„Formulės 1“ legendai N. Laudai inkstą paaukojusi našlė B. Lauda patyrė fiasko: liko be palikimo

„Formulės 1“ legendos Niki Laudos našlė Birgit Lauda (44 m.) Vienos teismui įteikė du ieškinius dėl to, kad jau ketveri metai jai neišmokama privalomoji jos velionio sutuoktinio palikimo dalis. Bylinėtis pradėjo ir vaikai iš pirmosios N.Laudos santuokos.

Birgit Lauda ir Niki Lauda.<br>Chris Joseph/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Birgit Lauda ir Niki Lauda.<br>Chris Joseph/Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Mathias ir Lukas Laudos su Birgit per Niki Laudos laidotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mathias ir Lukas Laudos su Birgit per Niki Laudos laidotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-13 21:30

Tikriausiai nė vienas žmogus nepadarė N.Laudai (1949–2019) daugiau nei jo žmona Birgit. Ji paaukojo sutuoktiniui inkstą ir išpildė jo širdies troškimą – legendinis austrų lenktynininkas, būdamas 60-ies, tapo dvynių tėvu.

Kaip savo draugams sakė N.Lauda, su Birgit jis patyrė ne tik tikrą laimę būti tėvu, bet ir begalinę tikrą meilę, kokią tik gali suteikti vaikai.

Kai augo sūnūs Mathias (42 m.) ir Lukas (44 m.) iš pirmosios santuokos, N.Lauda dėl lenktynininko karjeros vargu ar galėjo jais deramai rūpintis. Viename interviu jis sakė, kad ištaisė šią klaidą susilaukęs dvynių.

N.Lauda keitė sauskelnes Maxui ir Miai (14 m.), sūpavo, migdė ir su jais praleido kiekvieną laisvą minutę.

2019-aisiais legendinis lenktynininkas mirė. Dar gyvas būdamas jis manė, kad gerai pasirūpino šeima ir tinkamai padalijo savo palikimą. Bet, išreikšdamas paskutinę valią, N.Lauda užmiršo mylimą žmoną Birgit.

Artimi bičiuliai teigia, kad tai nebuvo jo klaida, bet jis galėjo būti klaidingai informuotas savo finansinių patarėjų ir advokatų. Dėl to dabar N.Laudos našlė Birgit priversta savo teises ginti teisme.

N.Lauda paliko mažiausiai 250 mln. eurų. Spėjama, kad gal net dvigubai daugiau. Sumą sunku įvertinti, nes didžioji lenktynininko turto dalis investuota į bendrovių akcijas. Jų vertę bus galima nustatyti, kai jos bus parduotos.

Dar iki dvynių gimimo „Formulės 1“ legenda sudarė testamentą ir jo nebekeitė, o savo įpėdiniais įvardijo sūnus iš pirmosios santuokos.

Triženklę milijoninę sumą N.Lauda skyrė privačiam fondui, kuris buvo įregistruotas 1997 m. sausio 2-ąją. „Privatstiftung Lauda“ turėjo valdyti jo turtą ir po jo mirties aprūpinti šeimą.

Lenktynininko palikimas buvo padalintas į vadinamąjį paveldėjimą ir turto fondą.

Paveldėjimui priklauso nekilnojamasis turtas, finansinės investicijos ir teisė nusipirkti retą įspūdingą „Mercedes-AMG-Project One“. Šis sportinis automobilis su „Formulės 1“ bolido varikliu kainuoja apie 2,75 mln. eurų.

Turto fondui priklauso bendrovių akcijos, namai Austrijoje, Ispanijoje ir 47,55 m ilgio prabangios jachtos „Princess Too“, kurią rengiamasi parduoti už 12 mln. eurų, nuomos bendrovė. Privataus lėktuvo „Bombardier Global 7500“ buvo atsisakyta 2020-aisiais.

Birgit gali su savo vaikais naudotis nekilnojamuoju turtu ir gauna išmoką. Ji, atskaičius mokesčius, siekia apie 6 tūkst. eurų per mėnesį.

Dvyniai Maxas ir Mia taip pat gauna nustatytą sumą. Be to, patvirtintos išlaidos tarnautojams, vaikų studijoms ir trijų automobilių parkui išlaikyti.

B.Laudai, kaip sutuoktinei, turėtų priklausyti ir privalomoji 16,5 proc. palikimo dalis, bet to į savo testamentą N.Lauda neįtraukė.

Našlė dėl savo privalomosios dalies kreipėsi į paveldėjimo įsipareigojimų vykdytoją ir turto fondo valdytojus, bet pinigai B.Laudai iki šiol nepaskirti.

„Esama padėtis nesuprantama, nes turto tikrai užtenka. Tereikia susėsti prie stalo, ir viskas būtų greitai sutvarkyta“, – sakė vienas šeimos bičiulis.

Bet to nenorėjo Lukas ir Mathias Laudos. Jie ėmėsi teisinių veiksmų prieš savo netikrus brolį ir seserį Maxą ir Mią.

Lukas ir Mathias siekia, kad namas Barselonoje ir vila Ibisoje būtų pašalinti iš paveldėjimo. Bet į šį turtą dvyniai ir jų motina turi privalomą teisę.

Į nekilnojamojo turto objektus, kurie buvo privati N.Laudos nuosavybė, įsikėlė broliai. Bylos nagrinėjimas dar nėra baigtas.

B.Lauda taip pat nusprendė pateikti ieškinį Vienos apygardos teismui dėl paveldėjimo ir privataus fondo. Ieškinio suma siekia 28 mln. eurų.

Procese dėl paveldėjimo netrukus turi būti priimtas sprendimas. Tai Austrijos dienraščiui „Kurier“ sakė B.Laudos advokatas Christophas Kerresas.

Iš teisininkų žiniasklaida sužinojo, jog esama galimybės, kad našlei bus priteista privalomoji dar nežinomo dydžio palikimo dalis.

Kaip praneša „Kurier“, turto fondo įkūrimo dokumente yra skirsnis, dėl kurio gali kilti tolesnių teisinių ginčų. Juo remiantis našlė netektų teisės į išlaikymo išmokas, jei dar kartą ištekėtų.

Nuo 2021-ųjų Birgit bendrauja su verslo konsultantu Marcu Siebereru (54 m.). Teigiama, kad jis puikiai sutaria su dvyniais. Tikėtina, kad bus sužadėtuvės ir vestuvės.

Priešingai nei su žmona, paskirstydamas savo turtą N.Lauda bent jau sąžiningai elgėsi su savo penkiais vaikais. Buvo surastas ir nesantuokinis jo sūnus Christophas (41 m.) ir juo finansiškai pasirūpinta.

Po kelių dešimtmečių turto fondas bus padalintas Miai, Maxui, Lukui ir Mathiui. Dvyniai išmokas gaus per savo 27-ąjį arba 35-ąjį gimtadienį, kad vėliausiai 2044-aisiais vieni patys galėtų naudotis šiuo palikimu.

Šio sprendimo priežastį kadaise populiariausiam Austrijos radijo transliuotojui „O3“ N.Lauda paaiškino taip: „Nemanau, kad jauniems žmonėms į naudą, jei jie gali nieko neveikti, miegoti ant pinigų manydami, kad turi teisę jais naudotis. Vaikai turėtų būti auklėjami taip, kad suvoktų, jog savo pasiekimais gali kurti savo gyvenimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.