Tik lrytas.lt: D. Fletcheris atvertė naujojo savo filmo kortas

Dexteris Fletcheris (49 m.) gyvena džiugiu laukimu. Į Vilnių užsukęs žinomas britų aktorius ir režisierius „TV antenai“ papasakojo apie naują savo filmą, kuriam pranašaujamas didelis populiarumas.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
D.Fletcheris prisipažino – jis labiau jaudinosi, ką apie jo režisūrą pasakys žmona D.Ibelhauptaitė, o ne dėl to, kad filme vaidinantis Ch.Walkenas gali jį palaikyti šikniumi.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Fletcheris prisipažino – jis labiau jaudinosi, ką apie jo režisūrą pasakys žmona D.Ibelhauptaitė, o ne dėl to, kad filme vaidinantis Ch.Walkenas gali jį palaikyti šikniumi.<br>D.Umbraso nuotr.
Biografinėje dramoje britų šuolininką su slidėmis E.Edwardsą įkūnija T.Egertas, o jo trenerį – H.Jackmanas.
Biografinėje dramoje britų šuolininką su slidėmis E.Edwardsą įkūnija T.Egertas, o jo trenerį – H.Jackmanas.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

2015-12-12 10:36, atnaujinta 2017-09-29 21:47

Režisieriaus duoną jau keletą metų valgantis britas turi nelaužomą tradiciją. Kiekvieną sykį, kai jo žmona Dalia Ibelhauptaitė pristato naują savo trupės „Vilnius City Opera“ spektaklį, jis atvyksta į Vilnių žiūrėti premjeros ir palaikyti sutuoktinės.

Kitų metų pradžioje jis vėl žingsniuos raudonuoju kilimu, tik tąsyk jau Dalia bus jo palydovė. Kino ekranus pasieks filmas „Erelis Edis“ (Eddie The Eagle) – Dexterio režisuota drama apie britų šuolininką su slidėmis Eddie Edwardsą, kurioje vaidina ir garsūs aktoriai Hugh Jackmanas bei Christopheris Walkenas.

Kino kritikai filmą vadina didžiąja D.Fletcherio galimybe – nuojauta sako, kad šis studijos „20th Century Fox“ darbas sulauks sėkmės kino salėse, o tai perkels jo karjerą į kitą lygmenį.

Pats D.Fletcheris, pakvietęs „TV anteną“ pokalbio į jaukų bičiulių butą Vilniaus centre, parodė mums keletą filmo epizodų.

Daug linksmų scenų, jautriai pavaizduotas pagrindinis herojus, žinomų devintojo dešimtmečio atlikėjų muzika, kurios parinkimu rūpinosi popgrupės „Take That“ lyderis Gary Barlow, – „Erelis Edis“ išties turi daug kozirių, dėl kurių žiūrovai į kino sales turėtų plūsti būriais.

Filmas pasakoja graudžiai linksmą istoriją. E.Edwardsas, pravarde Erelis, 1988-aisiais tapo pirmuoju britu, startavusiu žiemos olimpinių žaidynių šuolių su slidėmis rungtyje.

Kalgaryje jis užėmė paskutinę vietą ir tapo savotišku sporto pasaulio anekdotu. Ir dėl to, kad pasirinko sporto šaką, kuri visiškai nepopuliari Didžiojoje Britanijoje, ir dėl pasiekto rezultato.

Dabar jo istoriją pamatys milijonai. Ir D.Fletcheris įsitikinęs – tai filmas, kuris daugeliui sukels šiltų emocijų.

– Kai kalbėjomės prieš porą metų, užsidegęs pasakojote, kaip kuriate biografinį filmą apie dainininką Freddie Mercury. Tačiau netrukus iš šio daug dėmesio sulaukiančio projekto pasitraukėte. Kodėl? – „TV antena“ paklausė D.Fletcherio.

