Odos priežiūra saulėtu oru: viskas, ką reikėtų žinoti apie pigmentaciją

Žvelgdami į Palangos pajūrį nugulusius kūnus, godžiai geriančius itin karštus saulės spindulius, gydytojai žino, kad rudenį darbo bus per akis. Užklups tradicinis „dėmėtųjų“ pacientų antplūdis.

 Su odos pigmentacija susiduria daugybė.<br>123rf.com
 Su odos pigmentacija susiduria daugybė.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2022, 11:17 AM

Dažniausiai 17-metės nemato problemos, kai ant nosies atsiranda mažų mielų strazdanų. Bet specialistai įspėja, kad tai – polinkio į pigmentaciją požymis. Į gydytojų žodžius dėmesio nekreipiančios dailiosios lyties atstovės godžiai tebegaudo saulės spindulius naiviai save ramindamos: „Paskui ką nors padarysiu.“

Dabar žodis „pigmentacija“ turi itin neigiamą atspalvį. Porcelianinės odos mada pigmentaciją padarė liga. Su ja kovojama visais įmanomais būdais: grožio priemonėmis, injekcijomis, specialiomis procedūromis ir dekoratyvine kosmetika.

Pigmentacija – visiškai natūrali odos, kuri geba keisti savo atspalvį dėl melanino, reakcija. Šį tamsios spalvos pigmentą gamina melanocitai – specialios odos ląstelės, kurių turi kiekvienas žmogus ir gyvūnas. Net paukščių apsiplunksnavimas priklauso nuo melanino.

Vienodą kiekį pigmentinių ląstelių melanocitų turi tiek papuasai – vietiniai Naujosios Gvinėjos ir gretimų salų gyventojai, tiek suomiai. Odos spalva priklauso nuo to, kaip jos susigrupuoja.

Tai turbūt ir viskas, ką reikia žinoti apie melaniną. Įsigilinkime į veiksnius, kurie daro poveikį pigmentinių dėmių atsiradimui.

Fiziologinė ir patologinė organizmo būklė gali turėti įtakos melanino gamybai. Bet populiariausias metodas – ultravioletinių spindulių poveikis.

Melaninas apsaugo nuo perkaitimo ir ultravioletinių spindulių, neduodamas jiems galimybės įsiskverbti į gilius odos sluoksnius.

Melanocitai žmogaus kūne pasiskirstę įvairiai – pavyzdžiui, po pažastimis ir ant padų mažiau, ant alkūnių ir kelių daugiau. Dėl to ir nudegimas nebūna vienodas. Kai kur oda šviesesnė, o kai kur susidaro tamsių pigmentinių dėmių.

Gyvename klimato sąlygomis, kur saulės mažai, ir jai spiginant tiesiog kepinamės pamiršdami gydytojų įspėjimus. Dermatologai jau seniai nustatė protingų saulės vonių ribas: rytą daugiausia 15–20 min.

Kodėl taip griežtai? Europidų rasė nelabai atspari saulei ir stipriau nudegus oda ilgai atsigauna arba neatsigauna. Kartais net nuo nedidelių nudegimų visam laikui gali likti pigmentinių dėmių.

Atrodo, nesideginote, o po uodo įkandimo ant veido atsirado pigmentinė dėmė? Tai – reakcija į uždegiminį procesą, kuris galimas nuo vabzdžio įgėlimo, žaizdos ir net užgijusio spuogo vietoje.

Labai dažna problema – pigmentacija po išbėrimo. Šviesiai ruda dėmė gali laikytis keletą mėnesių. Tai lemia melanocitų savybė užgydyti žaizdas, kartu jas nuberiant pigmentinėmis dėmėmis.

Ką šiuo atveju daryti? Tiesiog palaukti, dėmių nedeginti saulėje ir būtinai naudoti apsauginį kremą. Padėtį šiek tiek pagerina balinamieji kremai, į kurių sudėtį įeina ANA – alfa hidroksi rūgštis ar vitaminas C.

Veiksmingas ir cheminis odos šveitimas, teisingiau – jo kursas, kurį turi atlikti profesionalas. Poveikis veiksmingesnis derinant su IPL – intensyvios šviesos impulso procedūra.

Mažai kalbama, kad pigmentinių dėmių problema susijusi ir su įvairių preparatų, taip pat antibiotikų poveikiu.

Pigmentaciją gali lemti ir šalutinis antibakterinių preparatų poveikis. Dar vienas medikamentų sąlygotas pigmentinių dėmių atsiradimas susijęs su kontraceptinėmis tabletėmis.

