Stiliaus permainos ekrane – kaklaraiščius keičia peteliškės

Peteliškė ar kaklaraištis? Pastaruoju metu televizijos laidų vedėjai vis dažniau renkasi peteliškes. Kas tai – naujausias mados klyksmas ar pamiršta ir atgimusi klasika? – rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. 

Arūnas Valinskas, Arnas Mazėtis, Žilvinas Kuklys.
Arūnas Valinskas, Arnas Mazėtis, Žilvinas Kuklys.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Zavarskytė („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2015, 3:30 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:49 AM

Kai prieš dvejus metus LRT vyko geriausių darbuotojų pagerbimo ceremonija, laidų vedėjas Arnas Mazėtis (24 m.) nutarė pasipuošti peteliške.

Tąsyk kartu su dviem kolegomis jis pretendavo gauti LRT „Oskaru“ vadinamą Auksinę bitę ir Metų debiutanto titulą.

Svarbiai šventei jaunas žurnalistas ieškojo ryškios peteliškės, tad teko apvažiuoti kelis prekybos centrus, kol rado patinkančią – raudoną su smulkiais baltais taškeliais.

Nuo to laiko žurnalisto spintoje peteliškių susikaupė daugiau nei trisdešimt – ir puošnių, ir paprastesnių, tinkančių kasdien. Dalį jų vyras įsigijo pats, dalį padovanojo draugai.

„Mėgstu klasikinį aprangos stilių, mielai vilkiu marškinius, švarkus, ryšiu kaklaraištį. Peteliškė man – lyg vyšnia ant torto, prieskonis, suteikiantis aprangai žaismingumo ir praskaidrinantis kasdienybę“, – pasakojo A.Mazėtis.

Segėdamas peteliškę jis kurį laiką darbavosi ir prie puodų – praėjusią vasarą vedė kulinarijos laidą „Skonio improvizacija“. Kiekvieną kartą su žiūrovais Arnas sveikindavosi pasipuošęs vis kita varlyte ir sulaukė daugybės komplimentų.

„Ką rinktis – kaklaraištį ar peteliškę, sprendžiu pagal nuotaiką ir orą. Tiesiog jaučiu, kada noriu užsirišti žalią kaklaraištį, kada – raudoną su baltomis ramunėmis ir panašiai.

Vesti žinias su peteliške leidau sau tik Naujųjų metų išvakarėse. Prieš tai pasitariau su stiliste.

Pastaruoju metu peteliškę pradėjau segtis penktadieniais skaitydamas spaudos apžvalgą laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Argi ne puikus būdas paįvairinti rytą tiek sau, tiek žiūrovams?“ – gerai nusiteikęs kalbėjo A.Mazėtis ir prasitarė neturintis nė vienos surišamos peteliškės – visos paruoštos segėti.

Laidos „Žvaigždžių dešimtukas“ vedėjas ir projekto „Šuolis“ (TV3) komisijos narys Vitalijus Cololo (40 m.) vargiai pamena savaitę, kai nesegėjo peteliškės. Jomis puošiasi ir televizijos eteryje, ir vesdamas renginius.

Išbandyti šį aksesuarą paskatino žmona Inga, kurią Vitalijus vadina asmenine stiliste.

„Kaklaraiščių mados keičiasi: madingi tai platūs, tai siauri, tai su dideliu mazgu. Netinkamą pasirinkęs gali prašauti. Be to, mano sudėjimo žmogui visai netinka siauri, kad ir tuo metu madingi.

O peteliškės – klasika. Kad ir kokią pasirinktum, atrodysi originaliai, naujai, netikėtai“, – neabejoja V.Cololo.

Vyro kolekcijoje – jau pusšimtis įvairių varlyčių, nuo šilkinių iki lininių ir net medinių.

Iš pradžių jomis Vitalijus puošėsi tik prie smokingo, o dabar segi prie įvairių drabužių, derina su fantazijomis vadinamomis kišeninėmis nosinaitėmis, kurių irgi turi apie penkiasdešimt.

Pats užsirišti peteliškės humoristas nemoka – kartą bandė, bet nesėkmingai.

„Kalbėjau apie tai su profesoriumi Kęstučiu Vitkumi, kuris renkasi tik rišamas peteliškes. Jis sakė, kad visi, mėgstantys puoštis šiuo aksesuaru, anksčiau ar vėliau pajunta norą patys susirišti.

Ateis laikas, kai mokėsiu ir aš“, – įsitikinęs V.Cololo.

Humoristui pro akis nepraslysta ryškiaspalvės, įdomiais raštais, ornamentais išmargintos peteliškės.

„Esu spalvingo charakterio, linksmas, emocingas žmogus. Pilka peteliškė man visai netiktų. Vienos smagiausių iš turimų – su animacinių filmų „Simpsonai“ bei „Tomas ir Džeris“ herojais.

Rasti originalių peteliškių iš pradžių nebuvo lengva, bet dabar jų pasiūla didesnė. Vilniaus senamiestyje aptikau netgi specializuotą peteliškių parduotuvę, tad įsigyti šį tą nauja kur kas paprasčiau“, – atskleidė televizijos laidų vedėjas.

Vargu ar kas suskaičiuotų, kiek skirtingų peteliškių televizijos žiūrovai išvydo per neseniai pasibaigusį konkursą „Šok su manimi“. Originaliais aksesuarais stebino ne tik šokėjai, bet ir projekto vedėjas Mindaugas Stasiulis bei komisijos nariai.