– Tai nebuvo mano sprendimas. Nesutapo mano ir prodiuserio vizija. Jis – geras grupės „Queen“ bičiulis, dėl to gavo teises įamžinti jos vokalisto Freddie istoriją.

Turėjau paklusti jo reikalavimams, bet jo kūrybinės idėjos man neatrodė geros. Projektui įsivažiuojant vis aiškiau suvokiau, kad man nepatinka sumanymas ir jo skonis.

Jei pasakoji garsaus žmogaus gyvenimo istoriją, turi į ją žvelgti su pagarba, bet ir su humoru, rodyti tikrovę, o ne tik legendą. Prodiuseris norėjo komerciškos, lėkštos Freddie gyvenimo interpretacijos. Buvome tiesiog nesuderinami. Beprotiškai išsipūtė biudžetas, kino studija pasakė „stop“. Nusprendėme eiti savais keliais.

– Jautėtės nusivylęs?

– Žinoma, praėjo daug laiko, kol apsipratau ir susitaikiau su padėtimi.

Skaičiau, kad jie susirado naują scenaristą, kuris padėjo kurti filmą apie mokslininką Stepheną Hawkingą.

Neblogas žingsnis, bet jaučiu, kad tas filmas vis tiek bus pasaldinta versija. O Freddie buvo tamsi, įdomi, galinga gyvenimo jėga. Tikiuosi, kad klystu, galbūt jie išties parodys jo vienatvę, skausmą, iššūkius, nes tai tikroji istorija.

Jei atvirai, jie norėjo, kad filmo siužetas baigtųsi „Queen“ pasirodymu koncerte „Live Aid“ 1985-aisiais. Norėjo neužsiminti apie Freddie homoseksualumą, jo mirtį nuo ŽIV. Rodyti tik rokenrolą – maždaug: susibūrė grupė, išpopuliarėjo, koncertavo stadionuose, pykosi, dainininkas daug linksminosi.

Juk neįmanoma kurti tokios visai šeimai skirtos šio žmogaus istorijos. Filmo prodiuseriai nori pritraukti kuo platesnę auditoriją. Bijau, kad filmui trūks jėgos. Vis dar manau, kad galėčiau šią istoriją papasakoti gerai, bet yra, kaip yra.

– Būsimas jūsų filmas – apie kitą britų garsenybę šuolininką su slidėmis E.Edwardsą. Kuo sudomino jo istorija?

– Ji tiesiog neįtikėtina. Anglijoje, kur neturime kalnų, staiga atsiranda veikėjas, kuris nori dalyvauti olimpinėse žaidynėse – šuolių su slidėmis rungtyje. Ryškus vaikinas su milžiniškais akiniais, raudonais plaukais.

Jis patenka į žaidynes ir užima paskutinę vietą. Britams patinka tokios ekscentriškos istorijos. Žiniasklaidoje Eddie tapo savotišku anekdotu. Daug kas mano, kad tai nevykėlio istorija, bet man atrodo kitaip. Jis juk pasiekė savo.

Jis niekada nesakė – laimėsiu olimpinį aukso medalį. Jis tik norėjo dalyvauti olimpinėse žaidynėse – ir dalyvavo, tokioje sporto šakoje, kuri neturi nieko bendra su britais. Tai visiška beprotybė, bet tuo pat metu įkvepianti istorija, kaip galima pasiekti tai, kas atrodo neįmanoma.

Britai tikisi, kad jis bus išjuoktas, bet po pirmų filmo peržiūrų išėjo apstulbę. Jie nežinojo, kad Eddie dėl savo svajonės gyveno gatvėje, valgė iš šiukšlių konteinerių. Kad dėl jo net buvo keičiamos atrankos į olimpines žaidynes taisyklės, nes daug kas nenorėjo, jog jis dalyvautų.

– Jūs pats mėgstate slidinėti?

