Kaip išsirinkti drabužius, kad nereikėtų gailėtis?

Gatvėje pamatote dailią merginą. Ji avi akvamarino spalvos balerinų batelius, kontrastingo ilgio melsvos pastelinės spalvos sijoną, yra pasipuošusi įdomaus rašto palaidine, rankoje nešasi neoninę delninukę, o dailūs nagai iš tolo spindi sidabru. Vaizdas tarsi iš 2012-ųjų pavasario ir vasaros mados leidinio, apžvelgiančio naujausias mados tendencijas bei siūlančio geriausius sezono derinius.

Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Bulbenkaitė (manodrabuziai.lt)

2012-08-27 17:51, atnaujinta 2018-03-17 03:05

Vis tik popierius dega taip pat greitai kaip ir miršta sezoninės tendencijos – po mėnesio kito šis derinys atrodys juokingai, o kadaise su pasididžiavimu pirkti drabužiai dar ilgai liūdės spintos kampe. Taip trumpalaikį pasitenkinimą pakeis ilgalaikis pyktis, nes pinigų išleista daug, o drabužis nusibodo vos po mėnesio. Rodos, jei tik nori žengti koja kojon su mada – tai neišvengiama. Tačiau išeitis tikrai yra – kokybiškas ir madai nepavaldus garderobo pagrindas.

Nors šiandieniniai mados vėjai primena lietuviškus škvalus (staigiai ateina, greitai praeina, tačiau visuomet lieka aukų) ir reikalauja sugebėjimo nuolat keistis bei pirkti naujus drabužius, išbandyti skirtingas temas bei įsijausti į vis kitą vaidmenį, daugelis pamiršta, jog spintoje turi kabėti ne tik naujausias tendencijas atitinkančios suknelės ar aksesuarai. Juk kiekviena mergina turi savo mylimiausius džinsus, jaukiausią megztinį, prie bet kokio derinio tinkančią mylimą rankinę ir šiais daiktais džiaugiasi ne vieną sezoną.

Ilgaamžiškumas ir kokybė – svarbiausia drabužinės pagrindų taisyklė. Ne veltui Gabrielle “Coco” Chanel teigė, jog kiekvienai moteriai tiesiog būtina kokybiška maža juoda suknelė – universalus drabužis, kurį galima turėti nors ir kelias dešimtis metų, tačiau įvairių detalių pagalba nuolat ieškoti naujo apdaro veido.

Prieš pradedant formuoti tikrai gerą ir universalų garderobą, reikėtų suprasti, jog bent 80 procentų jūsų spintos vietos turėtų užimti išties kokybiški klasikiniai drabužiai, o likusius 20 – įvairūs madingi akcentai, kuriuos galima keisti kiekvieną sezoną. Ir nereikėtų žodžių „klasikiniai drabužiai“ iškart sieti su itin formaliu stiliumi – vadinamosiomis „shift“ suknelėmis, kostiumėliais, marškiniais.

Tai – gerokai paprastesni neutralių spalvų ir kirpimų drabužiai: jūsų figūrai tinkančio modelio džinsai, kelių spalvų paprasti marškinėliai, vienas kitas klasikinis švarkelis, marškiniai, daili šilkinė palaidinė, nedidelė juoda suknelė, neutralios spalvos odiniai balerinų bateliai, puikūs juodi arba kūno spalvos aukštakulniai, su kuriais galėtumėte apeiti visą miestą, klasikinė odinė rankinė, delninukė, odinis švarkelis, lietpaltis. Rodos, sąrašas nemažas, tačiau apie viską iš eilės.

Svarbiausi jūsų drabužinėje turėtų būti tie drabužiai, kuriuos dėvėsite dažniausiai – kasdieniai džinsai, marškinėliai, švarkeliai. Juos verta rinktis kiek įmanoma geresnės kokybės, gero audinio, nes dėvėti teks beveik kasdien, o skalbti – dažniau nei kitus drabužius. Neabejotinai geriausias pasirinkimas ieškant puikių kasdienių džinsų – švelniai siaurėjantis vidutinio aukščio liemens modelis, tamsiai mėlyna spalva be jokių pablukinimų ar trynimų. Šviesūs ar balinti džinsai neretai gali optiškai pabrėžti platesnius klubus, o žemas liemuo – vizualiai trumpinti kojas. Džinsų išvaizdą nesunku pakeisti pasirenkant vis kitą diržą, palenkiant jų galus.

