Raukšlės: ar verta panikuoti?

Kol jaunystės eliksyras ir amžinojo grožio šaltiniai išlieka neatskleisti, kovoje su raukšlėmis pagalbos ranką tiesią plastinė chirurgija.

Pasitaiko, kad raukšlės jaunoms moterims veide išryškėja staigiai numetus svorio.<br>123rf
Pasitaiko, kad raukšlės jaunoms moterims veide išryškėja staigiai numetus svorio.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 20, 2013, 12:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:46 PM

Teigiama, kad raukšlės aplink akis išduoda linksmą, dažnai besišypsantį žmogų, o ant kaktos – susirūpinusią, problemų kamuojamą asmenybę. Su tokiais charakterių spėjimo metodais nesutinka Kauno „Grožio chirurgijos“ klinikos doc. med. m. dr. plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Kęstutis Maslauskas. Anot jo, pagrindinė raukšlių atsiradimo priežastis – natūralūs senėjimo procesai. Jos susidaro dėl veido raumenų darbo: dažnai įsitempianti oda išplonėja, įdumba ir taip susidaro nedidelės mimikos raukšlės akių kampuose ir kaktoje.

Senėjimo proceso greitį lemia paveldėti genai ir mus veikiantys išoriniai veiksniai. Medikas įspėja, kad rūkymas ir nesaikingos saulės vonios labai pagreitina odos senėjimo procesus.

Jautriausios veido zonos

Pasitaiko, kad raukšlės jaunoms moterims veide išryškėja staigiai numetus svorio, o kai kurioms gamta tiesiog nulėmė turėti plonesnę, greičiau elastingumą prarandančią odą. Tačiau dažniausiai pirmą kartą plastikos chirurgų konsultacijų dėl raukšlių mažinimo prireikia maždaug apie trisdešimtuosius metus.

„Nėra optimalaus rekomenduotino amžiaus nuo kada galima kreiptis į plastikos chirurgus. Vienoms pacientėms pirmųjų konsultacijų prireikia vos peržengus dvidešimtųjų metų slenkstį, kitos pas chirurgus apsilanko ir septyniasdešimties“, – sako K. Maslauskas.

Nors organizmo viduje nusidėvėjimo procesai prasideda gana anksti, išoriškai šie požymiai gali būti ilgai nepastebimi. Anot plastikos chirurgo, veide yra kelios zonos, kurios yra jautriausios raukšlių atsiradimui.

„Pirmosios raukšlės atsiranda apie akis ir kaktoje. Vėliau, skruostų odai prarandant stangrumą, formuojasi nosies – lūpų raukšlės“, – eiliškumą pasakoją medicinos mokslų daktaras.

Negilios raukšlės mažinamos užpildant jas hialurono rūgštimi arba suleidžiant į problemines vietas botulino toksino. „Na, o jei odai prarandant elastingumą atsiranda papildomų jos klosčių, kurios formuoja gilias raukšles, tuomet galima kreiptis dėl veido, kaktos odos tempimo, akių vokų plastikos“, – sako K. Maslauskas.

Poveikis laikinas

Deja, kol kas efektyvaus būdo kaip visam laikui panaikinti raukšles – nėra. Botulino toksino kaip ir hialurono rūgšties poveikis juntamas nuo pusės metų, kartais metus ir ilgiau. Poveikio trukmės laikotarpis priklauso nuo genetinių, sveikatos savybių, paciento gyvenimo būdo, suleisto preparato kiekio ir kitų priežasčių.

„Mimikos raukšlėms naikinti dažniausiai pasirenkamas botulino toksinas. Jis paraližuoja pasirinktą veido raumens dalį ir esama raukšlė išsilygina. Kartais, jei ji gilesnė, galima papildomai raukšlę užpildyti hialurono rūgštimi“, – detalizuoja K. Maslauskas. Jis įspėja, kad botulino toksino injekcijos visiškai netinkamos nosies – lūpų kampų raukšlių korekcijai. Mat suleidus į šias vietas šio preparato, sukristų lūpų kampučiai ir žmogus negalėtų net normaliai valgyti. Šiuo atveju taikomos hialurono rūgšties injekcijos.

Dalį pacientų nuo nereikalingų procedūrų tenka atkalbėti. Visuomenės ir kartais šeimos spaudimas skatina moteris į natūralius savo išvaizdos pasikeitimus liguistai reaguoti.

„Visi turime raukšlių, net ir kūdikiai. Todėl kai ateina klientės ir suraukusios kaktą prašo panaikinti tokias raukšles, tenka pasistengti įkalbėti šią joms nereikalingą procedūrą atidėti tolimesniam laikui“, – sako jis. Reikalavimų nuo kada raukšles reiktų naikinti – nėra. Tai priklauso nuo paciento pageidavimų, bei kiekvieno gydytojo etikos pasirinkimas. „Vieni gydytojai apsisprendžia daryti komerciją, o kiti plastinę, rekonstrukcinę mediciną“, - apibendrina K. Maslauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.