Karališkosios šeimos skandalai: nuo Velso princo meilužės iki Harry šėlionių

Britų monarchų šeimos gyvenimas neapsieina be sensacijų. Nepaisant Jungtinės Karalystės karalienės Elizabeth II pastangų laikytis tradicijų, jos giminaičiai neretai atsiduria nemaloniausių gandų ir skandalų centre. Kurie iš jų labiausiai žinomi?

„Scanpix“ nuotr.
„Scanpix“ nuotr.
 Eduardas VIII ir Wallis Simpson.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Eduardas VIII ir Wallis Simpson.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Elizabeth II ir Philipas.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Charlesas ir Diana.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Charlesas ir Diana.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Charlesas ir Camilla.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Charlesas ir Camilla.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Williamas ir Catherine Middleton.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Williamas ir Catherine Middleton.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Spauda mirga nuo pranešimų apie Harry.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Spauda mirga nuo pranešimų apie Harry.<br>„Scanpix“ nuotr.
Eugenie ir Beatrice.<br>„Scanpix“ nuotr.
Eugenie ir Beatrice.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Harry ir Meghan Markle.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Harry ir Meghan Markle.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Harry ir Meghan Markle.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Princas Harry ir Meghan Markle.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Ona Kacenaitė

Aug 17, 2018, 7:53 PM

Begalinių skandalų ir intrigų amžiuje garsiausiai britų šeimai kažkokiu stebuklingu būdu pavyksta išlaikyti savo papročius ir senovines tradicijas.

Bet už išorinio monarchijos šeimos konservatyvizmo, – kaip dabar madinga sakyti, – spintoje tūno kelios dešimtys skeletų. Ir kiekvieną jų Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II bando paslėpti kuo giliau.

Nepaisant Jos Didenybės siekio sukurti didelės idealios šeimos iliuziją, į žiniasklaidą kartkartėmis prasiskverbia informacija apie monarchų šeimos skandalus.

Žurnalas „StarHit“ nusprendė prisiminti prieštaringiausias istorijas, kurios vos nesunaikino ilgaamžės Jungtinės Karalystės monarchų šeimos reputacijos.

Atsisveikinimas su sostu dėl meilės

Eduardas VIII buvo vyresnysis Didžiosios Britanijos karaliaus Jurgio V sūnus ir pagrindinis pretendentas į sostą. 1936 m. mirus tėvui jis tapo monarchu. Bet jo valdymas truko viso labo dešimt mėnesių.

Ir dėl to kalta meilė. 1931-aisiais Velso princas Eduardas savo meilužės Thelmos Furness namuose sutiko amerikietę Wallis Simpson. Meilės nuotykiais garsėjantis 36-erių vyriškis buvo vienas geidžiamiausių to meto jaunikių.

35-erių Wallis – inteligentiška, rami, trykštanti sąmoju, gero skonio ir puiki pašnekovė. Ji turėjo dar vieną itin svarbią moteriai savybę – mokėjo gundyti! Bet per pirmąjį susitikimą W.Simpson nepadarė Velso princui jokio įspūdžio.

Maždaug po trejų metų Th.Furness, vis dar Velso princo meilužė, išsiruošė į Ameriką pas seserį. Ji paprašė bičiulės Wallis, kad ji prižiūrėtų Eduardą.

Ir W.Simpson taip gerai įvykdė bičiulės Thelmos prašymą, kad jai grįžus durys į Velso princo Eduardo apartamentus buvo užvertos visiems laikams.

Sklinda kalbos, kad būtent tada W.Simpson tapo princo meiluže. Jis teigė, kad su Wallis pirmąsyk pasimylėjo tik po vestuvių.

Žemos kilmės amerikietė, kurios praeityje buvo dvi nesėkmingos santuokos, – ne geriausia kandidatūra Didžiosios Britanijos karaliaus žmonos pareigoms.

Sunku net įsivaizduoti, kokia krizė purtė to meto Didžiąją Britaniją – Eduardas VIII blaškėsi tarp meilės ir pareigos dinastijai. Buvo trys išeitys: išsiskirti su W.Simpson, likti su ja, bet tada atsistatydintų vyriausybė ir kiltų valdžios krizė, arba atsisakyti sosto ir vesti mylimąją.

