Amerikietis ir lietuvė įamžino stilingiausias pasaulio močiutes (video)

Kai atrodo, kad mados rinką užkariauja dvidešimtmetės ilgakojės merginos, lietuvė Lina Plioplytė ir amerikietis Ari Sethas Cohenas meta joms iššūkį. Jau trejus metus šis duetas filmuoja stilingas Niujorko ponias, kurių jauniausia yra 63 metų. Kūrėjai ne tik siekia parodyti, kad senatvė gali būti žavinga, bet ir pažeria daugybę patarimų, kaip ja džiaugtis.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Aug 1, 2012, 10:17 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:39 PM

Viskas prasidėjo nuo to, kad A. S. Cohenas sukūrė tinklaraštį „Advanced Style“. Jame amerikietis skelbia savo išvaizda išsiskiriančių pagyvenusių žmonių nuotraukas. Jis juos aprašo, pateikia pašnekovių citatas. Moterys interviu metu be jokių skrupulų kalba apie gyvenimą, mirtį, madą, stilių, seksą ir įžymumą.

„Gerbkite vyresniuosius ir leiskite šioms damoms ir ponams mokyti jus, kaip turiningai gyventi. Tinklaraštis „Advanced Style“ pateikia išmintingų žilaplaukių įrodymus, kad asmeninis stilius, bėgant laikui, tik tobulėja“, – įžanginiame tinklaraščio tekste rašo A. S. Cohenas.

Amerikietis tinklaraštininkas jau išleido knygą pavadinimu „Advanced Style“. Šiuo metu A. S. Cohenas kartu su L. Plioplyte kuria dokumentinį filmą tokiu pačiu pavadinimu. Autorių archyve – apie 150 valandų vaizdo įrašų. Dokumentinį filmą planuojama užbaigti iki šios vasaros pabaigos.

Susisiekėme su Amerikoje gyvenančia L. Plioplyte ir pasikalbėjome apie būsimą filmą. Lietuvė „lrytas.lt“ skaitytojams pasakoja, kaip gimė dokumentinis filmas „Advanced Style“.

- Kaip jums kilo idėja, sukurti dokumentinį filmą apie stilingas seneles?

- Pažįstu Ari keletą metų ir atsimenu laikus, kuomet jis pradėjo fotografuoti stilingas moteriškes. Man labai patiko jo fotografuojamos ponios, todėl jam pasiūliau jas filmuoti ir sukurti trumpą vaizdo klipą.

Taip viskas ir prasidėjo. Kuo daugiau jas filmavau, tuo labiau man tai patiko. Kuo daugiau medžiagos surinkome, tuo darėsi aiškiau, kad mes galime pastatyti filmą.

Taip pat prisidėjo ir tai, kad publikos reakcija interneto svetainėje „Youtube.com“ buvo labai teigiama. Tuomet supratome, kad stilingos moteriškės turi ką pasakyti.

- Kaip atsirenkate pašnekoves?

- Moteris atsirenkame pagal jų stilių. Bandome atsirinkti tas, kurios nėra pasidariusios jokių plastinių operacijų ir neslepia savo amžiaus.

Tai bus filmas, kuriame stilingos, keistos, elegantiškos, pašėlusios moterys pasakoja savo istorijas, dalijasi rengimosi ir gyvensenos patarimais, bendrauja tarpusavyje, išgyvena Niujorke, lanko draugus, verda vakarienes... Trumpai drūtai, tai filmas apie tai, kaip švęsti senatvę.

- Kodėl svarbu sukurti šitą filmą?

- Šiuolaikinė visuomenė yra apsėsta jaunystės kulto ir jos vaikymosi. Nors gyvename ilgiau ir senyvų žmonių yra žymiai daugiau nei anksčiau, senatvė nebėra švenčiama.

Filmu siekiame parodyti, kad gyvenimo saulėlydis gali būti smagus, nuotykingas, į jį žvelgti galime su aukštai iškelta galva ir nereikia būti dvidešimtmete, kad galėtum dėvėti trumpą sijoną ar rožinius lūpų dažus.

- Kur ketinate parodyti „Advanced Style“?

- Rodysime visur, kur tik galėsime! Rudenį pradėsime nuo festivalių, po to, matysime, yra įvairių pasiūlymų.

- Ką įdomiausio esate išgirdusi iš šių moterų?

- Šios ponios nuolatos nustebina. Jos nėra tipiškos senelės! Vieną popietę gauni išgerti taurelę degtinės, kitą – ragauji namie keptos pupų duonos.

Iš jų sužinai įdomių kosmetikos patarimų, tokių gyvenimo detalių, kurių ir į tris filmus nesutalpintum. Šios ponios mane įkvepia kūrybiškai ir originaliai gyventi, jos verčia mane kūrybingiau rengtis.

- Ko galime iš jų pasimokyti?

- Nuo mados patarimų iki sėkmingos ilgalaikės santuokos paslapčių. Man šios moterys yra pagalbininkės visais gyvenimo klausimais.

Pavyzdžiui, aštuoniasdešimtmetė Lynn pataria nužvelgti save veidrodyje ir blaiviai save įvertinti. Tuomet drabužius išnaudoti tam, kad paslėptum trūkumus ir akcentuotum privalumus. Štai 93 metų Ilona sako, kad gali nešioti bet kokių spalvų derinį, svarbu, kad jos pasikartotų tavo aprangoje.

Idealios odos 80-metė Joyce pasakoja, kad niekada neišeina iš namų be drėkinančio kremo. Dar ji tiki vaisių rūgšties kaukėmis. O žvalios šimtametės Ruth mėgstamiausia sporto rūšis – pilatesas. Ji sako, jog reikia mankštinti galvą ir kūną tam, kad išliktum jaunatviškas.

Lynn, kuri ką tik atšventė santuokos 60-metį, sako, kad sutuoktiniams nereikia visko daryti kartu. Reikia leisti vyrui žiūrėti futbolą, jei jis to nori, ir netempti jo į operą, jeigu tau norisi, o jam ne.

- Jūs labai domitės mada. Ar tai atsispindės kuriamame filme?

- Mada man nelabai rūpi, man įdomesnis – savas stilius ir saviraiška per aprangą. Kodėl žmonės vienaip ar kitaip rengiasi? Kodėl kai kurie nenustoja žaisti su drabužiais ir senyvame amžiuje? Tokie klausimai iškilo befilmuojant, į juos filme ir bandau surasti atsakymą.

Filmo „Advanced Style“ anonsas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.