Įvaizdžio ekspertas: „Nemūvėk kojinių, linksmesnių nei pats esi“

Visą savaitgalį Vilniuje vyksta mados festivalis „Fashion Vilnius“. Šia proga įvaizdžio ekspertas, tinklaraščio vyrostilius.lt įkūrėjas Algirdas Gricius senamiestyje įsikūrusiuose peteliškių namuose „Dom bow ties“ dalinosi patarimais, kaip vyrams susikurti asmeninį stilių ir priminė pagrindines klasininio įvaizdžio taisykles.

Tokios kojinės tikrai netiks einant į laidotuves ar renginį, kai privalu paisyti „black tie“ ar „white tie“ aprangos kodo. O visomis kitomis progomis idealiai tinka toks posakis: „nemūvėk kojinių, kurios yra linksmesnės nei pats“.
Tokios kojinės tikrai netiks einant į laidotuves ar renginį, kai privalu paisyti „black tie“ ar „white tie“ aprangos kodo. O visomis kitomis progomis idealiai tinka toks posakis: „nemūvėk kojinių, kurios yra linksmesnės nei pats“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2015, 7:47 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:17 AM

– Dažnai vyrai jaučia, kad norėtų atrodyti stilingiau, labiau pabrėžti savo asmenybę, tačiau nežino, nuo ko pradėti. Tad kaip žengti pirmąjį žingsnį?

– Pokyčiai pirmiausia prasideda galvoje. Aš pats pagal specialybę esu IT specialistas, anksčiau savo apranga mažai skyriausi iš kitų, bet atėjo diena, kai supratau, kad noriu išmokti elgtis gerai.

Pirmiausia pasistengiau suprasti, kas man patinka ir kaip norėčiau atrodyti. Ėmiau ieškoti pavyzdžių internete ir mano žvilgsnį traukė stilingais kostiumais, švarkais vilkintys, angliško stiliaus batais avintys vyrai, primenantys gangsterius iš 1930-uosius vaizduojančių filmų.

Kitas žingsnis – tai, kas gražu, prisitaikyti sau. Yra žmonių, kurie tiesiog jaučia, ar su tam tikrais drabužiais atrodys gerai, ar ne. Nesu iš jų – man styguoti aprangą padeda tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, derinti spalvas puikiai padeda spalvų ratas. Ėmiau rinkti informaciją internete, skaityti patarimus.

Netrukus dalį spintos turinio išmečiau arba išdalinau kitiems ir ėmiau žvalgytis naujų, bet tai dar nebuvo sėkminga pradžia.

Patiko švarkas – nusipirkau, patiko kelnės – nusipirkau, ir netrukus supratau, kad jei gražu, nebūtinai tinka. Taip greitai teko atsisveikinti ir su dalimi ką tik įsigytų drabužių.

– Tad apie ką pirmiausia reikėtų galvoti vyrui dairantis naujo drabužio?

– Svarbiausias, kad drabužis tiktų – ne tik dydis, bet ir siluetas. Drabužiai gali būti patys madingiausi ir stilingiausi, bet jei kelnės bus kiek per ilgos, švarko rankovės trumpokos, marškinių apykaklė verš, visi kiti privalumai neteks prasmės.

Kitas svarbus dalykas – nenusiteikti skeptiškai iš anksto. Yra vyrų, sąkančių, kad švarkas jiems iš principo nepatinka ar tiesiog netinka. Bet ne vieną esu įtikinęs vyrus tiesiog nueiti kartu į parduotuvę ir pasimatuoti puikiai pasiūtą, tinkamo dydžio švarką. Ir visi iki vieno maloniai nustebo, kaip puikiai jie atrodo su švarku.

Juk yra tokių vyrų, kurie švarką paskutinįsyk vilkėjo prieš keliolika metų, mokyklos baigimo proga. Reginys veidrodyje tuomet ir šiandien, vilkint tarsi nulietą švarką, skiriasi kaip diena ir naktis.

Kostiumas yra nesenstanti klasika, aukštinanti vyriškumą. Dėl to stengiuosi įkvėpti vyrus vilkėti bent jau švarkus, atrodyti ir elgtis vyriškai.

Apranga ne tik šiek tiek keičia manieras, skatina elgtis džentelmeniškai, bet ir padeda lengviau pasiekti savų tikslų, žinoma, jei kalbi taip pat sklandžiai ir profesionaliai, kaip ir atrodai.

