VSD vadovo žmona Jurga Barbora Jauniškienė: „Niekas manęs nevertė tapti „tarnaite“

Keturių vaikų mama, Valstybės saugumo departamento vadovo Dariaus Jauniško žmona, socialinės mainų platformos įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė (45 m.) atvira: jos laimė – būti šeimoje. „Oskaras“ už tiek daug skirtingų vaidmenų vienu metu priklausytų kiekvienai mamai“, – tiki kasdien savo gyvenimo veiksmo filmą su melodramos ar komedijos elementais kurianti moteris.

 Su vyru VSD vadovu Dariumi Jauniškiu Jurga Barbora augina keturis vaikus.
 Su vyru VSD vadovu Dariumi Jauniškiu Jurga Barbora augina keturis vaikus.
 „Mamų mugės“ įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė.<br> „Vilma Filma Photography“ nuotr.
 „Mamų mugės“ įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė.<br> „Vilma Filma Photography“ nuotr.
Su vyru VSD vadovu Dariumi Jauniškiu Jurga Barbora augina keturis vaikus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Su vyru VSD vadovu Dariumi Jauniškiu Jurga Barbora augina keturis vaikus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Jurga Barbora neslepia – jai gera gyventi ištirpusiai šioje akimirkoje, o visą pasitenkinimą savo būtimi ir buitimi ji gauna šeimoje.<br> „Vilma Filma Photography“ nuotr.
Jurga Barbora neslepia – jai gera gyventi ištirpusiai šioje akimirkoje, o visą pasitenkinimą savo būtimi ir buitimi ji gauna šeimoje.<br> „Vilma Filma Photography“ nuotr.
 „Mamų mugės“ įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė: „Niekas manęs nevertė tapti „tarnaite“.
 „Mamų mugės“ įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė: „Niekas manęs nevertė tapti „tarnaite“.
„Tikiu, kad Mamų mugė atlieka ir didelę švietėjišką misiją. Daug žmonių atėję įgyvendina savo idėjas per dalijimąsi, labdarą, savanorystę, gėrio, bendrystės jausmą, socialumą“, – pasakojo Jurga Barbora Jauniškienė. Mamų mugėje apsilankė ir atlikėja Ieva Zasimauskaitė.
„Tikiu, kad Mamų mugė atlieka ir didelę švietėjišką misiją. Daug žmonių atėję įgyvendina savo idėjas per dalijimąsi, labdarą, savanorystę, gėrio, bendrystės jausmą, socialumą“, – pasakojo Jurga Barbora Jauniškienė. Mamų mugėje apsilankė ir atlikėja Ieva Zasimauskaitė.
Socialinės platformos „Mainai.eu“ sumanytoja tikra – mes visi esame atsakingi už dabartį. Svarbiausia Jurgai Barborai – išmokti čia ir dabar gyventi saikingai ir švariai.<br>  „Vilma Filma Photography“ nuotr.
Socialinės platformos „Mainai.eu“ sumanytoja tikra – mes visi esame atsakingi už dabartį. Svarbiausia Jurgai Barborai – išmokti čia ir dabar gyventi saikingai ir švariai.<br>  „Vilma Filma Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 18, 2022, 4:32 PM

Jau po kelių dienų duris atvers dešimt metų mūsų šalyje gyvuojanti Mamų mugė – bene laukiamiausias mamų renginys Vilniuje ir Kaune, kuriam Jurga Barbora kartą per pusmetį atiduoda visas savo jėgas ir laiką. Prieš dešimtmetį iš Jungtinių Amerikos Valstijų parsivežusi tokią mainų idėją veikli moteris ją puikiai įgyvendino Lietuvoje.

Mainų platforma mainai.eu – tai ne tik Mamų mugė, kurioje parduodami ir perkami išaugti suaugusiųjų ir paauglių drabužiai bei avalynė, bet ir daug kitų sudedamųjų dalių, vienijamų tos pačios naudotų daiktų komiso idėjos.

Jurgos Barboros misija ir džiaugsmas – kiekvieną pusmetį patiriamas bendrystės jausmas matant, kaip noriai žmonės dalijasi ir palaiko šią idėją ne tik dėl uždarbio ar pigesnių rūbų, bet ir dėl aukojimo sunkiau besiverčiantiems, tvarumo ir socialinės atsakomybės.

Platforma susieta ir su Ukrainos karu. Dažnai mamos nenori skirti savo lėšų ir pastangų ginklams ar amunicijai pirkti, tačiau kiekviena jų noriai padeda karo išvargintoms ir toli nuo namų atsidūrusioms šeimoms.

