Neseniai miręs fotografas Terry O'Neillas užfiksavo slapčiausius įžymybių gyvenimo momentus

Britų fotografas Terry O’Neillas gali būti vadinamas XX amžiaus septintojo dešimtmečio akimi. Prieš šio vyro objektyvą atsidūrė garsiausios to laiko žvaigždės, kurios, kaip ir neseniai anapilin iškeliavęs menininkas, amžinybės loterijoje laimėjo niekuomet nesenstantį bilietą.

 Fotografas įamžino šio ir praėjusio amžiaus įžymybes.<br> Scanpix nuotr.
 Fotografas įamžino šio ir praėjusio amžiaus įžymybes.<br> Scanpix nuotr.
Terry O’Neillas<br> Scanpix nuotr.
Terry O’Neillas<br> Scanpix nuotr.
Elizabeth Taylor ir Davidas Bowie.
Elizabeth Taylor ir Davidas Bowie.
Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn.
Eltonas Johnas.
Eltonas Johnas.
Faye Dunaway.
Faye Dunaway.
Brigitte Bardot.
Brigitte Bardot.
Davidas Bowie.
Davidas Bowie.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 5:52 PM

Londoną T.O’Neillas užkariavo tuomet, kai iš didingos Viktorijos epochos buvo likę tik likučiai. Didžiosios Britanijos damos jau seniai buvo nusimetusios pūstas sukneles, klasikinę muziką keitė skambūs Johno Lennono akordai.

„Galėjau išeiti į lauką ir sukurti savo paties pasaulį. Tai buvo pasiutiškai linksma“, – karjeros pradžią prisiminė fotografas.

Tačiau ne viskas buvo taip paprasta. Kaip ir daugelis vėliau išgarsėjusių menininkų, savo gyvenimą Terry pradėjo darbininkų šeimoje. Ir praėjus daugeliui metui jis išlaikė kitą talentingų ir savo jėgomis praturtėjusių žmonių bruožą – nepamiršo savo šaknų.

Tapęs žinomas fotografas tris kartus per savaitę valgė tradicinius „Fish and Chips“, nevartojo narkotikų ir, kitaip nei jo tėvas, vengė alkoholio. Terry mama norėjo, kad jos sūnus dirbtų banke, o jis pats svajojo apie būgnininko karjerą.

Norėdamas išvykti į Jungtines Valstijas ir ten sutikti savo džiazo dievaičius atkaklus britas pateikė prašymą tapti skrydžių palydovu. Bet jam buvo liepta fotografuoti iš ekskliuzyvinės oro uosto vietos žengiančias įžymybes.

Jeigu T.O’Neillui tinkamas septintojo dešimtmečio akies vardas, tuomet jo karjerą būtų galima pavadinti vieno kadro istorija.

„Nutiko taip, kad kažkoks labai gerai apsirengęs džentelmenas išvykimo vietoje nusprendė nusnūsti. Jį apsupo Afrikos genčių vadai, pasipuošę išskirtiniais simboliais. Vėliau vieno laikraščio redaktorius manęs paprašė leidimo šią nuotrauką išspausdinti. Paaiškėjo, kad paslaptingasis vyras buvo ne kas kitas, o tuometis vidaus reikalų sekretorius Rabas Butleris“, – savo sėkmės istoriją pasakojo Terry.

Po politiko buvo daug kitų garsenybių – fotografas papuošė „The Beatles“ albumą „Please Please Me“, įamžino Amy Winehouse, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Elizabeth II ir daugelio kitų žinomų žmonių gyvenimo akimirkas. Kitaip nei šiais laikais, jis turėjo galimybę prie jų prieiti arčiau visomis prasmėmis – tai puikiai atskleidžia nuoširdžios nuotraukų herojų emocijos.

Veidus Terry užfiksuodavo persirengimo kambariuose, scenos užkulisiuose ar ant jos – šiandien tai padaryti būtų sunku dėl didžiulės vadybininkų ar ryšių su visuomene agentūrų atstovų kontrolės. Neturėjo jis ir XXI a. priimtinų fotografijų retušavimo programų. Tai dar vienas įrodymas, kad viskas, kas matoma T.O’Neillo nuotraukose, yra nesuvaidinta, tikra.

Vienas mėgstamiausių fotografo modelių buvo dainininkas Davidas Bowie. Ekscentriškajam atlikėjui patiko puoštis įvairiausiais kostiumais, o veidą marginti ryškiausiomis spalvomis.

„Viskas, ką darė Davidas, buvo taip nenuspėjama...“ – sakė Terry. Ne ką prasčiau jam pavyko užfiksuoti ir kitą muzikantą – Eltoną Johną. 1975-ųjų koncerto, atliekamo šimtatūkstantinei miniai, kadre puikiai perteikiamas žvaigždėms pažįstamas vienišumo jausmas.

Fotografija vyrui padėjo susirasti ir dvylika metų trukusią meilę. Amerikiečių aktorę Faye Dunaway (79 m.) jis užfiksavo rytą po „Oskarų“ teikimo ceremonijos. Apdovanojimą pelniusi gražuolė pozavo prie viešbučio baseino. Ant netvarkingo pusryčių stalelio gulėjo laikraščiai, stovėjo arbatinukas ir auksinė statulėlė. Vėliau santykius su aktore fotografas pavadino klaida.

„Dariau viską, kad galėčiau su ja susitikti. Tačiau nekenčiau Holivudo gyvenimo būdo. Išgarsėję žmonės įstatomi į rėmus“, – teigė fotografas.

Tikėtina, kad industrijos, kurioje visi – gražūs ir turtingi, jis nemėgo ir dėl kitų priežasčių. Štai Terry buvo pakviestas į aktorės Sharon Tate namus Los Andžele naktį, kai ji, aštuonis mėnesius nėščia moteris, tapo Mansono kulto auka.

Terry tiesiog sugedo lėktuvas. Anapilin žinomas vyras iškeliavo nuo šio įvykio praėjus beveik penkiems dešimtmečiams. Pernai lapkričio viduryje 81-erių T.O’Neillą pasiglemžė prostatos vėžys.

Parengė: Agnė Mačiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.