Ekspertė įvardijo, kokias spalvas rinktis madoje ir interjere

 Interjero dizainerė Aistė (27 m.) puikiai perpratusi atspalvių derinimo subtilybes ir jų kuriamą nuotaiką. Moteris neabejoja – tokią pat galią spalvos turi ir madoje. Tuo dizainerė įsitikino dalyvaudama „Monton“ projekte, kur papuošta skirtingų spalvų drabužiais įkūnijo tris rudeniškus įvaizdžius.

 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aistė pasipuošė „Monton“ deriniais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Stilistė Viktorija Šaulytė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Stilistė Viktorija Šaulytė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-10-16 13:10

Pasak Aistės, spalvų pasirinkimas yra be galo individualus. Nors vieni save vadina ryškesnių, o kiti – pastelinių spalvų mėgėjais, nereikėtų pamiršti, kad kontrastingi atspalviai labiau negu bet kas kitas padeda sukurti išties stilingą įvaizdį ir interjerą.

– „Pantone“ spalvų institutas kasmet išrenka metų spalvą, vyraujančią tiek madoje, tiek interjere. Šiemet tokia pripažinta koralų. Kokias spalvas dažniausiai renkasi lietuviai?

– Manau, kad į madingas spalvas lietuviai labiau atsižvelgia madoje nei interjere. Kiekvienus metus keisti interjero spalvą būtų sudėtinga, todėl namuose dažniausiai nugula tik madingos detalės: pagalvėlės, užuolaidos.

Tuo metu garderobą atsinaujinti kur kas lengviau. Apskritai interjere lietuviai daugiausia renkasi neutralias, žemės spalvas, dominuoja balta. Pastebiu, kad dabar žmonės, ypač jauni, nebebijo šaltesnių spalvų, tamsesnių atspalvių.

– Tačiau polinkis rinktis pastelines spalvas išlieka. Kaip manote, kodėl? Galbūt tam įtakos turi mūsų taip mėgstamas skandinaviškas stilius?

– Šviesesnės, šiltesnės spalvos asocijuojasi su jaukumu – to namuose dažniausiai ir norisi. O skandinavišką stilių lietuviai tikrai mėgsta.

– Papasakokite apie spalvų daromą įtaką žmogaus savijautai.

– Ji – didžiulė. Vien apsirengę ryškiau jaučiamės kitaip. Galbūt labiau pakylėti, lengviau pastebimi. Nerasdami laiko sau ir apsirengę pirmus po ranka pasitaikiusius drabužius galime net pabloginti savo nuotaiką.

Prieš pasirinkdami ryškią spalvą interjere turėtume gerai pagalvoti – juk į ją reikės žvelgti kiekvieną dieną, tokios spalvos gali pradėti erzinti.

Pavyzdžiui, koralų spalva virtuvėje žadina apetitą, tad gali jus paskatinti valgyti dažniau. (Juokiasi.)

– Minėjote, kad interjero dizainerių taikomos spalvų derinimo taisyklės gali būti pritaikomos ir madoje. Kokias išskirtumėte?

– Reikėtų nepamiršti šiltesnių ir šaltesnių spalvų kontrasto. Pavyzdžiui, jeigu interjere norite raudonų plytų, reikėtų ir pilkos spalvos. Prie šilto atspalvio grindų irgi puikiai tiktų pilkšva siena, tokios spalvos audinio sofa.

Tas pat ir madoje – renkantis drabužį svarbu nepamiršti, su kokiais – šiltesniais ar šaltesniais – atspalviais jis dera geriausiai. Stilistės Viktorijos Šaulytės man sukurti „Monton“ deriniai puikiai atspindi šiuos kontrastus.

– Kokias spalvas siūlytumėte rinktis einant į darbą?

– Siūlyčiau rinktis neutralesnes, vengti ryškesnių. Juk spalvos kelia ir daugybę asociacijų. Štai raudona trumpa suknelė neretai asocijuojasi su perdėtu seksualumu.

Jeigu darbo aplinka reikalauja atrodyti santūriau, taip ir reikėtų rengtis. Ryškios galėtų būti tam tikros detalės: rankinė, skarelė.

– Galima pagalvoti, kad interjero stiliai pasižymi kur kas griežtesne klasifikacija nei mados. Tarkime, modernios klasikos interjero stiliui nebūdinga spalvų įvairovė, o „shabby chic“ (liet. „skurdžiai prašmatniame“) stiliuje vyrauja ramūs pasteliniai atspalviai. Mada, rodos, kur kas įvairiapusiškesnė?

– Manau, kad tiek mada, tiek interjeras gali būti skirstomi vienodai. Pavyzdžiui, nuo seno madingą hipių stilių galima gretinti su klasikiniu interjeru, kuriam būdingos klasikinės detalės.

Mada ir interjeras sujungia skirtingų stilių derinius, šiuo atveju išskirčiau ganėtinai sunkiai apibrėžiamą eklektiką. Skandinaviškas stilius irgi labai maišytas.

– Esate „Monton“ gerbėja. Kuo šis prekės ženklas įdomus stiliaus atžvilgiu?

– „Monton“ man įdomus ne tik dėl spalvų, bet ir dėl drabužių siluetų. Pastebėjau, kad pastaruoju metu prekės ženklo parduotuvėse atsiranda daug įdomių asimetriškų detalių.

Pamenu, „Monton“ parduotuvėje buvau įsigijusi klasikinę juodą suknelę sutraukiamomis rankovėmis. Toks apdaras tinka visur – ir prie klasikinių, ir prie sportinių batelių. Dėl to ir mėgstu „Monton“ – šio prekės ženklo drabužiai klasikiniai, bet su šiuolaikišku prieskoniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.