– Kas būtinai turėtų būti elegantiško vyro drabužinėje?

– Pradėti patarčiau nuo tamsiai mėlyno švarko ir jam nepagailėti pinigų. Jei švarkas idealiai guls, puikiai atrodyti ir prie džinsų, ir prie tamsiai mėlynų, juodų, pilkų, net raudonų ar žalių kelnių.

Sako, kad kostiuminės kelnės nepatogios. Man tai – pačios patogiausios kelnės! Gal tos, kurias turite, tiesiog jums netinka.

Toliau – marškiniai: balti, šviesiai mėlyni, tamsesnio gymio vyrams – rožiniai.

Individualumą atskleisti padeda aksesuarai: kaklaraiščiai, peteliškės, fantazijos, diržai, sąsagos, išskirtiniai batai. Jų pasirinkimas – milžiniškas.

Bene labiausiai primiršta, sakyčiau, yra fantazija, kitaip dar vadinama kišenės nosinaite.

Atlapo segtukas irgi tik pamažu sugrįžta į kasdienę vyrų aprangą, nors kilpelė atlape ar bent jos įmitacija sutinkama kone kiekviename švarke.

Prieš keliasdešimt metų į tą kilpelę vyrai įsidėdavo gėlės, pavyzdžiui, balto gvazdiko žiedą, o jo koteliui prilaikyti netgi būdavo prisiuvamos specialios kilpelės vidinėje atlapo pusėje. Dabar butonjerę dažniausiai išvysi tik per vestuves.

– Ar gali aksesuarų klasikinėje vyro aprangoje būti per daug?

– Galima vienu metu puoštis kaklaraiščiu ar peteliške, sąsagomis, fantazija, atlapo segtuku, žinoma, laikrodžiu ir jų nebus per daug, tačiau visi tie aksesuarai tarpusavyje turėtų derėti.

Jei vyrai derina kaklaraištį ar peteliškę ir fantaziją, saugiausiai jaučiasi pasirinkdami juos vienodo audinio. Tokį derinį vadinu nuobodžiu – kur kas geriau, kai fantazija ir kaklaraištis ar peteliškė papildo vienas kitą.

– Kaip vertinate paskutiniu metu populiarėjančias ryškias, išmargintas vyriškas kojines? Kaip jas derinti prie aprangos?

– Tokios kojinės tikrai netiks einant į laidotuves ar renginį, kai privalu paisyti „black tie“ ar „white tie“ aprangos kodo. O visomis kitomis progomis idealiai tinka toks posakis: „nemūvėk kojinių, kurios yra linksmesnės nei pats“.

Tad jei esate paniurėlis ir iš po kelnių kyštelės kojinės su ryškiaspalviais ananasais, vargu ar aplinkiniai rimtai reaguos į jūsų žodžius, nebent tokiu aprangos sprendimu tikitės nukreipti dėmesį nuo to, ką sakote.

Taip pat patarčiau nemūvėti kojinių, kurios yra tokios pačios spalvos, kaip ir batai. Verčiau rinkis jas truputį tamsesnes nei kelnės arba tokios spalvos, kuri kartu su kelnėmis ir batais sudarytų gražų derinį. Pavyzdžiui, tamsiai mėlynos kelnės, šokolado rudumo batai ir tamsiai vyšninės spalvos kojinės.

– Kaip derinti skirtingų raštų drabužius?

– Auksinė taisyklė žaidžiant su raštais – rinktis juos skirtingus arba skirtingo dydžio. Kostiumai dažniausiai būna lygūs, su neryškia vertikalia juostele ar langučiais. Marškiniai tuomet galėtų būti ryškiau ir smulkiau juostuoti, kaklaraištis – taškuotas.

Smulkiai languoti marškiniai puikiai atrodys su stambiai languotu kaklaraiščiu ar peteliške.

Ruduo ir žiema – puikus metas eksperimentuoti su išraiškingesnės faktūros, storio audiniais. Pavyzdžiui, velvetinės kelnės toli gražu nepavers jūsų panašiu į pensininką, jei pasirinsite jas smulkiai banguotas ir dailiai gulančias ir britiško stiliaus tvido švarką ar liemenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.