„Michelin“ žvaigždės šefo vakarienė privertė aikčioti kviestinius svečius

Lietuvoje vieši „Michelin“ žvaigždę pelnęs šefas iš Italijos Pasquale Palamaro. Be dalinimosi žiniomis su „Apvalaus stalo klubo“ restorano šefu – šiais metais geriausiu šalyje išrinktu Jevgenijumi Volkovu ir jo komanda, sekmadienio vakarą ruošė vienintelę vakarienę kviestiniams svečiams – Bordo komanderijai.

Iš kairės: Advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ vadovas Rolandas Valiūnas su žmona Renata, svečius pasitiko „Apvalaus stalo klubo“ steigėja ir puoselėtoja Rasa Šnaiderienė, verslininkas Arturas Feiferas su žmona Ligita.<br>G.Bartuškos nuotr.
Iš kairės: Advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ vadovas Rolandas Valiūnas su žmona Renata, svečius pasitiko „Apvalaus stalo klubo“ steigėja ir puoselėtoja Rasa Šnaiderienė, verslininkas Arturas Feiferas su žmona Ligita.<br>G.Bartuškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2016, 10:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:53 PM

Šis titulas Lietuvoje suteiktas grupelei Bordo vyno gerbėjų. Jie periodiškai – kas kelis mėnesius renkasi į kruopščiai planuojamas vakarienes, kurių metu bendrauja, ragauja naujus vyno bei maisto derinius ir taip skleidžia saikingo, tauraus vyno su giliomis tradicijomis vartojimą bei stiprina stalo kultūrą.

Tokias vakarienes skirtingose vietose paeiliui organizuoja vis kiti komandorai – parenka temą, vietą, žinoma, vyną ir siūlo prie jo derantį meniu. Šį kartą Bordo komanderiją vakarienei pakvietė šio titulo savininkė – „Apvalaus stalo klubo“ steigėja ir puoselėtoja Rasa Šnaiderienė.

Jos kvietimu Lietuvoje pirmą kartą viešintis šefas P.Palamaro vakaro svečiams pristatė degustacinę vakarienę, kuri kvietė į kelionę link tobulos harmonijos tarp 5 skonio elementų. Prie vakarienei paruoštų patiekalų buvo parinktas bei patiektas šampanas ir Bordo regiono vynai.

Į vakarienę buvo pakviesti visi 20 Bordo komandorų Lietuvoje bei komanderijai nepriklausantys svečiai – pagal taisykles, jos narys į vakarienę gali pasikviesti svečių, kurie supažindinami su šia tradicija. Kvietimas į tokią vakarienę – tai ir kvietimas tapti Bordo komanderijos nariu. Jei po vakarienės interesas išlieka, svečias gali kandidatuoti į komanderiją. Jos gretas kartą per metus papildo vienas–du nauji nariai.

Iš viso šiuo metu 19-oje pasaulio šalių veikia 82 Bordo vyno komanderijos. Jų steigėja – nuo 1952 metų Prancūzijoje veikianti Bordo vyno taryba atstovauja visus šio prekės ženklo vynus ir jį populiarina.

Bordo vyno komandorais, dažnai vadinamais – vynų ambasadoriais, gali tapti tiek vyno profesionalai, tiek mėgėjai. Visus juos bendrai veiklai, kuri apima tiek gastronominius, tiek kultūrinius ir edukacinius renginius, suburia aistra Bordo vynui ir jo kultūrai.

Štai koks buvo degustacinės vakarienes Bordo komanderijai meniu:

Aperityvas

Jūros velnias, pagardintas lietuviškais sūdytais lašinukais, čiobreliais ir špinatais; Šefo Palamaro duonelė su pomidoriukais; Tagliateliai su žemoje temperatūroje kepta sepija ir artišokais, pagardintais sepijos rašalu; „Champagne Louis Roederer Brut  Premier“.

Užkandis

Jūros ežio iliuzija; „Chateau Carbonnieux Blanc Pessac Leognan AOC 2010“.

Pirmasis patiekalas

Bulvių kukulaičiai, minkšto karvės sūrio padažas, juodųjų trumų „perlai“; „Chateau La Couspaude  St. Emilion Grand Cru AOC 2001“.

