Vizažisčių Lietuvoje – pilna, rezultatas – vienodomis lėlėmis tampančios moterys

Daugelio merginų svajonė šiandien – tapti vizažiste ir įsilieti į mados ir stiliaus pasaulį. Tuo tarpu specialistai jau susirūpinę kalba apie tai, kad vizažisto profesija virsta greita specialybe, o ją įgijusiųjų darbo rezultatai – vienodomis lėlėmis tampančios moterys.

Vien Vilniaus mieste yra apie 30 grožio mokyklų, kurios kas mėnesį išleidžia apie 20 „diplomuotų“ specialistų.<br>123rf nuotr.
Vien Vilniaus mieste yra apie 30 grožio mokyklų, kurios kas mėnesį išleidžia apie 20 „diplomuotų“ specialistų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgė Pociūtė

Sep 26, 2016, 8:03 PM, atnaujinta May 11, 2017, 11:59 PM

Tai, kad vizažisto profesija šiandien yra viena populiariausių specialybių Lietuvoje liudija ir gausus šio amato mokyklų skaičius. Paskaičiavus, vien Vilniaus mieste yra apie 30 grožio mokyklų, kurios kas mėnesį išleidžia apie 20 „diplomuotų“ specialistų.

Įprastai, šio amato kursas trunka kelis mėnesius ir dalyvaujantiems suteikiami pradiniai įgūdžiai. Merginos teoriškai žino, kaip pravesti liniją ar koks turėtų būti foto makiažas. Bet kyla klausimas: ar, padarius 10 – 14 makiažų (prie kiekvieno užtrunkant po vidutiniškai 1,5 – 2 valandas), jau gali save vadinti specialistu?

Todėl peršasi išvada, kad vizažas tapo greita specialybė. Deja, peržiūrėjus vizažistų darbus medijoje, tenka tik apgailestauti, kad daugeliui vizažistų trūksta estetinio suvokimo ir aiškios darbo krypties. Vizažistai lyg ir moka grimuoti, tačiau nepabijosiu pastebėti – padažytos merginos ir moterys tampa lyg vienodos lėlės – be charakterio, be istorijos, be praeities ar ateities – su vienoda technika atliktu makiažu. Jokios intrigos, viskas nuspėjama. Deja, tai galima būtų paaiškinti fantazijos neturėjimu arba specialybės neišmanymu.

Matosi ir jaučiasi, kad visa tai atlikta su viltimi tapti žymiomis, dirbti su televizijos, žurnalų žvaigždėmis. Ore sklando klaidinga mintis, kad karjerą galima padaryti iš neadekvačiai žemų savo paslaugų kainų ar besikartojančių asmenukių su „šios dienos“ makiažu...

Tačiau, vizažisto darbe, norint pasiekti aukštumų, reikia nuolat ir daug dirbti (neskaičiuojant laiko ir kitų sąnaudų), visuomet tobulėti, net kai atrodo, kad žinote viską. Geram specialistui neužtenka padažyti draugių prieš vakarėlius ar mamos prieš giminės „balių“. Neužtenka ir gražiai šypsotis savo telefonui ir linkėti „gražios dienos visiems“...

Tam, kad pasiektų gerų rezultatų, vizažistas turi ne tik gerai įsisavinti makiažo technikas. Jis turi gebėti apjungti skirtingas šios profesijos sritis: makiažo technikas, stilių, psichologiją, verslumą, rinkodarą, meninę, estetinę pajautą. Būtent apie tai ir turi svajoti vizažisto profesijos aukštumų siekiantys merginos ir vaikinai.

Straipsnio autorė Jurgė Pociūtė yra vizažo specialistė, „Femina Bona“ Meistrų akademijos vizažo dėstytoja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.