Vaikai iš žurnalo „Stilius“ išlankstė šimtus gervių: išsisklaidusios po įvairius Lietuvos miestus jos linki taikos

Šiais neramiais laikais, ko gero, labiausiai trokštame taikos. Prisimindami bene garsiausią japonų legendą apie 1000 gervių ir jas išlanksčiusią mergaitę Sadako menų studijos „Spalvų juokas“ vaikai iš žurnalo „Stilius“ irgi išlankstė gerves.

Prisimindami bene garsiausią japonų legendą apie 1000 gervių ir jas išlanksčiusią mergaitę Sadako menų studijos „Spalvų juokas“ vaikai iš žurnalo „Stilius“ irgi išlankstė gerves.<br> T.Bauro nuotr.
Prisimindami bene garsiausią japonų legendą apie 1000 gervių ir jas išlanksčiusią mergaitę Sadako menų studijos „Spalvų juokas“ vaikai iš žurnalo „Stilius“ irgi išlankstė gerves.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 1:17 PM

Sadako išgyveno po Hirošimos miesto bombardavimo Antrojo pasaulinio karo metu, kai jai buvo vos dveji metai, tačiau galiausiai mergaitei išsivystė leukemija. Būdama 12 metų Sadako daug laiko praleido ligoninėje.

Kartą jos draugė į ligoninę atnešė popieriaus origamiui ir papasakojo legendą apie 1000 gervių. Išgirdusi, kad gervė yra šventas paukštis, gyvenantis 1000 metų, ir kad žmogus, sulankstęs 1000 gervių, gali pasveikti nuo sunkios ligos, Sadako nusprendė būtent tiek jų ir padaryti. Deja, mergaitė mirė išlanksčiusi 644 popierines gerves.

Įkvėpti mergaitės pasiryžimo net ir sunkios ligos gniaužtuose sulankstyti 1000 gervių mokyklos draugai sulankstė likusias 356 gerves, kurios buvo palaidotos kartu su ja.

Jos ir kitų vaikų, mirusių dėl bombardavimo pasekmių, garbei Hirošimos taikos parke, netoli tos vietos, kur buvo numesta bomba, iki šiol stovi Sadako statula, o jos rankose – auksinė išlankstyta gervė.

Ant šio Vaikų taikos paminklo pritvirtinta lentelė skelbia jaudinančią žinutę: „Tai mūsų šauksmas, tai mūsų malda taikos pasaulyje“.

„Gera patirtis, nors ir skaudi, labai įkvepia. Vaikus ši istorija taip sujaudino, kad jie norėjo išlankstyti tų gervių kuo daugiau“, – pasakojo viešosios įstaigos „Spalvų juokas“ direktorė Alma Bureikienė.

Tiesa, išlankstyti gervę nėra taip paprasta – vienos pagaminimas net įgudusiam žmogui užtrunka mažiausiai penkias minutes.

Moteris pasidžiaugė, kad lankstydami gerves vaikai ne tik buvo įkvėpti, bet ir lavino motoriką, ugdė savo erdvinį matymą.

„Dažnai prieš pradedant lankyti užsiėmimus išgirstu vaikų nusistatymą, kad be meno galima išgyventi.

Tačiau pamatę, kad mus menas supa visur, vaikai supranta, jog jis – neatsiejama gyvenimo dalis. Siekiame ugdyti vaikus taip, kad būtų ne tik vartotojai, bet ir kūrėjai“, – teigė Lentvaryje ir Vilniaus Antakalnio rajone esančių studijų direktorė.

Iš žurnalo „Stilius“ išlankstytos gervės išsisklaidė po įvairiausius Lietuvos miestus ir miestelius linkėdamos santarvės su artimaisiais, draugais, kolegomis bei taikos visam pasauliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.