Elonas Muskas taikosi į Marsą: iki 2050-ųjų nori pastatyti milijoninį miestą

Elonas Muskas (49 m.) laikomas vienu didžiausių dabarties svajotojų, verslininku, turinčiu aiškią ateities viziją.

Savo jėgomis prasimušusio verslininko turtas vertinamas daugiau nei 50 mlrd. eurų.<br>lrytas.lt montažas.
Savo jėgomis prasimušusio verslininko turtas vertinamas daugiau nei 50 mlrd. eurų.<br>lrytas.lt montažas.
Elono Musko tikslas – užkariauti kosmosą. Tam jis negaili nei pinigų, nei bemiegių naktų.<br>Scanpix nuotr.
Elono Musko tikslas – užkariauti kosmosą. Tam jis negaili nei pinigų, nei bemiegių naktų.<br>Scanpix nuotr.
Elono Musko tikslas – užkariauti kosmosą. Tam jis negaili nei pinigų, nei bemiegių naktų.<br>Scanpix nuotr.
Elono Musko tikslas – užkariauti kosmosą. Tam jis negaili nei pinigų, nei bemiegių naktų.<br>Scanpix nuotr.
Į turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą aštuntas įrašytas turtuolis garsėja nelengvu charakteriu ir keistais sprendimais – tiek versle, tiek asmeniniame gyvenime.<br>Scanpix nuotr.
Į turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą aštuntas įrašytas turtuolis garsėja nelengvu charakteriu ir keistais sprendimais – tiek versle, tiek asmeniniame gyvenime.<br>Scanpix nuotr.
Su buvusia žmona Talulah Riley milijardierius tuokėsi ir skyrėsi du kartus.<br>Scanpix nuotr.
Su buvusia žmona Talulah Riley milijardierius tuokėsi ir skyrėsi du kartus.<br>Scanpix nuotr.
Su dabartine mylimąja atlikėja Grimes milijardierius prieš tris mėnesius susilaukė sūnaus, kuriam suteikė paties sukurtą kosminį vardą ir dėl šio sprendimo sulaukė gausybės pašaipų.<br>Scanpix nuotr.
Su dabartine mylimąja atlikėja Grimes milijardierius prieš tris mėnesius susilaukė sūnaus, kuriam suteikė paties sukurtą kosminį vardą ir dėl šio sprendimo sulaukė gausybės pašaipų.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 16, 2020, 4:37 PM, atnaujinta Aug 16, 2020, 4:40 PM

Šešių sūnų – nuo trijų mėnesių iki 16 metų – tėvas, kurį supa įžymūs draugai, kaip antai realybės šou žvaigždė Kim Kardashian, reperis Kanye Westas, „Google“ įkūrėjas Larry Page’as, buvęs Kalifornijos gubernatorius, Holivudo žvaigždė Arnoldas Schwarzeneggeris, „Žvaigždžių karų“ režisierius George’as Lucasas.

Milijardierius ištaigingame gyvenamajame Bel Ero (Los Andželas, Kalifornija) rajone ant vienos kalvelės praėjusiais metais nusipirko šešias viena šalia kitos esančias vilas.

Iš visų atsiveria vaizdas į Los Andželą ir Ramųjį vandenyną.

E.Muskas iš viso turi aštuonis namus. Gegužę savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje jis netikėtai pranešė: „Parduodu beveik visus būstus. Neturėsiu nė vieno namo.“

Po šios žinios pasklido kalbos, jog tokį žingsnį verslininką privertė žengti finansiniai sunkumai.

