Aspergerio sindromą turinčio Elono Musko likimas negailėjo: išbandymai – ir smurtaujantis tėvas, ir staigi kūdikio mirtis

Modelis, mitybos specialistė ir knygos „A Woman Makes a Plan“ autorė Maye Musk (74 m.) puošė žurnalų „Vanity Fair“, „Vogue“, „Cosmopolitan“, „Marie Claire“ ir kitų viršelius, tačiau mieliausiai kalba apie savo vaikus. Vyresnėlis Elonas (50 m.) – turtingiausias pasaulio žmogus – motinai širdį glosto ne tik saugodamas gamtą, bet ir padovanojęs net 7 anūkus.

E.Muskas.<br>Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Scanpix nuotr.
Dabar Elonas šiltus jausmus puoselėja aktorei Natashai Bassett.<br> Scanpix nuotr.
Dabar Elonas šiltus jausmus puoselėja aktorei Natashai Bassett.<br> Scanpix nuotr.
Šiemet „Met Gala“ renginyje Elonas Muskas pasirodė su motina Maye.<br> Scanpix nuotr.
Šiemet „Met Gala“ renginyje Elonas Muskas pasirodė su motina Maye.<br> Scanpix nuotr.
Su muzikante Grimes Elonas Muskas susilaukė dviejų atžalų.<br> Scanpix nuotr.
Su muzikante Grimes Elonas Muskas susilaukė dviejų atžalų.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 3:10 PM, atnaujinta Jun 10, 2022, 3:29 PM

Neseniai ištaigingame „Met Gala“ renginyje E.Muskas pasirodė ne su nauja savo mylimąja 27 metų australų aktore Natasha Bassett, o su motina Maye. Tai buvo pirmas vyro viešas pasirodymas po to, kai jis nusipirko socialinių tinklų milžiną „Twitter“.

Elonas vilkėjo klasikinį smokingą, o jį lydėjusi Maye žibėjo su „Dior“ suknele, kaklą puošė įspūdingas „Chopard“ perlų vėrinys.

M.Musk vyriausio sūnaus Elono turtas, kaip skelbia „Forbes“, vertas 219 mlrd. dolerių (199,6 mlrd. eurų), jį kasmet papildo vis nauji verslai. Jaunesnysis sūnus Kimbalas įkūrė restoraną, kurio misija – maistas nuo ūkio iki stalo. Be to, neturtingų mokyklų vaikus jis moko sodininkystės – kaip auginti vaisius ir daržoves. O jaunėlė Tosca – filmų prodiuserė bei režisierė – valdo nuosavą kompaniją.

M.Musk biografinė knyga „Moteris, kuri turi planą: gyvenimas, kupinas nuotykių, džiaugsmo ir grožio“ („A Woman Makes a Plan: Advice for Lifetime of Adventure, Beauty and Success“) išleista 25 šalyse.

Maye neslepia – klausimo, kaip jai pavyko užauginti tokius sėkmės lydimus vaikus, ji sulaukia dažnai. O atsakymas čia visada toks pat: „Visada mokiau juos, kad sunkus darbas duoda rezultatų, ir leidau domėtis tuo, apie ką jie svajojo.“

1970-aisiais už Pietų Afrikos Respublikos (PAR) elektromechanikos inžinieriaus, piloto ir buriuotojo Errolo Musko ištekėjusi moteris greitai suprato, kad tai nėra jai skirtas žmogus. Mat tai buvo santuoka, kurioje viešpatavo psichologinis ir fizinis smurtas.

Elono tėvas ne tik kėlė ranką prieš gražuolę žmoną, bet ir vertė ją nutraukti ryšius su savo šeima. Vis dėlto tuomet išsiskirti buvo sudėtinga – pagal PAR įstatymus, kur šeima tuo metu gyveno, smurtas šeimoje nebuvo laikomas pakankama priežastimi skyryboms.

Pasukti skirtingais keliais su smurtautoju ir trijų savo vaikų tėvu Maye pavyko po devynerių metų – 1979-aisiais pasikeitė skyrybų įstatymai. Savo knygoje, kurią išleido 2019 m., M.Musk išreiškė padrąsinimą moterims, namuose patiriančioms smurtą.

