Maurizio Gucci nužudymą užsakiusi jo žmona turtais mėgaujasi be sąžinės graužaties

Gražią 1995 m. kovo dieną garsiosios „Gucci“ dinastijos įpėdinis kilo savo biuro Milane laiptais. Prie įėjimo jį pasivijo elegantiškas vyriškis. Vienas po kito nuaidėjo keturi šūviai, ir 45-erių Maurizio Gucci parkrito. Žudikas neskubėdamas nulipo, išėjo iš laiptinės ir ištirpo minioje.

Į laisvę Patrizia išėjo 68-erių ir tuojau pat tapo turtinga – gavo 26 mln. dolerių.<br> Scanpix nuotr.
Į laisvę Patrizia išėjo 68-erių ir tuojau pat tapo turtinga – gavo 26 mln. dolerių.<br> Scanpix nuotr.
 P.Reggiani.<br> Scanpix nuotr.
 P.Reggiani.<br> Scanpix nuotr.
Maurizio žmoną Patrizią iškeitė į jaunesnę moterį, ir tai jam kainavo gyvybę.
Maurizio žmoną Patrizią iškeitė į jaunesnę moterį, ir tai jam kainavo gyvybę.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 10:33 PM

Praėjus dvejiems metams tokį pat šoką sukėlė Gianni Versace nužudymas. Ir mados pasaulis prabilo apie prakeiksmą, persekiojusį žinomus italų dizainerius.

Geriausios Italijos kriminalinės policijos pajėgos užsiėmė tyrimu, o žiniasklaida vienu balsu tvirtino, kad tai – užsakomoji žmogžudystė. Sklido gandai, kad M.Gucci ketinęs Šveicarijoje atidaryti kazino ir per jį plauti mafijos pinigus. Paskui kažko nepasidalijo, ir jį nuspręsta pašalinti pasitelkus du profesionalius žudikus iš Sicilijos.

Bet surinkus įkalčius paaiškėjo, kad žudikas buvo vienas ir elgėsi nemokšiškai. Šaudė pastate ir dar iš 7,65 mm kalibro pistoleto – itin nepopuliaraus tarp save gerbiančių samdomų žudikų. Paskui ramiausiai praėjo pro policininkų nuovadą! O juk tai buvo tokia rizika!

Atsisakius versijos apie mafiją, tyrėjų žvilgsniai nukrypo į Gucci šeimą. Dėl Maurizio nužudymo tarp įtariamųjų pateko kone visa šeima. Garsųjį klaną jau seniai draskė nesutaikomi prieštaravimai.

Gucci dinastijos įkūrėjas – florentietis Guccio Gucci, kurio inicialai įamžinti ant prekės ženklo gaminių. Jo tėvas buvo amatininkas, gamino ir krautuvėlėje pardavinėjo balnus žirgams.

Tėvui sūnus Guccio nepanoro padėti ir spruko į Angliją. Ilgai dirbęs viešbutyje „Savoy“, grįžo į Florenciją jau būdamas 39 metų su nedideliu kapitalu.

Prisižiūrėjęs prabangių viešbučio gyventojų lagaminų, jais 1921-aisiais papildė tėvo krautuvės asortimentą. Po dvejų metų sugalvojo logotipą – dvi G raides – ir pradėjo prekiauti rankinėmis, piniginėmis ir odos papuošalais.

Verslas buvo sėkmingas, asortimentas metai iš metų plėtėsi ir Gucci parduotuvės pažiro po visą Italiją.

Guccio mirė 1953-iaisiais, ir verslas atiteko jo keturiems sūnums. Vienas jų, puikus vadybininkas, JAV atidarė „Gucci“ parduotuves, kitas – žinomas aktorius – parūpindavo klientų. „Gucci“ gaminius pirko Holivudo žvaigždės ir aristokratija.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje šis prekės ženklas tapo vienu sėkmingiausių pasaulyje.

Bet bendrovę draskė vidiniai nesutarimai. Savo dalies negavusi sesuo teisėsi su broliais.

„Gucci“ direktorių tarybos posėdžiai priminė itališkų filmų vaizdus: šauksmai, isterija, muštynės... Į istoriją pateko 1982 m. bendrovės akcininkų susirinkimas. Tuomet klano atžalos svaidėsi savo tūkstančių dolerių vertės krepšiais, du broliai „padailino“ veidą trečiajam.

Beveik visi Gucci dinastijos nariai bent kartą teisėsi su giminaičiu. Sūnus pateikė teismo ieškinį sūnui, brolis – broliui, sūnėnas – dėdei... Klano vyrai dažnai išeidavo pas meilužes, sukeldami naujus teismus – dėl alimentų, turto dalybų.

