Silpstant Elizabeth II sveikatai, populiarumo taškus renka princas Williamas ir Catherine Middleton

Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II (95 m.) sveikatai silpstant, dėl ne itin didelės monarchijos šalininkų paramos princui Charlesui (73 m.) ir labai žemų jo jaunesniojo sūnaus princo Harry (37 m.) šeimos reitingų Kembridžo kunigaikščiai Williamas (39 m.) ir Catherine (40 m.) renka populiarumo taškus.

 Silpstant Elizabeth II sveikatai, populiarumo taškus renka princas Williamas ir Catherine Middleton<br> lrytas.lt koliažas.
 Silpstant Elizabeth II sveikatai, populiarumo taškus renka princas Williamas ir Catherine Middleton<br> lrytas.lt koliažas.
 Elizabeth II<br> Scanpix/SIPA nuotr.
 Elizabeth II<br> Scanpix/SIPA nuotr.
Williamas ir Catherine su vaikais Charlotte, Louis ir George’u Jordanijoje. Šią nuotrauką jie išplatino kaip kalėdinį atviruką.<br>Scanpix nuotr.
Williamas ir Catherine su vaikais Charlotte, Louis ir George’u Jordanijoje. Šią nuotrauką jie išplatino kaip kalėdinį atviruką.<br>Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton ir princas Williamas.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton ir princas Williamas.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton ir princas Williamas.<br> Scanpix nuotr.
 Catherine Middleton ir princas Williamas.<br> Scanpix nuotr.
Neseniai Elizabeth II paminėjo 70 metų valdymo jubiliejų.<br>Scanpix nuotr.
Neseniai Elizabeth II paminėjo 70 metų valdymo jubiliejų.<br>Scanpix nuotr.
Pagrindinė Camillos ir princo Charleso konkurentė – Catherine (dešinėje).<br>Scanpix nuotr.
Pagrindinė Camillos ir princo Charleso konkurentė – Catherine (dešinėje).<br>Scanpix nuotr.
Harry ir Meghan prieš Kalėdas paviešino šią nuotrauką su vaikais Archie ir Lilibet.<br>Scanpix nuotr.
Harry ir Meghan prieš Kalėdas paviešino šią nuotrauką su vaikais Archie ir Lilibet.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-03-06 16:41, atnaujinta 2022-03-06 17:02

Didžiosios Britanijos karalienės sveikatos pablogėjimas po jos sutuoktinio Edinburgo kunigaikščio Philipo mirties praėjusių metų balandį priminė, kad viskam gyvenime yra pabaiga. Ir net 70 metų Elizabeth II valdymui.

Ne, ji neketina oficialiai atsisakyti sosto – juk 1952 m. davė priesaiką tarnauti monarchijai iki gyvenimo pabaigos. Bet, panašu, pasitraukimas iš veiklos neišvengiamas.

Tad kodėl pereinamuoju laikotarpiu vadovavimo neperduoti vyresniajam anūkui Williamui ir jo žmonai Catherine, sugebėjusiems garbingai atstovauti karališkajai šeimai per pastaruosius audringus mėnesius? Taip mano net ekspertai, gana kritiškai nusiteikę karališkųjų rūmų atžvilgiu.

Skandalinga Harry ir Meghan (40 m.) istorija, stipriai pakenkusi Windsorų reputacijai, Catherine ir Williamą suvienijo stipriau nei bet kada. Sasekso kunigaikščiai pažeidė tradicijas ir protokolus, o dėl Kembridžo kunigaikščių gebėjimo jų nuosekliai laikytis šios poros gerbėjai juos laiko karalystės gelbėtojais. Žinoma, iki tol, kol jie galės išsaugoti idealios šeimos paveikslą.

Catherine ir Williamą reikia pagirti už tai, kad, priešingai nei daugelio kitų porų, – nesvarbu, kokio statuso ir kilmės, – jų santykiai su metais tampa vis nuoširdesni.

Pasimiršta kai kurios jų dešimties metų meilės romano detalės ir smulkmenos, nepasitenkinimas dėl nearistokratiškos Catherine Middleton kilmės ir nuolat išplaukiantys į viešumą gandai apie tariamą Williamo neištikimybę.

Kodėl žmonėms taip patinka pasakos ir realūs princai bei princesės? Viena priežasčių, kaip mano psichologai, kad tik išgalvotose istorijose būtinai išsipildo svajonės ir viskas baigiasi laimingai.