Bet „The Wall Street Journal“ – tarptautiniam, Niujorke leidžiamam verslo dienraščiui E.Muskas nusiuntė laišką, kuriame rašo: „Man nereikia pinigų. Savo pastangas nukreipiu į darbus Marse ir Žemėje. Privati nuosavybė gyvenimą tik apsunkina.“

Pardavęs visus savo būstus jis nori nuomotis 4 tūkst. kv. metrų namą Santa Monikoje (pakrantės miestas Vakarų Los Andželo apygardoje, Kalifornijos valstija). Už šį išskirtinės architektūros būstą per mėnesį E.Muskui tektų pakloti daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Ekstravagantišku elgesiu pagarsėjusio būsimojo multimilijardieriaus vaikystė prabėgo Pretorijoje (Pietų Afrikos Respublika). Be jo, šeimoje dar augo sesuo Tosca ir brolis Kimbalas.

Kai Elonui buvo devyneri, jo tėvai pasuko skirtingais gyvenimo keliais. Po skyrybų berniukas iš gailesčio liko su tėvu Errolu, mechanikos inžinieriumi, bet vėliau dėl šio sprendimo apgailestavo.

E.Musko santykiai su tėvu iki šiol liko sudėtingi. Viename savo interviu verslininkas jį pavadino siaubinga žmogiška būtybe.

Prieš dvejus metus tapo žinoma, kad Errolas Muskas su savo podukra susilaukė vaiko.

Su motina, iš Kanados kilusiu Pietų Afrikos Respublikos modeliu, Eloną iki šiol sieja didelė meilė. Maye Musk su sūnumi dažnai dalyvauja įvairiuose renginiuose, šventėse.

Mokydamasis mokykloje Elonas patyrė psichologinį smurtą, patyčias, ne kartą buvo atsidūręs ligoninėje.

„Mokykloje mane persekiojo nenaudėliai, norėję iš manęs išmušti, kaip jiems atrodė, kvailystes. Kai grįždavau namo, laukdavo toks pat pragaras. Buvau be perstojo terorizuojamas“, – apie tuos metus vėliau vienam biografų pasakojo E.Muskas.

Nusiraminimą atrasdavo pirmiausia skaitydamas. Elonas godžiai siurbė iš knygų žinias, kurios nulėmė jo vėlesnę karjerą. Būdamas 12 metų sukūrė programinį kompiuterinio žaidimo „Blastar“ kodą.

Savo išradimą, kaip teigiama, pardavė už 500 JAV dolerių žurnalui „PC and Office Technology“.

Su broliu Kimbalu ir pusbroliu iš salietros, sieros ir medžio anglių mišinio gamino degalus savo modeliuojamoms raketoms.

Jau anksti jaunasis E.Muskas užsibrėžė didžius uždavinius. Jis norėjo keisti pasaulį, tuo metu galiojusias nuostatas.

Jo pranašumas buvo tas, kad dar neturėdamas daug pinigų buvo didesnio turto šeimininkas. Tai – jo užmojai ir pasitikėjimas savimi, kurie tiesiog liejosi per kraštus.

Vieną pirmųjų savo bendrovių E.Muskas įkūrė turėdamas pradinį 1750 eurų kapitalą. 2000-aisiais dalyvavo internetinės mokėjimo sistemos „PayPal“ veikloje.

2002-aisiais startuolį įsigijo internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetainė „eBay“ jau už 1,3 mlrd. eurų.

Dabar savo jėgomis prasimušusio verslininko turtas vertinamas daugiau nei 50 mlrd. eurų. Nepaisant to, E.Muskas ir toliau lieka darboholikas.

2018-aisiais jis tapo amerikiečių elektrinių automobilių ir atsinaujinančiosios energijos gamintojo, įsikūrusio Palo Alto (Kalifornija) mieste, „Tesla Motors“ vykdomuoju direktoriumi. Jis dirbo po 120 val. per savaitę.

„Buvo metas, kai bendrovėje praleisdavau po tris keturias dienas neišeidamas į gryną orą“, – pasakojo E.Muskas interviu leidiniui „The New York Times“.

Bet kaip ir nutinka tokiais atvejais, nukentėjo jo asmeniniai santykiai. Su pirmąja žmona, fantastinių kūrinių autore Justine Wilson, susipažino Kvinso (Ontarijo provincija, Kanada) universitete.