Garsusis klanas išvargino net teisėjus. Per vieną tokių šeiminių procesų teisėja nepriėmė ieškinio. „Žinau kiekvieną „Gucci“ prekės ženklo daiktą ir žinau, kad du trečdalius tos kainos šeima atiduoda advokatams“, – motyvavo ji.

Dėl neprotingų sprendimų ir vaidų bendrovė atsidūrė ties bankroto slenksčiu. 1983 m. mirus Rodolfo Gucci, jo 50 proc. akcijų atiteko sūnui Maurizio – 34 metų pleibojui, pinigų švaistūnui ir taurelės mėgėjui.

Tėvas nelaikė sūnaus gabiu tvarkyti verslą ir nuo bendrovės valdymo reikalų laikė atokiai. Ir staiga likimo valia Maurizio tapo pusės Gucci imperijos savininku!

Šeima nedelsdama padavė jį į teismą, apkaltinusi parašo ant testamento klastojimu ir mokesčių už palikimą nesumokėjimu. Maurizio spruko į Šveicariją, už akių buvo nuteistas metus kalėti. Bet dėdės Aldo Gucci pasamdytas sumanus advokatas pasiekė, kad Maurizio būtų išteisintas.

Tada Aldo sūnus įskundė tėvą mokesčių policijai, ir šis sėdo į kalėjimą. Sklandė gandai, jog šią idėją pusbroliui pakišo Maurizio, kad niekas netrukdytų jam valdyti bendrovės.

„Gucci“ mados namams pradėjęs vadovauti savimi pasitikintis pleibojus verslo reikalų neišmanė. Maurizio atleido geriausius darbuotojus, iš gamybos pašalino populiarius gaminius, didžiulius pinigus skyrė biuro statybai.

Bet svarbiausia – sunaikino „Gucci“, elitinio prekės ženklo, reputaciją. Mados namų gaminiai pigo, prarado išskirtinumą, tapo įkyria oro uostų preke.

Po dešimties metų „Gucci“ buvo beveik nusmukdyta. Gelbėdami kapitalą Maurizio pusbroliai 1989-aisiais pardavė savo akcijas Bahreino kompanijai „Investcorp“. Naujieji savininkai pasikvietė naują ekonomikos direktorių, o šis vyriausiuoju mados namų dizaineriu paskyrė Tomą Fordą.

1993 m. pusbroliai privertė ir Maurizio parduoti savo dalį. Prekės ženklas pradėjo kapstytis iš duobės, mėgindamas susigrąžinti ankstesnes pozicijas. Bet su šiuo prekės ženklu Gucci šeima niekaip nebebuvo susijusi.

Garsiosios dinastijos nariai turėjo už ką nekęsti Maurizio. Bet tyrėjai, išanalizavę visus vaidus, nuoskaudas ir alibi, pateko į aklavietę. Po dvejų metų M.Gucci nužudymo byla dar nebuvo atskleista.

Jaunasis Maurizio buvo vienas geidžiamiausių Italijos jaunikių. Per jį su Gucci klanu svajojo susigiminiuoti garsios šalies šeimos. Bet Maurizio vedė tyliai.

1970-aisiais Maurizio susipažino su žavia 22-ejų Patrizia Reggiani Martinelli. Juodaplaukė gražuolė niekur nedirbo, bet turėjo puikią figūrą, žibuoklių spalvos akis. Ji buvo kažkuo panaši į Elizabeth Taylor. Ir kaip Holivudo žvaigždė alpo dėl brangenybių.

Maurizio ne juokais įsimylėjo Liz, kaip buvo vadinama Patrizia. Dėl jos buvo pasiryžęs viskam. Šeima kreivai žiūrėjo į jo romaną, tikėdamasi, kad tai viso labo meilės intrigėlė.

Kai po dvejų metų Maurizio pasipiršo, kilo audra. Šeima šaukė, kad bendrovės „Gucci“ įpėdinis negali vesti skalbėjos ir kroviko dukters, vargšės nekilmingos mergiotės. Maurizio mažai jaudino socialinė nelygybė. Ir nepaklausęs šeimos prakeiksmo 1972-aisiais jis nusivedė Patrizią prie altoriaus.

Jie laimingai gyveno 13 metų. Patrizia gavo viską – asmenines jachtas ir lėktuvus, prabangius apartamentus Milane ir Niujorke, užmiesčio namus Sankt Morice (Šveicarija) ir Akapulke (Meksika), keliones į prabangius kurortus, briliantus.

Turtas darė Patrizios gyvenimą nerūpestingą, jos paslaugoms buvo tarnaitės, virėjai ir dukrelių Alessandros ir Allegros auklės.