„Patirtą prievartą ilgai slėpiau, kad apsaugočiau savo vaikus, – nenorėjau, kad jie nekęstų savo tėvo“, – prisipažino modelis ir mitybos specialistė.

Paskui vaikus iš PAR persikėlusi gyventi į Kanadą M.Musk prisipažino, kad tai buvo geriausias sprendimas jos gyvenime, – taip ji išsivadavo iš siaubingos padėties.

„Kanadoje buvęs vyras negalėjo man pateikti ieškinio. Ar galite įsivaizduoti, kad praėjus devyneriems metams po skyrybų jis nuolat mane tampė po teismus? Kaltino, kad esu bloga motina. Negalėjau dalyvauti jokiame vakarėlyje ir nors lašo išgerti – visa tai naudojo prieš mane. Jis net pasamdė žmones manęs stebėti ir įvarė siaubingą baimę.

Gyvendami Kanadoje galėjome sau leisti tik nedidelį būstą su vienu miegamuoju mums keturiems. Aš su Tosca miegojau lovoje, Elonas – ant kušetės. Išgalėjome maitintis tik ligoninės valgykloje. Nepaisant to, tai buvo geriau, nei gyventi baimėje. Ir tai reiškė išsilaisvinimą!

Santuokoje patyriau nuolatinę baimę – visą tą laiką, kol buvau su juo susituokusi, net skyrybų metu ir po jų. Kartą su peiliu jis mane persekiojo gatvėje“, – anksčiau yra pasakojosi Maye.

Trijų vaikų vieniša mama modeliu tapo būdama 31 metų. Tačiau moteris niekada nesijautė kalta dėl to, kad sunkiai dirbo ir vaikams skyrė mažiau dėmesio, – kito pasirinkimo ji tiesiog neturėjo. Bet rūpinimasis vaikas jai visuomet buvo svarbiausia gyvenimo misija.

Kad Elonas su broliu ir seserimi turėtų stogą virš galvos, kad pilvai būtų sotūs, kad būtų ką apsirengti, motina dirbo išties daug ir sunkiai.

„Pamenu, kartą siaubingai verkiau, kai vaikas išpylė pieną. Verkiau, nes tądien nebeturėjau pinigų nupirkti dar pieno vaikams.

Savo tėčio įmonėje dirbti pradėjau būdama aštuonerių. Gyvenome šalia jo chiropraktikos (manualinės terapijos. – Red.) kabineto, čia darbavosi ir mano mama. Aš ir mano dvynė sesuo Kaye už valandos darbą gaudavome 5 dolerio centus – padėdavome tėčiui išsiųsti kasmėnesinį pranešimą.

Tėtis tą pranešimą padiktuodavo mamai, ji surinkdavo tekstą, tuomet mudvi su seserimi padarydavome daugybę jo kopijų, sėdėdamos ant grindų dėjome jį į vokus, klijavome pašto ženklus ir siųsdavome. Per mėnesį tokių laiškų išsiųsdavome apie tūkstantį“, – vaikystės prisiminimais dalijosi garsus modelis ir turtingiausio pasaulio žmogaus mama.

Kai Maye su seserimi buvo 12-a, mergaitės tėvo klinikoje pradėjo dirbti registratūros darbuotojomis. Moteris atviravo, kad tėvai visada su jomis elgėsi lyg su suaugusiomis, pasitikėjo. Būtent iš savo auklėjimo Maye atsinešė modelį, pagal kurį augino ir tris savo vaikus.

Visi trys M.Musk vaikai nuo mažų dienų padėjo jai dietologės versle. Tosca biure surinkinėjo laiškus gydytojams, Elonui puikiai sekėsi mamai perduoti kompiuterines žinias, o Kimbalas visuomet pagelbėdavo ten, kur Maye jo paprašydavo.

Kai gyveno Mangaunge, Pietų Afrikos Respublikoje, Toscą ji įtaisė į modelių ir įvaizdžio mokyklą. Galima tik įsivaizduoti, kaip aštuonmetė mokė studentus, kaip vaikščioti, kūrė pasirodymų choreografiją ir vedė etiketo pamokas.

Negana to, ji padėdavo mamai pasiruošti ir jos, kaip modelio, pasirodymams.