Antrasis patiekalas

Elnio nugarinė; Gruzdintos duonos „pūkučiuose“, saulėgrąžos, lapiniai kopūstai, bulvių sluoksniuotis; „Chateau Rauzan Segla II-ieme Grand Cru Classe Margaux AOC 2012“.

Atgaiva

„Jūros perlas“ su šaltalankio uogomis.

Saldusis patiekalas

Citrininis morengas su saldymedžiu ir šafranu;  „Chateau Guiraud  Sauternes I-er Grand cru classe“.

Apie šefą Pasquale Palamaro ir jo vizitą Lietuvoje

„Michelin“ žvaigždę Iskijos saloje veikiančiam restoranui „Indaco“ pelnęs italų šefas Pasquale Palamaro ne tik rūpinasi gastronominės kultūros vystymųsi gimtojoje, bet mielai prisideda ir prie šios kultūros stiprinimo kitose šalyse.

Niekada nesvarstęs galimybės dirbti kito darbo, virtuvės šefas Pasquale Palamaro po praktikos ir darbo įvairiuose Italijos regionuose ir užsienio šalyse, 2009 metais grįžo į gimtąją Iskijos salą, kurioje ėmė vadovauti žurnalo „Forbes“ vienu geriausių Italijoje įvardinamo viešbučio „Regina Isabella“ restorano „Indaco“ virtuvei.

Jos išskirtinis bruožas – patiekalai iš vietinių produktų, tarp kurių svarbiausią vietą užima jūros gėrybės bei daržovės ir vaisiai. Jų prisiskinti į čia pat puoselėjamą sodą šefas mielai pakviečia ir restorano svečius.

Kampanijos regionas, kuriam priklauso Iskijos sala, garsus savo gastronomijos tradicijomis ir pasiekimais. Jame, remiantis šiais metais paskelbtu „Michelin“ gidu, veikia 38 „Michelin“ žvaigždes pelnę restoranai.

Tarp jų turinčių po dvi žvaigždes – daugiausia, lyginant su visais kitais Italijos regionais. Nepaisant didžiulės konkurencijos, vos per keturis metus šefui Pasquale Palamaro pavyko pelnyti „Michelin“ žvaigždę ir tai – dar ne pabaiga.

Viename interviu žiniasklaidai šefas prisipažino be abejonės sieksiantis antrosios žvaigždės – jo įsitikinimu, virėjas niekada neturi liautis tobulėjęs, degti noru gaminti ir kiekvieną dieną eksperimentuoti.

Šio tikslo vedamas šefas į savo restoraną kviečiasi ir semiasi patirties iš kolegų, tokių kaip dvi „Michelin“ žvaigždes pelnę Antonio Cannavacciuolo ir Anthony Genovese bei viena „Michelin“ žvaigžde įvertinti šefai Paolo Teverini ir Elvio Milleri.

Pasquale taip pat buvo vienas iš 25-ių „Michelin“ žvaigždes pelniusių šefų, dalyvavusių prieš metus Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje, vykusiame Pasauliniame Italijos virtuvės šefų suvažiavime (angl. „Italian World Cuisine Summit“), kuris tarptautiniu mastu vertinamas kaip vienas svarbiausių itališkos virtuvės ir gyvenimo būdo renginių.

Be to, jog į savo restoraną kviečia šefus iš kitų restoranų bei pats vyksta į svečias šalis gilinti kulinarinių žinių, šefas Pasquale Palamaro mielai dalinasi savo patirtimi bei moko būsimus virtuvės žinovus. Jis dėsto „Telese“ profesinio lavinimo institute, kurį pats baigė – taip siekia ugdyti jaunąją kartą, kuri toliau plėtos jo gimtosios salos gastronominę kultūrą.

Šios kultūros vystymas Lietuvoje – vienas iš tikslų, kuriais šefas P. Palamaro savaitę vieši Lietuvoje. Trakuose jis kartu su „Apvalaus stalo klubo“ virtuvės komanda, vadovaujama geriausiu Lietuvos šefu šiais metais išrinkto Jevgenijaus Volkovo, kuria naują restorano meniu, kurio patiekalų jau sausio mėnesį bus pakviesti ragauti visi, vertinantys gerą maistą ir aukštą aptarnavimo kultūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.