Kokių imtis priemonių? Viskas priklauso nuo pigmentinės dėmės intensyvumo ir kokiu metų laiku ji atsirado. Jei pigmentacija pasireiškia silpnai, venkite saulės spindulių poveikio naudodamiesi apsauginiais SPF 50. Padės ir balinamieji odos kremai, kuriuos reikia naudoti keletą mėnesių.

Jei pigmentacija intensyvi, būtina dermatologo konsultacija. Galbūt pigmentinei dėmei pašalinti prireiks IPL ar lazerio procedūrų.

Specialistai rekomenduoja peržiūrėti savo valgiaraštį ir pašalinti produktus, į kuriuos reaguojama itin jautriai. Juk sezoninių uogų perteklius gali sukelti ne tik alergiją, bet ir pigmentaciją.

Saulėtojo sezono metu reikėtų nevartoti krapų, salierų, jonažolių, šventagaršvių.

Pigmentacija gali būti paveldima, taip pat ir strazdanos.

Kokia išeitis? Kontroliuoti jų kiekį, periodiškai kreiptis į dermatologą ir saugoti odą SPF 50. Jei pigmentacija paveldėta, balinamieji odos kremai ir šveitimo procedūros mažai veiksmingos. Nuo dėmių padės išsivaduoti tik lazeris ir IPL.

Su amžiumi oda tampa vis labiau pažeidžiama. Melanocitai pradeda blogiau reguliuoti melanino gamybą. Dėl to atsiranda senatvinių pigmentinių dėmių.

Vyresnio amžiaus moterys turi vengti tiesioginių saulės spindulių ir veidą kiekvieną rytą saulėtu metu tepti apsauginiu kremu.

Naikinant senatvines pigmentines dėmes veiksmingos tik specialios procedūros ir gilus cheminis odos šveitimas.

Su amžiumi dėl estrogeno sumažėjimo ar hormonų pusiausvyros sutrikimų nėštumo metu atsiranda melazma, dar kitaip vadinama chloazma.

Šios rudos dėmės, arba nėštumo kaukė, dažnai pasitaikantis įgytas pigmentacijos sutrikimas. Melazma dažniausiai atsiranda simetriškai ant skruostų, kaktos ar viršutinės lūpos 25–50 metų moterims, bet gali pasireikšti ir abiem lytims bet kokiame amžiuje.

Jei melazma atsirado nėštumo metu, jos veikiausiai nebeliks po gimdymo. Kitais atvejais būtina kreiptis į endokrinologą. Jei nenorite vaikščioti su „ūsais“ virš lūpos, įdegį visiškai pamirškite.

Kremai ir šveitimo procedūros mažai veiksmingos. Nors balinimas lazeriu duoda rezultatų, esant nepakankamai odos apsaugai pigmentacija atsinaujina.

Dažnai pigmentacija – tai signalas, pranešantis apie kurio nors vidaus organo ligą. Šiuo atveju skubiai reikėtų kreiptis į gydytoją.

Esama požymių, kai su pigmentacija reikia kovoti jau ne dėl grožio. Pavyzdžiui, kai pigmentinė dėmė padidėja, patamsėja, pakyla temperatūra, juntamas sąnarių laužymas, skauda galvą, sutrinka menstruacijų ciklas ir pan.

Kiekvienas atvejis – individualus. Bet svarbiausia – reikia suvokti paprastą tiesą: jei norite atsikratyti pigmentacijos, degintis negalima VISIŠKAI!

Pasirinkdami terapijos būdą iš dermatologo gausite išsamų pigmentacijos paaiškinimą: priežasčių daug, o gydymas bus sunkus ir ilgas. Odos balinimo procesas susijęs su paraudimais, skausmingais pojūčiais, odos lupimusi, paviršinių „žievelių“ susidarymu.

Visa tai kartais užsitęsia ilgus mėnesius. Specialistai teigia, kad gydymo būdas pasirenkamas priklausomai nuo to, kokioms aukoms pasirengęs pacientas.

Kai perkate avalynę, jums suteikiama garantija. Įsigyjate naują skalbyklę ar televizorių – taip pat su garantija.

Bet kosmetologo kabinete niekas garantijų nesuteikia, nors kartais procedūros kainuoja daugiau nei skalbyklė.

Itin skaudu, kai problema rimta, procedūra turėjo duoti gerų rezultatų, o specialistas skėsčioja rankomis – nepavyko.

Su tuo dažniausiai susiduriama šalinant tokius odos defektus kaip strijos, randai ir pigmentinės dėmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.