Renkantis marškinėlius dėmesį reikėtų atkreipti į kiek suapvalintos V formos iškirptę, trumpas rankoves, vidutinį ilgį, kurį nesunku sukišti į kelnes. Labai svarbu pasirinkti tinkamą audinį, ant kurio beveik nesimatytų prakaito dėmių, bei praktiškas spalvas: pravartu turėti klasikinius baltus bei juodus marškinėlius, o jei norėsis ryškesnio akcento, pravers ir vienspalviai ryškiai raudoni ar akvamarino spalvos. Atkreipkite dėmesį į modelių stilių ar net septintojo dešimtmečio mados ikonas – jos marškinėlius paversdavo balta drobe, kurią nesunku nuspalvinti įvairiais aksesuarais.

Labai svarbu nesuklysti ieškant puikaus juodo (tamsiai mėlyno, balto, pilko) klasikinio švarkelio, kuris vizualiai negadintų figūros bei tiktų tiek prie džinsų, tiek prie kokteilio suknelės. Nors dauguma vis dar renkasi tradicinį dvejų-trijų sagų švarką su nemažais atlapais, gerokai moderniau atrodo kiek ilgesnis smokingo tipo švarkas su ištisiniais satino atlapais, vos viena saga. Džinsų deriniui jis suteiks elegancijos, o jei nuspręsite šį švarką dėvėti vakare, jis taps žavia vyriško stiliaus detale bei subtiliai kontrastuos su jūsų pasirinkta suknele. Geriausias įkvėpimo šaltinis – Yves Saint Laurent’o sukurtas modelis „Le Smoking“, įėjęs į moteriškų drabužių mados istoriją bei tapęs klasika.

Dar viena klasikinė detalė – nepriekaištingo kirpimo marškiniai, kuriems nesunku suteikti tiek oficialumo, tiek kasdieniškumo. Juos derėtų rinktis be jokių paraukimų, piešinių, iškarpymų ar kitų papuošimų – visas marškinių grožis slypi griežtoje jų formoje, o kelios prasegtos sagos atrodo be galo moteriškai. Geriausios spalvos renkantis marškinius yra balta bei šviesiai mėlyna, tačiau nerekomenduojama rinktis juodų (greitai nusiskalbs) ar pieno spalvos (atrodys ištepti). Dar vienas stilingas pasirinkimas – smulkių šviesiai mėlynų dryžių marškiniai su baltais rankogaliais bei apykakle, tapę amerikiečio dizainerio Ralpho Laureno vizitine kortele.

Bet kokį klasikinį derinį visuomet papuoš daili šilko, satino ar šifono palaidinė – jas vertina tiek „smart casual“ gerbėjos, tiek ofisuose dirbančios moterys, norinčios klasikiniam kostiumui suteikti šiek tiek švelnumo bei moteriškumo. Tokia palaidinė – būtinas kiekvienos moters spintos atributas, nes visuomet išgelbės, kai nebus ko apsirengti. Svarbu tik išsirinkti tinkamą modelį ir spalvą. Palankiausias – laisvas kirpimas ilgomis rankovėmis, kuris gerai atrodytų tiek derinamas vienas, tiek naudojamas sluoksniavimui. Spalvą reikėtų rinktis tokią, kuri nesusilietų su jūsų garderobu – puikiai tiks pudrinė rožinė, smėlio, spindinti pilka. Venkite tik vasaros sezoną madingų pastelinių atspalvių, taip pat – itin ryškių spalvų, kurios greitai pabos – jas verčiau palikite lengvai transformuojamiems marškinėliams.

