Nuo raukšlių gelbsti vos vienas komponentas. Ar jūsų kreme jo yra?

Jūros dumbliai, botulino toksinas, placenta, net auksas – tai tik kelios „stebuklingosios“ kremų sudėtinės dalys, kurios, gamintojų teigimu, padeda kovoti su raukšlėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:59 PM

Išties yra tik viena priemonė, padedanti veiksmingai stabdyti odos senėjimą. Ši priemonė yra daugelio kremų nuo raukšlių sudėtyje, tačiau jos pavadinimas reklamose neakcentuojamas.

Didžiosios Britanijos dienraštis „Daily Mail“ paskelbė, kad kremai nuo raukšlių yra veiksmingi tik tada, kai jų sudėtyje yra matriksilo. Neseniai šio preparato efektyvumą patvirtino tyrėjai iš Didžiosios Britanijos Ridingo universiteto.

Skatina kolageno gamybą

Matriksilas yra priemonė, galinti dukart padidinti odos gaminamo kolageno kiekį ir taip suteikti veido odai daugiau skaistumo.

Taigi, kaip ši priemonė veikia? Ir kokie kosmetikos produktai turėtų atsirasti jūsų vonios lentynoje?

Matriksilas skatina odos ląsteles gaminti daugiau kolageno – baltymo, kuris užtikrina odos stangrumą ir elastingumą. Taip pat jis padidina hialurono rūgšties, padedančios odai atrodyti jauniau, kiekį.

Ekspertai išsiaiškino, kad kremai nuo raukšlių yra veiksmingi tada, jei į jų sudėtį įeina matriksilas.

Šio preparato yra geros kokybės kremuose, tokiuose kaip „Olay“ ir „Ponds“, taip pat kai kuriuose aukštosios mados namų, pavyzdžiui, „Chanel“ ar „Dior“, sukurtose priemonėse veidui. Beje, matriksilo yra ir lietuviškuose kremuose nuo raukšlių.

Tepdavo po pusę veido

Pirmąkart matriksilas buvo užpatentuotas prancūzų kompanijos „Sederma“, kuri yra viena pagrindinių kosmetikos priemonių sudedamųjų dalių gamintojų pasaulyje.

2005 metais „Proctor & Gamble“ kompanijoje dirbę mokslininkai sukūrė pirmąjį mokslinį dokumentą, kuriame teigiama, kad matriksilas skatina kolageno gamybą ir pagerina saulės spindulių paveiktos odos būklę.

Mokslininkai ištyrė 93 moteris, kurių amžius buvo nuo 35 iki 55 metų. Moterų buvo paprašyta tris mėnesius vieną savo veido pusę tepti kremais, į kurių sudėtį įėjo matriksilas, o kitą – tais, kurie šio ingrediento neturėjo.

Vėliau, ištyrę moterų veidus, mokslininkai pastebėjo, kad toje pusėje, kuri buvo tepama kremu su matriksilu, buvo ryškus odos pagerėjimas ir raukšlių sumažėjimas.

Matriksilo nereklamuoja

Jeigu matriksilas yra toks veiksmingas, kodėl nieko negirdėjome apie jį anksčiau?

„Mes žinome, kad matriksilas yra veiksmingas. Tačiau gamintojai nori vartotojus įtikinti, kad efektyvumą lemia kuris nors kitas tik jų produkte esantis unikalus ingredientas. Štai kodėl jie nuolat pristato naujas kremų formules, bet stengiasi nepabrėžti, kad jų produktuose yra matriksilo“, – pasakojo kompanijos „Sederma“ atstovė Olga Gracioso.

Kosmetikos gamintojai verčiau teigs atradę kažką naujo, „geresnio“ – naują mineralų formulę ar unikalų preparatą iš vandenyno gelmių, siekdami jus įtikinti, kad yra pirmaujantys. Tokie teiginiai, kaip ir gražios kremų pakuotės, tėra rinkodaros triukai, siekiant privilioti kuo daugiau pirkėjų.

Tuo tarpu matriksilo, kuris vienintelis efektyviai stabdo senėjimą ir kurio veiksmingumą įrodė mokslininkai, linkstama neakcentuoti, nes jo yra ne vienos kosmetiką gaminančios kompanijos kremų sudėtyje.

„Iš dalies tokį elgesį lemia tai, kad kosmetikos pramonei yra svarbiau parduoti daug produktų nei geriausių, bet nedidelį kiekį. Galite įrodinėti, kad toks elgesys yra keistas, bet dėl to labai išauga jų pardavimas“, – teigė prisistatyti nenorėjęs mokslininkas.

Perpakuos ir pabrangins?

