Tatuiruotės: kas madinga, o kas beprotiška?

Drobe tapęs kūnas jau nebestebina – tatuiruotų žmonių galima pamatyti vis daugiau. Daugėja ne tik kokybiškų meno kūrinių, bet ir beprotiškų, drąsių idėjų. Patyrę tatuiruočių meistrai pritaria ne visoms.

Vizažistė R.Česnulevičiūtė: „Tatuiruotės man yra tam tikra meninė išraiška.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vizažistė R.Česnulevičiūtė: „Tatuiruotės man yra tam tikra meninė išraiška.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Netradicinę vietą tatuiruotei išsirinkęs vyras – vienas iš kelių Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Netradicinę vietą tatuiruotei išsirinkęs vyras – vienas iš kelių Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Kemova: „Viskas prasidėjo nuo rožės, bet ji atrodė tokia vieniša.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Kemova: „Viskas prasidėjo nuo rožės, bet ji atrodė tokia vieniša.“<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Čepauskui patinka gyvūnai, todėl jo piešiniuose – faunos įvairovė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Čepauskui patinka gyvūnai, todėl jo piešiniuose – faunos įvairovė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dalia Stundžytė

Aug 12, 2018, 6:01 PM, atnaujinta Aug 13, 2018, 12:09 PM

Kalbinti trys tatuiruotieji tikino, kad piešiniai ant jų kūno yra saviraiškos priemonė, tad į neigiamą aplinkinių nuomonę nekreipiantys dėmesio. Jie pripažino, kad visuomenė darosi vis tolerantiškesnė tatuiruotiesiems.

Tatuiruočių meistrai yra pastebėję, kad kūrinių stilių įvairovė plečiasi, nes daugėja adatą į rankas imančių profesionalių dailininkų, skulptorių, grafikų.

Vietoj adatos – styga

„Mano žiniomis, tokią tatuiruotę Lietuvoje, be manęs, turi vos keli žmonės“, – ant vidinės lūpos pusės ištatuiruotą užrašą rodė barmenas Virmantas Čepauskas. Kai vaikinas pasiraitojo džinsus ir pademonstravo savadarbę tatuiruotę, tapo akivaizdu, kad drąsos jam netrūksta.

„Kai man buvo 14 metų, draugo patėvis pats sukonstravo tatuiravimo mašinėlę. Vietoj adatos buvo gitaros styga, o vietoj rašalo – tušas“, – pasakojo vaikinas. Praėjus daugiau negu dešimčiai metų, tatuiruotė atrodo vis dar puikiai, bet vaikinas antrą kartą to paties nekartotų: „Nepatarčiau ir kitiems, vis dėlto higiena yra labai svarbu.“

Daug tatuiruočių vaikino kūną papuošė spontaniškai. Jis papasakojo, kad kai kurie tatuiruočių salonai rengia akcijas – visus kviečia išsirinkti iš jau nupieštų eskizų ir iškart, be jokių išankstinių registracijų, juos perkelia ant kliento kūno.

„Vienoje tokių akcijų išsitatuiravau visas šias tatuiruotes“, – vaikinas pažvelgė į dešinę ranką puošiančius net kelis skirtingus piešinius.

Vizažistė Renata Česnulevičiūtė taip pat nepabūgo adatų ir kūną papuošė daugybe tatuiruočių. Pradėjusi nuo vienos tatuiruotės paauglystėje moteris teigė dabar negalinti sustoti: „Tai tapo kaip liga – ateityje planuoju darytis ir daugiau.“

Moteris teigia internete neieškanti tatuiruočių eskizų ir savo kūną dengia mėgstamo dailininko kūriniais. „Kartu su tatuiruotes darančiu draugu, naudodami įvairius ornamentus, mes atskiras piešinių dalis sujungiame į vieną kompoziciją“, – pasakojo Renata.

Kaunietė Samanta Kemova, ant nugaros išsitatuiravusi graikų mitologinę būtybę Medūzą, o ranką papuošusi mandalų kompozicija, pasakojo nebijanti, kaip atrodys senatvėje.

Tatuiruotes mergina rinkosi suprasdama, kad ant kūno jos liks visam gyvenimui: „Kartu su meistre ieškojome bendros idėjos, kad piešiniai būtų kuo artimesni mano norams.“

Kas šiuo metu populiaru?

