Princas Williamas viešnagę Izraelyje pradėjo memoriale „Yad Vashem“

Didžiosios Britanijos princas Williamas antradienį savo intensyvų vizitą Izraelyje pradėjo apsilankymu Jeruzalės Holokausto memoriale „Yad Vashem“ ir susitikimu su premjeru Benjaminu Netanyahu.

 Princas Williamas intensyvią dieną Izraelyje pradėjo memoriale „Yad Vashem“.<br> Scanpix nuotr.
 Princas Williamas intensyvią dieną Izraelyje pradėjo memoriale „Yad Vashem“.<br> Scanpix nuotr.
 Princas Williamas intensyvią dieną Izraelyje pradėjo memoriale „Yad Vashem“.<br> Scanpix nuotr.
 Princas Williamas intensyvią dieną Izraelyje pradėjo memoriale „Yad Vashem“.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 4:38 PM

Williamas pirmojo per visą istoriją britų karališkosios šeimos narių oficialaus vizito neramiame regione, kurį kažkada valdė Londonas, atvyko pirmadienį vakare.

Kembridžo kunigaikštis antradienį susitiko su dviem iš nacių Vokietijos į Britaniją pabėgusiais ir taip išsigelbėjusiais žmonėmis.

„Yad Vashem“ yra pripažinęs princo Williamo prosenelę princesę Alice pasaulio teisuole už jos vaidmenį per Holokaustą gelbstint žydus.

Memorialas nurodė, kad princesė Alice „per nacių okupaciją Graikijoje savo rūmuose Atėnuose paslėpė tris Cohenų  šeimos narius: Rachelę, Tildą ir Michelle (Mišelę)“.

„Princesė Alice asmeniškai rūpinosi, kad šios persekiotos žydų šeimos nariai turėtų visa, ko reikia, ir net lankė juos jų slėptuvėje, ir jų draugijoje praleido daug valandų“, – nurodo „Yad Vashem“.

Jos dėka Cohenų šeima išliko ir šiandien gyvena Prancūzijoje.

Princesė mirė 1969 metais, o 1988-aisiais jos palaikai buvo perlaidoti Jeruzalėje.

1994 metais per privatų vizitą memoriale „Yad Vashem“ Edinburgo kunigaikštis princas Philipas savo motinos garbei pasodino medelį.

„Yad Vashem“ pirmininkas Avneris Shalevas aprodė princui Williamui memorialo ekspozicijas, pasakojančias apie sistemingą, nacių Vokietijos ir jos kolaborantų vykdytą 6 mln. žydų išžudymą Antrojo pasaulinio karo metais.

Po apsilankymo memoriale princą premjero rezidencijoje priėmė B. Netanyahu ir jo žmona Sara.

Kensingtono rūmai pabrėžia, kad vizitas yra nepolitinis ir kad pagrindinis dėmesys per jį bus skiriamas technologijoms bei bendriems Izraelio ir arabų projektams. Vis dėlto Kembridžo kunigaikštis susitiks su Izraelio ir palestiniečių lyderiais ir aplankys istorines vietas šimtmetį trunkančio konflikto centre atsidūrusioje Jeruzalėje.

Tris dešimtmečius tarp dviejų pasaulinių karų trukęs britų valdymas iš dalies nulėmė kai kurias lūžio linijas dabartiniame Izraelio ir palestiniečių konflikte, o britų pasitraukimas 1948 metais sudarė sąlygas galiausiai įkurti Izraelį ir Jordaniją.

Nuo to laiko Britanija atlieka antraeilį, palyginti su JAV, vaidmenį tarpininkaujant dėl taikos, o karališkoji šeima daugiausia laikėsi regiono politikos nuošalyje.

36 metų Williamo, antro žmogaus eilėje į britų sostą, viešnagė nutraukė nesikišimo politiką, kurios britai viename opiausių pasaulio regionų laikėsi daug metų. Šis vizitas laikomas galimybe princui užmegzti ryšių tarptautinėje arenoje.

Į Izraelį Williamas atvyko iš Jordanijos, nuo kurios pradėjo savo penkių dienų kelionę po Artimuosius Rytus. Jis apsistos Jeruzalėje, lankysis Tel Avive ir Vakarų Kranto mieste Ramaloje, kur susitiks su palestiniečių lyderiu Mahmudu Abbasu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.