Naktį į 1936 m. gruodžio 11-ąją Eduardas VIII apsisprendė – atsisakė sosto. Savo kalboje per radiją jis pasakė jausmingą kalbą: „Negaliu prisiimti tokios sunkios atsakomybės naštos be mylimos moters pagalbos ir palaikymo.“

Soste jis išbuvo 325 dienas, 13 val. ir 57 min.

Naujiena tapo tikra sensacija. Jo vietą užėmė Jurgis VI, būsimosios Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II tėvas. Jis suteikė Eduardui Vindzoro kunigaikščio titulą ir liepė skubiai išvykti iš šalies.

1937 m. birželio mėnesį Paryžiuje įvyko Eduardo ir W.Simpson vestuvės. Ta proga karalius Jurgis VI informavo brolį, kad Wallis niekada neturės teisės į titulą „Jos Karališkoji Didenybė“. Buvo leista suprasti, kad Didžiojoje Britanijoje jie nėra laukiami.

Bet šis skandalas – ne vienintelis Edu-ardo VIII gyvenime. 1940 m. liepą jis su žmona persikėlė gyventi į Portugaliją, kur palaikė ryšius su nacistų viršūnėle.

Sklandė gandai, kad karaliaus Jurgio VI brolis artimai bendrauja su fašistinės Vokietijos vadovu Adolfu Hitleriu. Jis net svarstęs Eduardą vėl padaryti monarchu Didžiosios Britanijos užgrobimo atveju.

Didžiosios Britanijos karalius buvo priverstas probleminiam broliui pasiūlyti gubernatoriaus postą Bahamose. Čia Vindzoro kunigaikštis su žmona gyveno iki 1945-ųjų. Kai baigėsi Antrasis pasaulinis karas, žymioji pora grįžo į Europą. Bevaikiai sutuoktiniai rinkdavosi tik geriausius apartamentus, kiekvieną vakarą persirengdavo vakarienei.

Wallis tris kartus per dieną keisdavo šukuoseną, puošėsi. Eduardas savo žmoną apipildavo brangiausiomis dovanomis. Prabangiu gyvenimu mėgavosi ne tik jie, bet ir abu jų keturkojai – mopsai.

Garsiosios poros įvaizdis subliūško paaiškėjus, kad už tam tikrą pinigų sumą kiekvienas juos gali pasikviesti į svečius.

Vindzoro kunigaikštis Eduardas mirė būdamas 77 metų Prancūzijoje. S.Wallis buvo leista dalyvauti vyro laidotuvėse. Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II net pasiūlė jai vieną naktį pasilikti Bakingamo rūmuose.

Paskutinius savo gyvenimo metus W.Simpson praleido Paryžiuje. Čia ji mirė būdama 89 metų. Ji buvo palaidota šalia vyro Anglijoje, jos nekenčiamoje šalyje.

Princas Charlesas ir Diana Spencer

Tai veikiausiai garsiausias istorijos skandalas britų monarchijos istorijoje.

Būtent karalienės vyras Edinburgo kunigaikštis reikalavo, kad vyriausias sūnus princas Charlesas vestų D.Spencer.

Atrodo, kad iš geros šeimos kilusi, nepriekaištingos reputacijos mergina buvo gimusi tapti karaliaus žmona. Prieš keletą metų Jungtinės Karalystės spauda paviešino kunigaikščio Philipo susirašinėjimą su Diana jau po skandalingų skyrybų su Charlesu.

Velso princesę Dianą ir jos buvusio vyro tėvą siejo nuoširdi draugystė, artima tėvo ir dukters santykiams. Ir tai nepatiko neištikimajam Charlesui.

Bet tolimais 1981-aisiais dar nebuvo nelaimės ženklų. Tėvai pasiekė, kad sosto paveldėtojas paliktų meilužę Camillą ir vestų gražuolę Dianą. Liepos 29-ąją įvyko prabangios vestuvės, bet jos nesuteikė laimės sutuoktiniams.

