Ką reikia žinoti įsigyjant dirbinius su briliantais?

Briliantas yra geidžiamiausias brangakmenis pasaulyje. Jis yra ne tik stiprybės ir ištvermės, bet ir meilės simbolis. Tačiau, perkant briliantą, būtina žinoti ir esminius piniginę akmens vertę nusakančius faktorius. Iki XX a. vidurio pasaulyje nebuvo nustatyta, pagal ką briliantai turėtų būti vertinami. Tuomet GIA (Amerikos gemologijos institutas) sukūrė globalius standartus nusakančius briliantų vertę. Jų rinkinį pavadino 4C. Pastarasis apima: spalvą, švarumą, briaunavimą ir svorį karatais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2014, 12:15 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:49 AM

Nuo tada, kai briliantų kokybė gali būti nusakoma universalia tarptautine kalba, kiekvienas klientas gali tiksliai sužinoti, už ką sumoka. Tam, kad klientai galėtų išmintingai išsirinkti jiems labiausiai tinkantį briliantą, „Premiere" juvelyrikos namai suformavo šių brangakmenių vertinimo ir pirkimo vadovą:

1) Pasirinkite patikimą pardavėją

Norėdami įsigyti gerą brangakmenį, pirmiausiai pasirinkite profesionalų ir patikimą pardavėją. Nepriklausomai nuo to, ar briliantą pirksite parduotuvėje, pas juvelyrą ar internetu, pirmiausiai ieškokite ekspertiškos konsultacijos. Briliantų pardavėjas turi būti „apsiginklavęs“ profesionaliu pasiruošimu, atviras bendravimui ir klausimams, į kuriuos turi atsakyti suprantama, aiškia kalba. Savo sritį išmanantis pardavėjas paaiškins kas yra 4C ir kodėl būtina įvertinti kiekvieną šio rinkinio charakteristiką įsigyjant briliantą. Taip pat jis sugebės pademonstruoti skirtumus tarp iš pirmo žvilgsnio panašių akmenų. Palyginti skirtingas charakteristikas turinčius akmenis paskatins ir jus.

2) Išmokite įvertinti 4C charakteristikas

4C yra universalus metodas, taikomas norint suprasti brilianto, rasto bet kurioje pasaulio dalyje, kokybę. Šių savybių išmanymas ne tik išsklaidys brilianto kokybės paslaptingumą, bet ir padės suprasti brilianto vertę ir kainą.

• Brilianto spalva (angl. Color) – šis terminas apibūdina spalvos stoką. Chemiškai nepaliestas ir idealaus briaunavimo briliantas, kaip ir vandens lašas, neturi jokio atspalvio. Taigi, kuo mažiau spalvos akmenyje, tuo labiau jis yra vertingas. Spalvos skirtumai yra tokie subtilūs, kad dažniausiai jie gali būti matomi tik profesionalo akimis. Vis dėlto, šie vizualiai nežymūs skirtumai gali reikšmingai paveikti kainą. Spalvos kategorija yra žymima nuo tobulai baltos D iki gelsvos Z. Kokybę mėgstantys klientai savo papuošalams dažniausiai renkasi D, E, F kategorijos briliantus (Lietuvoje įprastas žymėjimas yra EW, RW+). Galima naudoti ir žemesnės kategorijos, tačiau dar pakankamai baltos spalvos, akmenis, pažymėtus G ar net H (Lietuvoje - RW, W). Dar žemesnės kategorijos briliantų rinktis nepatariame.

• Brilianto švarumas (angl. Clarity) – juo vertinamas vidinių inkliuzų bei išorinių dėmių kiekis, dydis, pobūdis ir padėtis. Briliantų švarumo kategorijos varijuoja nuo nepriekaištingos, žymimos LC (IF) ir reiškiančios, jog akmuo yra be jokių trūkumų, iki inkliuzuotos P – talpinančios didelį kiekį lengvai pastebimų trūkumų, tokių kaip juodos dėmės, plunksnos ir pan. Svarbu kaip defektai paveikia bendrą brilianto išvaizdą. Nors nė vienas briliantas nėra idealiai švarus, tačiau kuo arčiau tobulumo jis yra, tuo aukštesnė jo vertė. Norėdami, kad inkliuzai dar nebūtų matomi ar matytųsi sunkiai net per didinančią lūpą, rinkitės IF, VVS ar VS kategorijų briliantus, o norėdami, kad nesimatytų tik plika akimi – kartais dar galite pirkti SI1. Žemesnės kategorijos akmenys turės jau aiškiai regimus defektus.

• Brilianto briaunavimas (angl. Cut) – tai nusako ne brilianto formą (pavyzdžiui, apvalus, kriaušės formos), bet jo proporcijas ir briaunų išdėstymą. Brilianto unikalumas – spindesys, intensyvus žėrėjimas, šviesos pralaidumas (fire), yra pasiekiami briaunavimo pagalba. Jo kategorijos varijuoja nuo tobulo (angl. excellent) iki prasto (angl. poor). Briaunavimo esmė – pasiekti tobulą proporcingumą, simetriją ir šlifavimą. Taigi, būtent brilianto briaunų sąveika su šviesa yra esminis aspektas, nulemiantis akmens galutinį grožį bei vertę. Siekdami tikrai kokybiško brilianto žerėjimo, rinkitės tobulą (angl. excellent) ar labai gerą (angl. very good), tačiau ne žemesnį, nei gerą (angl. good) apdirbimą. Žemesnės kategorijos briliantai jau bus deformuoti, nežerės kokybiškai.

• Brilianto karatas (angl. Carat) – šis matas nurodo akmens svorį. Karatas atitinka 200 miligramų ir yra skirstomas į 100 dalelių po 2 miligramus – tai leidžia atlikti labai tikslius skaičiavimus. Paprastai kalbant, kuo didesnis karatų kiekis, tuo didesnis ir brangesnis akmuo.Vis dėlto, du vienodo kiekio karatų briliantai, gali būti visiškai skirtingi kokybės ir kainos atžvilgiu dėl kitų 4C savybių.

Taigi, nesvarbu kaip gražiai gali atrodyti briliantas, jo kokybės įvertinti iš pirmo žvilgsnio nepavyks. Brilianto 4C suteiks informaciją norint žinoti tikrąją brilianto kokybę.

3) Reikalaukite brilianto charakteristikos sertifikato

Brilianto įvertinimas, gautas iš nešališko, mokslinio ir pripažinto šaltinio, yra daugiau nei svarbi informacija – tai įrodimas, ką perkate. Briliantų skirtumai gali būti tokie subtilūs, kad net patyręs juvelyras ar gemologas negali jų atpažinti be patikros laboratorijoje. Taigi, reikalaukite, kad su kiekvienu perkamu briliantu gautumėte akmens kokybę įrodantį sertifikatą. Geriausiai yra prašyti paties patikimiausio pasaulyje GIA sertifikato. Taip pat galite norėti ir kitų, tokių kaip IGI, HRD, ar bent jau vietinių ekspertų suteikiamų, pvz.: mūsų šalyje kokybę tikrina VĮ Lietuvos prabavimo rūmai”.

„Premiere" - tai talentingų juvelyrikos dizainerių ir auksakalių kūrybą bei aukštą klientų kultūrą puoselėjantys juvelyrikos namai. Jau daugiau nei prieš du dešimtmečius juos įkūrė ir šiandien dar vis vadovauja žinomas juvelyras Vytautas Jonutis. Net jei per gyvavimo laiką įvyko nemažai pokyčių, šie juvelyrikos namai išlaikė orientaciją į tikrąsias vertybes ir aukščiausią kokybę bei įkvepiantį dizainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.