Plaukų stilistė griežta: majonezas skirtas maistui, ne tepti ant plaukų – štai, kuo rizikuojate

Slenka, lūžinėja, trupa, greitai riebaluojasi – turėdamos panašių skundų grožio salono duris praveria dauguma klienčių.

Slenka, lūžinėja, trupa, greitai riebaluojasi – turėdamos panašių skundų grožio salono duris praveria dauguma klienčių.<br>123rf nuotr.
Slenka, lūžinėja, trupa, greitai riebaluojasi – turėdamos panašių skundų grožio salono duris praveria dauguma klienčių.<br>123rf nuotr.
Slenka, lūžinėja, trupa, greitai riebaluojasi – turėdamos panašių skundų grožio salono duris praveria dauguma klienčių.<br>123rf nuotr.
Slenka, lūžinėja, trupa, greitai riebaluojasi – turėdamos panašių skundų grožio salono duris praveria dauguma klienčių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 4:29 PM

Grožio specialistė ir plaukų stilistė Erika Čižiūtė pabrėžia – galimos kelios plaukų slinkimo ir trupėjimo priežastys: netinkamos priemonės arba sveikatos problemos – patiriamas stresas, skydliaukės problemos, hormonų sutrikimai, netinkama mityba.

Priemones rinktis atsakingai

Jei nerimą kelia suprastėjusi sveikata, o slenkantys, lūžinėjantys plaukai, gali būti rimtesnės ligos priežastis, E. Čižiūtė visuomet pataria pasikonsultuoti su medikais. Jei klientė naudoja netinkamas plaukų priežiūros priemones, pasiūlo jas keisti, sykiu koreguoti plaukų priežiūros rutiną ir ritualus.

Pašnekovė pabrėžia: savarankiškai pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones sudėtinga, todėl geriausia pasitarti su kirpėju ar plaukų stilistu. Kiekvienas atvejis individualus, kiekvieno plauko struktūra ir priežiūra skiriasi, kaip ir problemos, taigi, visiems tinkamų priemonių tiesiog nėra.

Plaukų šampūnas turėtų būti pritaikytas įvertinus galvos odos būklę, o kaukės ir kondicionieriai – plaukų tipą.

Kaip pastebi plaukų stilistė, neretai moterys vis dar nemoka tinkamai išsitrinkti galvos, naudoja per karštą vandenį, plaukų tinkamai neišskalauja, miegoti eina drėgnais plaukais. Drėgni plaukai daug trapesni nei išdžiovinti, palaipsniui pradeda lūžinėti, trupėti, silpti.

Įtakos jų būklei turi ir dažymas bei tiesinimas namuose. Daugelis moterų plaukų tiesinimo žnyples naudoja kone kasdien, nė nesusimąstydamos, kaip kenkia savo plaukams.

„Pastebiu, jog dalies klienčių plaukai ilgi, o jų galiukai ploni ir permatomi. Viskas dėl netinkamos priežiūros – plaukas sulūžinėjęs ir sutrupėjęs. Net ir namuose patariu naudoti profesionales priemones, rinkoje tikrai daug tokių, kurių kaina prieinama“, – kalbėjo Erika.

Pašnekovė priminė, jog renkantis šampūną, kondicionierių ar plaukų kaukę, svarbu įvertinti priemonės sudėtį, vengti sulfatų, kurie sausina plaukus. Jei pasirinktas netinkamas šampūnas, kuriame gausu sulfatų, druskų, netrukus gali tekti spręsti rimtesnes galvos odos problemas: ši gali pradėti sausėti, atsirasti pleiskanų, susilpnėti plaukų šaknys, plaukai labiau nei įprasta riebaluotis.

Jei plaunantis galvą naudojamas pernelyg karštas vanduo, jis išsausina galvos odą, galvos oda išskiria daugiau riebalų, kurie užkemša galvos odos poras.

Nepasidomi pagalba plaukams

Specialistė mano, kad žmonės nepakankamai žino ne tik apie tinkamą plaukų priežiūrą, bet ir apie biotino naudą plaukų, odos ir nagų būklei. Žinoma, kad keratinas – pagrindinis baltymas, reikalingas plaukams, odai ir nagams.

Biotino struktūroje yra aktyvios sieros molekulių, reikalingų keratinui susidaryti. Plaukų storis, elastingumas ir trapumas priklauso nuo tinkamos keratinizacijos eigos. Biotinas palaiko keratino susidarymo procesus bei plaukų ir nagų epidermio ląstelių diferenciaciją.

Biotinas (vitaminas H, B7), dar vadinamas grožio vitaminu, tirpsta vandenyje, nesikaupia žmogaus organizme, o jo perteklius pasišalina su šlapimu.

Biotinas visapusiškai naudingas mūsų organizmui. Jis svarbus angliavandenių, amino ir riebalų rūgščių apykaitai, reikalingas ląstelių augimui, DNR atsistatymui, normaliai imuninei veiklai.

Biotinas ne veltui kartais vadinamas vitaminu H. Šios raidės kilmė siejama su vokiškais žodžiais „haar“ ir „haut“, kurie atitinkamai reiškia „plaukai“ ir „oda“. Vitaminas H padeda palaikyti plaukų struktūrą, maitinti jų folikulus, išvengti plaukų lūžinėjimo ir slinkimo.

Vitaminas B7 reikalingas keratino – pagrindinio nago baltymo – gamybai. Jis gali sustiprinti trapius, lūžinėjančius nagus. Tyrimais įrodyta, kad papildomai vartojant biotiną gali pagerėti nagų būklė, padidėti jų storis, sumažėti sluoksniavimasis.

Biotinas dalyvauja ir skaidant riebalų rūgštis, kurios saugo odą nuo žalingo poveikio, išsausėjimo, padeda palaikyti optimalią jos drėgmę. Todėl B7 vitaminas gali būti naudojamas sausėjančiai galvos odai, pleiskanoms gydyti.

Plaukus rišti ne bet kaip

Erika priminė, jog plaukams kenkia viršugalvyje surišti kuodai, uodegos ir netgi plaukų gumos. Plaukai, sukant kuodą, tempiami nuo šaknų. Jei tas daroma kasden, ypač jei plaukai šviesinti, toje vietoje, kur suveržiami plaukų guma, pradeda lūžinėti, trupėti, silpnėti.

Jei norisi surištų plaukų, pašnekovė pataria naudoti šilkines gumas ir per daug nesuveržti plaukų.

Ar klientės plaukų priežiūrai ir puoselėjimui vis dar naudoja namines kaukes? „Apie tokius būdus tenka išgirsti vis rečiau, tačiau socialiniuose tinkluose pastebiu nemažai įrašų su patarimais, kaip naminėmis priemonėmis puoselėti plaukus“, – kalbėjo plaukų stilistė.

Erika griežta – maisto produktus reikėtų valgyti, o ne tepti ant plaukų. Naminės kaukės gali dar labiau sugadinti plauką. Užtepus ant plaukų, pavyzdžiui, majonezo ar aliejaus kaukę, neaišku, ar pavyks išskalauti, tad rizikuojama užkimšti plaukų poras, gali susidaryti plėvelė, kuri neleis patekti į plauką maistingoms medžiagoms. Geriausias būdas – naudoti plaukų priežiūrai skirtas priemones, bet ne maisto produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.