Lietuvos mados padangėje – du ryškūs spinduliai

Šiais metais vykusiame festivalyje „Mados infekcija“ bene ryškiausiai sužibėjo Saimonas Tartenis (25 m.), čia savo kolekciją rodęs trečiąkart, ir Lukas Ivanavičius (22 m.), „Mados injekcijos“ laimėtojas, ant festivalio podiumo kolekciją pristatęs pirmą kartą.

Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Saimono Tartenio kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Saimono Tartenio kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Saimono Tartenio kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Saimono Tartenio kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Luko Ivanavičiaus kolekcija.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Nerija Kanapkaitė

Aug 21, 2022, 4:22 PM, atnaujinta Mar 21, 2023, 12:15 PM

Kiekvieno dizainerio kūryba turi unikalių detalių, kurios paskatino susimąstyti, kokia mintis užkoduota jų kūryboje ir kaip prasidėjo jų kelias mados industrijoje.

Savo kūrybai tikslaus apibrėžimo L.Ivanavičius dar nėra radęs. „Gal būtų galima kalbėti apie tai kaip apie eksperimentavimą tarp įvairių stilių, rūbų, medžiagų. Visada savo kūryboje ieškau netradicinių būdų kurti, siūti drabužius. Stengiuosi parodyti žmonėms, kad rūbas neturi lyties, tas pačias kelnes gali mūvėti ir vyras, ir moteris“, – pabrėžia jis.

O dizaineris S.Tartenis apibūdina savo kūrybą kaip gana tamsią ir niūrią, nes taip įsivaizduoja Rytų Europą.

„Man labai svarbu rasti pusiausvyrą tarp Rytų, kur aš gimiau ir augau, ir Vakarų, kur dabar gyvenu.

Tai yra dvi labai skirtingos gyvenimo terpės, kurias noriu sujungti savo darbuose ir kartu rasti patį save kaip asmenybę, gyvenančią tarp dviejų pasaulių“, – sako Saimonas.

Jis visada manė, kad menas yra politika, todėl savo kūryba visada bando skleisti žinutes, kuriomis pats tiki. Viena jo ideologijų – „Fashion is resistance“ („Mada yra pasipriešinimas“).

„Manau, kad mada dabartiniame pasaulyje turėtų priešintis ir griauti visas arba daugumą nusistovėjusių normų.

Visos normos, apibūdinančios pačią madą arba lytį, seksualinę orientaciją, rasę ir panašiai, užsistovėjo per ilgai. Mūsų pareiga tai sugriauti, o menas tam – geriausias įrankis“, – teigia S.Tartenis.

Saimono kolekcijose vyrauja tamsios spalvos ir originali estetika. Jų pristatymo metu daug dėmesio pritraukė vyresnio amžiaus modelis Alina Zaliukaitė-Ramanauskienė.

„Bandau sukurti stiprios moters įvaizdį, ir Alina visuomet labai puikiai pasirodo. Dažnai renkuosi nestandartinius modelius. Norėtųsi, kad atsirastų daugiau drąsių ir originalių žmonių. Modelis dabar nėra tik drabužių pakabas, gražu ir labai svarbu matyti išskirtinumą – tiek kūno formų, tiek amžiaus“, – taip apie savo kolekciją pasakoja S.Tartenis.

Spalvų jis niekada per daug nemėgo, juoda jam asocijuojasi su saugumu, elegancija ir pasitikėjimu savimi.

„Mane labai įkvėpė Rytų Europa arba tai, kaip ją prisimenu iš vaikystės ir močiutės pasakojimų. Tamsu ir niūru, žiemos šaltos, okupuota Lietuva, gyvenimas tarp blokinių daugiabučių.

Anksčiau tos estetikos kiek gėdijomės, nes ji mus atskyrė nuo labiau pažengusių ir gyvenimą kiek šviesiau matančių valstybių Vakaruose, bet tik išvažiavęs į Londoną supratau, kad to labai ilgiuosi“, – teigia Saimonas.

Abu dizaineriai pripažįsta, kad jų kelią į mados pasaulį paskatino artimieji. L.Ivanavičius nuo mažens su motina ir sese dažnai lankydavosi dėvėtų drabužių parduotuvėse.

„Smagiausia dalis būdavo iš visos rūbų gausos atrasti ką nors neįprasto, nematyto, tada tyliai prieiti prie mamos ir pasakyti: „Pažiūrėk, ką radau, ar man tinka?“ Visada norėjosi išsiskirti iš kitų“, – prisipažįsta Lukas.

Jam didelę įtaką darė žurnalų publikacijos, kuriose matydavo įvairių stilių fotosesijas.

Jų įkvėptas mėgindavo surengti tokias fotosesijas namų sąlygomis.

„Turbūt didžiausias įkvėpimas kurti yra sesė ir mama. Augdamas matydavau, kiek laiko užtrunka moteriai kur nors išsiruošti ir koks kartais sudėtingas tas procesas būdavo“, – pasakoja Lukas.

S.Tartenį kurti labiausiai paskatino močiutė. Ankstyvojoje paauglystėje jis daug laiko praleisdavo močiutės baldų fabrike, kur išmoko naudotis dauguma industrinių siuvimo mašinų.

„Atsimenu, darbuotojai gamindavo didelius baldus, o aš bandydavau atkurti tokius pat, bet mažesnes jų versijas. Mane įkvėpė toji patirtis baldų fabrike ir nuolatinis močiutės skatinimas užsiimti menu ir kūryba“, – tvirtina Saimonas.

Tiek Saimonas, tiek Lukas studijavo mados dizainą. Lukas mokslus baigė Vilniaus dizaino kolegijoje, o Saimonas studijavo Londone „Fashion, Clothing and Textiles“ koledže Rytų Anglijoje ir „University of the Arts“ („UAL London College of Fashion“), bet prieš išvykdamas į užsienį baigė Alytaus dailės mokyklą, kur buvo labiau orientuotas į meno istoriją ir vaizduojamąjį meną.

Dizaineriai prasitarė ir apie savo ateities planus. Šiuo metu Lukas atlieka praktiką Vokietijoje pas lietuvę dizainerę Vaivą Voraitę. „Mano planas – neužsibūti vienoje vietoje per ilgai, domėtis mada įvairiose šalyse, ieškoti tolesnio kūrybinio įkvėpimo. Taip pat, kaip ir kiekvieno jaunojo dizainerio, svajonė būtų pragyventi iš savo kūrybos“, – sako jaunuolis.

Saimonas šiuo metu galvoja apie mados dizaino magistro studijas Londone ir svajoja surengti savo darbų pristatymą Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.