Algirdas ir Toma Kumžai Rytų išminties centre moko suvaldyti energiją

Prieš dvylika metų Toma (37 m.) ir Algirdas (60 m.) Kumžai Tibete susipažino su keliautoju iš Pietų Korėjos Jin Moku. Tada jie dar nežinojo, kad kuklus korėjietis yra garsus akupresūros gydytojas ir legendinis senovinio mokymo kuksando meistras. Dvylika metų jie trise susitikdavo Seule, Katmandu, Kijeve ir Vilniuje, o prieš savaitę jų planai virto realybe – Vilniuje atidarytas kuksando centras.

 Algirdas ir Toma Kumžos moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas ir Toma Kumžos moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas ir Toma Kumžos moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas ir Toma Kumžos moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas ir Toma Kumžai moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas ir Toma Kumžai moko kuksando meno.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 11:24 AM, atnaujinta May 17, 2017, 1:06 PM

Algirdas kuksando mokytojo kvalifikaciją gavo prieš keletą metų, o Toma tokio pripažinimo sulaukė šį pavasarį.

A.Kumža prisimena, kaip Jin Mokas jį aplankė Kijeve ir pakvietė būti kuksando ambasadoriumi Europoje. Tada Lietuvos ambasadorius Ukrainoje A.Kumža nusišypsojo ir pasakė: „Dabar tarnauju Lietuvos valstybei, o po to imsiuosi kuksando reikalų!“

Tada nei jis, nei Toma dar nenujautė, kaip pakryps gyvenimas. O gyvenimas toliau ėjo kartu su korėjietišku mokymu.

Pirmiausia kuksando A.Kumžai padėjo įveikti varginančius kojų skausmus – neramių kojų sindromą. Jie atsirado, kai jis pernelyg staigiai ekstremalų alpinisto krūvį iškeitė į diplomato krėslą. Bendros pratybos ir išvykos į Korėjos kalnus su mokytoju Jin Moku baigėsi tuo, kad praėjusį rudenį Toma su Jin Moku surengė Lietuvoje keletą seminarų, per kuriuos žmonės pajuto kuksando poveikį. Seminarų dalyviai kalbėjo, kad jaučiasi energingesni ir nebenervina smulkmenos, dingo nemiga ir kojų skausmai, kūnas pasidarė lankstesnis, jie dažniau šypsosi.

Tokia buvo pirmųjų pratybų patirtis, bet meistras Jin Mok sakė, kad didžiosios permainos ateis po pusmečio. Matyt, todėl didžioji dalis seminarų dalyvių panoro praktiką tęsti toliau. Pora dešimčių žmonių susibūrė Klaipėdoje, o vilniečiai mokytojo vaidmeniui prikalbino Algirdą. Ilgai įtikinėti nereikėjo – jis ir pats buvo subrendęs pasidalinti paslaptimis, kurių per gerą dešimtmetį sukaupė bendraudamas su išmintingais Korėjos kuksando meistrais. 

Algirdas pasakoja, kad Seulo kuksando akademijoje jis susipažino su ten praktikuojančiais milžiniškų verslų vadovais, garsiais architektais ir mokslininkais. 

„Korėjoje kuksando praktikuoja sąmoningi, subrendę žmonės, kuriuos įveikia stresas ir energijos stygius", - sako A.Kumža. Dabar Algirdas kaip niekada užsiėmęs: "Arvi" įmonėse rūpinasi tarptautiniais ryšiais, yra Lietuvos ambasadorių klubo prezidentas, o vakarais – dar ir kuksando guru.

Gegužę Vilniuje Toma atidarė pirmąjį Lietuvoje kuksando centrą. Jis įsikūrė „Ogmios“ mieste, Laisvalaikio terasoje. „Kai pirmąkart užėjome į šią terasą, apėmė jausmas, kad esame Niujorke ar Berlyne, – erdvu, skoninga, modernu“, – sako Toma.

Tada ji nusprendė: toks bus ir mūsų centras. Jame itin aukštos lubos, o pro įstiklintą stogą galima matyti saulę ir žvaigždes. Per pusantros savaitės paklotos grindys, nudažytos sienos, sukabinti didžiuliai veidrodžiai ir Algirdo fotografijos iš Himalajų – būtent tų Tibeto vietų, kur prieš dvylika metų jie susitiko su Jin Moku.

Toma prisimena skeptiškus draugų žodžius, kad Lietuvoje per dvi savaites negalima atlikti jokio remonto. Dabar centras atidarytas, o ji šypsosi, kad padėjo kuksando energija ir puiki interjero architektė Dalia Adomonienė, irgi susižavėjusi kuksando mokymu. Idėjomis, patarimais ir rekomendacijomis prisidėjo architektai Vilija ir Algirdas Kaušpėdai, o įvaizdį ir logotipą sukūrė garsus Niujorko menininkas Ray Bartkus.

Kuksando centre žmonės patys įsitikina, kaip kvėpavimu, meditacija ir fiziniais pratimais galima suvaldyti stresą ir sustiprinti gyvybės energiją. Pratybų dalyviai mokosi pratimų, gilaus kvėpavimo ir meditacijos. Išankstinio pasirengimo nereikia, tik kilimėlio, sportinio kostiumo ar net laisvų džinsų.

Iš pradžių itin glaustai pateikiama tūkstantmetė Rytų išmintis apie žmogaus energiją, stresą, emocijas, kvėpavimą ir judėjimą, ypatingą požiūrį į judesio ir kvėpavimo harmoniją.

Pabaigoje visada tenka atsakyti į klausimus apie kuksando mokymo požiūrį į maistą, figūros linijas, miegą, negatyvių emocijų prigimtį ir valdymą.

Kaip elgtis su emocijomis? Toma sako, kad emocijų prigimtis yra energija. Jeigu išmoksi valdyti energiją, valdysi ir emocijas: pyktį ir stresą.

„Pratybose mokomės sinchronizuoti protą ir kūną – matyti save ir kelią be apgaulės“, – teigia T.Kumžienė.

Per pratybas dalyviai išmoksta kelias dešimtis pratimų, kurie idealiai tinka ir ryto mankštai.

Tačiau tikroji šių pratimų paskirtis – ne mankšta, o gilus atsipalaidavimas. Jis reikalingas kvėpavimo pratyboms arba meditacijai, kuri yra svarbiausia kuksando dalis. Gilus kvėpavimas atgaivina gyvybės energiją ir pagyvina jos apytaką. Kuksando praktika trunka apie pusantros valandos, tačiau su mokytojo paaiškinimais gali išsitęsti ir iki pustrečios valandos.

Kuo kuksando išsiskiria iš kitų mokymų? Toma sako, kad sunku nu-brėžti griežtą brūkšnį tarp jogos, čigongo ir kitų mokymų. Per tūkstančius metų tų mokymų kūrėjai – išminčiai – mokėsi vieni iš kitų, tačiau akivaizdu, kad kuksando yra labai sistemiškas ir veiksmingas mokymas, apimantis filosofiją, mediciną, psichologiją ir kitas sritis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.