Įžangoje jau minėta maža juoda suknelė – taip pat būtinas pirkinys, kuris visuomet tiks tiek oficialiems renginiams, tiek nenumatytiems atvejams. Kukli, beveik siekianti kelius, berankovė, pasiūta iš puikaus audinio ir minimalistiška – tokia būtų tobula suknelė, prie kurios galėsite derinti ir klasikinius perlus, ir žaismingus aksesuarus. Tiesa, šios suknelės nereikėtų įsivaizduoti visiškai paprastos, tiesaus kirpimo ar matinės. Puikus stilingas pasirinkimas – švelniai spindinčio audinio (satinas, šilkas) marškinių tipo suknelė, kurią visuomet galėsite pagyvinti dirželiu ar efektingais aukštakulniais. Jei manote, jog verčiau juodą suknelę palikti konservatyvesniems renginiams ar progoms, jums neabejotinai pravers ir kokteilių vakarėlių klasika tapusi daili graikiško tipo suknelė, kurią taip pat bus itin paprasta keisti mažesnių akcentų pagalba. Jos audinys turėtų būti plonas, lengvas, o spalva – ryškesnė, pavyzdžiui, ryškiai oranžinė, raudona, mėlyna.

Kalbant apie avalynę bei lauko aprangą derėtų žinoti penkių porų taisyklę: klasikinis žieminis paltukas ir jojikės ilgaauliai, lietpaltis ir laiveliai, odinis švarkelis ir grubūs laisvalaikio aulinukai, klasikinis švarkas ir elegantiški aukštakulniai uždara nosele bei nuogi pečiai ir atviros basutės. Taigi kiekvienam atvejui – po dalią tarpusavyje derančią porą! Patarimas būtų paprastas – tiek renkantis avalynę, tiek lauko drabužį verta atsigręžti į klasiką. Juk tiek paltus, tiek batus dažniausiai perkame ne vienam sezonui, o klasikiniai drabužiai paprasčiausiai nesensta – štai geru lietpalčiu, odiniu švarku ar jojiko batais galėsite kad ir dešimtmetį, o madingais aulinukais – vos vieną sezoną. Tiesa, ištikimos aukštakulnių bei Carrie Bradshaw iš „Sekso ir miesto“ mylėtojos gali lengviau atsikvėpti – nors bent viena pora klasikinių batelių (kaip Christiano Louboutino „Pigalle“) yra būtina, niekas nedraudžia būtent įdomiais bateliais nuolat pagyvinti tradicinius derinius ar turimas sukneles.

Paminėjus avalynę būtina aptarti ir rankines. Dažnai sakoma, kad savo rankinėje moteris nešiojasi visą gyvenimą, tad klasikinę rankinę reikia rinktis pagal principą, jog ją norėtumėte nešioti „iki grabo lentos“. Taigi jei jau verta investuoti į vieną drabužinės detalę, tai tikrai būtų kokybiška geros odos rankinė, kurios siluetas yra pripažintas klasika, kaip „Yves Saint Laurent“ modelis „Muse“, „Hermes“ gražuolė „Kelly“ ar „Louis Vuitton“ rankinė „Alma“. Verta atsižvelgti ir į moderniąją klasiką bei paieškoti kažko panašaus į puikias „Celine“, „Balenciaga“ rankines arba net nuspręsti vienai pataupyti. Ne kartą teko girdėti istorijų, kaip kadaise įsigyta „Givenchy“ ar „Chanel“ rankinė atitenka jau trečios ar ketvirtos kartos šeimos merginoms, tad su tokia intencija į rankinių pirkimą žiūrėti reikėtų ir jums.

Šį patarimų straipsnį norėtųsi užbaigti pabrėžiant, jog čia paminėtos tik tos detalės, kurios turėtų būti kiekvienos moters spintoje, tačiau šie pagrindai neturėtų būti vienodi – juk kiekvienai tinka vis kitas džinsų ar palaidinės modelis, ką jau kalbėti apie batelius ar sukneles. Kiekviena moteris renkasi, ką pirkti, tačiau būtina priminti, jog ieškant ilgalaikių bei mados vėjams nepavaldžių detalių derėtų tam paskirti ir kiek daugiau pinigų. Juk tai – viena geriausių moters investicijų, nes dėvint puikiai pritaikytą drabužį ar avint dailius batelius neįmanoma nesijausti gerai. O visa kita – tik detalės, tad nebijokite su likusiais 20 procentų spintos daugiau eksperimentuoti, bandyti prisijaukinti vieną kitą madingą detalę. Mada tėra dekoracijos, o klasika – pats spektaklis. Svarbu, kad nuolat kintančios dekoracijos nenustelbtų spektaklio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.