Patriziai priklaususiam mados salonui Milane vadovavo vadybininkai, o ji gėrė šampaną su klientais, rengėsi brangiomis suknelėmis ir nešiojo išskirtinius papuošalus. Turtą Patrizia dievino ir su pašaipa sakė: „Geriau verkti „Rolls-Royce“, nei džiaugtis gyvenimu ant dviračio.“

Maurizio ir Patrizios namuose kartais siautė audra: santykius pora aiškinosi pagal klasikinę italų schemą – su ašaromis, riksmais ir indų daužymu. Bet audringą barnį pakeisdavo aistringas susitaikymas, ir gyvenimas vėl grįždavo į įprastinę vagą.

Viskas staiga pasikeitė 1985-aisiais. Kai Maurizio užklupo vidutinio amžiaus krizė, Gucci klano vyrų įpročiai pakuždėjo išeitį. Pranešęs, kad neilgam išvažiuoja, Maurizio išėjo iš namų ir nebegrįžo.

Palaukusi savaitę Patrizia pagaliau sužinojo tiesą. Pasirodė, kad jos sutuoktinis ramiai gyvena prabangiame bute Milane su žavia ilgakoje blondine.

Įniršusi Patrizia kėlė isterijas, bet tai nieko nedavė. Ji nugrimzdo į depresiją ir siaubingai bijojo, kad vyras ją nuskurdins. 1991-aisiais įvyko skyrybos. Maurizio skyrė žmonai ir dukterims beveik vieno milijono dolerių išlaikymą metams.

„Jis paliko mane be ateities! To vos užteks lėkštei lęšių košės! Kad jis nudvėstų!“ – siautėjo Patrizia, grasindama parašyti knygą ir atskleisti tamsiąsias Gucci klano paslaptis.

Jai pavyko prisiteisti apartamentus Milane, namus Niujorke ir Sankt Morice, jachtą. Bet ne tą, kurios troško. Ta, kuria dabar buvusio vyro meilužė skrodė Viduržemio jūrą, buvo brangesnė ir prašmatnesnė.

Bet Patrizia labiausiai gąsdino faktas, kad Maurizio gali susilaukti vaikų ir jos mergaitėms teks dalytis palikimą su naujais giminaičiais.

Mielai dalydama interviu ji išdaviką Maurizio keikė visais įmanomais žodžiais, vadino psichiniu impotentu ir klastingu niekšu. Kai po Milaną pradėjo sklisti gandai apie buvusio sutuoktinio vedybas, Patrizia nesivaržydama pareiškė, kad su džiaugsmu ateitų į jo laidotuves.

Ir advokato net paklausė: „Įdomu, kiek gaučiau, jei jį nužudyčiau?“

Mažai kas užjautė Patrizią, bet visi suprato, kad tokios kaip ji ginklų nesudeda.

Pakrikusius nervus Patrizia gydėsi aktyviu gyvenimu. Kalbama, kad praėjus trims valandoms po buvusio vyro mirties išmetė jo meilužę iš buto ir įsikraustė su dukromis. Patrizia dažnai kėlėsi iš vieno savo namo į kitą, blaškėsi pro prabangius kurortus. Nešikus gąsdino jos bagažas – 100 lagaminų, prikimštų drabužių.

Patrizia susidraugavo su psichoanalitike Giuseppina Auriemma ir naktimis bendraudavo su dvasiomis.

Byla dėl Maurizio nužudymo galėjo metų metus dūlėti archyve, jei ne atsitiktinumas. Policija, persekiodama narkotikų perpardavinėtojus, įrengė klausymosi įrangą dešimčiai smulkių prekeivių.

Tarp pasiklausytų pokalbių išlindo vienas gana keistas. Heroino pardavinėjimu įtariamas nedidelės picerijos savininkas skambino Patriziai, reikalaudamas primokėti už žmogžudystę. „350 mln. lirų – pernelyg mažai!“ Našlė atsisakė mokėti. Apie šį skambutį policininkas informavo baudžiamųjų bylų departamentą. Ir viskas įsisuko.

Patrizia buvo suimta tik 1997 m. vasarį, turint kruopščiai surinktus įkalčius. Į policijos automobilį ji sėdo apsikarsčiusi brangenybėmis, vilkėdama audinių kailinius iki žemės. Netrukus buvo suimti ir kiti su Maurizio nužudymu susiję asmenys.

Patrizia išdidžiai pareiškė, kad yra nekalta, picerijos savininkas tylėjo, kiti iškart dėl visko prisipažino.

Žiniasklaida P.Gucci pakrikštijo Juodąja Našle. Pasirodė, kad nužudyti jos vyrą įsakiusios dvasios per bendrą su G.Auriemma spiritizmo seansą. Neva nebus ramybės Patrizios sielai, jei išdavikas bus gyvas ir sveikas. Bičiulės nesiginčijo su dvasiomis – juk ne pačioms atlikti šį juodą darbą!