Maye buvo svarbu, kad, kaip ir jai vaikystėje, vaikams būtų leidžiama jaustis nepriklausomiems. Tačiau ne mažiau svarbu buvo išauklėti juos maloniais, mandagiais ir dėmesingais žmonėmis.

„Visada mokiau juos, kad nebijotų sunkaus darbo, kad darytų gerus darbus kitiems. Nebariau ir nesielgiau su jais kaip su kūdikiais. Nesakiau, ką jie turi studijuoti, netikrinau namų darbų – tai buvo jų pačių atsakomybė.

Ir paaugę jie patys buvo atsakingi už savo sprendimus ir jų padarinius. Tosca pati pasirinko aukštąją mokyklą. Jie patys pasirinko universitetus, o tada užpildė paraiškas studentiškoms paskoloms gauti“, – pasakojo M.Musk.

Maye įsitikinusi, kad vaikų nereikia saugoti nuo jų pačių atsakomybės – kaip ir nuo gyvenimo realybės. Ji tikra – sunkiai dirbančios jos pavyzdys, kad viena išlaikytų šeimą, paliko pėdsaką ir vaikų sąmonėse.

Koledžuose M.Musk vaikai negyveno kaip turtuoliai – jie miegojo ant čiužinių, patiestų ant grindų, su dar penkiais kambario kaimynais ar ne pačios geriausios būklės name kartu su būriu draugų. Tačiau nė vienas niekada nesiskundė. O mamai svarbiausia buvo tai, kad jie jaučiasi saugūs.

„Daugybė tėvų kasdien patiria stresą dėl savo vaikų – mačiau tai dažnai savo dietologės darbe. Iš čia atsiranda paniškas valgymas. Būtent dėl to daugelis stengiasi įtaisyti savo vaikus į prestižines mokyklas ar universitetus.

Koks mano patarimas? Leiskite savo vaikams tvarkytis patiems ir su mokslais, ir su darbais. Jie patys turi būti atsakingi už savo ateitį. Jei vaikas nori pradėti savo verslą ir mano, kad tai puiki mintis, – vienareikšmiškai ir besąlygiškai jį palaikykite. Mokykite vaikus gerų manierų, bet leiskite patiems spręsti, ko jie nori“, – sakė Maye.

E.Musko motina atskleidė, kad vyresnėlis Elonas gerų patarimų jai duodavo jau būdamas 14-os. Jis išmanė investavimo subtilybes, biržas. Sūnus patarė motinai investuoti į kompaniją, kuria biržų brokeriai netikėjo.

„Aš tikrai ja tikiu“, – motiną kadaise patikino Elonas. Gera sūnaus nuojauta ir tikėjimas įmone greitai pasiteisino su kaupu – moters investicija 1980-aisiais išaugo triskart. Tuomet akcijas ji pardavė.

Būdamas vaikas kompanijų „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas rodė didžiulį susidomėjimą kompiuteriniu programavimu ir knygomis. Motina neabejoja – Elono sėkmei daugiausia įtakos turėjo aistra rasti atsakymus į esminius klausimus apie gyvenimo prasmę.

„Nuo to momento, kai pradėjo kalbėti, jis galėjo ir diskutuoti. Kai Elonui buvo dvylika, pamačiau jo talentą, kitų savo vaikų – taip pat tokio pat amžiaus. 12-metis Kimbalas jau gamino mums visiems maistą, Tosca žavėjosi filmais, o Elonas buvo pasinėręs į kompiuterių pasaulį“, – sakė Maye.

Pernai pavasarį Elonas paskelbė turintis Aspergerio sindromą – autizmo spektro smegenų vystymosi pakitimą, pasireiškiantį emocinio ryšio stygiumi ir sunkumais bendraujant su žmonėmis.

„Labai aiškiai prisimenu, koks drovus anksčiau buvo Elonas. Kai įkūrė savo pirmąją bendrovę su Kimbalu, šiam teko kalbėtojo darbas, o Elonas užsiėmė kompiuteriais, nes kai jis kalbėdavo, niekas jo nesuprasdavo.

Elonas visada gyveno savo pasaulyje, visuomet buvo labai svajingas. Toks jis buvo vaikystėje. Ir tai jam veikiausiai būdinga ir dabar. Visuomet sakiau, kad jis – genijus. Anksčiau manimi niekas netikėjo, o dabar to man nebereikia niekam sakyti“, – pasakojo M.Musk.