Laiminga pabaiga – būtent tai, ką pastaruoju metu įkūnija Catherine ir Williamas. Net jų kūno kalba byloja apie nuoširdžią tarpusavio meilę, o ne įprastinę sutuoktinių partnerystę. Susidaro įspūdis, kad porai pavyko įveikti visus sunkumus, kurių veikiausiai tikrai būta. Atrodo, kad jų sąjunga ir darbas monarchijos labui abiem teikia pasitenkinimą.

Būtent Catherine priskiriamas kone pagrindinis vaidmuo dėl karalystės dabarties ir ateities, su ja siejamas ir princo Williamo populiarumas. Britų sosto įpėdinio išrinktoji pasirodė esanti lyderė iš prigimties, geležinės ištvermės ir gebanti susitelkti sudėtingiausiomis aplinkybėmis.

Žinoma, Kembridžo kunigaikščiai negalėjo ramiai reaguoti į tvirtinimus, kad neva Williamas pateko į spąstus ir priverstas atlikti vaidmenį, kuris jam nepatinka.

Apie tai ne kartą minėjo jo brolis Harry interviu Amerikos žurnalistams. Bet savo elgesiu ir veiksmais Williamas ir Catherine siunčia Saseksų kunigaikščiams aiškų signalą: „Mes laimingi, niekas mūsų neįstūmė į spąstus.“

Apie šių signalų teisingumą byloja ir Kembridžo kunigaikščių reitingai.

„Newsweek“ žurnalo užsakymu praėjusių metų lapkritį tarptautinės rinkodaros agentūros „Redfield and Wilton“ atlikta apklausa atskleidė, kad princą Williamą palaiko 66 proc. suaugusių Didžiosios Britanijos gyventojų, jo sutuoktinę Catherine – 67 proc.

Šie skaičiai atrodo itin įspūdingai lyginant su stipriai smigusiais žemyn Harry ir Meghan reitingais. Parama maištingajai porai, kuri trumpam tapo viešumos numylėtine, pradėjo mažėti nuo 2020-ųjų sausio.

Tuomet Sasekso kunigaikščiai paliko Didžiąją Britaniją ir atsisakė aukšto rango karališkosios šeimos narių pareigų. Juk dar 2019 m. spalį princą Harry teigiamai vertino 71 proc. britų, jo žmoną Meghan – 55 proc. Tai „Newsweek“ paviešintos apklausos, kurią atliko britų analitinis centras „YouGov“, rezultatai.

Jau praėjusių metų balandį, neilgai trukus po skandalingojo poros interviu populiariajai JAV televizijos laidų vedėjai Oprah Winfrey (68 m.), trys penktadaliai apklaustųjų neigiamai įvertino M.Markle.

Praėjusių metų pabaigoje princą Harry teigiamai vertino tik 38 proc., jo sutuoktinę – 27 proc. apklaustųjų. Nelabai aukšti ir princo Charleso reitingai – jį palaiko tik 45 proc. britų.

Jų favoritė, kaip ir anksčiau, lieka karalienė Elizabeth II – ją soste norėtų matyti 68 proc. britų. Tai tik dviem procentais daugiau už anūką Williamą ir tik vienu procentu – už jo žmoną.

Kembridžo kunigaikštienės Catherine vaidmuo tapo akivaizdus per praėjusių metų lapkritį surengtą visų žuvusiųjų pasaulio karuose Atminimo ceremoniją. Karalienė buvo priversta praleisti itin svarbų jai renginį. Būtent jos anūko Williamo žmona užėmė pagrindinę vietą tarp aukščiausiųjų karališkosios šeimos narių.

Praėjusį gruodį Catherine pirmą kartą tapo pagrindiniu Kalėdų koncerto Vestminsterio abatijoje, kur 2011-aisiais vyko jos vestuvės, asmeniu. Renginys buvo skirtas gydytojams, slaugėms ir socialiniams darbuotojams, padedantiems kovoti su koronaviruso pandemija.

Princo Williamo sutuoktinė fortepijonu sugrojo kalėdinę giesmę. Šis koncertas buvo pavadintas svarbiausiu sezono įvykiu.

Catherine pasipuošė safyro auskarais, kurie priklauso Jos Didenybei. Juos monarchė paskolino anūko Williamo sutuoktinei specialiai šiam vakarui. Catherine dažnai nešioja šeimyninius sutuoktinio močiutės papuošalus.

Kadangi dar neišblėso prisiminimai apie Catherine ir Meghan kovą dėl stiliaus ikonos vardo, žiniasklaidoje net pasirodė antraštės „Karalienė sudavė smūgį Meghan“ ir „Catherine spyrė pabėgusiai savo vyro brolio žmonai“.

Kembridžo kunigaikštienė taip pat nešioja papuošalus, kurie jai atiteko ir iš anytos Velso princesės Dianos skrynios.