Savo gyvenimą Jurga Barbora vadina serialu, kuriame rutiną ir kasdienybę – savaip mielą ir šiltą melodramą – keičia kovinis veiksmo filmas, kur daug adrenalino ir įtampos. Kartą per pusmetį rengiama mugė negaili jos sumanytojai intensyvių ir stiprių jausmų, nuo kurių moteris geriausiai pailsi namie.

„Būnu jau atpratusi nuo tokio ritmo, koks užverda ruošiantis didžiausiam mainų renginiui – Mamų mugei. Ir be verslo iššūkių kasdien sunkiai randu laisvo laiko, esu paskendusi kasdieniuose didelės šeimos rūpesčiuose.

Tačiau kas pusmetį vis persidėlioju prioritetus ir... spėjam viską. Ką jau kalbėti apie šeimos gyvenimą ir santykius su vyru – čia jau ne tik melodrama ar kovinis filmas, bet ir komedija, įtempto siužeto filmo elementai, o kartais ir rimta drama“, – pasakojo moteris.

Rugsėjis J.B.Jauniškienei – itin įtemptas. Kaip ir daugelis tėvų, kurių vaikai po vasaros vėl bando įsisukti į mokyklos ar darželio ritmą, ji kasdien dirba vaikų vairuotoja – veža juos į visame mieste išsibarsčiusias mokyklas ir būrelius. Pati nemėgstanti valgio gaminti moteris kasdien turi pasirūpinti ir šeimos pietumis. Vakarienė – jau bendras šeimos ritualas, moteris gamina kartu su vyru.

„Dabar dar verda paskutiniai reikalai prieš atveriant mugės duris. Ryte supratau, kad turiu vėl paaukoti Ukrainai, tokį poreikį jaučiu bene kassyk paskaičiusi žinias iš fronto. Po valandos – pokalbis su sūnaus treneriu.

Mano vyrutis bando leisti Lietuvai ir toliau vadintis krepšinio šalimi ir rimtai treniruojasi, nes nori tapti šios lietuviškosios religijos kunigu. Taigi veiklos turiu daug ir įvairios. Kasdien gaunu gausų šūsnį įspūdžių“, – šypsojosi moteris.

Keturis vaikus – beveik pametinukus Ąžuolą (15 m.), Henrietą (13 m.), Karigailą (12 m.) ir aštuonmetį Leitį su vyru Dariumi auginanti moteris save pirmiausia vadina atsidavusia ir kartu su vaikais augančia mama. Jurgai Barborai svarbiausia čia – tarnystė ir pagalba vaikams, ieškantiems savo kelio.

„Šiuolaikinių vaikų, kaip ir suaugusiųjų, aplinka be galo intensyvi ir labai daug reikalaujanti. Mano tikslas – ne padėti viską ant padėkliuko, o padėti tiek, kad kasdienybėje vaikai spėtų siekti savo lūkesčių ir tikslų – o jų jie turi tikrai nemenkų. Stengiuosi, kad buitis neužgožtų tos visa kuriančios energijos, kad kasdienybė neišvargintų ir neatimtų iš jų svajonių.

Mano svarbiausi pokalbiai su vaikais – apie pasirinkimą, kai rinktis sunku. Apie pagalbą artimam, net kai pačiam nelengva. Apie norus: kaip juose nepasiklysti ir neperdegti. Tokie emociniai pokalbiai su vaikais – būtinybė. Toks ir yra mano didžiausias ir prasmingiausias vaidmuo“, – pasakojo moteris.

D.Jauniškis šeimoje – ne tik vakarienių virėjas. Visą laisvą laiką VSD vadovas skiria šeimai ir buičiai kartu su žmona ir vaikais.

„Laisvo laiko Darius turi mažai ir visą jį skiria mums. Jo santykiai su vaikais pagrįsti abipuse pagarba. Vaikai jį gerbia ir jo klauso, tad jam nelabai ir reikia būti griežtam. Labai džiaugiuosi jo indėliu į vaikų auginimą, bendravimą su mažaisiais“, – pabrėžė Jurga Barbora.

Moteris visiškai nekreipia dėmesio į tai, kad feministės ar karjeristės, ieškančios laiko sau ir prasmės savyje, ją greičiausiai nulinčiuotų už kažkada pasakytus žodžius, kad moters paskirtis – prisitaikyti ir tarnauti, o išmintinga moteris laiminga gali būti net ir sunkiausiomis aplinkybėmis, nes supranta savo prasmę amžinybėje.

