Kiek uždirba karalienė Elizabeth II?

Nagrinėti karališkųjų rūmų pranešimą apie praėjusių finansinių metų išlaidas britams jau tapo tokia pat tradicija, pavyzdžiui, kaip paplotėliai prie arbatos. Tačiau paskelbta pastaroji ataskaita privertė juos pasinervinti.

Karalienė Elizabeth II ir princas Charlesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Karalienė Elizabeth II ir princas Charlesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Iš ko tikrai susidaro karalienės Elizabeth II turtas, gali pasakyti toli gražu ne kiekvienas britas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Iš ko tikrai susidaro karalienės Elizabeth II turtas, gali pasakyti toli gražu ne kiekvienas britas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
 Karalienės rūmai.<br> Scanpix nuotr.
 Karalienės rūmai.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 11:19 AM, atnaujinta Feb 24, 2020, 4:11 PM

Paaiškėjo, kad, palyginti su praėjusiais metais, išlaidos monarchijai išaugo 41 proc.

Per ataskaitinį laikotarpį, vaizdingai tariant, į karūnos sąskaitą pervesti 82,2 mln. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (96,5 mln. eurų). Žinant, kad pinigai paimami iš mokesčių mokėtojų kišenės, monarchijos išlaikymas vienam britui kainuoja 1,24 svaro sterlingo (1,46 euro) per metus.

Tiesa, iš ko iš tikrųjų susidaro karalienės turtas, gali pasakyti toli gražu ne kiekvienas britas.

Pagrindinis Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos finansų centras – Elizabeth II (93 m.). Sklando nuomonė, kad ji, pirmasis valstybės asmuo, dar ir turtingiausias šalies žmogus.

Tiesa ta, kad Didžiosios Britanijos karalienė nėra net turtingiausia salyno aristokratė. Remiantis pastaraisiais apskaičiavimais, karalienę Elizabeth II lenkia net 16 tituluotų britų.

Pagal kasmetį iki cento pasiturinčių britų pinigus suskaičiuojantį „The Sunday Times“ reitingą, jau daugelį metų Jos Didenybė nepatenka net į pirmąjį šimtuką.

Šiais metais karalienės Elizabeth II turtą įvertinus 370 mln. svarų sterlingų (apie 434 mln. eurų), jai skirta 356-oji vieta.

Įplaukas į karalienės banko sąskaitą laiduoja trys skirtingi šaltiniai: pajamos iš Lankasterio kunigaikštystės, asmeniniai aktyvai ir valstybės pinigai. Dabar apie visus tris iš eilės.

Kunigaikštystė, kaip Lankašyro, Stafordšyro, Jorkšyro, Češyro ir kitų Vidurio bei Šiaurės Anglijos grafysčių nekilnojamojo turto visuma, sudaro savotišką investicinį fondą, įsteigtą dar XIII a.

Žemės nepriklauso konkrečiam žmogui, bet yra tuo metu valdančio monarcho nuosavybė. Tai reiškia, kad jis negali jų parduoti.

Visos iš kunigaikštystės nekilnojamojo turto gaunamos pajamos atitenka karalienei. Dabar Lankasteris valdo 549 mln. svarų sterlingų (apie 644 mln. eurų) turtą, kuris per pastaruosius finansinius metus davė 21,7 mln. svarų sterlingų (apie 25,5 mln. eurų) grynojo pelno.

Dalis šių pinigų nubyra į asmeninę karalienės piniginę, kita – padengia išlaidas, susijusias su reprezentacinėmis funkcijomis.

Asmeninių Didžiosios Britanijos monarchės pajamų dydis nėra žinomas. Ji turi investicijų portfelį, kurio didžiausią dalį sudaro akcijos ir „Blue Chip“ („Žydrųjų žetonų“) – žinomiausių britų bendrovių – patikimiausios ir likvidžiausios akcijos.

