Stilistas pakomentavo daug apkalbų sulaukiantį kauniečių stilių

Kaune – pavasaris. Su juo – ir nauja mada. Kokia ji? Ar kaunietišką rengimosi stilių reikia girti ar peikti? O gal juo sekti? Stilistas Marijus Mazuraitis atviras – kauniečiai ištikimi klasikai, nebijo išryškinti seksualumo, bet jiems stinga laisvumo.

Stilistas Marijus Mazuraitis kauniečiams patarė būti laisvesniems ir originalesniems.
Stilistas Marijus Mazuraitis kauniečiams patarė būti laisvesniems ir originalesniems.
Stilistas Marijus Mazuraitis kauniečiams patarė būti laisvesniems ir originalesniems.
Stilistas Marijus Mazuraitis kauniečiams patarė būti laisvesniems ir originalesniems.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2018, 8:03 PM

– Internautų, ypač iš kitų miestų, komentaruose vis dar daug kalbama apie kauniečių rengimosi stilių.  Vyrauja nuomonė, kad Kaune vyrai kone visur dėvi sportinę aprangą, o jų palydovės vilki trumpas pernelyg aptemptas sukneles ir išsiskiria ryškiu vulgariu makiažu.  Ar šis stereotipas atitinka tikrovę?

– Dauguma kauniečių tikrai vilki sportinę aprangą. Ir tuo džiaugiuosi. Žinoma, kalbu apie tuos žmones, kurie sportuoja klubuose, miesto parkuose.

Visus, kurie laikosi įsikibę senų nuostatų ir komentuoja, kad kauniečiai gatvėse vaikšto treninguoti, kviečiu atvykti į Kauną ir savo akimis įsitikinti, kad tokios kalbos seniai neturi pagrindo.

Kauniečių stilius labai keičiasi. Žmonės vakarietiškėja, nors daugelis išlieka santūrūs – prisibijo eksperimentuoti, labiau laikosi klasikos. Tačiau matau ganėtinai ryškių pokyčių, ypač tarp jaunimo.

– Internete netrūksta ir giriančių kauniečių stilių.  Tvirtinama, kad kauniečiai rengiasi kur kas gražiau, stilingiau ir įdomiau nei vilniečiai. Pritariate jiems?

– Kauniečiai labai seka mados tendencijas ir jų laikosi.  Miestiečių stilius santūrus, be sudėtingų spalvų derinių.  Kartais pernelyg tobulas, bet suvaržytas.

Nors esu kaunietis, tenka pripažinti, kad Vilnius gerokai laisvesnis, meniškesnis ir originalesnis miestas.  Gatvėse netrūksta stilingų kauniečių, bet pasigendu laisvumo ir originalumo.

Dažnai žmonės baiminasi, ką pasakys ar pamanys aplinkiniai, bijo išsiskirti, nes mano, jog išsišokimas – prasto tono ženklas.  Laisvumu sostinė mus lenkia.

– O ar įmanoma, kad Kaunas kada nors aplenks Vilnių ir taps Lietuvos grožio bei mados sostine?

– Nemanau, kad svarbiausia, Vilnius ar Kaunas laimės mados ir stiliaus varžytuves.  Man patinka, kad Kauno miesto veidas sparčiai kinta. Manau, turime daug potencialo tapti vakarietišku kosmopolitiniu miestu. Tai mus privers labiau pasitempti ir kalbant apie madą bei stilių.

– Laisvės alėja, ypač šiltuoju metų laiku, tampa savotišku Kauno mados podiumu. Ar merginos Kaune neperspaudžia mėgindamos atrodyti itin seksualios?

– Kaunietės neabejotinai moka žaisti seksualumu.  Labiau nei bet kurio kito Lietuvos miesto dailiosios lyties atstovės.  Matyti, kad joms pačioms tai labai svarbu. Kaunietės tikrai labai prisižiūri ir yra neabejingos mados naujovėms. Tačiau į akis krinta ryškūs piešti antakiai, botulino pripūstos lūpos, priklijuotos blakstienos, itin trumpi sijonai. To mieste per daug.

– Kauniečių naktinėtojų, ypač klubinėtojų, stilius vis dažniau įvardijamas kaip išskirtinis ir puikuojasi interneto portalų puslapiuose.  Kuo jis ypatingas?

– Kauno klubinėtojų stilius – ir merginų, ir vaikinų – labai stipriai išreiškiamas per seksualumą.  Pagirtina tai, kad daugumai kauniečių pavyksta išlaikyti pusiausvyrą tarp seksualumo ir vulgarumo, tačiau ar seksualumas yra stilius?

– Dažnai keliaujate į pasaulio mados sostines.  Kaip atrodo kauniečių stilius grįžus, tarkime, iš Londono, Milano ar Niujorko?

– Vos prieš savaitę viešėjau Londone.  Ten rytų europiečius lengva pažinti.  Vėlgi itin daug seksualumo, ryškus merginų makiažas ir puošni apranga net dieną.  Viskas perspausta.

Kai grįžtu iš kelionių, man visada susidaro įspūdis, kad siekdami atrodyti kone tobulai mes bandome užmaskuoti savo nevisavertiškumą, kompleksus.  Kai nebijai būti savimi, leidi sau atsipalaiduoti, tik tada gali tapti išskirtinis ir įdomus, atrandi savo stilių.

– Kokias didžiausias klaidas rengdamiesi daro kauniečiai?

– Apgailėtinai atrodo įvairiais blizgalais ir visokiais kitokiais pigiais kristalais nusagstyti drabužiai, net avalynė.  Tai labai pigu. Kartais tiesiog klaikiai.

– O ką galėtumėte pasakyti apie kauniečių šukuosenas ir vyrų barzdas?

– Čia matau labai daug klasikos.  Kirpimai tvarkingi.  Stipriosios lyties atstovai Kaune stengiasi atrodyti madingi, todėl daugelis augina barzdas.  Bėda ta, kad jas tinkamai prižiūrėti moka retas vyras.  Dažna barzda atrodo netvarkingai.  Todėl vyrai turėtų atminti:  neužtenka tik užsiauginti barzdą, reikia ją prižiūrėti:  reguliariai plauti, šukuoti, formuoti, tepti aliejumi.

– Šiltuoju metų laiku Laisvės alėjoje neretai tenka matyti žmonių, vilkinčių tokius drabužius, kokiais rengiamasi, pavyzdžiui, Palangoje, vaikštinėjant J.Basanavičiaus gatve.  Ar etiketas tai leidžia?  Kokias taisykles artėjant vasarai turėtume įsidėmėti?

– Esu įsitikinęs, jog kauniečiai per daug save gerbia, kad galėtų tai sau leisti.  Tikras kaunietis tikrai nevaikšto po miesto centrą įsispyręs į gumines šlepetes ar apsivilkęs pigaus audinio blizgius berankovius nertus marškinėlius.

Nereikėtų pamiršti, kad Kaunas pritraukia daug žmonių iš provincijos. Manau, jie gadina vasarišką miestiečių įvaizdį.

– Mūsų kalba daugiausia sukosi apie jaunimą. O ką galėtumėte pasakyti apie vyresnių žmonių rengimosi ypatybes?

– Akis džiaugiasi, kai pamatau vyresnius žmones pasitempusius, su skrybėlėmis, paltais, moteris su pirštinaitėmis, prie aprangos priderintomis rankinėmis, kitais aksesuarais.

Tokie kauniečiai puošia miestą.  Tačiau daugelio vyresnių žmonių apranga atspindi visos Lietuvos ekonominį veidą.  Daugiau nelabai ką ir galėčiau pridurti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.