Senėjimą stabdančių kosmetikos priemonių verslas, be abejonės, yra milžiniškas. Kasmet tokioms priemonėms įsigyti žmonės išleidžia daugiau kaip 8,12 mlrd. litų.

Kompanijos nuolat stengiasi mums pristatyti vis naujų skirtingo kvapo ir sudėties kremų, serumų ir aliejukų. Į daugybės jų sudėtį jau ne vienerius metus įeina matriksilas. Bet jis naudojamas taip plačiai, kad niekas nesistengia jo reklamuoti.

Dabar paviešinti mokslininkų tyrimai greičiausiai paskatins reklamos kompanijas pabrėžti matriksilo, kuris kremų sudėtyje naudojamas jau seniai, privalumus.

Taigi, ar turėtume apsirūpinti kosmetikos priemonėmis, kurių sudėtyje yra matriksilo, kol jos nebuvo perpakuotos ir pabrangintos?

„Klinikiniai duomenys rodo, kad matriksilas gali skatinti senstančios ar saulės paveiktos odos kolageno gamybą. Moterys turėtų rinktis produktus, į kurių sudėtį jis įeina, bet jos taip pat turėtų žinoti, kad paprastai neįmanoma sužinoti, kiek būtent jo turi būti produkte“, – įspėjo Mančesterio universiteto dermatologijos profesorius Chrisas Griffithsas.

Raukšlių sumažėjo

Siekdamos išsiaiškinti, kaip matriksilas veikia odą, dvi į penktąją dešimtį įkopusios britų dienraščio „Daily Mail“ žurnalistės mėnesį naudojo kremus, į kurių sudėtį įėjo ši medžiaga.

Žurnalistė Lucy Cavendish (45 m.) išbandė „StriVectin SD Power“ serumą nuo raukšlių, kainuojantį 79 svarus (apie 320 litų). Šio serumo gamintojai teigia, kad jis skatina odos skaistumą ir sumažina raukšlių ilgį, gylį ir dydį.

Žurnalistė teigė, kad jos oda visada buvo puiki, su vos keliomis raukšlelėmis.

Prieš pradėdama naudoti serumą L. Cavendish patikėjo specialistui ištirti jos odos raukšles, drėgmę, paraudimą ir saulės paliktas pigmentines dėmes specialiu VISIA prietaisu.

„Mano raukšlės buvo įvertintos 89 balais iš 100. Tai geras rezultatas mano amžiaus moteriai. Kuo daugiau balų, tuo geriau. Odos drėgnumas buvo įvertintas 31, o paraudimas ir saulės dėmės – 42 balais“, – prisiminė L. Cavendish.

Po to, kai keturias savaites rytais ir vakarais naudojo serumą „StriVectin“, moters oda buvo įvertinta dar geriau: raukšlėtumas įvertintas 91 balu iš 100 (teigiama, kad norint pasiekti dar geresnių rezultatų kremą reikėjo naudoti dar keturias savaites). Odos drėgnumo lygis pakilo iki 34.

Pablogėjo tik odos paraudimo duomenys, bet, kaip paaiškino odą tyręs specialistas Nickas Miedzianowskis, tai galėjo nulemti orų permainos.

Rezultatai – stulbinantys

Kita „Daily Mail“ žurnalistė Anna Pursglove išbandė pigesnę – 25 svarus (apie 100 litų) kainuojančią veido priemonę „Olay Regenerist 3 Point Super Serum“, į kurios sudėtį įėjo matriksilas.

„Norėčiau, kad matriksilas mano odą padarytų tokią, kokia ji buvo, kai buvau aštuoniolikos. Bet aš išbandžiau pakankamai „stebuklingų“ kremų, kad mano lūkesčiai būtų kuklesni“, – rašė žurnalistė.

Prieš eksperimentą ji taip pat VISIA 3D prietaisu išsityrė veidą. Veido odos rezultatai buvo geresni nei vidutinės keturiasdešimtmetės: veido raukšlėtumas įvertintas 55 balais iš 100, bet pigmentacija ir raudonis – tik 20 balų.

Moteris savo pasirinktu serumu mėnesį tepėsi veido odą kasdien – rytą ir vakarą.

„Jį tepti sekėsi lengvai, nors mano oda – jautri. Serumas jos neerzino, skirtingai nei kiti odą lyginantys kremai“, – pasakojo žurnalistė.

Po keturių savaičių A. Pursglove vėl išsityrė odą. Rezultatai buvo stulbinantys.

„Kremas nesumažino mano paraudimo, bet beveik išnaikino raukšles aplink mano akis. Rezultatas buvo 95 balai iš 100. Odos drėgmė taip pat gerokai padidėjo. Taigi „Olay“ serumui – aukščiausias įvertinimas“, – džiaugėsi žurnalistė, pažadėjusi nuo šiol nuolat pirkti šį kremą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.