N. Kazlaus: gimtadienis su Sauliumi Karosu ir ispanų žvaigžde

Po vidurnakčio pasipylę sveikinimai iš visų pasaulio kampelių, pasiruošimas pokalbiui prieš televizijos kameras nuo 7 valandos ryto ir kito interviu su pasaulinio garso legenda Montserrat Caballe pabaiga vėlyvą vakarą Barselonoje. Taip įtemptai prabėgo pastarasis operos dainininkės Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus gimtadienis.

Muziką dievinančiam Sauliui Karosui Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus interviu su Montserrat Caballe – istorinis įvykis.<br>A.Bofillo nuotr.
Muziką dievinančiam Sauliui Karosui Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus interviu su Montserrat Caballe – istorinis įvykis.<br>A.Bofillo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

2015-02-24 18:32, atnaujinta 2018-01-12 10:13

Tokia dienotvarkė Nomedai nuotaikos nesugadino: „Iš prigimties esu optimistiška, tad gimtadienio laukiu su dideliu džiaugsmu“.

Ji LRT televizijoje kuria laidą „Skambantys pasauliai“, kurios metu kalbina muzikos pasaulio garsenybes. Pokalbių cikle jau svečiavosi lenkų kompozitorius Krzysztofas Pendereckis, rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, britų tenoras Ianas Storey. Jau nufilmuota vokiečių choreografė Sasha Walz, italų kompozitorius Walteris Attanasi ir britė Sarah Brightman.

N.Kazlauskaitė-Kazlaus su savo svečiais šnekučiuojasi jiems suprantama kalba – anglų, vokiečių, italų, nes lietuvė pati jų moka net aštuonias.

Nors dainininkė ir televizijos laidos vedėja naujus pokalbius dėliojo vienaip, tačiau viskas pasisuko taip, kad filmavimai buvo numatyti vasario 13-ąją – per Nomedos gimtadienį. Vilniuje rytą pakalbinusi žymią Rusijos pianistę Eleną Baškirovą, ji su filmavimo komanda išskubėjo į Barseloną. Ten jos laukė operos pasaulio legenda M.Caballe.

N.Kazlauskaitė-Kazlaus „Stiliui“ sakė, kad likimo dovana laiko tai, jog žvaigždė sutiko pasidalinti savo mintimis su Lietuvos žiūrovais, nes pastaruoju metu interviu jau nedalija. Pavasarį jai sukaks 82-eji, be to, moteris jau atsidėjusi šeimai. Nulėmė ir lietuvės bei ispanų žvaigždės ilgametė pažintis, draugystė ir bendradarbivimas. Nomeda – vienintelė lietuvė, dirbusi su M.Caballe – susipažinusios meistriškumo kursuose jos vėliau kartu dainavo įvairiose pasaulio scenose, taip pat – Lietuvoje. Ispanė pasidžiaugė, kad Nomeda su jos dukra Montsita dainuos kartu gruodžio mėnesį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Likimo šypsnys: 2001-aisiais lietuvę Nomedą garsiai Prancūzijos ir Vokietijos ARTE televizijai kalbino ponia M.Caballe. Tuomet ji vedė laidą, kurios metu būdavo pristatomos būsimos žvaigždės. Dabar moterys apsikeitė vaidmenimis.

Dviejų operos artisčių susitikimas įvyko M.Caballe brolio, kuris yra ir jos agentas, namuose Barselonos centre.

Nomeda įsitikinusi: šios moters interviu žiūrovą nustebins labiausiai.

„Šiluma, paprastumas ir žmogiškumas – tai sklido iš kiekvieno Montserrat atsakymo. Ji šį paprastumo grūdą turi jau iš prigimties, ispanų dainininkei visi žmonės atrodo vienodai svarbūs, o jų sėkmės išraiška jos visai nedomina, juk žmogus gali būti ne mažiau talentingas už tą, kuris jau išgarsėjo“, – dalijosi pokalbio įspūdžiu Nomeda.

Kas ją pačią labiausiai nustebino?

Į klausimą, kas svarbiausia moteriai gyvenime, M.Caballe atsakė: „Būti motina. O vyrui būti tėvu.“ Šios mintys, kai kur kas garsiau girdima tariamos asmenybės laisvės gaida, tikrai stebina. Juolab kad ispanei pavyko padaryti ir stulbinamą karjerą, ne tik laimingai gyventi šeimoje.

„Kai mudvi susitinkame, akys iš karto prisipildo ašarų. Mūsų susitikimai – tai sielų kalba, tam netrukdydavo nė viena televizijos kamera ar kelios dešimtys tūkstančių žiūrovų, kai mudvi kartu dainuodavome scenoje. Susitikimai su ja – visuomet dvasinė šventė“, – sakė Nomeda.

Pasikalbėjusios juodvi atšventė ir gimtadienį. Juoko buvo apsčiai, mat iššovus prabangiam šampanui tapo aišku, kad naujuose ispanės brolio namuose dar nėra šiam gėrimui skirtų taurių. Bet kompanijai tiko ir skirtosios vandeniui.

Po įkvepiančio interviu Nomedos laukė ypatinga vakarienė garsiame „Michelin“ žvaigždutėmis pasipuošusiame restorane „Ca L’Isidre“ su artimais žmonėmis.

Jai nereikėjo lengvai atsikvėpti po tokios įtemptos dienos – Nomeda savo gimtadienį švenčia su džiaugsmu ir išgyvena visa širdimi. Draugai ją pradeda sveikinti maždaug pusvalandis po vidurnakčio stojus vasario 13-ajai, mat tokiu metu ji gimė.

„Smagu, kad mane gerai pažįstantys žmonės teikia reikšmės energinei žodžių prasmei, tad linkėjimai visada būna reikšmingi ir svarbūs tais metais. Šįmet, be sėkmės įvairiose gyvenimo sferose, visi linkėjo saviraiškos – kad kuo daugiau ir kuo įvairesnėse scenose aš dainuočiau“, – pasakojo Nomeda, kurios dukrelei Odabellai – beveik penkeri ir dainininkė jau gali plačiai išskleisti savo sparnus.

Tądien ji labai džiaugiasi ir iš viso pasaulio plaukiančiomis gėlių puokštėmis. Nomeda jau net žino, nuo ko įteikiama tam tikro dydžio ir spalvos gėlių puokštė. Tačiau Nomeda dar puikiai prisimena ypatingą nuostabą prieš keliolika metų, kai draugai gėlių sugebėdavo įteikti per tūkstančių kilometrų atstumą, nes Lietuvoje dar buvo nelabai išplėtota gėlių pristatymo paslaugų rinka.

„Mano gimtadieniui spalvos suteikia ir kitądien švenčiama Valentino diena – draugai jos laukdami jau būna pakylėti, o ir aš, pasveikinta, smagiai sutinku tą dieną“, – juokėsi Nomeda, vasario 14-ąją atsidūrusi Paryžiuje.

Kad ir kaip smagiai praėjo pastarasis gimtadienis, Nomeda turi svajonę, kaip dar galėtų atrodyti jos diena. XIX amžiaus prancūzų dailininkas Paulis Gauguinas savo paveikslais įžiebė troškimą kada nors nuvykti į Taitį ir gimtadienį sutikti tame spalvotame, žiedais apsipylusiame Polinezijos kampelyje.

Daugiau – antradienio žurnale „Stilius“. Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.