Juozo Šalkausko kaklaraiščių kolekcija – įspūdinga

Vilniaus rotušės ceremonimeistras, buvęs radijo diktorius Juozas Šalkauskas (64 m.) gali kasdien pasipuošti vis kitokiu kaklaraiščiu. Jeigu norėtų, per dieną ir keliskart pasirištų vis kitą kaklaraištį, mat jų turi sukaupęs per 1300.

J.Šalkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Šalkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidento V.Adamkaus kaklaraiščiai.<br>L.Valonytės tekstas, T.Bauro nuotr.
Prezidento V.Adamkaus kaklaraiščiai.<br>L.Valonytės tekstas, T.Bauro nuotr.
Kaklaraištis su legendinio krepšininko Arvydo Sabonio autografu.
Kaklaraištis su legendinio krepšininko Arvydo Sabonio autografu.
Geležinis kaklaraištis.
Geležinis kaklaraištis.
Kaklaraištis, sukurtas iš 888 šlifuotų gintarų.
Kaklaraištis, sukurtas iš 888 šlifuotų gintarų.
Medinis kaklaraištis.
Medinis kaklaraištis.
Gobio dykumos ožkų vilnos kaklaraištis.
Gobio dykumos ožkų vilnos kaklaraištis.
Kaklaraištis su senovinėmis nuotraukomis.
Kaklaraištis su senovinėmis nuotraukomis.
J.Šalkauskas.
J.Šalkauskas.
Daugiau nuotraukų (9)

lrytas.lt

2015-10-10 15:48, atnaujinta 2017-10-10 21:48

Žinodami J.Šalkausko pomėgį šiuos vyriškus aksesuarus dovanoja ne tik šeimos nariai, draugai, bet ir garsūs žmonės. Net du savo kaklaraiščius J.Šalkauskui padovanojo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. Jis apie J.Šalkausko kolekciją žinojo, nes juodu nemažai bendravo, kai radijo diktorius akliesiems garsino buvusio šalies vadovo knygas.

Už gražią dovaną Juozas prezidentui taip pat atsidėkojo kaklaraiščiu – užsakė sukurti tokį, kuriame atsispindėtų Lietuvos vardo tūkstantmečio proga.

Su garsenybėmis susijusioje kaklaraiščių galerijoje daugiau nei prieš metus atsidūrė labai netikėta dovana. Vienas kaunietis verslininkas J.Šalkauskui parūpino kaklaraištį su legendinio krepšininko Arvydo Sabonio autografu.

Kadangi J.Šalkauskas veda nemažai renginių, prie jų temos visada gali priderinti ir kaklaraištį. Net ir į kelininkų šventę jis neseniai susiruošė pasirišęs vyrišką aksesuarą, ant kurio vaizduojamas draudžiamasis kelio ženklas.

Tačiau ne visais kolekcijos eksponatais J.Šalkauskas gali pasipuošti, nes kai kuriuos jų nešioti visą dieną pasirišus po kaklu būtų sunku. Vienas tokių aksesuarų – geležinis, sveriantis 1 kilogramą 200 gramų. Jį puošia iškaldinti ąžuolo lapai, gilės.

Kolekcininkui šį kaklaraištį įteikė Joniškio rajono Kirnaičių kaimo bendruomenės kalviai per vieną šventę, kurią jis vedė. „Toje šventėje truputį panešiojau geležinį kaklaraištį, o kitų progų juo pasidabinti nepasitaikė“, – juokėsi pašnekovas.

Tarp išskirtinių aksesuarų, kurie būtų pagaminti iš neįprastos medžiagos, – kaklaraištis, sukurtas iš 888 šlifuotų gintarų. Tokią puošmeną J.Šalkauskas įsigijo tarptautinėje Baltijos juvelyrikos parodoje.

Vyro kolekcijoje galima rasti ir medinį kaklaraištį, kurį išdrožė Juozo žentas. Jis uošviui tokį aksesuarą įteikė per 50-ąjį gimtadienį.

Nors nemažai eksponatų pasiūti iš šilko, medvilnės ir sintetinių audinių, vienas kaklaraištis – iš Gobio dykumos ožkų vilnos. Iš Mongolijos jį J.Šalkauskui atvežė bičiuliai miškininkai. Prie dovanos pridėti ir du siūlų kamuoliukai – jeigu kaklaraištis suplyštų, būtų galima jį suadyti.

Jeigu reikėtų skubiai susirasti norimą kaklaraištį, J.Šalkauskui nebūtų didelio vargo jį išsitraukti iš gausios kolekcijos, nors eksponatai ir nėra suregistruoti sąsiuvinyje. Jam, kaip fotografui, regimoji atmintis padeda nepasiklysti raštų įvairovėje. Be to, dažniausiai nešiojami kabo vyro spintoje, kiti sudėti į dėžes.

Šitiek vyriškų aksesuarų J.Šalkauskas sukaupė per keturis dešimtmečius. Kolekcija toliau didėja, nes apie vyro pomėgį pasakojimai sklinda iš lūpų į lūpas. Todėl jis nebenustemba, kai dažniausiai dovanų gauna kaklaraištį, pavyzdžiui, su senovinėmis nuotraukomis.

Kolekcijai neleidžiama dulkėti – J.Šalkausko kaklaraiščių parodos buvo surengtos ne tik Lietuvos miestuose, bet ir Baltarusijos sostinėje Minske, o šiemet spalio 13-ąją – Tarptautinę kostiumo dieną – J.Šalkausko kaklaraiščių paroda bus atidaryta Alytaus savivaldybėje.

Dešimtojoje parodoje vyras pristatys vos dešimtąją kolekcijos dalį – 133 įvairius kaklaraiščius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.