„Man nuoširdžiai nerūpi kitaip manančių nuomonė, aš nemokau nieko gyventi ir nesitikiu gyvenimo patarimų iš šalies. Toks yra mano sprendimas ir niekas jo iš manęs neatims. Man labai patinka neturėti vyriškos atsakomybės ir dėl to nejausti nenugalimo kasdienio streso. Mūsų namuose aiškiai pasidalinta, kurie darbai vyriški, o kurie – moteriški. Esame su vyru puiki komanda ir darni pora – niekas manęs nevertė tapti „tarnaite“, aš neturiu kažin kokių vaikystės traumų ir manęs niekas nepastatė prie puodų. Aš mamos laimę renkuosi pati“, – sakė ji.

Laimingą Jurgą Barborą daro ne kelnės ar gyvenimo aprašymas. Nors ji prisipažįsta: gal kartais gyvenime ir buvo akimirkų, kai iš šalies galėjo pasirodyti, kad karjera jai itin svarbi.

„Esu išmintinga taip, kaip pati tai suprantu. Sunku tai paaiškinti, galiausiai nesu kunigas ir nenoriu nieko atvesti į savo tikėjimą.

Taip, man patinka būti sėkmės lydima startuolio autore, patinka, kai sekasi darbai, tačiau mano tikra laimė – buvimas atsidavusia mama ir mylinčia žmona. Taip, kartais sunku sau pasakyti „stop“, bet stengiuosi rasti pusiausvyrą. Mano prioritetas šiandien yra vyras ir vaikai, o visa kita gal kada nors ir bus, matysime“, – tvirtino J.B.Jauniškienė.

Moteris neslepia – jai gera gyventi ištirpusiai šioje akimirkoje, o visą pasitenkinimą savo būtimi ir buitimi ji gauna šeimoje. Visi kartu nugalėti iššūkiai, pagalba vienas kitam jaunai moteriai suteikia tokią pilnatvę, kad ji nė akimirkos nesusimąstė, kad ką nors norėtų pakeisti.

„Na, galbūt pamąsčiusi pasakysiu, kad šiandien greičiausiai nebūčiau tiek rizikavusi ir blaškiusis. Galbūt keisčiau tik tai, kad jauna paskubėjau gyventi, nes įsivaizdavau, kad esu labai suaugusi ir galiu viską. Noriu visko. Mečiau viską, aštuoniolikos išlėkiau iš Lietuvos. Nesakyčiau, kad ką nors labai praradau, juk vis tiek įgavau kažkokios patirties, bet šiandien taip neskubėčiau laimės ieškoti už jūrų marių.

Kita vertus, labai aiškiai supratau, kad Lietuva – mano žemė, kad prasčiau ar geriau, sunkiau ar smagiau, aš noriu būti čia ir tiktai čia“, – šypsojosi Jurga Barbora.

Artėjant rudens mugei J.B.Jauniškienės dienos įtemptos kaip niekad. Negana to, kad buities rūpesčių nemažėja, prisideda ir mainų platformos reikalai – komandos sustygavimas, savanorių paieškos, IT sprendimai. Galiausiai juk ir pati į mugę pristato daugiau nei 300 vaikų išaugtų drabužių, batų, perskaitytų knygų ir kitokių daiktų.

Patirties jau turinti moteris mugėje kasmet asmeniškai parduoda daiktų už penkis ar šešis šimtus eurų, tačiau visada juos išleidžia kitiems vaikų pirkiniams. Nenupirktus drabužius ar daiktus moteris visada palieka labdarai – tvarumo ir lengvumo jausmas nusimetant vartotojo įpročius yra nepakartojamas.

„Mūsų šeimai mugės – šventas reikalas. Vaikai visada jų laukia ir ruošiasi, svarsto, ko atsisakys ir ko ieškos įsigyti. Tai mano paauglių apsipirkimo šventė – jie gali mainais į savo daiktus pirkti ką tik nori ir kiek tik nori. Po šios bendravimo šventės jie visada grįžta namo laimingi.

Taip, aš investuoju į didesnį apsipirkimą mugėje, bet paskui pusmetį beveik nieko nereikia pirkti. Taip sutaupome ir laiko, ir energijos, o ką jau kalbėti apie pinigus.

Nežinau, kaip būčiau juos visus keturis aprengusi, jei ne mugė. Juk žinot vaikus. Šiandien rūbelis dar tinka, o ryt jau per mažas. Be to, matydami šiuos mainus vaikai suvokia ir tvarumo, dalijimosi idėjas, jų esmę. Kartu tai ir dar vienas būdas būti kartu. Dukra madingai aprengia ir savo brolius sakydama, kad taip gerai, kaip mugėje, ji neapsiperka niekur.

