesionali, kad vos per dvi sesijas, pasitelkusi sąmoningumą skatinančius klausimus, su jos pagalba aš pati save ištraukiau iš duobės.

Būtent tai ir lėmė dar didesnį mano susidomėjimą psichologija, emocinio valgymo priežastimis. Pradėjau mokytis ugdomojo vadovavimo įrankių, sąmoningumo skatinimo metodų, jie mano veikloje pasirodė aukso verti, paskatino moteris dar dažniau kreiptis į mane pagalbos. Juk mityba prasideda tikrai ne lėkštėje, o galvoje...

Neneigsiu – tas tamsusis periodas dabar man atrodo lyg pasirinkimas būti aukos pozicijoje, kai vis lauki, kad kažkas ateis ir tave išgelbės, paspaus stebuklingą mygtuką tau neįdedant pastangų. Ne, turiu jus nuvilti – taip nebus. Laukti paguodos ar turėti lūkesčių dėl kitų – laiko gaišimas.

– Sveikos gyvensenos, sąmoningumo principai didelę reikšmę įgijo po sūnaus gimimo, tačiau šiomis vertybėmis paremto verslo ėmėtės jau laukdamasi antrojo vaiko. Kada apskritai susidomėjote sveiku gyvenimo būdu?

– Sveika gyvensena domiuosi beveik dešimt metų. Viskas prasidėjo dėl asmeninio poreikio. Baigiau šokti, baigiau mokyklą, įstojau į universitetą, tapau stiuardese. Po mokyklos baigimo visiškai pasikeitė mano gyvenimo būdas: nebeliko reguliarios mitybos, fizinio aktyvumo, rutinos. Prasidėjo vakarėliai, sunkus darbas: sveikata subyrėjo, priaugau labai daug svorio.

Buvau jauna, tuomet dar nežinojau, kad gyvenu savo sveikatos sąskaita. Bėgant metams buvo įvairių eksperimentų, dietų, alinančių režimų.

Vieną dieną supratau, kad per metus trunkančias varžybas su savimi ir savo problemomis aš vienareikšmiškai pralaimiu. Tik tuomet kilo mintis į sveiką mitybą pradėti gilintis per mokslo prizmę, žinias, o ne tuščiai vaikytis socialinėse medijose ar portaluose aprašomų dietų ir kitų stebuklų. Ir man pavyko!

Buvo be galo įdomu stebėti savo savijautos ir mitybos režimo pokyčius. Jiems įtaką darė natūralūs, neišvengiami gyvenimo pokyčiai, tokie kaip darbo vietos keitimas, kelionės, šventės, nėštumai ir panašiai.

– Kokią veiklą apima dabartinis jūsų verslas?

– Prieš gimstant Leylai buvau tikra korporatyvinė dama – mano CV puikuojasi ne vienos garsios Lietuvos įmonės pavadinimas ir aš tuo labai didžiuojuosi. Ankstesniuose darbuose įgytos žinios rinkodaros ir pardavimų srityse, mokėjimas įsiklausyti į kliento poreikius lėmė sėkmę ir dabartinėje veikloje. Dabar mano pagrindinė veikla yra sveikos gyvensenos konsultacijos, autorinės mitybos programos.

Kai moterims pasakau, kad joms nereikės sverti maisto ar skaičiuoti kalorijų, jos nustemba. Mano veikla susijusi ne su tuo, o su tikrumu, su realiu gyvenimu ir kad jame tikrai bus visko. Mitybos planas, kai sulaukus tam tikros valandos būtinai reikia suvalgyti grikius su virta vištos krūtinėle, jums meluoja, moterys. Tai – laikina ir netikra. Ir laimės ten nerasite.

Juk ir maistas, ir restoranai yra neatsiejama kultūrinio ir socialinio gyvenimo dalis. Per virtuvę mes pažįstame svečias šalis, patiekalais mėgaujamės ir susitikę su draugais, šeima. Maistas jau seniai nebėra skirtas tik energijai ir išgyvenimui.

Renkantis mitybą šiandien svarbu neprarasti sąmoningumo. Reikia maitintis taip, kad sau padėtume, o ne pakenktume, suvokti, kodėl norisi vieno ar kito produkto, kokia iš tiesų yra jo teikiama nauda ar daroma žala.

Šiais laikais pernelyg daug nepagrįstų taisyklių, moksliškai nepatvirtintos informacijos, pseudospecialistų. Mano nuomone, svarbiausia yra tiesiog visur išlikti sąžiningam sau, mityboje taip pat. Gyvename gausos amžiuje. Nepasimesti ir sekti motinos gamtos sukurtomis prigimtinėmis duotybėmis taip pat nėra lengva užduotis – to ir mokau moteris.

Veikla, prasidėjusi su antruoju nėštumu, jau yra pažengusi, užaugo kartu su mano klientėmis – jų poreikiais, pastabomis ir atsiliepimais bei rezultatais.

Vis dėlto dirbu tik su moterimis, neturinčiomis sveikatos sutrikimų, su tomis, kurių tikslas yra pažinti maisto įvairovę, patirti naujų skonių, su maistu įgauti daugiau energijos, moteriškumo, motyvacijos. Mesti svorį nesant pagrįstos priežasties neturi būti pagrindinis moters tikslas.

– Ar pasiilgstate ankstesnio gyvenimo etapo?

– Visiškai nieko nepasiilgstu! Kai žmonės kartais paklausia, ar ko nors gailiuosi, taip pat atsakau neigiamai. Kiekviena sąmonė ar nesąmonė, sėkmė ar nesėkmė yra patirtis.

Nėra laiko gilintis į problemas, ko nors gailėtis ar ilgėtis. Viską priimu kaip savo gyvenimo patirtį, savo asmeninę legendą, kaip sakė rašytojas Paulo Coelho knygoje „Alchemikas“. Iš kur žinai, kiek tau duota laiko? Kodėl dabar jį švaistai kažko besigailėdama?

Visą interviu skaitykite naujausiame žurnalo „Stilius“ numeryje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.