Kaip išvalyti organizmą ir kas tas „detox“?

Vis dažniau girdime žodį „detox“. Kiekvienas gali pasigaminti ar lengvai įsigyti žalių sulčių, kokteilių, sulčių programų, specialių papildų ar tablečių, žadančių išvalyti visą kūną. Kas yra tas „detox“?

Natūraliai (geriausia – lėtaeige sulčiaspaude) spaustos vaisių sultys tinka ryte 15 min.<br>123RF nuotr.
Natūraliai (geriausia – lėtaeige sulčiaspaude) spaustos vaisių sultys tinka ryte 15 min.<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Toma Dvelytė Dietistė (nomnom.lt), sveikatos mokslų specialistė

Dec 26, 2016, 11:24 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:47 PM

Jūsų organizmas valosi (detoksikuojasi) nuolat, net dabar, kai skaitote šį tekstą. Tai daryti padeda inkstai, kepenys, oda ir net plaučiai. Jūs iškvepiate tai, ko jūsų organizmui nereikia. Jums nereikia valymosi programų, kad išvalytumėte savo organizmą, – jis tai jau daro. Medicininis organizmo valymas skiriamas, kai gresia pavojus gyvybei, nuo narkotikų ar alkoholio priklausomiems žmonėms, taip pat tiems, kurių organizmas dėl medžiagų apykaitos sutrikimų ar tam tikrų ligų nepajėgia efektyviai šalinti toksinių medžiagų. Toks valymas ir gydymas visada atliekamas prižiūrint gydytojams.

Daugelis pateisina savo persivalgymo priepuolius, dažną ir gausų alkoholio vartojimą ar įsisenėjusius netinkamus mitybos įpročius, mat griebiasi detoksikavimo programų. Tai tampa užburtu ratu, iš kurio vis sunkiau išeiti ir rasti stabilią sveikos gyvensenos sistemą. Juk ne kartą girdėjote: šiandien paskutinė mano nuodėmių diena, o jau nuo rytojaus tikrai „sėsiu ant dietos“, užsisakysiu detoksikuojamąją programą ar dar blogiau: visiškai nevalgysiu kelias dienas iš eilės.

Išeitis – palengvinti maisto virškinimą ir gerinti medžiagų apykaitą, kad organizmas kuo efektyviau galėtų atlikti vadinamąją detoksikaciją, kuri, kaip ir minėjau, organizme vyksta natūraliai ir nuolat.

Maisto virškinimą lengvina: patiekalai, kuriuose yra pakankamai daržovių, maistinių skaidulų ir skysčių, adekvatus kiekis baltymų ir angliavandenių, nekenksmingų sveikatai riebalų.

Medžiagų apykaitą gerina: reguliarus valgymas nedideliais kiekiais, aktyvus gyvenimo būdas, mankšta, kvėpavimo pratimai, kūno masažai, reguliarus vandens gėrimas.

Ar tai reiškia, kad negalime gerti žalių sulčių ir kitų sveikuoliškais laikomų kokteilių, supermaistu vadinamų maisto produktų? Žinoma, kad galime. Natūralios nepasterizuotos sultys, vaisių ir daržovių kokteiliai ar didelę maistinę vertę turintys produktai: ispaninių šalavijų sėklos, linų sėmenys, ožerškių uogos ar mūsų miškų mėlynės, imbierų ar ciberžolių šaknys ir t.t. – yra puikus būdas pagerinti savo mitybą papildant ją veikliosiomis biologinėmis medžiagomis. Bet tai turėtų būti tik kasdienės mitybos sudedamoji dalis, o ne pagrindas.

Natūraliai (geriausia – lėtaeige sulčiaspaude) spaustos vaisių sultys tinka ryte 15 min. prieš pusryčius tiems, kurie neturi antsvorio problemų, taip pat tai puikus greitos energijos šaltinis prieš lengvą treniruotę. Daržovių sultys tinka ir norintiems numesti svorio, siekiant papildyti mitybą antioksidantais ir fermentais. Užteks vienos stiklinės sulčių per dieną 30 min. prieš valgį. Vaisių ar daržovių kokteiliai, jei juose yra pakankamai baltymų, yra atskiras patiekalas, kurį galite rinktis ryte, po treniruotės ar tarp trijų pagrindinių dienos valgymų (priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo). Organizmą „valančius“ papildus vartokite ar programomis užsiimkite tik pasitarę su savo gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.