– Kai filmavome Vokietijoje, vieną vakarą nusprendžiau, kad noriu nusileisti trasa. Prodiuseris bandė atkalbėti, bet užsispyriau. Kvailas sprendimas. Buvau nestovėjęs ant slidžių 15 metų. Leisdamasis skaudžiai dribau, įgriuvau į pusnį, vos neužsimušiau. Keista būtų istorija.

– Filmo prodiuseris – jūsų bičiulis Matthew Vaughnas. Ar jis ir pasiūlė režisuoti šį filmą?

– Taip. Iš pradžių galvojome apie kitą projektą, istorinę dramą. O tada jam į rankas pateko idėja apie E.Edwardsą. Iš pradžių norėjau, kad atsiknistų. Ta mintis visai nepatiko.

Vis dėlto jis įtikino, kad tai puiki istorija. Matthew nusiuntė mane į Vokietiją pasižiūrėti šuolininkų varžybų. Sužavėjo ir tai, kad jis pasakė: galime pradėti filmuoti po keturių mėnesių. Kino pasaulyje tai labai greitai. Netrukus susipažinau su aktoriumi Taronu Egertu, kuris filme atlieka pagrindinį vaidmenį. Taip pamažu užsikabinau.

Beje, paskui prisiminiau, kad prieš keletą metų su Dalia namie žiūrėjome britišką TV šou „Šuolis“, kuriame garsenybės šokinėja į baseiną. Eddie ten dalyvavo ir laimėjo, nes turi olimpiečio nusiteikimą.

– Kaip filme atsirado vienas populiariausių pasaulio aktorių australas H.Jackmanas, kuris vaidina Eddie trenerį?

– Linksma istorija. M.Vaughno žmona – modelis Claudia Schiffer. Ji turėjo skristi į Niujorką reklamuoti kažkokio šampūno.

Matthew sako: žiūrėk, turim privatų lėktuvą, skrendam kartu, nes H.Jackmanas yra Niujorke, jis skaitė scenarijų, jam visai įdomu, be to, dabar žiūri tavo režisuotą filmą „Laukinis Bilas“. Gal pavyks jį sudominti.

Sakau – aišku, skrendam. Privatus lėktuvas, pilotas pasitinka, patogios kėdės, puikus maistas. Aš, Matthew, Claudia su padėjėja, pora draugų – geriau nesugalvosi.

Apsistojome puikiame viešbutyje, Laisvės statula pro langus matosi. Sėdžiu, galvoju: oho, kaip čia viskas kietai, galėčiau prie to priprasti. Iš pradžių su Hugh susitikti nuėjo Matthew, tada mane pakvietė. Pakylu liftu – viešbučio numeris per visą aukštą, stiklo sienos, prabangūs baldai.

Susipažinome, Hugh pasirodė labai mielas ir draugiškas, neatsitiktinai vadinamas draugiškiausiu žmogumi Holivude. Pasirodo, jis irgi buvo girdėjęs Eddie istoriją. Porą valandų gėrėme kavą, kalbėjomės, žiūrėjome pro langus. Buvo, kaip čia pasakius, smagu. (Kvatojasi.)

Po savaitės vėl skridome į Niujorką – buvo bandomasis filmavimas su Taronu ir Hugh. Paaiškėjo, kad jie puikiai kartu atrodo ekrane.

– Filme vaidina ir aktorius Ch.Walkenas. Koks jausmas vadovauti tikrai kino legendai?

– Jei atvirai, aš labiau jaudinausi, ką apie mano režisūrą pasakys Dalia, o ne dėl to, kad Ch.Walkenas mane palaikys šikniumi.

Jis buvo atsargus – „na, pasamdė čia mane kažkokiam filmui apie slidininką, pora darbo dienų, tebūnie“. Bet kai pamatė, kad vaidina H.Jackmanas, turbūt suprato, kad čia rimtas reikalas.

Tiesą sakant, su juo išvis nebuvo sunku, tiesiog reikėjo, kad atsipalaiduotų. Filmo pabaigoje yra scena, kurioje jis pasako tik penkis žodžius, bet ta scena neįtikėtinai stipri ir įspūdinga. Tai puikaus aktoriaus galia.

