Pristatydami ateities madą jaunieji kūrėjai varžėsi dėl apkalbų

Kaip rengsimės netolimoje ateityje? Kokios naujausios mados tendencijos? Kokia kūrėja karta auga ir kuo išsiskiria jų darbai? Tai Kauno klube-restorane „Combo“ ketvirtadienio vakarą buvo galima sužinoti septynioliktą kartą surengtame tarptautiniame mados šou „Apkalbos“.

Renginio akimirka<br>P.Mantauto nuotr.
Renginio akimirka<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

May 7, 2015, 10:28 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:07 PM

Renginio metu kūrybą pristatė jaunieji dizaineriai. Jame dalyvavo Kauno technologijos universiteto, Vilniaus dailės akademijos, Šiaulių universiteto, Kauno ir Vilniaus kolegijų studentai bei absolventai. Kūrybą pristatė ir jaunieji dizaineriai iš Kipro bei Latvijos. Mados šventėje buvo galima išvysti 20 kolekcijų.

Vienos iš nuolatinės „Apkalbų“ organizatorės Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Aprangos dizaino katedros vedėjos Audronės Šakienės teigimu, šio renginio tikslas – populiarinti mados kultūrą, keisti nusistovėjusį visuomenės požiūrį į madą kaip į masinį reiškinį ir pateikti ją kaip meno formą.

Iš nedidelio studentiško renginio į įspūdingą mados šou per septyniolika metų išaugusi šventė „Apkalbos“ publikai suteikia galimybę išvysti naujausias jaunųjų kūrėjų kolekcijas, kuriose įprastai nestinga avangardo, pakvailiojimų, prabangos dvelksmo, istorinių kostiumų detalių.

Pristatydami kolekcijas daugelis autorių neslėpė, jog drabužiais ypač stengėsi pabrėžti aistrą, seksualumą ir žavesį.

„Šiame renginyje dizaineriai varžosi ne dėl prizų, o dėl žiūrovų šūksnių ir plojimų. Ne mažiau svarbu sukelti kuo daugiau apkalbų ir kuo ilgiau skleisti gandus apie kolekcijas, dizainerius, modelius. Paprastai apie šį renginį jaunieji dizaineriai ir jų bičiuliai kalba iki kitų metų renginio“, – sakė A.Šakienė.

Mados šou „Apkalbos“ padėjo žengti pirmuosius žingsnius ne vienam dabar jau garsiam ir žinomam Lietuvos dizaineriui.

Jame pirmąsias savo kolekcijas pristatė Egidijus Sidaras, Egidijus Rainys, Lina Kriaučeliūnaitė, Laura Dailidėnienė, Vėjūnė Sudarytė, Kristina Kruopenytė, Jurgita Stakauskaitė, Kęstutis Lekeckas, Kristina Kalinauskaitė, Andrius Sergejenka ir Juozas Statkevičius.

Kone nuo pirmųjų  “Apkalbų“ renginių juose besilankanti J.Statkevičiaus motina Vanda Statkevičienė tikino, jog kaskart žiūrėdama į jaunųjų kūrėjų kolekcijas prisimena, kaip, būdamas studentas, jos sūnus ruošdavosi šiam madų šou.

„Man labai patiko, tai, ką parodė jaunimas. Jie – labai išradingi ir kūrybingi. Kai kurie darbai yra tokio aukšto lygio, kad net Juozas juos pagirtų. Šįmet daugelis kolekcijų gerokai stipresnės už pernykštes“, – kalbėjo žinomo kūrėjo motina.

Alvyda Navickaitė iš Kauno kolegijos tvirtino, jog jos kolekcijos idėja įkvėpta banglentininkių kostiumų.

„Šie kostiumai paskatino eksperimentuoti su spalvomis. Kolekcija atspindi jaunatvišką drąsą, stiprų šiuolaikiškos laisvės pojūtį, norą išsiskirti, nebijant formų, spalvos ir blizgesio. Atsitiktinai pabiręs blizgesys – stiprios, išskirtinės, asmenybės atspindys“, – kalbėjo kūrėja.

Eleni Christodoulou, iš Kipro pasakojo, jog sukurti kolekciją ją pastūmėjo vaikystės kelionės, žemėlapiai ir atsiminimai.

„Mano kolekcija skirta Kipro avialinijoms. Keliaudama daug potyrių“, – sakė Eleni.

Vilniaus kolegijos studentė Dovilė Kemėšytė kurdama kolekciją visą dėmesį sutelkė į gatvę.

„Mano kolekcijos pagrindas- lakoniškumas, forma, faktūra, aiškumas, tvarka, minimalizmas. Blizgi juoda medžiaga atrodo lyg šlapia gatvė naktį. Juoda, pilka ir balta spalvos atspindi gatvės grindinio, asfalto paviršių, perėjas, šaligatvius“, – tikino kūrėja.

Toma Tupikaitė-Šemeklienė iš Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto pristatė megztą trikotažo kolekciją, kurią sukurti įkvėpė smėlio kopos, vėjas ir debesys. Kostiumus autorė sukūrė iš skirtingų tekstūrų trikotažo.Apatinė jų dalis lygi ir turi aiškią formą, o viršutinė – ažūrinė, minkšta, nepatvarios formos.

„Tai – tarsi asociacija su smėlio kopomis ar debesimis, kurie veikiami vėjo nuolat kinta“, – tikino T.Tupikaitė-Šemeklienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.