80-metės aktorės Jane Fondos jaunatviškumo eliksyras – meilė sau

„Niekuomet negrąžinčiau laiko atgal, net jei būtų galimybė. Kam to reikia? 20-ies buvau siaubingai sena, 30-ies – beveik senovinė, ir tik dabar, kai man jau 80, jaučiuosi tikrai jauna“, – sako aktorė Jane Fonda (80 m.).

„Išgyvenau tiek visko, kad mane sunku kuo nors išgąsdinti. Kalbu visiškai rimtai: kartą net lokį išvijau iš savo miegamojo“, – prisiminė aktorė.<br>ViDA Press nuotr.
„Išgyvenau tiek visko, kad mane sunku kuo nors išgąsdinti. Kalbu visiškai rimtai: kartą net lokį išvijau iš savo miegamojo“, – prisiminė aktorė.<br>ViDA Press nuotr.
Aktorė neslepia, kad jai buvo atlikta plastinių operacijų. Be to, jai įstatytas dirbtinis klubas, kelio sąnarys ir pirštas. „Net mano galvoje yra metalo – faktiškai esu robotas“, – sako Jane Fonda.<br>ViDA Press nuotr.
Aktorė neslepia, kad jai buvo atlikta plastinių operacijų. Be to, jai įstatytas dirbtinis klubas, kelio sąnarys ir pirštas. „Net mano galvoje yra metalo – faktiškai esu robotas“, – sako Jane Fonda.<br>ViDA Press nuotr.
Jane su tėvu Henry ir broliu Peteriu 1963-iaisiais.<br>ViDA Press nuotr.
Jane su tėvu Henry ir broliu Peteriu 1963-iaisiais.<br>ViDA Press nuotr.
Jane Fonda 1965-aisiais.<br>ViDA Press nuotr.
Jane Fonda 1965-aisiais.<br>ViDA Press nuotr.
Jane su pirmuoju vyru režisieriumi Roger Vadimu, 1965-ieji.<br>ViDA Press nuotr.
Jane su pirmuoju vyru režisieriumi Roger Vadimu, 1965-ieji.<br>ViDA Press nuotr.
Antrajam savo sutuoktiniui Tomui Haydenui Jane buvo politinės kovos bendražygė (nuotrauka daryta 1980-aisiais).<br>ViDA Press nuotr.
Antrajam savo sutuoktiniui Tomui Haydenui Jane buvo politinės kovos bendražygė (nuotrauka daryta 1980-aisiais).<br>ViDA Press nuotr.
Atrodė, kad trečioji santuoka su Tedu Turneriu pagaliau Jane padovanojo giminingą sielą. Bet jie taip ir netapo tikrai artimais žmonėmis (nuotrauka daryta 2005-aisiais).<br>ViDA Press nuotr.
Atrodė, kad trečioji santuoka su Tedu Turneriu pagaliau Jane padovanojo giminingą sielą. Bet jie taip ir netapo tikrai artimais žmonėmis (nuotrauka daryta 2005-aisiais).<br>ViDA Press nuotr.
Prieš metus Jane išsiskyrė  su mylimuoju Richardu Perry.<br>ViDA Press nuotr.
Prieš metus Jane išsiskyrė su mylimuoju Richardu Perry.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 20, 2018, 11:19 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:31 AM

Sekso simbolis, aerobikos guru, feministė – J.Fonda niekada nebuvo vien aktorė. Ji – ir dviejų „Oskarų“ savininkė bei trijų vaikų – dukterų Vanessos, Mary ir sūnaus Troy – mama.

Pribloškiama išvaizda ir retas jos amžiaus aktorei profesinis populiarumas byloja apie vidinę J.Fondos harmoniją geriau nei bet kokie žodžiai.

Dabar ji – televizijos tinklo „Netflix“ komedijos serialo „Greis ir Frenki“ žvaigždė, pasirašo sutartis su kosmetikos prekių ženklais, gauna kino festivalių apdovanojimus ir savo energija nenusileidžia, o kartais net ir pranoksta daugelį jaunų kolegų.

Aktorė neslepia, kad jai buvo atliktos plastinės operacijos, o žurnalo „Town and Country“ viršelį puošianti nuotrauka nė kiek nepadailinta. Tokios drąsos jai gali pavydėti dabartiniai 20-mečiai modeliai.

„Instagram“ filtrų, trumpalaikių vertybių ir vienas į kitą panašių socialinių tinklų žvaigždžių laikais J.Fonda – tikrai išskirtinė.

Gruodžio 21-ąją savo 80-ąjį gimtadienį atšventusi aktorė – šiuolaikinis tikros jaunystės įsikūnijimas. Moteris, kuriai prireikė daugiau nei 60 metų, kad taptų savimi.

Jane Fonda apie...