Teismo procesas buvo triukšmingas, lydimas isterijos ir ašarų. Našlei padėjo šeši geriausi Italijos advokatai. Nepripažinusi savo kaltės Patrizia mėgino pavaizduoti save picerijos savininko ir kitų su jos vyro nužudymu susijusių asmenų auka.

Paskui Patrizia pakeitė savo parodymus. Advokatai pateikė paaiškinimą: jų klientei buvo atlikta galvos smegenų auglio šalinimo operacija, todėl dabar ji protiškai nestabili ir neatsakinga už savo žodžius ir poelgius.

Teismo procesas baigėsi po pusės metų. Samdomas žudikas buvo nubaustas aukščiausia pagal Italijos įstatymus bausme – kalėjimu iki gyvos galvos. Patriziai skirta 29, jos bičiulei Giuseppinai – 25-erių metų bausmė. Apeliacinis teismas sumažino Patrizios bausmės laiką trejais metais.

Kalėjime Juodajai Našlei buvo ne taip jau ir blogai. Humaniški kalėjimo prižiūrėtojai leido Patriziai laikyti kameroje naminį šešką ir kartą per savaitę aplankyti senutę mamą.

Bet po penkerių metų Patrizia bandė pasikarti. Ją perkėlė į kitą kalėjimą, ir advokatai pradėjo prašyti kalinimą pakeisti namų areštu. Ir tuomet prasidėjo tikra velniava, pavadinta Maurizio prakeiksmu.

Tuos, kurie mėgino susipažinti su Juodosios Našlės byla, netikėtai užklupdavo ligos: pykinimas, dusulys, gerklės skausmas, keistas bėrimas. Gydytojai tik skėsčiojo rankomis. Skeptikai tvirtino, kad čia nėra nieko neįprasto – tiesiog per daugelį metų Romos aukščiausiajame teisme saugomuose dokumentuose įsiveisė mikrobų. Bet teismo advokatai ir darbuotojai išsigando.

2011-aisiais Patriziai buvo pasiūlyta palikti kalėjimą pirma laiko, atliekant pataisos darbus. Bet ji išdidžiai atsisakė: „Gyvenime niekada nedirbau ir dabar neketinu.“

Bet po trejų metų kalėjimo bausmė buvo pakeista namų areštu: ji sutiko dirbti labdaringoje organizacijoje ir konsultante parenkant itališkus aksesuarus „Bozart“.

Vėliau pareiškė, kad nori dirbti „Gucci“.

„Vis dar jaučiuosi esanti „Gucci“ dalis. Turiu reikalingą kvalifikaciją – metų metais visame pasaulyje pirkau šio prekės ženklo gaminius. Atėjau iš pasaulio, kur daug briliantų, ir būtent ten noriu sugrįžti“, – sakė Juodoji Našlė.

Laikraštininkams aiškino, kad tik apimta įniršio sakė svajojanti apie Maurizio mirtį. Ir pridūrė, kad to neįsivaizdavo nė baisiausiame sapne ir neužsakė žmogžudystės.

„Gucci“ prezidentas nepakvietė Patrizios į darbą.

2016 m. spalį teismas nusprendė, kad Juodoji Našlė nebepavojinga visuomenei, ir dar trejais metais sumažino bausmę. 68-erių Patrizia išėjo į laisvę.

Laisvėje Patrizia tuojau pat tapo turtinga: gavo pinigus, kurie jai priklausė pagal sutartį su Maurizio, sudarytą 1993 m. Per tuos metus susikaupė nemaža suma – 26 mln. dolerių. Be to, apeliacinis teismas nusprendė, kad ji turinti teisę per metus gauti 1 mln. dolerių pensiją, paskirtą per skyrybas su Maurizio.

Keista, bet prekės ženklo „Gucci“ atstovai privalo išlaikyti žudikę, ir dar taip dosniai! Tačiau teismas nusprendė, kad žmogžudystė ir sutartis tarp buvusių sutuoktinių – du skirtingi dalykai.

Dabar Juodoji Našlė tiesiog mėgaujasi gyvenimu. Dažniausiai ji sutinkama garsių prekės ženklų parduotuvėse su didžiule papūga ara ant peties.

Patrizios dukterys mėgaujasi prabangiu gyvenimu Šveicarijoje ir vengia viešumos.

Gucci klano drama sudomino Holivudo kūrėjus. Režisierius Ridley Scottas kuria filmą pagal Saros Gay Forden knygą „Mados namai „Gucci“. Sensacinga žmogžudystės, pamišimo žavesio ir godumo istorija“ (Ang. „The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed“). Kalbama, kad Patrizią filme vaidins sėkmingai kine debiutavusi Lady Gaga.

Gucci našlė įsitikinusi, kad Geriau verkti „Rolls-Royce“, nei džiaugtis gyvenimu ant dviračio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.