Kaip atpažinti gerą kašmyrą?

Kokia kašmyro gaminių populiarumo kaina? Ilgą laiką puikią Kašmyro ožkų vilną galėjo rinktis geriau uždirbantys žmonės, tai buvo elitinė, prabangi prekė. Dabar kašmyras tapo masinės rinkos preke ir bent per Kalėdas visos prekybos tinklų parduotuvės siūlo megztinių iš prabangių siūlų, net jei šie gaminiai nėra prabangūs, rašo žurnalas „Stilius plius“.

Jei etiketėje rašoma „100 procentų kašmyro“, jo turi būti mažų mažiausiai 98 procentai. Bet ar iš tikrųjų yra taip, vartotojas vargu ar gali nustatyti.
Jei etiketėje rašoma „100 procentų kašmyro“, jo turi būti mažų mažiausiai 98 procentai. Bet ar iš tikrųjų yra taip, vartotojas vargu ar gali nustatyti.
Daugiau nuotraukų (1)

„Stilius plius“

Mar 27, 2015, 4:32 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:20 AM

„Iš tikrųjų kašmyro ženklu pažymėtų gaminių parduodama daugiau, nei jų sukuriama iš tikrojo kašmyro“, – sako Kašmyro ir kupranugarių vilnos manufaktūros instituto („Cashmere and Camel Hair Manufactures Institute“), vadovaujamosios JAV, Japonijos ir Europos kašmyro vilnos perdirbėjų organizacijos, atstovas Alberto Manferrari.

Kasmet į rinką patenka apie 15 tūkst. tonų kašmyro žaliavos, jos pakanka maždaug 40 milijonų megztinių. Bet jų pasaulio parduotuvėse parduodama kur kas daugiau.

Prabangaus audinio žaliava – tik minkštas Kašmyro ožkų paplaukis, kuris nėra kerpamas kaip avies. Pavasarį jį piemenys atsargiai iššukuoja rankomis.

Išeiga labai nedidelė: per metus iš ožio pavyksta iššukuoti 150–200 gramų švelnučių plaukų, iš ožkos – 110–170 gramų tinkamos žaliavos. Geriausios kokybės siūlelio skersmuo siekia 14,5 mikrometro (žmogaus plaukas dvigubai storesnis), ilgis – 40–50 milimetrų.

Moteriškam megztiniui iš dvigubai susukto kašmyro siūlo reikia 250–300 gramų – dviejų ožkų – vilnos.

Šiuo metu vienas kilogramas žaliavos kainuoja 95–140 dolerių. 200 eurų kaina už kašmyro megztinį nėra neįprasta.

Kašmyro vilna gaunama iš Kašmyro ožkų, gyvenančių Indijoje, Kinijoje, Tibete, Irake, Irane, Mongolijoje ir Afganistane.

Daugiausia ir geriausios kokybės vilnos gaunama iš Mongolijos, Kinijos ir Tibeto plokštikalnėse auginamų Kašmyro ožkų. Iki 35 laipsnių šalčio temperatūra tinkama Kašmyro ožkoms – iš jų tuomet iššukuojama itin stora vilna.

Kaip atpažinti gerą kašmyrą? Iš pirmo žvilgsnio itin sunku. Dėl kašmyro kokybės abejojantys klientai ir pardavėjai dažnai kreipiasi į specializuotą Acheno (Vokietija) institutą.

„Pusė mums pateikiamų pavyzdžių pažymėti klaidingai“, – sako šio instituto darbuotojas, kašmyro vilnos ekspertas Crisanas Popescu.

Jei etiketėje rašoma „100 procentų kašmyro“, jo turi būti mažų mažiausiai 98 procentai. Bet ar iš tikrųjų yra taip, vartotojas vargu ar gali nustatyti.

„Jei gaminio etiketėje parašyta „Pashmina Cashmere“, greičiausiai tai kašmyro imitacija. Ypač jei 400 gramų sveriantis megztinis kainuoja 40 eurų. Jau vien toks žaliavos kiekis daug brangesnis“, – sako C.Popescu.

Priešingai nei tvirtinama, mazgeliai taip pat nėra kokybės ženklas. Jie atsiranda tuomet, kai plonesnių plaukų siūlai trinasi vienas į kitą. Jei megztinis geras, mazgeliai išnyksta kelis kartus išplovus jį rankomis.

Labai minkštas megztinis nebūtinai yra aukštos kokybės. Kartais tai gali būti tik praretėję siūlai.

„Jei pačiupinėjus kašmyro megztinį juntamas jo lengvumas, jis nėra panašus į bajaus audinį, vadinasi, kašmyro vilna kruopščiai perdirbta ir nudažyta, o tai reiškia, kad megztinį bus galima vilkėti ilgiau“, – sako kašmyro prekės ženklo „Alude“ vadovė Andrea Karg.

Jei po rankove susidaro mazgelių, juos reikia iššukuoti specialiomis šukomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.