Nė vienas mano vaikas nejaučia diskomforto, kad perka dėvėtus drabužius ar skaito jau skaitytas knygas. O kai patys savo akimis pamato tekstilės kalnus, džiaugiasi prisidėję ir prie gamtos tausojimo“, – pasakojo Jurga Barbora.

Tvarumas, gamtos saugojimas šiai šeimai nesvetimas ir namuose – už miesto gyvenanti šeima kompostuoja maisto atliekas, rūšiuoja šiukšles, vaikai noriai priduoda plastikinius butelius.

Depozito pridavimą moteris palygino ir su mugės mainų idėja: už daiktą, kurį įsigyji naują, sumoki tik „užstatą“, nes vėliau jį pardavęs mugėje susigrąžinsi tam tikrą dalį sumos.

„Tikiu, kad asmeniškai prisidedame prie gamtos saugojimo, nesame akli ir vis ko nors naujo trokštantys vartotojai. Lopome ir klijuojame batus, suadau ir vaikų kojines. Gal tai atsinešiau iš savo vaikystės, nes augau ne visko pertekusių turtuolių šeimoje?

Kita vertus, vaikai prisiriša prie kai kurių daiktų. Kai ką patys susitvarkome, bet dažnai pagelbėja ir siuvėja. Tai yra gyvenimo būdas, kuris mums priimtinas, – pats gyvenimas taip sudėliojęs. Šiukšlių rūšiavimas, didelių atliekų išvežimas, „Dėk’ui“ stotelės, naudotų daiktų sutvarkymas mums suteikia vidinės švaros jausmą“, – sakė J.B.Jauniškienė.

Moteris atvira: galvodama apie ateitį ji supranta, kad nežino, kas bus. Gal jūrų lygis pakils, o gal išskrisime į žvaigždes? Gal visi gyvensime vandenynuose, o gal po žeme?

Tačiau ji tikra – mes visi esame atsakingi už dabartį. Svarbiausia Jurgai Barborai – išmokti čia ir dabar gyventi saikingai ir švariai.

„Ir mano mainų idėja buvo, kad ir kokie laikai būtų, dalijimasis ir blogiausiais pasauliui laikais yra esminis sprendimas.

Tikiu, kad Mamų mugė atlieka ir didelę švietėjišką misiją. Daug žmonių atėję įgyvendina savo idėjas per dalijimosi efektą, labdarą, savanorystę, gėrio, bendrystės jausmą, socialumą“, – pasakojo Jurga Barbora.

Šiandien į darbą ji keliauja kaip į šventę – pačios įdirbis ir pasitikėjimas puikiai sustyguotu kolektyvu per tiek metų organizuojant tokias muges jau padarė savo darbą.

Jurga Barbora mano, kad šis ruduo ir ateinanti žiema daugeliui bus kur kas sunkesnė nei buvę anksčiau. Ką jau kalbėti apie ukrainiečius, radusius prieglobstį mūsų šalyje, – žmonės, tikėjęsi po mėnesio ar kelių grįžti į savo namus, vis dar čia, vis dar gyvena karo žiniomis iš tėvynės, kur likę jų artimieji, bando prisitaikyti ir gyventi kuo kokybiškesnį gyvenimą svečioje šalyje. O daugelis jų – moterys su vaikais.

„Pavasarį ir ukrainiečiams, ir kukliau gyvenantiems mūsų tautiečiams mugėje išdalijome labai daug labdarai partnerių paliktų daiktų. Mugėse žmonės žiemai apsiperka pigiai, o mes iš namų išnešame nereikalingus daiktus, švariname savo spintas, atimame iš kandžių maistą, o kažkam suteikiame taip reikalingą šilumą.

Poreikis žiemą bus dar didesnis – ir žieminiai drabužiai brangesni, ir aukojimas iš esmės mažėja.

Aukojamus daiktus sutvarkome, surašyti jų dydžiai, viskas sukabinta ant pakabų – labdarą dalijame oriai, o ne iš krūvų“, – pasakojo moteris.

Ji pasidžiaugė, kad mugėje kasmet lankosi ir nemažai žinomų žmonių, – TV laidų vedėja Beata Nicholson su seserimi Odeta, kūrybininkė Rimantė Kulvinskytė-Miškinė-Eidukonė, renginių organizatorė Erika Purauskytė, aktorė Kristina Savickytė, atlikėja Ieva Zasimauskaitė ir dar daug kitų.

„Žinoma, mus pakylėja – tai papildomas pripažinimas, paskatinimas judėti toliau. Malonu, kad ir žvaigždės, ne tik jūra gerbėjų, supranta idėjos prasmę. Yra ir tokių, kurie mugėse dalyvauja metai iš metų, palaiko mus“, – džiaugėsi Jurga Barbora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?