Ir pagimdžiusi du sūnus Velso princesė Diana jautėsi paukšteliu, uždarytu į auksinį narvelį. Vyras vis skambino meilužei, su ja slapta susitikinėjo ir susirašinėjo.

Diana ilgai kentėjo išdavystes ir ieškojo paguodos užsiimdama labdaringa veikla, bet galiausiai neišlaikė.

1995 metų lapkričio 20-ąją pasaulis pamatė skandalingą Velso princesės Dianos interviu per vieną britų televizijos kanalų. Ji atskleidė daugelį savo asmeninio gyvenimo paslapčių.

Po tokios gėdos karalienė Elizabeth II parašė sūnui ir marčiai laišką ir pareikalavo skyrybų. Oficialiai santuoka nutrūko 1996 m. rugpjūčio 28-ąją.

Širdžių Princese vadinama Diana pradėjo keliauti po pasaulį, dalyti interviu ir dalyvauti labdaringose misijose.

Apie tolesnį turiningą Dianos gyvenimą sklandė nemalonūs karališkajai šeimai gandai. Būtent dėl to, kai 1997 m. rugpjūčio 31-ąją ji žuvo Paryžiuje per automobilio katastrofą, britai pradėjo kaltinti Bakingamo rūmus.

Didžiosios Britanijos karalienės ir jos vyro Philipo iniciatyva sukurta santuoka sukėlė nepasitikėjimą karališkąja šeima. Ir britų monarchei dar porą dešimtmečių teko kovoti su pasekmėmis, atsiradusiomis dėl šios santuokos.

Velso princesė Diana iki šiol laikoma populiariausiu monarchų šeimos nariu. Didžiojoje Britanijoje kartkartėmis paviešinami skandalingi buvusios Charleso žmonos užrašai ir laiškai, ir tai neabejotinai sukelia susidomėjimą.

Didžiosios Britanijos karalienės vyro išdavystės

Jos Didenybės Elizabeth II (92 m.) ir jos vyro Edinburgo kunigaikščio Philipo (97 m.) santuoka laikoma ilgiausia ir stabiliausia per visą Didžiosios Britanijos monarchijos istoriją.

Sutuoktiniai kartu jau 70 metų, susilaukė keturių vaikų – trijų sūnų ir dukters.

Atrodo, šie du žmonės – idealių santykių įsikūnijimas, bet britai įsitikinę, kad Edinburgo kunigaikščio Philipo reputacija ne tokia ir nepriekaištinga.

Būsimosios Didžiosios Britanijos karalienės tėvai buvo kategoriškai nusiteikę prieš šią santuoką.

Žinoma, Philipas Mountbattenas turėjo ryšių su graikų karališkąja dinastija, bet jo šeima buvo labai neturtinga.

Ilgą laiką būsimosios karalienės tėvas karalius Jurgis VI vengė duoti sutikimą vedyboms, bet atkakli ir išdidi Elizabeth pasiekė savo.

Jie susituokė 1947 m. lapkričio 20-ąją, o jau po penkerių metų Elizabeth įžengė į sostą.

Žmonos karūnavimas visiškai pakeitė kunigaikščio Philipo gyvenimą. Nuo to laiko jis tapo tik mylimos sutuoktinės šešėliu. Ji važinėjo po visą pasaulį atlikdama jai atitekusias pareigas.

Ir būtent tuo metu atsirado gandų apie nuolatines karalienės Elizabeth II vyro išdaigas.

Jo meilužių sąraše neva buvo aktorė Helene Cordet, televizijos laidų vedėja Katy Boyle ir aktorė Patricia Kirkwood.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II išmintingai nekreipė dėmesio į gandus, gindama kunigaikštį Philipą ir dalyvaudama su juo visuose aukštuomenės priėmimuose.

Ir dėl tokios sumanios karalienės taktikos nė vienas pranešimų apie sutuoktinio neištikimybę nebuvo patvirtinti dokumentais ir faktiškai.

Jos Didenybė visais įmanomais būdais ir toliau rodė pagarbą vyrui, ir tai padėjo. Paskutinis skambus poros konfliktas kilo prieš daugelį metų dėl merginos Dianos Spencer.