Stilistė Agnė Jagelavičiūtė kartą tiesioginiame eteryje pasirodė su stručio odos varlyte. Kitas komisijos narys V.Cololo nenusileido – po savaitės į studiją atvyko segėdamas iš lietuviško medžio išdrožtą peteliškę ir sulaukė išskirtinio dėmesio.

Elegantiškų varlyčių nestinga ir naujame TV3 televizijos projekte „Šuolis“. Šiais aksesuarais pasipuošę dalyviai ne tik rengia pasirodymus šalia baseino, bet ir nuo bokštelio neria į vandenį.

Televizijos eterio senbuvio Arūno Valinsko (48 m.) drabužinės lentynos, atrodytų, irgi turėtų linkti nuo peteliškių gausos. Tačiau jų iš viso yra tik trys: juoda, sidabrinė ir violetinė.

Televizijos laidų vedėjas vieną jų renkasi tuomet, kai velkasi smokingą. Šitaip puošėsi vesdamas, pavyzdžiui, europarlamentaro Antano Guogos vestuves, kitus iškilmingus renginius.

Peteliškes, su kuriomis pasirodo televizijos eteryje, A.Valinskui paprastai parenka stilistai.

„Man patinka, kai žmonės daro tai, ką išmano geriausiai. Todėl visiškai pasitikiu tais, kurie išmano apie aprangą, ir nediskutuoju, nesvarbu, dirbu su Juozu Statkevičiumi, Ruslanu Rybakovu ar kuriuo kitu.

Jie sprendžia, reikia kaklaraiščio ar peteliškės, vieno ar kito švarko.

Lygiai taip pat buvo priimtas sprendimas, kad žaidime „Auksinis protas“ su kolega Andriumi Tapinu vilkėsime smokingais su peteliškėmis. Tai tapo mūsų darbo apranga. Nereikia prieš laidą sukti galvos, kuo vilktis“, – pasakojo A.Valinskas.

Klasikine apranga paprastai nerėžiantis akies A.Valinskas per „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalą žiūrovus privertė gūžčioti pečiais.

Ne vienam tapo smalsu, kas per vėrinys kabo po juoda jo peteliške.

„Taip pasipuošti nusprendžiau ne pats. Vėrinį užkabino stilistė, aš šiai smulkmenai neteikiau ypatingo dėmesio. Laikausi pozicijos, kad jei žmogus kvailas, jokia peteliškė nepadarys protingesnio.

Po pirmo pasirodymo eteryje pribėgo ta pati stilistė ir vėrinį nukabino. Irgi nereagavau, kitaip nei mano bičiuliai, tą vakarą stebėję „Euroviziją“.

Jie nepraleido progos pasišaipyti – pavadino mane grandinėlės nešiotoju“, – nusijuokė A.Valinskas.

Surišti peteliškę išmokė Vytautas Šapranauskas

Stiliaus žinovai teigia, kad juoda peteliškė paprastai derinama prie smokingo ar frako, kartu su specialiais marškiniais stačia apykakle ir priekyje užlenktais kampučiais.

Šią aprangą ir jos detales numato griežtos etiketo taisyklės.

„Margomis, skirtingų raštų bei audinių peteliškėmis galima puoštis prie įvairios aprangos, nebūtinai prie švarko, bet ir vilkint megztuką ar liemenę, – aiškino televizijos laidų stilistė Kristina Mališauskienė. – Peteliškės tinka ir moterims, bet jas pasirišusios damos iškart tampa tam tikrais personažais, perteikia kokį nors charakterį.“

Todėl prieš puošiantis peteliške moterims stilistė patarė pagalvoti, ką ir kam nori tokia apranga pasakyti.

Kas kita, jei peteliškė puošia ne kaklą, o atlapą, plaukus ar liemenį. Tuomet ji atrodo žaismingai ir žaviai.

„Suprasti, koks gražus aksesuaras yra peteliškė, prieš penkerius metus man padėjo Vytautas Šapranauskas, – prisiminė K.Mališauskienė. – Jis vienintelis iš televizijos vyrų mokėjo puikiai ją susirišti. Mokė ir mane, tačiau vien pabandyti nepakanka – norint tai daryti meistriškai reikia ir patirties, ir žinių.

Jam pačiam tai buvo tarsi ritualas, padedantis susikaupti ir pasisemti teigiamų emocijų prieš tiesioginį eterį.“

K.Mališauskienės laidų vedėjai ir dalyviai dažnai teiraujasi, ką rinktis – kaklaraištį ar peteliškę.

„Dažniausiai siūlau peteliškę, – sakė stilistė. – Nėra abejonės, tai kur kas žavesnis, daugiau simpatijų sulaukiantis aksesuaras.“

K.Mališauskienė prisiminė, kad dar neseniai požiūris į peteliškes buvo daug konservatyvesnis. Atrodė, kad tai tik profesorių ir muzikantų atributas. Nebuvo ir jų įvairovės.

„Dabar galima rinktis iš įvairių spalvų, raštų, kurti vis kitokį įvaizdį, – pastebėjo ji. – Vyrų apranga neturi daug detalių, kuriomis galima žaisti, o peteliškė suteikia daug galimybių.“

Stilistė sakė nemananti, kad peteliškė tinka visomis progomis ir vieną dieną taps įprasta matyti jas ryšinčius žinių vedėjus.

„Bet kai vienoje paskutinių konkurso „Šok su manimi" transliacijų pamačiau V.Cololo su medine peteliške, supratau, kad šio aksesuaro laukia graži ir ilga ateitis. Peteliškės kelionė populiarumo link tik prasideda“, – šyptelėjo K.Mališauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.