Ch.Walkenas, beje, paskui atėjo pas mus vakarienės. Smagi nedidelė kompanija – Christopheris, aktorius Alanas Rickmanas, kulinaras Jamie Oliveris. Atsivėrė ir tapo šiltas, puikiai kartu leidome laiką.

– Viskas puikiai susiklostė, bet tada susinervino pats filmo herojus. Skaičiau vieną E.Edwardso interviu, kuriame jis įspėjo, kad tik dešimtadalis filmo istorijos bus teisinga ir tiksli. Kas nutiko?

– Šį filmą bandoma sukurti jau 15 metų – Eddie istorija keliavo iš vienų prodiuserių rankų į kitas. Prieš 15 metų Eddie pardavė teises ekranizuoti savo gyvenimo istoriją. Jis už tai gaus pinigų, bet negali kištis į filmo kūrimą. Mes visiškai neprivalome su juo tartis.

Scenarijus per tuos 15 metų buvo keičiamas daugybę sykių. Primenu, prieš 15 metų Eddie buvo lyg anekdotas. Vienas ankstesnis scenarijaus variantas, sukurtas žinomo komiko, itin žiauriai jį išjuokė – pavaizdavo kaip realybės jausmą praradusį 35 metų nevykėlį, kuris gyvena su tėvais ir svajoja apie olimpines žaidynes. Eddie perskaitė tą scenarijų ir susinervino.

Aš nenoriu jo vaizduoti kaip idioto, į jo istoriją žiūriu pagarbiai. Kelis sykius susitikau su Eddie ir pasakiau: žiūrėk, mes tikrai nieko blogo nepridirbsime, scenarijaus nerodysiu, turi tikėti mano žodžiu.

Beje, po to jūsų minimo interviu jis pamatė filmą, apsiverkė iš jaudulio ir liko patenkintas.

– Ką jis dabar veikia?

– Dirba tinkuotoju. Jis nėra finansinis genijus. Išgarsėjęs turėjo gal dvylika vadybininkų, visi jį apiplėšė.

Labai tikiuosi, kad šis filmas jam padės gauti kvietimų į įvairius realybės šou, kuriuose, pavyzdžiui, praeityje žinomi žmonės išvežami į džiungles ir turi išgyventi ekstremaliomis sąlygomis. Kur mokama beprotiškai daug pinigų už tai, kad apsikvailini prieš kameras. Tikiuosi, kad taip bus, nes jis nusipelnė užsidirbti.

– Apie šį filmą kalbama kaip apie galimybę jums įsiveržti į aukščiausią kino režisierių lygą.

– Aš taip nemąstau. Filmas gali būti populiarus, jo gali ir niekas nežiūrėti. Matysime, spręs žiūrovai.

Kiekvieną filmą studija pristato uždaruose išankstiniuose seansuose, o paskui žiūrovams išdalija anketą. Kaip vertinate šį filmą ir ar rekomenduotumėte savo draugams – tai svarbiausi klausimai.

Po „Erelio Edžio“ peržiūrų Didžiojoje Britanijoje 92 procentai žmonių pasakė, kad filmas puikus ar labai geras. JAV – net 94 procentai. Paprastai tokių atsakymų būna apie 60 procentų.

79 procentai žmonių pasakė, kad rekomenduotų filmą draugams, įprasti skaičiai – apie 55 procentus. Žodžiu, pirmoji reakcija – visiškai nuostabi, tai tiesiog negirdėti skaičiai.

Taigi jau žinome, kad filmas geras. Dabar reikia jį išreklamuoti, o tai jau kita tema. Aš mačiau daugybę gerų filmų, kurie neuždirbo pinigų. Todėl neramiai laukiu premjeros, bet nieko pakeisti negaliu – savo darbą jau atlikau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.