Ji niekada nenusimauna žiedo su safyru, kurį Williamas padovanojo per sužadėtuves. Dianos perlų ir deimantų apyrankė spindėjo ant Catherine rankos per G 7 aukščiausiojo lygio susitikimą Kornvalio grafystėje, kai ji su vyru ir princas Charlesas su žmona Camilla atstovavo Didžiajai Britanijai.

Net nesitiki, kad dar neseniai broliai Williamas ir Harry labai draugiškai sugyveno. Juk, be giminystės jausmų, juos siejo motinos ilgesys ir siekis įamžinti jos prisiminimą. Bet artumą pakeitė santykių atšalimas.

Ką būtų pamaniusi Diana, kuri tikėjo, kad jos berniukai visada mūru stos vienas už kitą, sužinojusi, jog vyresnysis sūnus kaltinamas šmeižto kampanija prieš jaunėlį?

Būtent tam buvo skirtas dar iki Kalėdų per BBC parodytas dviejų serijų dokumentinis filmas „Princai ir spauda“ („The Princes and the Press“).

Jo autoriai tikino, kad Williamas – žinoma, ne asmeniškai, o per savo spaudos tarnybą ir dvariškius, – neva informavo spaudą, kas vyko jaunėlio brolio šeimoje. Ir tai dažnai buvo išgalvotos istorijos apie Meghan.

Filme buvo pasakojama apie neviešą Kembridžo ir Sasekso kunigaikščių priešpriešą visą tą laiką, kol Harry su žmona gyveno Didžiojoje Britanijoje.

Sunku patikėti, kad Williamas galėjo maitinti žiniasklaidą detalėmis apie brolio šeiminį gyvenimą. Juk jis žinojo, kad abiem vis dar labai jautri skandalo istorija, susijusi su jų motinos interviu 1995-aisiais Martinui Bashirui (59 m.). Šį britų žurnalistą Diana laikė savo draugu.

2021 m. gegužę baigėsi aplinkybių tyrimas dėl to, kaip M.Bashiras apgaulės būdu pasiekė pernelyg didelio Velso princesės Dianos atvirumo. Tuomet ji pirmą kartą viešai papasakojo apie vyro Charleso neištikimybę ir išsiskyrimą su juo. Po dvejų metų Diana žuvo per automobilio katastrofą Paryžiuje.

Pasirodžius pirmajai filmo „Princai ir spauda“ serijai paprastai santūrių Bakingamo rūmų reakcija buvo žaibiška. Elizabeth II, Charlesas su Camilla, Williamas ir Catherine paskelbė bendrą griežtą pareiškimą.

Jie populiariajam televizijos kanalui pažėrė kaltinimų dėl išpūstų ir niekuo nepagrįstų tvirtinimų remiantis neįvardytais šaltiniais. Šie pateikiami kaip pasitikėjimą keliantys faktai – taip pat BBC, o tai sukelia ypatingą nusivylimą, sakoma pareiškime.

Karališkosios šeimos nusivylimas buvo išreikštas ir konkrečiu žingsniu. Kembridžo kunigaikščiai Kalėdų koncerto iš Vestminsterio abatijos transliacijos teisę iš BBC atėmė ir atidavė kitam televizijos kanalui.

Gruodį Williamas su Catherine tradiciškai paviešino kalėdinę šeimos nuotrauką. Nieko prabangaus, visi paprastai apsirengę. Princas Williamas su sūnumis George’u (8 m.) ir Louis (3 m.) mūvi šortus. Catherine su dukrele Charlotte (6 m.), kuri yra tokio pat amžiaus prosenelės Elizabeth II kopija, vilki kuklias sukneles.

Nuotraukoje, kurios fotosesija buvo surengta Jordanijoje, atsispindi ir švelnios sutuoktinių Williamo ir Catherine santykių akimirkos: kunigaikštienės ranka padėta ant vyro kelio, o jo – ant žmonos.

Būtent jauniems karališkosios šeimos nariams – tai atskleidžia sociologinės apklausos – pavyko pritraukti daug naujų monarchijos šalininkų. Kad ir kaip britai vertintų savo karalienę, praraja tarp jos ir dabartinės kartos pernelyg didelė.

Tą patį galima pasakyti ir apie princą Charlesą. Tai dar viena priežastis, kodėl būtent su Kembridžo kunigaikščiais dabar siejamos tokios didelės viltys.

Catherine ir Williamo amžius, jų gebėjimas šiuolaikines pažiūras suderinti su tradicinių vertybių suvokimu padės nutiesti tiltą tarp konservatyvios praeities ir pažangios ateities.