... Amžių

„Kai apie senatvę galvojau gyvenimo pradžioje, man daug kas atrodė baisu. Bet kai pradėjau senti – bijoti jau per daug nėra ko. Savo baimes slopinu meditacija ir terapija. Fizinę formą palaikau labai paprastai – nevalgau jokių šlykštynių ir daug treniruojuosi. Ir visada – visada! – miegu ne mažiau kaip aštuonias valandas.

Aš net gailiuosi, kad laiku nesustabdžiau savęs, pabijojau ir pasidariau plastinę operaciją. Bet, kita vertus, kodėl gi truputėlį savęs nepalopyti, jei yra tokia galimybė.

Taip po keleto lūžių ir operacijų atsirado dirbtinis klubas, kelio sąnarys ir pirštas. Net mano galvoje yra metalo – faktiškai esu robotas!

Užtat, kaip ir anksčiau, galiu lankstytis į visas puses, o tai labai naudinga per pilateso užsiėmimus. Bet per kontrolę oro uoste dabar jaučiuosi siaubingai nepatogiai!“

... Tėvus

„Jie buvo labai skirtingi žmonės: tėvas – aktorius, spartietiško auklėjimo, mama – aukštuomenės liūtė, dievinanti prabangą. Jis svajojo klausyti Harleme džiazo atlikėjo Louis Armstrongo, o ji – pietauti su Niujorko elitu.

Man visada labiau patiko atrasti tėčio bruožų. Į jį ir esu panaši, pasirinkau jo profesiją ir kaip jis vertinau žmonių sąžiningumą ir gebėjimą apginti savo įsitikinimus.

Šiuo panašumu visada džiaugiausi, o motiną mačiau kritišku tėvo žvilgsniu. Nekenčiu savęs už tai, bet būtent mamą kaltinau dėl skyrybų. Maniau, kad ji buvo nepakankamai ideali žmona.

(Henry Fonda pareiškimą dėl skyrybų su Frances Ford įteikė, kai Jane buvo 11 metų. Po metų jos motina nusižudė vienoje Masačusetso klinikų. – Red.)

Po tėvų skyrybų ilgą laiką sau tvirtinau: „Visada palaikyk vyrą, jei nori gyventi ir išsaugoti santykius. Klausyk jo mėgstamo džiazo, įpilk jam viskio ir net į jo lovą atvesk kitas moteris, jei jam to reikia, ir mokykis iš to jausti pasitenkinimą. Jei nori būti mylima, būk ne tik ideali – dar geresnė nei idealas. Deja, per vėlai supratau, kaip smarkiai klydau.“

... Grožį

„Augau šeštajame dešimtmetyje, ir tėvas sakė, kad vienintelis dalykas, kuris turi reikšmę, – mano išvaizda. Jis buvo geras žmogus, ir aš jį tiesiog dievinau. Bet dabar suprantu, kad tai – ne visai tie žodžiai, kuriuos reikia sakyti mergaitėms.

Todėl visada svajojau suliesėti, kankinau save badu, kol susirgau bulimija. Atsimenu, kai man buvo 16 metų, su tėčiu ir jo kažkelinta žmona gyvenau išsinuomotame name Prancūzijos pietuose. Čia vykdavo priėmimai.

Į svečius galėjo užsukti JAV prezidento žmona Jacqueline Kennedy ar legendinis Charlie Chaplinas. Bet jie niekada į mane nekreipė dėmesio. O kartą priešpiečių atėjo nuostabioji Greta Garbo ir pasiūlė su ja paplaukioti jūroje.

Buvau šokiruota: ji net neapsirengė maudymosi kostiumėlio! Žiūrėdama į nuogą aktorės kūną supratau, kad jis nėra idealus, bet ji – nuostabi. Tvirtas sudėjimas, matomi raumenų kontūrai. Tuomet pirmą kartą suvokiau, kad grožis – tai sveikas, o ne išsekęs kūnas.

Bet visiškai nugalėti bulimiją man pavyko tik 36-erių, kai ją pakeitė treniruotės. Mankštindamasi salėje supratau: treniruojuosi ne dėl to, kad tapčiau geresnė, o kad būčiau tvirtesnė ir stipresnė.

Nuostabu, bet pasirodė, kad to paties siekia milijonai viso pasaulio moterų, – ir mano treniruočių vaizdo įrašus greitai išpirko. Beje, ne taip seniai išleidau naują savo treniruočių DVD seriją. Mano siūlomus užsiėmimus moterys, kaip ir anksčiau, mėgsta, o man patinka jas mokyti. Kodėl gi ne?“

... Talentą

„Neplanavau tapti aktore, na, ir tėvas niekada nenorėjo, kad sekčiau jo pėdomis. Bet būdama 20-ies juoko dėlei atsidūriau Lee Strasbergo kursuose, į kuriuos atvedė jo duktė Susan.

Kadaise L.Strasbergas mokė pusę Holivudo – Alą Pacino, Paulą Newmaną, Sally Field. Kiekvieno užsiėmimo metu buvo analizuojamas aktorinis meistriškumas, jo subtilybės. Drąsiausi L.Strasbergo kursų lankytojai galėjo atlikti praktišką etiudą.