Pati M.Musk modelio karjeroje, kurią pradėjo būdama 15-os, neatsisakydavo drąsių ir net šokiruojančių sprendimų. 2010-aisiais M.Musk žurnalo „Time“ viršeliui pozavo nuoga – toks buvo sumanymas perteikiant numerio temą apie sveikatą. Po metų ant „New York“ viršelio nuoga 63 metų Maye puikavosi „nėščiosios“ pilvu – atspindėjo vyresnių besilaukiančių moterų temą. Beje, būdama 60-ies modelis atsisakė dažyti plaukus – nuo tada Maye puikuojasi natūraliais žilais plaukais.

Šiandien moteris džiaugiasi visais trimis savo vaikais, būriu anūkų ir galimybe puoselėti artimą ryšį su visais jais. Pasak jos, nebūna nė mėnesio, kad jie nesusitiktų.

Vyriausias sūnus Elonas motinai padovanojo net 7 vaikaičius. Pirmąja E.Musko žmona tapo kanadietė rašytoja Justine Wilson. Pora susipažino universitete ir susituokė 2000-aisiais.

Po dvejų metų juodu susilaukė sūnaus Nevados Alexanderio, tačiau 10-ies savaičių vaikelis mirė dėl staigios kūdikių mirties sindromo. Pasinaudoję dirbtinio apvaisinimo specialistų pagalba kiek vėliau sutuoktiniai susilaukė dvynių Xaviero ir Griffino, o 2006-aisiais jų namus papildė trynukai – sūnūs Kai, Saxonas ir Damianas.

Vis dėlto pora pasuko skirtingais keliais – 2008-aisiais, sutarę, kad abu rūpinsis savo penkiais sūnumis, juodu išsiskyrė.

Netrukus po skyrybų su savo sūnų motina Elonas pradėjo susitikinėti su britų aktore Talulah Riley (36 m.). Dramų čia nebuvo išvengta – pora dukart tuokėsi ir dukart skyrėsi. 2017-aisiais keletą mėnesių E.Muskas susitikinėjo su Amber Heart (36 m.) – dabar su buvusiu vyru Johny Deppu teisme dėl smurto besibylinėjančia aktore.

Beje, J.Deppas Eloną ir Amber kaltino romanu dar tuomet, kai jis buvo oficialus Amber vyras, tačiau ir E.Muskas, ir A.Heart tuo metu šias kalbas griežtai paneigė.

Prieš dvejus metus pasaulį apskriejo žinia, kad kanadietė muzikantė Grimes (34 m.), kurios tikrasis vardas Claire Elise Boucher, ir Elonas susilaukė sūnaus – gegužę jiems gimė berniukas, kurį tėvai pavadino X AE A-XII. Gandus, kad skiriasi su Grimes, E.Muskas patvirtino 2021-ųjų rugsėjį.

„Mes išsiskyrėme, tačiau vis tiek vienas kitą mylime, dažnai susitinkame ir palaikome šiltus santykius. Mano darbas „SpaceX“ ir „Tesla“ reikalauja, kad gyvenčiau Teksase arba daug keliaučiau. O jos visi darbai yra Los Andžele. Šiuo metu ji su manimi, o mūsų vaikas yra kitame kambaryje“, – tuomet sakė Elonas.

Tačiau kiek vėliau paaiškėjo, kad tų pačių metų gruodį juodviem gimė dukra – mergaitė, kurią pagimdė surogatinė motina. Tėvai jai suteikė Exos Dark Sideræl vardą, o vadina Y.

Neseniai Grimes socialiniuose tinkluose pasidalijo žinute, kad ji ir Elonas vėl nebe pora, tačiau šis vyras – jos geriausias draugas ir gyvenimo meilė.

Šiuo metu E.Muskas puoselėja šiltus santykius su aktore Natasha Bassett (27 m.). Australė aktorė neseniai buvo nufotografuota išlipanti iš JAV milijardieriaus lėktuvo „Gulfstream“ Los Andžele. Šį faktą patvirtino ir artimi poros draugai.

„Natasha jau kurį laiką susitikinėja su Elonu. Pirmiausia jie buvo draugai, o į romantiškus santykius leidosi tik jam išsiskyrus su Grimes“, – pasakojo porai artimas šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.