Karalienė turi privataus nekilnojamojo turto. Jai priklauso Sandrigamo rūmai Norfolko grafystėje, Balmoralo pilis Aberdynšyre ir kiti mažesni dvarai.

Tarp kito turto – dar Elizabeth II senelio, karaliaus Jurgio V, pradėta rinkti pašto ženklų kolekcija. Įvertinti ją bent apytiksliai sudėtinga, bet ekspertai nurodo mažiausiai 100 mln. svarų sterlingų (apie 117 mln. eurų) sumą.

Žinomi ir mažiau akivaizdūs Jos Didenybės asmeninių pajamų šaltiniai. Per kiekvienas Kalėdas Vindzoro pilies sodininkai nukerpa ten su meile išaugintas puansetijas. Dalis jų skirta dovanoms, o kita – parduodama.

Vargu ar reikia sakyti, kad kiekvienas karališkojo medžioklės šuns jauniklis tuojau pat įtraukiamas į kainoraštį.

Didžiosios Britanijos karalienei priklausantys žirgai dalyvauja lenktynėse ir jas dažnai laimi. 2018-aisiais pajamos iš Elizabeth II ristūnų pergalių sudarė 583 tūkst. svarų sterlingų (684 tūkst. eurų).

Daugiausia pelno davė grynakraujis žirgas iš Airijos – jis iki „išėjimo į pensiją“ uždirbo daugiau nei 370 tūkst. svarų sterlingų (434 tūkst. eurų).

Pagrindinis Didžiosios Britanijos karalienės viešųjų pajamų šaltinis – „Sovereign Grant“ („Suvereni dotacija“ – procentas nuo „The Crown Estate“ fondo). Šie pinigai padengia išlaidas, susijusias su monarchės pareigomis: tai tarnybinės karalienės ir jos šeimos narių kelionės, darbo užmokestis personalui, nekilnojamojo turto priežiūra, komunalinės paslaugos.

Įdomu tai, kad didžioji dalis nekilnojamojo turto, kuris siejasi su karaliene, priklauso „The Crown Estate“ („Karūnos nuosavybė“). Fondo vertė – daugiau nei 14 mlrd. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (16,4 mlrd. eurų). Šį fondą 1760 m. sukūrė Didžiosios Britanijos karalius Jurgis III iš paveldėtų valdų.

Tarp šio turto – Didysis Vindzoro parkas, Bakingamo rūmai, gyvenamasis ir komercinis nekilnojamasis turtas visoje šalyje. Visa tai nėra nei valstybės, nei monarcho nuosavybė, nors pastarojo ir globojama.

„The Crown Estate“ valdo nepriklausoma taryba ir iš jo ji padengia valstybines išlaidas.

Per pastaruosius metus fondas gavo 343,5 mln. svarų sterlingų (403 mln. eurų) grynojo pelno. Visa suma pervedama į valstybės biudžetą, o iš ten fiksuotas procentas atitenka karalienei. Iki 2017-ųjų jis sudarė 15 proc., bet dėl būtinybės restauruoti Bakingamo rūmus teko jį padidinti iki 25 proc.

Svarbiausios Londono įžymybės – Bakingamo rūmų ir kartu karalienės namų – elektros įranga, santechnika ir šildymo sistema nekeista nuo šeštojo dešimtmečio. Rekonstruoti reikia fasadą ir rūmų interjerą. Tokiu būdu „Sovereign Grant“ dydis praėjusiais metais pasiekė 82,2 mln. svarų sterlingų (96,5 mln. eurų).

Be karalienės, dotacijas iš valstybės gauna jos sutuoktinis. Jų dydis kur kas kuklesnis – iš viso 359 tūkst. svarų sterlingų (421,3 tūkst. eurų). Toks buvo Edinburgo kunigaikščio, princo Philipo (98 m.) užmokestis už oficialių pareigų atlikimą tol, kol jų 2017 m. jis atsisakė.

