Per išleistuves panevėžietė abiturientė nustebino savo apranga

Prestižinės Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos abiturientai į iškilmingą atestatų įteikimą, savaitgalį vykusį „Cido“ arenoje, rinkosi šventiškai pasipuošę. Mažiau sukti galvas dėl aprangos reikėjo vaikinams – dauguma jų vilkėjo klasikiniais kostiumais. O štai merginos puošėsi pačių įvairiausių spalvų ir modelių suknelėmis – nuo šluojančių žemę iki visai trumpų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 15, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:55 AM

Tačiau margaspalviame beveik 200 šiemet atestatus gavusių gimnazistų būryje išsiskyrė 18-metė Vidmantė Visockaitė, atestato atsiimti atėjusi pasipuošusi tautiniais rūbais.

„Nenorėjau nieko nustebinti“, – lrytas.lt sakė panevėžietė V. Visockaitė, nors prisipažino per šventę mačiusi daug nustebusių žvilgsnių. Į akis jos pasirinkimo niekas nepeikė, greičiau atvirkščiai – abiturientė sulaukė nemažai pagyrimų.

Tinka ne vien folkloro ansambliui?

V. Visockaitė sakė nejautusi baimės, kad apsirengusi tautiniais rūbais smarkiai išsiskirs iš minios. Jai nebuvo svarbi kitų žmonių nuomonė. „Jaučiausi jaukiai ir patogiai“, – pasidžiaugė panevėžietė. Laimei, atestatų įteikimo dieną Panevėžyje nebuvo itin karšta, nes šie rūbai, pasiūti iš storo audinio, yra ne tik šilti, bet ir sunkūs.

Pasak abiturientės, tokiai svarbiai dienai kaip atestatų įteikimas, jai norėjosi iškilmingumo ir ji nusprendė, kad tautiniai rūbai tam puikiai tiks. Nors Lietuvoje tokie drabužiai dažnam asocijuojasi su pagyvenusių liaudies muzikos ansamblių narių apranga, mergina pastebėjo, kad užsieniečiams – vokiečiams, japonams, norvegams – tautiniai kostiumai svarbūs. „O kodėl mes negalim jais pasipuošti svarbiomis progomis?“ – stebėjosi vyraujančiu tarp lietuvių požiūriu mergina.

Nuomotis nenorėjo

Tokį V. Visockaitės sumanymą palaikė jos tėvai. Jie ir užmokėjo už aukštaitiško merginos drabužių ansamblio siuvimą. Jį pasiuvo panevėžietė tautinių rūbų siuvėja. Rūbų ansamblis kainavo daugiau nei 1 tūkst. litų.

Nors buvo galimybė tautinį kostiumą nuomotis, abiturientei norėjosi turėti specialiai jai siūtą. Juo labiau, kad mergina neatmeta galimybės šiais drabužiais svarbiomis progomis pasipuošti dar ne sykį. Iki šiol tautinių rūbų V. Visockaitė nebuvo turėjusi.

Kasdien panevėžietė rengiasi patogiais rūbais. Jai nerūpi etiketės, svarbi tik drabužių kokybė. Bendramoksliai V. Visockaitę įsidėmėjo kaip beveik visuomet vien juodais rūbais vilkinčią merginą.

Nors gimnazijoje mergina žinoma kaip literatė, ji rašo eilėraščius, savo ateitį norėtų sieti su biomokslais. Pavyzdžiui, biochemija. Daugiau nei 80 balų per valstybinius egzaminus surinkusi V. Visockaitė tikisi studijuoti Lietuvoje.

Pasitaiko tik retkarčiais

„Abiturientė, šią svarbią dieną pasipuošusi tautiniais drabužiais, maloniai nustebino. Tai juk rodo tam tikrą pasaulėžiūrą, pilietiškumą“, – lrytas.lt sakė J. Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas, margoje 196 šiųmečių abiturientų minioje iškart pastebėjęs V. Visockaitę.

Pasak direktoriaus, per jo vadovavimo gimnazijai metus tai ne pirmas atvejis, kai abiturientės į išleistuves ateina pasipuošusios tautiniais rūbais. Tokių kas keleri metai po vieną kitą pasitaiko.

„Labai džiaugiuosi tokiais atvejais. Esu prieš kelerius metus Norvegijoje matęs, kaip norvegai, švęsdami savo šalies Konstitucijos dieną, ištisomis šeimomis, apsirengę tautiniais kostiumais, žygiavo su vėliavomis demonstracijoje. Niekieno neverčiami, laisvu noru. O pas mus pabandytų tėvai paaugliui vaikui pasiūlyti tautinius rūbus apsirengti“, – sakė R. Dambrauskas.

„Batų žudikų“ aukos

Nors ir reti tokie atvejai, tačiau pedagogams jie malonūs. „Vaikinams per šventes mažesni rūpesčiai – dažniausiai jie renkasi kostiumus, o merginos ilgai ruošiasi. O ir išlaidų joms nemažai – juk reikia ne tik suknelės, tačiau ir batelių, pasidaryti šukuosenas“, – supranta merginų norą gražiai atrodyti įsimintiną dieną J. Balčikonio gimnazijos vadovas.

R. Dambrauskas džiaugiasi, kad ypač daug gabių Panevėžio jaunuolių pritraukiančios gimnazijos abiturientės nepersistengia besipuošdamos. Direktoriaus nuomone, itin puošnios proginės suknelės ar ekstravagantiški rūbai labiau tinka vakarinei šventės daliai. O į dieną vykstančią atestatų įteikimo ceremoniją, vėliau – Šv. Mišias bažnyčioje reikėtų eiti atrodant solidžiau.

Tiesa, ir vakarinei išleistuvių šventės daliai R. Dambraukas patartų puoštis protingai. „Šiemet kai kurios abiturientės jau po pirmos valandos linksmybių šoko basos. Greičiausiai nauji, nepranešioti bateliai nuspaudė ar nutrynė pėdas“, – spėliojo direktorius.

Tokių mados ir savo neapdairumo aukų buvo galima pastebėti ir dieninėje išleistuvių dalyje. Kai kurios abiturientės, apsiavusios svaiginančio aukščio aukštakulnius, vos paėjo. Tikriausiai jos tik tuomet suvokė, kodėl užsienio žiniasklaidoje toks apavas neretai vadinamas „batais žudikais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.