Man buvo baisu vaidinti prieš visus, bet kartą vis dėlto pasiryžau. Tą dieną auditorijoje susirinko daug žmonių: manau, daugeliui norėjosi pamatyti, kaip susimaus žymiojo Henry Fondos duktė.

Stengiausi į juos nežiūrėti ir visiškai pasinėriau į save. Po etiudo prie manęs priėjo L.Strasbergas ir pasakė: „Mano kursus lankė daugelis, bet tu, Jane, tikrai talentinga.“

... Vyrus

„Galima užkariauti kad ir visą pasaulį, susižerti milijoną apdovanojimų, bet prarasti save bendraujant ar užmezgus santykius. Būtent taip man ir klostėsi beveik visą gyvenimą.

Iš pradžių stengiausi patraukti tėvo dėmesį, o paskui neaišku kodėl vis aukojausi dėl tų, kuriuos mylėjau. Bet aš visada patogiau jaučiausi šalia moterų nei vyrų. Pastariesiems visada norėjau įtikti, tapti tokios moters versija, kokią jie norėjo matyti.

Gyvendama santuokoje su pirmuoju vyru Roger Vadimu (su prancūzų režisieriumi aktorė pragyveno aštuonerius metus. – Red.) aš tarsi kūriau naują Jane Fondą – seksualesnę ir atviresnę.

Vaizdavau namų šeimininkę ir dalyvavau visose jo orgijose apsimesdama, kad esu laisvos meilės šalininkė.

Antrajam savo sutuoktiniui Tomui Haydenui (jų santuoka truko 17 metų. – Red.) buvau politinės kovos bendražyge ir drauge.

Atrodė, kad trečioji santuoka su Tedu Turneriu (su CNN savininku J.Fonda pragyveno dešimt metų, išsiskyrė po jo neištikimybės. – Red.). pagaliau man padovanojo giminingą sielą. Bet mes taip ir netapome tikrai artimais žmonėmis.

Iš esmės niekada nebuvau laiminga santuokoje: man nuolat atrodė, kad viskas gali būti dar geriau, nei yra dabar. Žinau, kad tai skamba siaubingai.

Iš tikrųjų vertinu kiekvieną akimirką, praleistą su sutuoktiniais. Tiesiog dabar jie atrodo kaip laipteliai mano kelyje į ką nors naujo. Ir tai pajutau būdama 62-ejų, praėjus trims dienoms po išsiskyrimo su Tedu.

Supratau, kad nebebijau likti viena ir vyras nebereikalingas tam, kad pateisinčiau savo egzistavimą. Esu vertinga savaime. Ir nuo tada prasidėjo trečiasis mano gyvenimo etapas.“

... Seksą

„Kvaila manyti, kad peržengus 60 metų slenkstį seksualinis gyvenimas baigiasi. Galbūt tokio amžiaus vyrai turi tam tikrų problemų. Bet mums, moterims, su amžiumi, priešingai, tampa tik lengviau.

Mes atviriau ir laisviau kalbame apie tai, kas mums patinka lovoje, o kas ne. Ir taip priprantame prie savo kūno, kad mums jau vėlu jo gėdytis.

O jei nenorime santykių, jų neužmezgame. Visai neseniai išsiskyriau su savo vyriškiu (Jane aštuonerius metus susitikinėjo su muzikos prodiuseriu Richardu Perry, o praėjusių metų pradžioje išsiskyrė. – Red.) ir dabar neplanuoju iš naujo su kuo nors suartėti.

Nesakau „niekada“: turiu draugų, kuriems per 90 metų, – visi jie dar eina į pasimatymus. Tiesiog po trijų sutuoktinių ir tuzino meilužių pavargau nuo partnerystės. Tad kol kas darau pertrauką.“

... Mirtį

„Prieš septynerius metus man diagnozavo krūties vėžį. Viskas gerai baigėsi, operacija buvo sėkminga. Bet būtent po to supratau, kad aš, žinoma, dar noriu pagyventi, bet mirties nebijau.

Išgyvenau tiek visko, kad mane sunku kuo nors išgąsdinti. Kalbu visiškai rimtai: kartą net lokį išvijau iš savo miegamojo! Tai atsitiko rančoje Naujosios Meksikos valstijoje, kai man buvo 60 metų.

Lokys kažkokiu būdu atitraukė sustumiamąjį langą ir įėjo į vidų. Ar žinote, ką padariau? Ogi visu balsu ant jo suriaumojau! Iš siaubo lokys sustojo ir net apšlapino mano kilimą.

Po to nusigavo iki durų ir ten tarsi sustingo lyg nesiryždamas išeiti. Lokį teko rankomis išstumti lauk.

Kaip matote, aš tikrai nieko nebijau: su Jane Fonda geriau nejuokauti!“

Parengė ONA KACĖNAITĖ

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.