Bet kokios princo Williamo galimybės užimti sostą po karalienės Elizabeth II?

Reitingai lieka reitingais, bet pagal galiojantį sosto paveldėjimo įstatymą po Jos Didenybės mirties karaliumi iškart tampa Velso princas.

Monarchu jį paskelbs Parlamentas, ir dėl to, kad įžengtų į sostą, Charlesui nereikia laukti oficialios karūnavimo ceremonijos. Williamas gali tapti karaliumi tik tuomet, jei jo tėvas atsisakys sosto sūnaus ar Elizabeth II – anūko naudai.

Nors britų istorija iki šiol nežinojo panašaus precedento, kad, esant gyvam įpėdiniui, sostas jam neatitektų. Be to, atsisakyti sosto netiesioginio įpėdinio naudai nei Charlesas, nei Elizabeth II negali be Parlamento įsikišimo ir specialaus jo nutarimo priėmimo. Arba nepriėmimo...

Būtent Didžiosios Britanijos Parlamentas ir tik jis turi teisę įteisinti tokią situaciją, o ne esamas monarchas. Bet ar Charlesas, tiek ilgai laukęs šios akimirkos, sutiks tokiai aukai, nors ir šalies labui?

Savo 70-ųjų valdymo metinių išvakarėse Elizabeth II pareiškė nuoširdžiai norinti, kad Charleso žmona, Kornvalio kunigaikštienė Camilla (74 m.), gautų karalienės konsortės titulą, o tai reiškia valdančiojo karaliaus sutuoktinę. Tad karaliaus Charleso žmonai būtų suteiktas karalienės Camillos titulas.

Ar Kembridžo kunigaikštienė Catherine kada nors taps karaliene?

Jei tai atsitiks Elizabeth II atsisakius sosto anūko Williamo naudai, jo žmona turės gauti specialų monarchės pritarimą. Galima neabejoti: karalienė įsitikinusi, kad Catherine pasirengusi šiam vaidmeniui. O juk taip buvo ne visada.

Kitados žiniasklaida daug rašė ir apie Elizabeth II požiūrį į Catherine šeimą – Middletonus. Negana to, kad nekilmingi, dar ir naujieji turtuoliai!

Karalienė, matyt, nesuprato, kaip su jais elgtis, ir stengėsi vengti bendravimo. Tai tapo dar vienu išbandymu Catherine ir ji jį garbingai atlaikė. Ji niekuomet nepamiršdavo tėvų, brolio ir sesers, bet ir nereikalavo, kad jie būtų kviečiami į rūmus.

Sklido kalbos, kad karalienė neva nepritarianti dažnam proanūkių bendravimui su Catherine šeima. Tikriausiai Kembridžo kunigaikštienei buvo skaudu stebėti, kaip vyro močiutė svetingai sutiko Meghan Markle motiną, tai plačiai nušvietė žiniasklaida.

Bet Catherine neleido sau išreikšti nepasitenkinimo. Jos stiprybė – atlaikyti smūgį, neparodyti savo emocijų ir žaisti pagal taisykles. Nemaištauti, nedaryti garsių pareiškimų ir nesiskųsti žurnalistams.

Nesaldu jai buvo ir kurį laiką po vestuvių: tuomet buvo suabejota jos gebėjimu pastoti. Tai viena svarbiausių sosto įpėdinio žmonos pareigų. Bet už kančias Catherine buvo atlyginta.

Princo George’o gimimo metais buvo priimtos įstatymų sąvado dėl sosto paveldėjimo pataisos. Nuo tada pavienę teisę paveldėti britų karūną gavo ne tik vyriausias sūnus.

Visi kiti vaikai, gimę po 2011 m. spalio 28-osios, tampa teisėtais įpėdiniais ir nepriklausomai nuo lyties gauna vietą eilėje į sostą išimtinai pagal gimimo tvarką. Naujasis įstatymas reiškia, kad Williamo ir Catherine duktė Charlotte ne tik gavo princesės titulą, bet ir yra teisėta sosto įpėdinė.

O kaip dėl princo Harry?

Jam vargu ar lemta užimti sostą. Bet ne dėl to, kad atsisakė aukšto rango oficialių karališkosios šeimos nario pareigų. Eilėje į sostą princas Harry užima tik šeštą vietą tarp paveldėtojų – po Williamo ir Catherine vaikų.

Harry sūnus Archie Harrisonas Mountbattenas-Windsoras (2 m.) – po jo, o dukrelė Lilibet Diana Mountbatten-Windsor (9 mėn.) – aštuntoje vietoje.

Parengė Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.