Nors nemaža žmonių dalis tatuiruotes renkasi pagal savo pasaulėžiūrą, savitą estetikos supratimą ir vengia madų vaikymosi, tam tikros tendencijos vis dėlto egzistuoja. Jos nusistovi ilgesniam laikui ir keičiasi maždaug kas 5 metus – jau kurį laiką žmonių norai išlieka panašūs. Merginos dažniausiai renkasi subtilias, smulkias tatuiruotes ant dilbio, riešo, kaklo ar šlaunų, o vaikinai nebijo didesnio formato piešinių ant nugaros, rankų.

„Tarp merginų dabar madinga tatuiruotis įvairius užrašus, joms daug reiškiančias frazes ar gyvenimo kredo. Tarp vaikinų nėra ryškių nusistovėjusių tendencijų, jų pasirinkimas labai įvairus“, – įžvalgomis dalijosi tatuiruočių meistrė Benita Slavinskaitė.

Ji pripažino, kad žmonės neretai klausia, kas šiuo metu yra madinga, tačiau ji pataria išlikti originaliems: „Mados ateina ir išeina, o tatuiruotė lieka.“

Net dviejų dešimtmečių tatuiravimo patirtį sukaupęs Danielius Djačkovas yra pastebėjęs, kad šiuo metu daug įtakos tatuiruočių pasirinkimui turi socialinės medijos.

„Didelė dalis žmonių susižavi gražiomis nuotraukomis, kur, pavyzdžiui, tatuiruoti modeliai pozuoja prie gražių mašinų. Jie neretai tikisi, kad pasidarius panašią tatuiruotę jų gyvenimas priartės prie tos sukurtos iliuzijos“, – sakė jis.

Jaunimas – vis drąsesnis

Tatuiruočių meistrai sutiko, kad žmonių norai vis drąsesni ir įvairesni. B.Slavinskaitė pasakojo, kad labiausiai įstrigęs prašymas – ištatuiruoti užrašą kuo kreiviau. „Vaikinas pats paėmė pieštuką į kairę ranką ir suraitė savo būsimą tatuiruotę“, – pasakojo mergina. Vis dėlto ji pripažino, kad rezultatas išėjo įdomus.

D.Djačkovas irgi išgirsta beprotiškų idėjų. Meistras ne visas jas sutinka išpildyti: „Atsisakau tatuiruoti ant delnų, pėdų, lūpos viduje, ant akių vokų.“ Profesionalas šių kūno vietų pataria nesirinkti dėl sudėtingo gijimo.

„Padaryti tatuiruotes ten įmanoma, bet gyjant pigmento beveik visai nelieka“, – aiškino jis.

Nors į tatuiruočių salonus užeina vis daugiau vyresnių žmonių, didžiausią dalį sudaro 20–30 metų asmenys. D.Djačkovas patvirtino, kad šiuolaikinis jaunimas – iššūkių nebijanti karta.

„Jaunimas dabar gyvena šūkiu YOLO. Dėl to įsigijome tatuiruotes naikinantį lazerį – kada nors tos tendencijos praeis“, – pasakojo D.Djačkovas.

Paklaustas, ar dažnai tenka įjungti šį lazerį, vyras tikino, kad klientų netrūksta. Dažniausiai šia paslauga naudojasi nekokybiškai atliktu darbu nusivylę žmonės. Tuos, kurie nori panaikinti kokybiškai padarytą ir gražiai atrodančią tatuiruotę vien todėl, kad ji atsibodo, meistras pabando atkalbėti: „Juk tai yra jų gyvenimo puslapis, kurio nereikėtų taip lengvai ištrinti.“

Kad ateityje vis dėlto netektų pasinaudoti tatuiruotes naikinančiu lazeriu, patariama atsakingai įvertinti tatuiruočių meistro darbų kokybę. Visi kalbinti pašnekovai tvirtino, kad taupyti amžinam piešiniui ant kūno nepatartų.

D.Djačkovas savo ruožtu įspėjo, kad ne visada didelė kaina reiškia gerą kokybę: „Yra gudrių žmonių, kurie užsikelia kainas, bet kokybės nepademonstruoja.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?