Antrasis pagal turtingumą karališkasis šeimos narys – vyriausias karalienės Elizabeth II sūnus, Kornvalio kunigaikštis, princas Charlesas (71 m.). Daugiau nei 90 proc. jo pajamų gaunama iš Kornvalio kunigaikštystės – privačių valdų, panašių į Lankasterio kunigaikštystę.

Kornvalio kunigaikštystę 1337 m. įkūrė Anglijos karalius Eduardas III, kad pinigais aprūpintų savo sūnų. Paskui – vyresniuosius paskesnių šalies valdovų sūnus. Nuo to laiko Kornvalio pajamos padengia asmenines ir reprezentacines sosto įpėdinio, taip pat jo žmonos ir vaikų išlaidas.

2019-aisiais nekilnojamojo turto kolekcija princą Charlesą praturtino 21,6 mln. svarų sterlingų (25,4 mln. eurų). Jis gauna pinigų ir iš motinos. Praėjusiais metais – 1,9 mln. svarų sterlingų (2,2 mln. eurų). Ši suma buvo skirta princo Charleso ir jo žmonos Kornvalio kunigaikštienės Camillos (72 m.) darbo išlaidoms.

Dar 600 tūkst. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų pora gavo iš įvairių valstybės institucijų už atliktas paslaugas.

Pusė princo Charleso pajamų tenka darbo išlaidoms, dar ketvirtis – mokesčiams. Likusieji pinigai padalijami jam ir jo sūnums.

Tėvo princo Charleso dotacijos pildo princų Williamo (37 m.) ir Harry (35 m.) pinigines. Broliai turi patikos fondą, kurio pagrindą sudarė velionės motinos Velso princesės Dianos palikimas. Tai privačios pajamos, o anūkų reprezentacines išlaidas iš savo dotacijos padengia karalienė.

Jaunesnieji Elizabeth II vaikai – princesė Anna (69 m.), princai Andrew (59 m.) ir Edwardas (55 m.) atlieka karališkąsias pareigas ir už tai gauna atitinkamą kompensaciją. Dėl JAV kilusio sekso skandalo, susijusio su milijardieriumi Jeffrey Epsteinu, princas Andrew neribotam laikui atsistatydino iš savo, karališkosios šeimos nario, pareigų.

Princesei Annai nubyra iš jos senelio karaliaus Jurgio VI fondo. Princas Andrew jau 18 metų – nuo 2001-ųjų – gauna pensiją po tarnybos Karališkajame kariniame jūsų laivyne.

Kita karališkosios šeimos narių karta nebegauna pinigų iš valstybės biudžeto. Princo Andrew dukterys Eugenie (29 m.) ir Beatrice (31 m.) turi eilinius darbus. Pirmoji vadovauja šiuolaikinio meno galerijos „Hauser and Wirth“ Londono filialui. Antroji – technologinės kompanijos „Afiniti“ viceprezidentė. Bet ir princo Andrew dukterims išskirtiniais atvejais tenka nedidelis karališkojo pyrago gabalas.

Kai praėjusių metų spalį tuokėsi princesė Eugenie, daugiau nei 800 žmonių – visa Didžiosios Britanijos aukštuomenė – susirinko prie Šv.Jurgio varpinės Londone. Saugumui užtikrinti buvo skirta 2 mln. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų – valstybinių pinigų. Ir tai papiktino Jungtinės Karalystės piliečius.

Princesė Eugenie neatlieka karališkųjų pareigų, tad pagal logiką už jos vestuves turėjo būti apmokama iš asmeninių nuotakos ir jaunikio šeimos pinigų.

Ar iš šitos istorijos Windsorai pasimokė, sužinosime šiais metais, kai prie altoriaus žengs princesė Beatrice. Gal jos išrinktasis Italijos nekilnojamojo turto verslininkas Edoardo Mapelli Mozzi padės karūnai išsaugoti Jungtinės Karalystės piliečių pinigus ir nervus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.