2002-aisiais jie susilaukė pirmojo vaiko, kuris būdamas vos dešimties savaičių staiga mirė. Praėjus dvejiems metams po dirbtinio apvaisinimo procedūros Justine susilaukė dvynių – sūnų Griffino ir Xaviero.

2006-aisiais porai gimė trynukai – sūnūs Kai, Damianas ir Saxonas. Po dvejų metų E.Muskas paliko sutuoktinę Justine.

Praėjus šešioms savaitėms po skyrybų pareiškimo įteikimo jis trumpąja žinute pranešė Justine, jog susižadėjo su aktore Talulah Riley. Ji tapo žvaigžde po britų rašytojos Jane Austen romano „Puikybė ir prietarai“ ekranizacijos.

2010-aisiais jie susituokė, o 2012-ųjų pradžioje išsiskyrė. Po metų jie susituokė antrą kartą, bet neilgam. T.Riley 2016 m. įteikė skyrybų prašymą.

E.Muskas neilgai buvo vienas. Po dviejų mėnesių šalia jo atsirado tuometė Holivudo žvaigždės Johnny Deppo žmona, aktorė ir modelis Amber Heard.

Dėl to milijardierius dabar atsidūrė net Londono teismo procese. J.Deppas tvirtina, jog A.Heard praėjus vos mėnesiui po vestuvių jį apgaudinėjo su E.Musku ir britų modeliu Cara Delevingne.

Nenuginčijamas faktas: 2017-ųjų pavasarį multimilijardierius viešai pripažino meilės romaną su A.Heard. Bet rudenį jų santykiai nutrūko.

Dalyvaudamas „Page Six“ televizijos laidoje E.Muskas užginčijo „Menage a trois“ – romantiškus santykius trise: „Su Cara esame draugai, bet niekada neturėjome intymių santykių.“

Prieš dvejus metus E.Musko gyvenimo palydove tapo iš Vankuverio (Kanada) kilusi atlikėja 32-ejų Grimes (gimusi Claire Boucher). Šių metų gegužės pradžioje pora susilaukė sūnaus.

Kai E.Muskas pranešė savo jauniausios atžalos vardą, šis visame pasaulyje sulaukė pašaipų. Šeštasis milijardieriaus sūnus vadinasi X AE A-XII Muskas.

Kūdikio motina, muzikos grupės „Nihilist Blues“ atlikėja ir eksperimentinės muzikos kūrėja Grimes iššifravo neįprastą sūnaus vardą. X reiškia kintamąjį simbolį, AE – dirbtinį intelektą jos elfų kalba, A-XII – jai ir E.Muskui labiausiai patinkančio kovinio lėktuvo pavadinimas.

Nepaisant staigių ir netikėtų gyvenimo pokyčių E.Muskas lieka ištikimas savo ateities vizijoms. „SpaceX“ – veikiausiai drąsiausias jo projektas, įgyvendintas Silicio slėnyje.

Gegužės pabaigoje jo 2002-aisiais įkurta bendrovė „SpaceX“ surengė pirmąjį skrydį su žmonėmis į tarptautinę kosminę stotį ISS („The International Space Station“). Bet E.Musko planai dar ambicingesni: jo raketos turėtų skraidinti žmones į Marsą.

Šioje planetoje verslininkas iki 2050-ųjų nori pastatyti milijoninį miestą. Bet E.Muskas nepamiršta ir žemiškų planų: Brandenburge (Vokietija) turėtų iškilti didžiulė elektromobilių „Tesla“ gamykla. Čia bus įdarbinta 12 tūkst. žmonių.

E.Musko elektromobiliai užkariauja Senojo žemyno rinką. 2019-aisiais bendrovės „Tesla Motors“ apyvarta siekė 21,5 mlrd. eurų.

Pasaulis spėlioja, kuo dar nustebins keistu elgesiu pasižymintis PAR, Kanados ir JAV verslininkas E.Muskas?

Nauju drąsiu ateities planu, o gal netikėtu asmeninio gyvenimo posūkiu?

Parengė: Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.