Princas Charlesas ir Camilla Parker-Bowles

Vyriausiam karalienės Elizabeth II sūnui Charlesui, kuris yra pirmasis eilėje į Jungtinės Karalystės ir 15 užjūrio teritorijų monarcho sostą, užsispyrimo galima tik pavydėti.

Juk jo santykiai su C.Parker-Bowles prasidėjo dar aštuntajame dešimtmetyje. Jau tuomet sklandė gandai, kad sosto įpėdinis įsimylėjęs, bet nuotakos kandidatūra nepriimtina valdančiajai dinastijai.

Camilla ištekėjo už Andrew Parkerio-Bowleso, bet toliau draugavo su princu. Devintajame dešimtmetyje atsinaujinę san-tykiai tapo viena pagrindinių princo Charleso ir Dianos skyrybų priežasčių.

Po Velso princesės Dianos žūties Camillą užliejo visuotinės neapykantos banga. Būtent ją britai kaltino dėl ledi Di mirties: Camilla tapo nekenčiamiausiu Didžiosios Britanijos žmogumi.

Bet tai neturėjo jokios įtakos princo Char-leso santykiams su ilgamete meiluže. Jis nesiliovė reikalavęs vedybų su savo išrinktąja.

Per vyriausio sūnaus jungtuvių su Camilla ceremoniją, vykusią 2005-aisiais, karalienė Elizabeth II nedalyvavo.

Iki šiol netyla kalbos, kad Jos Didenybė nejaučia simpatijos Charleso išrinktajai. Būtent dėl to nuolat atsiranda gandų apie sosto perdavimą anūkui princui Williamui, aplenkiant jo tėvą.

Kad ir kaip būtų, Camilla pasiekė savo – tapo oficialia princo Charleso žmona.

Catherine nuotraukos

Princo Williamo žmonos Catherine populiarumas dažnai turi nemalonių pasekmių. Paskui ją sekioja dešimtys fotografų, norinčių padaryti įspūdingų ar skandalingų jos nuotraukų.

Iš pradžių visus domino Kembridžo kunigaikštienės drabužiai, kurie netinkamu momentu pateikdavo staigmenų. Į internetą nuolat buvo keliamos nuotraukos, kuriose Catherine būdavo įamžinta stipraus vėjo pakelta suknele.

2012-aisiais princas Williamas su Catherine atostogavo Provanso užmiesčio viloje. Prancūzijos žurnalo „Closer“ fotografams pavyko padaryti iki pusės nuogos Catherine nuotraukų.

Pasipiktinęs Williamas padavė leidinį į teismą. Karališkajai šeimai pavyko apginti savo garbę ir iš žurnalo prisiteisti daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Princo Williamo išdavystės

Gana ilgai vyresnysis princo Charleso sūnus Williamas buvo laikomas geidžiamiausiu pasaulio viengungiu. Jo santykiai su Catherine Middleton užsimezgė 2000-ųjų pradžioje, bet būsimieji sutuoktiniai nuolat išsiskirdavo.

Sklandė gandai, kad princo mylimoji ne kartą nutvėrė jį svetimaujant. Bet C.Middleton pasiekė oficialaus santuokos įteisinimo.

Dabar Kembridžo kunigaikštienė tapo britų numylėtine, kone idealu. Graži, iš geros šeimos ir turi nepriekaištingą reputaciją. Bet tai nė kiek netrukdo jos vyrui Williamui kaitinti britų vaizduotę gandais apie savo romanus.

Praėjusių metų pavasarį princas su draugais netikėtai išdūmė į kalnų slidinėjimo kurortą. Ten jis buvo pastebėtas žavingo australų modelio Sophie Taylor draugijoje.

Tai reiškė neišvengiamą konfliktą jaunų monarchų šeimoje, bet Catherine, išmintinga moteris, atsitvėrė tylos siena. Ir jau tų pačių metų rudenį buvo pranešta, kad Kembridžo kunigaikštienė laukiasi trečiojo vaiko.

Mažasis princas Louis gimė šių metų balandžio 23-iąją. Ir dabar Jungtinės Karalystės žiniasklaida pripažįsta, kad Williamo ir Catherine šeimoje įsigalėjo ilgai laukta taika.

