Vaivorykštės spalvų skėčiai Kaune nemadingi

Pasipylus lietui kauniečiai išsitraukė skėčius. Šie praktiški aksesuarai yra gana reikšmingi, nes jie ne tik saugo nuo drėgmės, bet ir gali pagerinti nuotaiką bei išduoti, ar išmanai etiketo reikalavimus.

Kauniečiai rinkdamiesi skėčius dažniausiai yra konservatyvūs - įsigyja klasikinius, derančius prie įvairaus aprangos stiliaus. Po languotais lietsargiais nuo lietaus mėgsta slėptis ir vyrai, ir moterys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečiai rinkdamiesi skėčius dažniausiai yra konservatyvūs - įsigyja klasikinius, derančius prie įvairaus aprangos stiliaus. Po languotais lietsargiais nuo lietaus mėgsta slėptis ir vyrai, ir moterys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gėlėti ir miesto vaizdais dekoruoti skėčiai traukia praeivių dėmesį ir vilioja geriau įsižiūrėti į jų savininkes.
Gėlėti ir miesto vaizdais dekoruoti skėčiai traukia praeivių dėmesį ir vilioja geriau įsižiūrėti į jų savininkes.
Įdomių, ryškių spalvų ar permatomas skėtis gali tapti jo savininko aprangos stilių pabrėžiančiu aksesuaru.
Įdomių, ryškių spalvų ar permatomas skėtis gali tapti jo savininko aprangos stilių pabrėžiančiu aksesuaru.
Daugiau nuotraukų (6)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-09-28 15:49, atnaujinta 2017-10-13 02:36

Kauno gatvėse gali pamatyti ne tik klasikinių juodų skėčių. Ypač džiugu, kad ne tik moterys, bet ir vyrai nuo lietaus slepiasi po įvairiaspalviais lietsargiais.

Dizaineriai sakė, kad jei griežtas aprangos stilius nevaržo, kaip tik tokius lietsargius ir verta rinktis, nes jie pradžiugina ir jų savininkus, ir aplinkinius.

Pravartu žinoti ir tai, kaip elgtis su skėčiais ir kokio dydžio jie turėtų būti.

Kauniečiai dar konservatyvūs

Dizainerė Aušra Repečkytė pastebėjo, kad kauniečiai rinkdamiesi skėčius gana konservatyvūs.

„Vyresnės moterys linkusios nešiotis gėlėtus ar ornamentuotus, vyrai – vienspalvius juodus skėčius.

Drąsesni jauni žmonės. Jie labiau linkę derinti įvairius aprangos priedus, todėl ir skėčių spalvos bei apranga, jų stilius neretai atrodo vieningai ir stilingai“, – sakė dizainerė.

Apie kauniečių konservatyvumą liudija ir tai, kad Kaune nedažnai pamatysi vaivorykštės spalvų lietsargių.

„Susiformavo stereotipas, kad vaivorykštės spalvos – gėjų simbolis.

Matyt, todėl kauniečiai nesirenka ir šių spalvų derinių. Vilniuje šios simbolikos, taip pat ir tokių spalvų skėčius žmonės nešiojasi kur kas dažniau“, – įsitikinusi dizainerė.

Patiko ištapyti skėčiai

Kartais Kauno gatvėse A.Repečkytė pastebi ir įdomių skėčių.

Moteriai patiko jauna mergina, kuri nešėsi širdies formos skėtį. Dizainerės nuomone, įsimylėjusiems žmonėms tokie mieli aksesuarai dera.

Taip pat dizainerei visada patinka permatomi lietsargiai, per kuriuos gali matyti ne tik aplinkinius žmones, bet ir dangų.

„Ypač patiko viena kauniečių pora. Jie savo permatomus skėčius buvo dekoravę specialiais nenuplaunamais juodais dažais. Ant vyro skėčio pakraščių buvo išpieštas Kauno senamiestį primenantis grafinis piešinys. Ant moters lietsargio kraštų – dviejų tarsi susiliejančių upių ir augalų motyvai“, – prisiminė dizainerė.

Madinga grafika ir žiedai

A.Repečkytė pasakojo, kad šiuolaikinė demokratiška mada palanki ir renkantis skėčius.

Madingi yra ir vienspalviai, ir margi lietsargiai. Jų audinio raštai gali būti tarsi grafiniai piešiniai, nusėti nestambiais pasikartojančiais ornamentais, burbulais.

Taip pat madingi ir augaliniais motyvais marginti lietsargiai. Šį rudenį galima rinktis ilgus moteriškus lietsargius, ant kurių praskleidus tarsi pražysta vienas didžiulis spalvingas gėlės žiedas.

„Mada labai įvairi. Jei žmogus myli gamtą, gal rinktis skėčius, išmargintus augalų ar peizažų motyvais. Jei gyvūnus, – skėčius su juos vaizduojančiais piešiniais“, – sakė stilistė.

A.Repečkytė įsitikinusi, kad spalvingi ir originaliais piešiniais išmarginti skėčiai tiks prie ne itin griežtai dalykinio stiliaus aprangos.

Gali pagyvinti aprangą

Jei į gatvę einama apsirengus klasikinio stiliaus drabužiais, labiau derės vienspalviai lietsargiai.

„Tačiau jų būna ne tik juodų. Galima pasirinkti vienos ryškios ar įdomios spalvos lietsargius. Jie gali atkartoti aprangos detalių atspalvius arba atvirkščiai – virsti išskirtinai įdomiu ir ryškiu aprangos aksesuaru“, – sakė stilistė.

Vyrams kaunietė taip pat patarė nebūti labai konservatyviems. Brandiems stipriosios lyties atstovams ypač tiks languoti lietsargiai. Jaunesniems vyrams – taip pat spalvingi pagalbininkai nuo lietaus.

Ir gatvėje reikia laikytis etiketo

Etiketo specialistė Rimantė Praniulytė priminė kelias pagrindines su lietsargiais ir jų naudojimo etiketu susijusias taisykles.

Kadangi lietsargius naudojame vaikščiodami gatvėmis, juos reikėtų rinktis pagal ūgį. Kuo aukštesnis žmogus, tuo didesnis gali būti ir skėtis. Išskleistas jis mažiau trukdys prasilenkti su aplinkiniais.

Tačiau pasirinkus ir standartinio dydžio lietsargius, praeivių gatvėje pamiršti nederėtų ir reikėtų stengtis savo skėčiu netrukdyti kitiems.

Taip pat didelių lietsargių nereikėtų neštis į sporto ar masinius renginius.

Kita taisyklė – nešantis suskleistą ilgą lietsargį jį reikia laikyti vertikaliai. Horizontaliai po pažastimi nešamu lietsargio smaigaliu galima sužaloti aplinkinius.

Dar vienas etiketo reikalavimas – nedėti šlapių skėčių ant autobusų ar troleibusų sėdynių, suolų, kitų paviršių, su kuriais liečiasi kiti žmonės.

Su savimi reikia turėti maišą šlapiam skėčiui įsidėti.

Restoranuose ir kavinėse prie lauko durų turėtų būti pastatytos specialios dėžės, kuriose klientai ir galėtų palikti skėčius. Skėčių savininkai iš anksto juos turėtų kaip nors pažymėti, kad nesumaišytų su svetimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.