Princo Harry šėlionės

Bet princo Williamo ir Kembridžo kunigaikštienės nuotraukų nė iš tolo negalima lyginti su tomis, kuriose 2012-aisiais įamžintos princo Harry šėlionės.

Tuomet jis linksminosi Las Vegase: daug gėrė ir fotografavosi nuogas simpatiškų merginų kompanijoje.

Bet ir iki tol jaunesnysis princo Charleso sūnus tapdavo nemalonių istorijų herojumi. 2001-aisiais žiniasklaidai pavyko išsiaiškinti, kad valdančiosios dinastijos atstovas ne tik prisigėrė bare, bet ir vartojo draudžiamų medžiagų. Po šių šėlionių princas Harry gavo Laukinio Vaiko – „Wild Child“ – pravardę.

2005-aisiais princas dalyvavo teminiame vakarėlyje, o ant rankovės buvo užsirišęs raištį su nacistine svastika. Dėl skandalingų nuotraukų jam teko atsiprašyti savo šalies piliečių.

Kone legendos sklandė ir apie asmeninį princo gyvenimą. Oficialiai jis susitikinėjo tik su keliomis merginomis – Chelsy Davy ir Cressida Bonas, bet nuolat buvo matomas su modeliais ir aktorėmis. Todėl daugelį metų paskui princo Williamo brolį vilkosi lovelaso ir amžino vienišiaus šešėlis.

Prieštaringiausia nuotaka

Princo Harry ir aktorės Meghan Markle romanas užsimezgė 2016-aisiais. Atrodė, kartojasi skandalinga Eduardo VIII istorija.

Išsiskyrusi tamsiaodė amerikietė toli gražu nebuvo geriausia kandidatė į princo Harry žmonas.

Sklido gandai, kad Elizabeth II uždraudė anūkui vesti Meghan, bet nenuorama Harry tvirtai laikėsi savo.

Po praėjusiais metais vykusių sužadėtuvių šių metų gegužės 19-ąją įvyko vestuvės. Ir tai buvo daugiausia kalbų sukėlusios jungtuvės.

„Tu atrodai nuostabiai. Man taip pasisekė“, – sušnabždėjo princas Harry savo išrinktajai stovėdamas priešais altorių.

Po vestuvių Meghan atsidūrė po didinamuoju Didžiosios Britanijos ir pasaulio žiniasklaidos stiklu. Po kaulelį narstomi Sasekso kunigaikštienės drabužiai, elgesys, manieros, pastebimos net mažiausios etiketo klaidelės.

Abejotina karalienės anūkių reputacija

Antrojo Didžiosios Britanijos karalienės sūnaus, Jorko kunigaikščio Andrew, dukterys Eugenie (28 m.) ir Beatrice (29 m.) atleistos nuo oficialių monarchijos pareigų atlikimo.

Jos neatstovauja sostui, neužsiima labdaringa veikla, bet gyvena prabangiai.

Princesė Eugenie dievina egzotišką poilsį, brangius drabužius ir aukštuomenės renginius. Jos vyresnioji sesuo princesė Beatrice irgi neabe-jinga prabangai. Vienu metu sklandė gandai, kad ji dažnai rengia vakarėlius jachtoje.

Daugelis britų piktinasi, kad Jorko kunigaikščio Andrew dukterys gyvena monarchijos sąskaita, o ji finansuojama mokesčių mokėtojų ir biudžeto pinigais.

Būtent dėl to kiekvienos merginų atostogos virsta tikru skandalu. Britams nepatinka, kad Jorko kunigaikščio dukterys turi keletą asmens sargybinių, kuriems atlyginimas taip pat mokamas iš biudžeto.

Seserys mėgsta ir audringus vakarėlius pra-šmatniuose klubuose. Nepaisydama anūkių vė-javaikiškumo, karalienė Elizabeth II tenkina jų užgaidas.

Didžiosios Britanijos monarchei artimi žmonės tvirtina, kad karališkosios giminės galva dievina visus savo anūkus bei proanūkius ir dėl to Beatrice ir Eugenie daug kas atleidžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.